Dodaj do ulubionych

Sertralina a Laktacja

10.02.23, 19:07
Czy możliwe , że po sertralinie zmniejszyła się ilość mleka bądź nawet zanika laktacja? Nie wiem czy to tylko zbieg okoliczności czy faktycznie może mieć wpływ… wzięłam leki,żeby się lepiej poczuć a tylko mam kolejny problem 😭
Obserwuj wątek
    • mardaani.74 Re: Sertralina a Laktacja 10.02.23, 23:04
      Chcesz karmić na lekach? ja bym tego nie robiła.
      • mrabelka8888 Re: Sertralina a Laktacja 11.02.23, 20:38
        Są leki, które są kategorii L2 i można je stosować w trakcie laktacji i należy do nich sertralina.
        • mardaani.74 Re: Sertralina a Laktacja 11.02.23, 22:25
          Ja bym nie karmiła biorąc antydepresanty, sertalina ma co prawda najmniejsze ryzyko, ale nikt nie zapewni że nie ma żadnego wpływu na dziecko, bo przecież nikt nie zrobi takich badań na dzieciach. Miałabym obawy, ale to Twoja decyzja.
        • xanonymous Re: Sertralina a Laktacja 18.03.23, 22:40
          1. Co to są leki kategorii L2 ? Nie przenikają do mleka matki ?
          2. Czy matki które brały antydepresanty w ciąży, rodziły dzieci, które doznawały następnie skutków odstawiennych ?
          • xanonymous Re: Sertralina a Laktacja 18.03.23, 22:44
            Jeśli antydepresant przenika do mleka matki, to ile tego antydepresanta dziecko może przyjąć w ciągu doby ? Czytałem niedawno o
          • xanonymous Re: Sertralina a Laktacja 19.03.23, 11:25
            Kategorie Ryzyka Laktacyjnego wg Prof. Hale’a: KATEGORIA L2
            Leki bezpieczne w czasie laktacji – prawdopodobnie zgodne z karmieniem piersią

Do kategorii L2 zaliczane są:
            - substancje lecznicze, które były stosowane u ograniczonej liczby matek i które na wykazały zwiększonego ryzyka wystąpienia działań niepożądanych u karmionych piersią dzieci
            - substancje lecznicze, dla których istnienie ryzyka szkodliwego wpływu na karmione piersią dziecko jest mało prawdopodobne

Przykłady substancji leczniczych zaliczanych do kategorii L2: (...)
            farmaceuta-radzi.pl/kategorie-ryzyka-laktacyjnego-wg-prof-halea-kategoria-l2/
            farmaceuta-radzi.pl/laktacyjna-baza-lekow/
            farmaceuta-radzi.pl/o-mnie/

Magdalena Maja Stolarczyk
            Nr PWZF: 19001098
            Nazwa specjalizacji: ?
            Nazwa i kod izby: OKRĘGOWA IZBA APTEKARSKA W WARSZAWIE (19)
            crf.ezdrowie.gov.pl/--------------------------------------------------------
            ezdrowie.gov.pl/portal/home/rejestry-medyczne/centralny-rejestr-farmaceutow/crf
            rejestrymedyczne.ezdrowie.gov.pl/
            • xanonymous Re: Sertralina a Laktacja 19.03.23, 11:29
              Witamy w Centralnym Rejestrze Farmaceutów!
              Centralny Rejestr Farmaceutów zarejestrowanych na terenie RP.
              crf.ezdrowie.gov.pl/
            • xanonymous Re: Sertralina a Laktacja 19.03.23, 12:16
              Naczelna Izba Lekarska - Centralny Rejestr Lekarzy. Strona ta umożliwia sprawdzenie podstawowych informacji o lekarzu i lekarzu dentyście na podstawie znanego numeru prawa wykonywania zawodu (PWZ), imienia i nazwiska lub numeru PESEL. rejestr.nil.org.pl/
          • xanonymous Re: Sertralina a Laktacja 19.03.23, 12:31
            Ciąża, karmienie piersią i płodność podczas przyjmowania sertraliny

Sertralina i ciąża

Sertralinę można przyjmować w ciąży. Niektóre badania sugerują, że sertralina może czasami wpływać na rozwój serca dziecka. Jeśli jednak istnieje jakiekolwiek ryzyko, to jest ono niewielkie, a większość dzieci urodzonych przez kobiety przyjmujące sertralinę ma normalne serce.

Jeśli sertralina jest przyjmowana na kilka tygodni przed porodem, może czasami powodować krótkotrwałe objawy odstawienia i bardzo rzadko problemy z oddychaniem u dziecka. Twoje dziecko zostanie sprawdzone po urodzeniu i w razie potrzeby otrzyma dodatkową opiekę.

Przyjmowanie sertraliny w ostatnim miesiącu ciąży może nieznacznie zwiększać ryzyko krwawienia po porodzie. Ponieważ jednak ten efekt uboczny występuje rzadko i można go leczyć, nie jest to powód do zaprzestania przyjmowania sertraliny, jeśli jesteś w ciąży.

Ważne jest, aby problemy ze zdrowiem psychicznym były dobrze leczone w czasie ciąży, ponieważ mogą one mieć wpływ zarówno na samopoczucie Ciebie, jak i Twojego dziecka. Depresja i lęk mogą czasami nasilać się w czasie ciąży i po urodzeniu dziecka.

Porozmawiaj z lekarzem, jeśli zajdziesz w ciążę podczas przyjmowania sertraliny. Pomogą Ci rozważyć ryzyko i korzyści, abyś mógła wybrać najlepsze leczenie dla Ciebie i Twojego dziecka.

Sertralina a karmienie piersią

Jeśli Twój lekarz lub pielęgniarka środowiskowa stwierdzi, że Twoje dziecko jest zdrowe, możesz przyjmować sertralinę podczas karmienia piersią. Jest to jeden z preferowanych leków przeciwdepresyjnych podczas karmienia piersią i był stosowany przez wiele matek karmiących piersią bez żadnych problemów.

Sertralina przenika do mleka matki w bardzo małych ilościach i wiąże się z działaniami niepożądanymi u bardzo niewielu dzieci karmionych piersią.

Ważne jest, aby kontynuować przyjmowanie sertraliny, aby zachować zdrowie. Karmienie piersią przyniesie korzyści zarówno Tobie, jak i Twojemu dziecku.

Porozmawiaj jak najszybciej z pielęgniarką środowiskową, położną, farmaceutą lub lekarzem, jeśli:
            - Twoje dziecko nie je tak dobrze jak zwykle
            - Twoje dziecko wydaje się niezwykle śpiące
            - Twoje dziecko jest rozdrażnione lub ma kolkę
            - masz inne obawy dotyczące dziecka

Sertralina i płodność

W przypadku mężczyzn sertralina może obniżać jakość nasienia, ale nie wiadomo, czy zmniejsza to płodność, czy nie. Porozmawiaj ze swoim lekarzem, jeśli masz trudności w staraniu się o dziecko.

W przypadku kobiet nie ma dowodów sugerujących, że przyjmowanie sertraliny zmniejsza płodność. Porozmawiaj z farmaceutą lub lekarzem, jeśli próbujesz zajść w ciążę, ponieważ mogą chcieć zweryfikować twoje leczenie.

Porady niepilne: Powiedz swojemu lekarzowi, jeśli:
            - próbujesz zajść w ciążę
            - jesteś w ciąży
            - karmisz piersią

www.nhs.uk/medicines/sertraline/pregnancy-breastfeeding-and-fertility-while-taking-sertraline/
            tłumaczenie: www-nhs-uk.translate.goog/medicines/sertraline/pregnancy-breastfeeding-and-fertility-while-taking-sertraline/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp
            • xanonymous Re: Sertralina a Laktacja 19.03.23, 13:09
              O sertralinie

Sertralina jest rodzajem leku przeciwdepresyjnego znanego jako selektywny inhibitor wychwytu zwrotnego serotoniny (SSRI).

Jest często stosowany w leczeniu depresji, a także czasami ataków paniki, zaburzeń obsesyjno-kompulsyjnych (OCD) i zespołu stresu pourazowego (PTSD).

Sertralina działa poprzez zwiększenie poziomu poprawiającej nastrój substancji chemicznej zwanej serotoniną w mózgu.
              [ informacja nie pełna, bo sertralina jest także antagonistą receptora sigma-1; natomiast agonistą receptora sigma-1 jest fluwoksamina; jeden lek może sprzyjać chudnięciu, a ten drugi przybieraniu na wadze; selektrywnym agonistą receptora sigma-1 jest np. przeciwbiegunkowy Stoperan ]

Pomaga wielu ludziom wyjść z depresji i ma mniej niepożądanych skutków ubocznych niż starsze leki przeciwdepresyjne.

Sertralina występuje w postaci tabletek, które są dostępne wyłącznie na receptę.

Kluczowe fakty
              - Pełne działanie sertraliny ujawnia się zwykle po 4 do 6 tygodni, chociaż po 1 do 2 tygodniach powinieneś zacząć czuć się lepiej. [mnie powiedziano, że zaczyna działać po 2 tygodniach, czyli nie powiedziano pełnej prawdy, a oddziaływanie leku na układ nerwowy czułem już po pierwszej tabletce, np. budzenie się z lękiem godzine po zaśnięciu; lek odstawiłem po 2 tygodniach bo nie działał tak jak trzeba; o leku lekarz prowadzący kazał mi poczytać w internecie i powiedział, że totaki aktywizujący antydepresant jest, trafiłem w internecie na wpis jakiejś dziewczyny która pisała, że leczy tym nerwice natręctw bo boji się różnych przedmiotów... :]
              - Częste są skutki uboczne, takie jak mdłości, bóle głowy i problemy ze snem. Zwykle są łagodne i ustępują po kilku tygodniach.
              - Sertralina może sprawić, że poczujesz się bardziej lub mniej głodny niż zwykle, więc możesz stracić lub przytyć, gdy zaczniesz ją przyjmować.
              - Jeśli Ty i Twój lekarz zdecydujecie o odstawieniu sertraliny, lekarz zaleci stopniowe zmniejszanie dawki, aby zapobiec skutkom ubocznym odstawienia. [mnie powiedziała lekarka, że lek nie uzaleznia więc odstawiłem po 2 tygodniach, przez 7 dni brałem 25mg i kolejne 7 dni 50mg a potem przestałem brać i odczułem skutki odstawienne, czyli zostałem oszukany przez panią lekarz]
              - Sertralina nie zmieni Twojej osobowości, po prostu pomoże Ci znów poczuć się sobą.
              - Nie pij soku grejpfrutowego podczas przyjmowania tego leku. Sok grejpfrutowy może zwiększać ilość sertraliny w organizmie i zwiększać ryzyko wystąpienia działań niepożądanych. [ja wypiłem 2 piwa bo akurat kolega mnie na piwo zawołał, ale to było kupę lat temu i nic nie wiedziałem o lekach przeciwdepresyjnych]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka