Dodaj do ulubionych

HIPERPROLAKTYNEMIA

IP: *.nsm.pl / *.nsm.pl 20.05.02, 20:26
Mam 20 lat , kilka dni temu dowiedzialam sie,ze jestem chora:((Moge nigdy nie
miec dzieci.Poszukuje lekjarza z okolic trojmiasta , ktory potrafilby mi pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: kA Re: HIPERPROLAKTYNEMIA IP: *.chello.pl 21.05.02, 13:01
      A jak wysoki masz poziom prolaktyny?
      kA
      • Gość: Anka Re: HIPERPROLAKTYNEMIA IP: *.nsm.pl / *.tx.pl 05.06.02, 18:48
        przepraszam,ze odpowiadam tak pozno , ale nie mialam dostepu do komputera.nie
        pamietam dokladnie jaki poziom wynosi moja prolaktyna , ale lekarka mowila , ze
        poziom jest prawie o120% za wysoki,znasz sie na tym?????Zgory , dziekuje
    • Gość: kaya Re: HIPERPROLAKTYNEMIA IP: 213.17.219.* 31.05.02, 14:11
      Ja rownież choruję na tą chorobę juz od kilku lat .Mój poziom prolaktyna zawsze
      był wysoki przez co stale tworzyły mi sie torbiele na jajnikach.jestem już po
      operacji (usuwano mi torbiel na jajniku 2000) a po dwóch latach miałam
      laparoskopie.Obecnie jestem w trakcie leczenia i jest zdecydowana poprawa.To
      wszystko zależy od psychiki.To nie wyrok na całe zycie
      pozdrawiam,kaya
    • Gość: fuji Re: HIPERPROLAKTYNEMIA IP: 213.17.165.* 11.06.02, 15:11
      czesć,
      gdy miałam ok. 21 zachorowałam też na Hiper. ale się udało. Podejrzewali mnie
      (źli lekarze fe!) że nigdy nie będę mieć dzieci, ale po latach leczeniu chyba
      3, mam normalny okres i normalne jajeczkowanie, a co najważniejsze nie mam
      depresji i stanów lękowych (u mnie przyczyna Hiper był stres)
      daj mi znać jeśli chcesz dres dobrego lekarza
      • Gość: Elli Re: HIPERPROLAKTYNEMIA IP: 213.25.40.* 13.06.02, 14:24
        Hej,

U mnie hipreprolaktynemię stwierdzono 2 miesiące temu, ale nie mam żadnych
        zaburzeń w miesiączce a mam torbiele w piersi. W jaki sposób przebiega
        leczenie? I czy można wyleczyć się do końca?
        Elli
        • Gość: fuji Re: HIPERPROLAKTYNEMIA IP: *.sgh.waw.pl 15.06.02, 13:49
          jasne, że można. Ja brałam jakiślek chyba się nazywał bromergon, który zbijał
          mi prolaktynę. Potem, w związku ztym, że nie miałam okresu przez pół roku,
          brałam estrogeny i progesterony (jakieś organiczne, bo nie tolerowałam
          syntetyków typu pigułki anty)i tak przez jakieś dwa lata, aż odbudowałam sobie
          cykl miesiaczkowy (jajeczkowanie, itp)
          mam niegroźne guzki w jednej piersi, ale to podobno norma. Teraz czuje się
          dobrze
          reasumując: można sie wyleczyć, tylko to troche trwa
          powodzenia
          • Gość: Anka Re: HIPERPROLAKTYNEMIA IP: *.nsm.pl / *.nsm.pl 15.06.02, 14:08
            Czesc
            u mnie choroba ma chyba takie podloze jak u ciebie , tzn zaburzenia
            miesiaczkowania,biore to samo lekarstwo co ty , ale jesli to mozliwe , to
            prosze o adres tego lekarza , oczywiscie o ile jest on z trojmiasta , dzieki pa
            • Gość: mim6 Re: HIPERPROLAKTYNEMIA IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 15.06.02, 18:37
              Moja koleżanka ma stwierdzoną hiperprolaktynemię.TEraz jest w ciąży i zażywa
              dalej parloden.Co wy na to?
              • Gość: Renka Re: HIPERPROLAKTYNEMIA IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.02, 20:38
                Dobry lekarz w Trójmieście to Janina Ratnicka_Klimaszewska - jest w książce
                telefonicznej, troche sie czeka, ale warto. Bodajże od sierpnia ma zmienic
                lokalizacje gabinetu - bedzie przyjmować w biurowcu Hossy (skrzyzowanie Wojska
                Polskiego i Grunwaldzkiej w Gdańsku).
                Jesli chodzi o leczenie hiper: normalny poziom, to ok. 33-580. Dostaje sie na
                zbicie bromocorn lub norprolac; leki te powoduja sennośc, obniżenie ciśnienia i w
                ogóle pogorszenie nastroju, ale za to sa skuteczne (przynajmniej norprolac). Po
                kilku miesiącach zaczyna sie je lepiej tolerowac, a przy obniżaniu poziomu
                prolaktyny zmniejsza sie też ich dawka.
                Ja miałam bardzo długą przerwe w miesiączkowaniu, zrobiono mi badania hormonalne,
                wykryto hiper, skierowano na tomografie komputerową i okazało sie że mam
                gruczolaka przysadki mózgowej (po prostu przysadka produkuje takie ilosci
                prolaktyny, że zbieraja sie w postaci gruczolaka). No więc lecze sie juz kilka
                lat, prolaktyna spadla mi ostatni do 33, ale nie wiem czy przywrócony został cykl
                misiączkowy, bo wciąz biore leki pobudzajace prace jajników. Nie zalezy mi na
                posiadaniu dzieci, więc sie tym nie martwie, że jestem bezpłodna, choć moja
                lekarka twierdzi, że to nic nie wiadomo, i że zdarzaja sie przypadki zajscia w
                ciążę.Ja w każdym razie zabezpieczam sie przed ciążą, a leczę sie dlatego, że
                niski poziom hormonów powoduje przedwczesne starzenie sie skóry, osteoporozę i
                inne nieprzyjemne dolegliwości. Pozdrawiam
                • Gość: mimi Re: HIPERPROLAKTYNEMIA IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 11.07.02, 18:38
                  Mmmja znajoma też ma hiperprolaktynemie i właśnie urodziła zdrowe
                  bliżniaki.Leczyła się u endokrynologa chyba ponad rok.Zażywała parloden

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka