Dodaj do ulubionych

czy zajść w ciążę na lekach?

12.03.05, 12:15
Biorę seronil, deprexetin,trittico, effectin, clonazepam, afobam, asentrę od
8 lat. Obecnie tylko seronil i clonazepam i nie czuję po nich żadnych efektów
ubocznych. Myślę o zajściu w ciążę, ale paraliżuje mnie myśl, że leki brane
tyle lat będą szkodliwe dla płodu i urodzę dziecko upośledzone. Czy
zaryzykować czy dać sobie spokój??? Odpowiedzcie, to dla mnie sprawa... życia
i śmierci :-(
Obserwuj wątek
    • aneta10ta Re: czy zajść w ciążę na lekach? 12.03.05, 12:50
      Rodzić każda może.
      Aneta
    • mlasskacz Ciąża po lekach to science fiction. W ciążę 12.03.05, 13:54
      powinnaś zajśc po - przepraszam- stosunku. Tu się pytasz? Ginekologa się pytaj.
    • awanturka Re: czy zajść w ciążę na lekach? 12.03.05, 15:18
      Nie powinnaś zachodzić w ciążę będąć na lekach. Leki powinny byc odstawione na kilka miesiecy przed zajściem w ciążę i mozna do nich wrócić po upływie pierwszych trzech miesiecy (oczywiscie lepiej by było gdybyś mogła ich nie brac przez cała ciążę). Jeżeli chcesz karmic tez leków brac nie powinnaś (albo brać leki i z karmienia zrezygnować). Leki októrych piszesz nie maja udowodnionego szkodliwego dziłania na rozwijajacy sie płód w okresie gdy tworza się zawiązki organów (pierwszy trysemest), ale nie udowodniono też, że nie sa szkodliwe - stad ta ostroznośc. Konieczność odstawienia leków przed zajsciem w ciąże wynika z długiego czasu ich eliminacji z ustroju (gdybys odstawiła w momencie zajscia Lek byłby obecny w organiźmie jeszcze przez 2-3 miesiące).

Spokojnie mozesz mysleć o zajsciu w ciążę, tylko musisz przestrzegać powyższych warunków. A w ogóle to troche się dziwię, że nie omawiasz takich spraw z lekarzem. awanturka
      • cassis Re: czy zajść w ciążę na lekach? 14.03.05, 13:07
        Leki powinny byc odstawione na
        > kilka miesiecy przed zajściem w ciążę i mozna do nich wrócić po upływie pierws
        > zych trzech miesiecy

Tylko jest jeden problem - nie wiem gdzie mozna znaleźć lekarza, który zapisze
        a/depresanty ciężarnej....ja w każdym bądź razie takiego nie znam.
        • awanturka Re: czy zajść w ciążę na lekach? 14.03.05, 13:16

> Tylko jest jeden problem - nie wiem gdzie mozna znaleźć lekarza, który zapisze
          > a/depresanty ciężarnej....ja w każdym bądź razie takiego nie znam.

A ja znam, problem prowadzenia ciąży na lekach był omawiany przeze mnie i z psychiatra i ginekologiem i wszystko było ustalone tak jak to opisałam.

Poza tym znam kilka osób które były prowadzone na lekach w drugim i trzecim trysemestrze.

awanturka

awanturka
          • cassis Re: czy zajść w ciążę na lekach? 14.03.05, 13:58
            No to ja miałam mniej szczęścia - w omawianej sytuacji kilku nagabywanych
            lekarzy stwierdziło że "w ciąży nie praktykuje się podawania leków
            antydepresyjnych"....
            • awanturka Re: czy zajść w ciążę na lekach? 14.03.05, 15:05
              cassis napisała:

> No to ja miałam mniej szczęścia - w omawianej sytuacji kilku nagabywanych
              > lekarzy stwierdziło że "w ciąży nie praktykuje się podawania leków
              > antydepresyjnych"....

No to mówili nie prawdę, o stanartach prowadzenia leczenia depresji u pacjentek w ciazy mozna przeczytac w pierwszym lepszym podręczniku psychiatrii.

A może było tak, że była nadzieja, ze wyjdzesz z depresji w jakims rozsadnym czasie i chcieli Cie odwieść od zachodzenia w ciążę w czsie trwania depresji,gdy była konieczność podawania leków.

Ze mną było inaczej - z góry bylo wiadomo, że na to by jakos funkcjonować bez lekow nie ma co czekać, bo można się nie doczekać.

Kiedys na tym forum było sporo na temat "leki a ciąża" (coś około rok temu)i pisały dziewczyny, które w ciazy były na antydepresantach i urodziły zdrowe dzieci.

awanturka
              • cassis Re: czy zajść w ciążę na lekach? 14.03.05, 16:15
                Awanturko, ale ja właśnie już będąc w ciąży (końcówka II trymestru) szukałam
                pomocy farmakologicznej.
                I też w końcu ją otrzymałam, ale dużo mnie to zdrowia, czasu i pieniędzy
                kosztowało....

> Kiedys na tym forum było sporo na temat "leki a ciąża" (coś około rok temu)i
                pi
                > sały dziewczyny, które w ciazy były na antydepresantach i urodziły zdrowe
                dziec
                > i.

Jestem jedną z tych dziewczyn i pewnie też się tam wypowiadałam :))
    • aneta10ta Re: czy zajść w ciążę na lekach? 15.03.05, 07:26
      Nie, na własnych nogach. Potem donosić, a następnie można już przerzucić na
      cudze kończyny to, co się wyniosło.
      Aneta
    • musashi_miyamoto Re: czy zajść w ciążę na lekach? 15.03.05, 20:09
      fiosia napisała:

> Biorę seronil, deprexetin,trittico, effectin, clonazepam, afobam, asentrę od
      > 8 lat. Obecnie tylko seronil i clonazepam i nie czuję po nich żadnych efektów
      > ubocznych. Myślę o zajściu w ciążę, ale paraliżuje mnie myśl, że leki brane
      > tyle lat będą szkodliwe dla płodu i urodzę dziecko upośledzone. Czy
      > zaryzykować czy dać sobie spokój??? Odpowiedzcie, to dla mnie sprawa... życia
      > i śmierci :-(

Chcesz chyba człowieka-Słonia urodzić.Film se obejrzyj najpierw to zobaczysz
      jak dzieciak będzie miał.
      • aneta10ta Re: czy zajść w ciążę na lekach? 15.03.05, 20:17
        Wszystkie dzieci są nasze.
        Aneta
      • ganja_luki Re: czy zajść w ciążę na lekach? 16.03.05, 10:55
        Hej, hej, ona chyba nie bierze tego wszystkiego na raz...? Or...?
    • yasmeen Re: czy zajść w ciążę na lekach? 16.03.05, 12:05
      Ja mam obawy.
      Ale nie wplyw lekow mi chodzi.
      Pytanie - czy moge narazac swoje dziecko na wystapienie un niego depresji
      (genetyka). A nawet jesli nie - to czy mam prawo skazywac go na zycie z matka,
      ktora przynajmniej okresowo nie bedzie zdolna do zapewnienia mu pelnej opieki.
      Tak ja czuje... Dlatego sie nie decyduje.

yas
      • awanturka Re: czy zajść w ciążę na lekach? 16.03.05, 12:46
        Yasmeen,wydaje mi się, że trochę przeceniasz to na co chorujesz. Nie twierdzę, że nie ma problemu, ale ludzie z duzo powazniejszymi problemami schrzeniami psychicznymi decydują się na posiadanie dzieci i robią to ni z egoizmu czy bezmyzślności, ale po przemysleniu sprawy.

Czy to twoja pierwsza w zyciu depresja? jeżeli tak tomasz ogromne sznse, ze sięnie powtórzy a wtedy trudno mowico chorobie afektywnej (depresji nawracającej) a tylkow wypadku tego typu depresji wykazano wplyw dziedziczenia.

Polecam dośćstary watek z innego forum:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15184&w=10415548&a=10415548
        • yasmeen Re: czy zajść w ciążę na lekach? 16.03.05, 13:30
          Nie wiem na co choruje. Takie nastroje depresyjne, leki mam od podstawowki. Z
          liceum pamietam strach, trzesiaczki, smutek - prawie zawsze. Tak samo na
          studiach. Na studiach po raz pierwszy poszlam do lekarza - dal mi cos w rodzaju
          prozacu - nawet nie wysluchal. Glupia baba. Drugi dal xanax. Jakos prrzeszlo.
          Przez ostatnie lata dlugimi mieisacami bylam na speedzie - chcialo mi sie na
          imprezy, ze spiewem na ustach chodzilam do pracy, malowalam mieszkanie,
          wpieprzalo mnie, ze inni sie lenia i obijaja, a ja tak duzo robie dzialam w domu
          na miescie. Ze spiewem na ustach. Bylam madra, inteligentna, ze wszystkim moglam
          dac rade. Wypalilam sie - nie chce mi sie nic. Trwac tez nie. I ta trzesiaczka.
          Moze dlatego teraz jestem dziecku na nie.
          Ja wiem, ze kazdy decydujacy sie na dziecko w takim przypadku podejmuje decyzje
          rozwaznie i rozumnie. Nie dla egoizmu. Taka decyzje kazdy musi podjac sam i
          tylko sam.
          Przecztalam tamten watek. Widac, ze nawet gdy takie dzieci sa szcesliwe, to jest
          to trudne szczescie. Ale nikt nie zagwarantuje, ze w "zdrowej" rodzinie byloby
          lepiej.

W kazdym razie zycze, aby decyzje, ktore zostana podjete przyniosly dobre
          skutki. I zeby Dzieciaczki byly zdrowe i radosne.

Yas
          • awanturka Re: czy zajść w ciążę na lekach? 16.03.05, 13:44
            Yasmeen! Nie jestem lekarzem ,ale to co opisujesz niepokojaco przypomina mi objawy,które mnie samej są bardzo dobrze znane. Opowiadałeś lekarzowi o tym speedzie, to bardzo wazne dla postawienia własciwej diagnozy i wdrozenia własciwego leczenia a przewaznie pacjenci o tym nie mówią bo sami uważają taki stan za porządany.

awanturka
            • yasmeen Re: czy zajść w ciążę na lekach? 16.03.05, 14:17
              Awanturko, napislam mail do Ciebie, na gazete.
              Odpisz jesli moesz.

yas
              • awanturka wysłałam @ 16.03.05, 14:38
                • lyrica Re: do Yasmeen 16.03.05, 14:52
                  czy "speed", o którym piszesz byl następstwem przyjmowania jakiś leków czy
                  wynikał "sam z siebie"???
                • awanturka Re: wysłałam @ 16.03.05, 16:54
                  I jeszcze jednego @

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka