Dodaj do ulubionych

Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję?

13.09.05, 00:32
Wiem ze w depresji wszyscy wola narzekac niz dzialac. Moze to nawet nie jest
wolny wybor tylko przymus naszego wnetrza. Ale nie mozemy sie tylko dolowac
na tym forum. Prosze piszcie jak walczycie z depresja. Czekam na wszelkie
rady!
Obserwuj wątek
    • obiczam_te Re: Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję? 13.09.05, 00:33
      Oczywiscie nie chodzi mi o leki czy psychoterapie. Mysle o tym co sami robicie
      by sobie pomoc. Dla mnie najlepszych lekarstwem jest nauka. Wtedy zapominam o
      wszystkim. WRRR Co bedzie jak skoncze studia??? Mam nadzieje ze pochlonie mnie
      praca.
      • solaris_1971 Re: Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję? 19.09.05, 12:59
        Bardzo ciekawie i madrze sformulowany temat. Rzeczywiscie, oprocz brania
        prochow i pogadanek z psychiatra powinnismy cos robic, zeby depresje
        przezwyciezyc. Ale to wcale nie takie proste. W depresji nauka to cos, co
        przekraczalo kompletnie moje mozliwosci. Jesli mozesz sie uczyc, tzn. ze nie
        jest z Toba az tak zle.
        Mnie sie wlasnie pogarsza, bo nieublaganie nadchodzi jesien i jedyne, co moge
        zrobic, to zastosowac sie do zalecen mskaiqa i spacerowac po parku. O ile
        oczywiscie jestem w stanie sie ubrac i uczesac, bo w sobote np mi sie to nie
        udalo.
    • mskaiq Re: Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję? 13.09.05, 08:32
      Mysle ze zaiteresowania bardzo pomagaja. Uciekasz w swiat gdzie nie ma strachu,
      swiat ktory lubisz.
      Kazda rzecz ktora sprawia satysfakcje i radosc jest dobrym sposobem na
      depresje. Trzeba umiec sie cieszyc ze wszystkiego, ciesze sie plaza kiedy
      biegam, kolorem drzew jesienia, sloncem i deszczem. Kiedys bylo inaczej, zawsze
      mialem wiele krytyki do wszystkiego co bylo wokol mnie.
      Unikam krytyki i ocen innych ludzi. W ten sposob przestalem sie ich bac. To
      krytyka przynosi ten strach.
      Serdeczne pozdrowienia.
      Serdeczne pozdrowienia.
      • euforyk Re: Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję? 13.09.05, 09:30
        > Trzeba umiec sie cieszyc ze wszystkiego.......

a na forumie nie umialbys sie pocieszyc troche, tylko strach ciagle ludziom
        wciskasz?

>........... Kiedys bylo inaczej, zawsze mialem wiele krytyki do wszystkiego co
        bylo wokol mnie.

na forumie chyba ci zostalo.

> Unikam krytyki i ocen innych ludzi. W ten sposob przestalem sie ich bac. To
        > krytyka przynosi ten strach

krytyka innych ludzi przynosi strach, ale wczesniej strach przed soba przynosi
        krytyke innych ludzi. zeby poradzic sobie z tym strachem trzeba zdjac maske.
        jest tez "krytyka" innych ludzi w postaci ich "rozumienia".
    • danuski Re: Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję? 13.09.05, 09:46
      obiczam_te napisała:

> Wiem ze w depresji wszyscy wola narzekac niz dzialac. Moze to nawet nie jest
      > wolny wybor tylko przymus naszego wnetrza. Ale nie mozemy sie tylko dolowac
      > na tym forum. Prosze piszcie jak walczycie z depresja. Czekam na wszelkie
      > rady!

ja dzisiaj zdążylam już przejrzeć rachunki do zaplacenia i aby pokonać depresję
      w jaką mnie one wpędziły mam zamiar wmówić sobie-metodą Maska- że te cyfry na
      rachunkach to tylko strach, który pokonam jak sobie pobiegam za miłością, która
      jest we mnie i ta odnaleziona we mnie miłość te rachunki popłaci i strach
      zniknie
      • looserka Re: Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję? 13.09.05, 09:59
        Droga Danuski, prawdziwa miłość pokona nie tylko strach i wszystkie rachunki,
        ale także miłe panie z urzędu skarbowego, dobrodusznych i wyrozumiałych
        komorników, a nawet przesympatycznych, otwartych na ludzi panów z firm
        windykacyjnych.

Ser wienia
      • zyrafa46 Re: Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję? 24.09.05, 01:33
        Odpowiadasz na :
        danuski napisała:
        mam zamiar wmówić sobie-metodą Maska- że te cyfry na rachunkach to tylko
        strach, który pokonam jak sobie pobiegam za miłością, która jest we mnie i ta
        odnaleziona we mnie miłość te rachunki popłaci i strach zniknie<

Pokonaj strach danuski i pozamazuj korektorkiem parę zer.... Pokonasz deprwesję!
        Żyrafa
    • looserka Re: Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję? 13.09.05, 09:52
      Nie pytaj - jak pokonać depresję.
      Zapytaj - co zrobić,aby depresja nie pokonała ciebie.

Ser wienia
      • solaris_1971 Re: Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję? 19.09.05, 13:00
        Gratuluje ! Wspaniale to sformulowalas. Bede sobie to powtarzac codziennie rano.
    • lucyna_n Re: Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję? 13.09.05, 10:20
      kupilam marchewkę :))

• anatemka Re: Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję? 16.09.05, 16:30
        lucy..... nieprzyzwoicie mi się ta marchewka skojarzyła...:))
        • lucyna_n Re: Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję? 16.09.05, 17:13
          no wiesz, Ty to ale jesteś!!
          powinnaś się poddać elektrowstrząsom:)
          • euforyk Re: Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję? 16.09.05, 17:38
            zwiekszona liczba pompek wystarczy.
    • o-ren_ishi Re: Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję? 14.09.05, 10:47
      Obudzilam sie.
      Zjadlam kanapki.
      Potem odebralam poczte...Zdolowal mnie email.
      A teraz siedze i narzekam.
      • blue_a Re: Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję? 17.09.05, 10:49
        Hello, nie narzekaj :)

Co robię? Czasami jest czarno, ale tak:

staram się odżywiać makrobiotycznie i nawet mnie to bawi
        lepiej się czuję, jeśli nie zarywam nocy a ostatnio, cholera, ze dwie
        zarwałam :)
    • hasanet Re: Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję? 17.09.05, 16:42
      Ulla mówi, że zrobila dobry uczynek.
      Alla weszła do tej samej wody.
    • danuski Re: Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję? 17.09.05, 17:27
      najpierw pojawia się lęk czy depresja?
      może depresja jest reakcją na niemożność poradzenia sobie z lękiem?
      jeśli jednak już ma się zmieszane lęk i depresję, że trudno oddzielić jedno od
      drugiego to co najpierw powinno się uczynić?
      zrobić coś aby pokonać lęk czy zrobić coś aby pokonać depresję?
      aby pokonać depresję łyknęłam rankiem kolejnąa tabletkę antydepresanta.
      ale jeszcze zanim ją łyknęłam ze snu wybudził mnie lęk.
      nie był to lęk nieokreślony jak nieraz wcześniej bywało
      tym razem mój lęk ma swoje oblicze.
      to oblicze to....strach przed pustym portfelem kiedy serce jeszcze bije a ciało
      domaga się...no, domaga się jego utrzymania
      żeby pokonać ten strach wzbudzam w sobie nadzieję, że jednak serce ten wyścig
      wygra i pręcej się wyczerpie niż portfel.
      może powinnam w biegu maratońskim wystartować?
      jako niewytrenowana zawodniczka mam szansę ukończyć ten bieg z efektem
      historycznym ...i Mask byłby zadowolony, że posłuchałam jego rad
      • mskaiq Re: Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję? 19.09.05, 16:59
        Bieg Danuski nie jest w stanie pokonac depresji, cwiczenia moga Ci pomoc w
        kontrolowaniu Siebie. Zmiejszaja emocjonalnosc ktora bardzo silnie wzmacnia
        strach.
        A jak pokonac strach przed pustym portfelem? Mysle ze musisz znalesc prace,
        tylko w ten sposob pozbedziesz sie strachu, trzeba usunac powod ktory
        powodujesz to ze sie boisz.
        Serdeczne pozdrowienia.
        • miriam11 Re: Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję? 19.09.05, 17:04
          mskaiq napisał:

> Bieg Danuski nie jest w stanie pokonac depresji, cwiczenia moga Ci pomoc w
          > kontrolowaniu Siebie. Zmiejszaja emocjonalnosc ktora bardzo silnie wzmacnia
          > strach.
          Danuski użyła przenośni. Jeśli nie wiesz co to takiego, wrzuć sobie to hasło w
          google.
          • feather Re: Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję? 19.09.05, 18:45
            Ech nieprzyjemnie sie ten watek zaczal rozwijac a tak sie dobrze zaczal.
            dlatego powiem co ja dzis zrobilam, zeby wrocic do tematu:

.. ee, nic nie zrobilam , ale jeszcze zrobie.:-D

Mianowicie:
            - skoncze jedna ksiazke /juz niewiele zostalo/ bo poczucie ze cos mam zrobione
            do konca jest warte wysilku.
            - przygotuje lasagne dla siebie i kolezanki. a potem ja zjemy.
            - zrobie sobie bardzo dobra herbate albo kawe smakowa. bede patrzec przez okno
            na deszcz owinieta w koc, na wygodnym fotelu. pomysle ze sama zarobilam na kawe
            i koc i na wynajem mieszkania.
            pozdrawiam.
            • blue_a Re: Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję? 19.09.05, 21:21
              Dlaczego tu nie są zbyt dobrze widziani ludzie, którzy sobie z depresją jednak
              radzą? Tak mi się nasunęło... :)

- posprzątałam i jest cudownie czysto (to nie szkodzi, że sprzatałam też w
              sobotę :)
              - uczyłam się ang.,

Co czytasz?
              • feather Re: Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję? 20.09.05, 10:15
                Czytam ksiazke o roznego rodzaju przestepstwach,po angielsku ale prostym
                jezykiem wiec szybko sie czyta. Same fakty wraz z rysem historycznym.
                Nis skonczylam jednak bo juz mi sie bardzo chcialo spac. Zanim zrobilam lasagne
                byla 21..
                • blue_a Re: Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję? 26.09.05, 00:18
                  Podziw...

A tytuł?

Feather to pióra? Coś mi się przewinęło ostatnio, gdy się uczyłam ang. ;)

Chcę przepis na lasagne :)

Jadłam w jakimś fast-foodzie, ale chcę sama (nie dosypię chemii i innych
                  poprawiaczy smaku :)
                  • feather przepisa na lasagne 27.09.05, 10:42
                    feather- pioro, tak.

Ksiazka sie nazywa 'Crimes and criminals', nie jest napisane kto jest autorem.
                    do lasagne trzeba po pierwsze platki lasagnowe. poza tym np sos pomidorowy z
                    cebula i miesem mielonym, albo jakies warzywa gotowane, wlasciwie cokolwiek,
                    oraz sporo sosu beszamelowego, taki normalny jak zasmazka tylko z mlekiem -
                    maslo, maka, mleko. ja daje jeszcze pieprzu i solii wtedy nie muse dawac na
                    warzywa.
                    i uklada sie warstwami na blaszce wysmarowanej : beszamel, platki lasagne, sos
                    pomidor./cos innego, np groszek, fasolka z puszki, kukurydza, gotowany brokul,
                    tunczyk /- te rzeczy z beszamelem bo suche by byly same w sobie , na to platki
                    lasagnowe, na to kolejan warstwa nadzienia - jesli mialas sos pomidor. to
                    beszamel dla odmiany, a jak cos z listy to cos innego z listy , zeby nie bylo
                    nudno, i beszamel , i znow platki lasagnowe. itd. i na wierzch beszamel zeby
                    sie gorne platki nie spalily. i pieczesz w piekarniku 180 stopni chyba jakies,
                    30 minut pod pokrywka i 15 bez pokrywki. tzn jak by sie przypalalo to nie tak
                    dlugo albo w chlodniejszej temperaturze. :-D

mam nadzieje ze to jasne w miare.cos mi sie zdaje ze czasem mowie zawile.

• blue_a Super!!! 27.09.05, 22:32
                      Nie, nie zawile :) Detalicznie, ale dzięki temu nic nie spalę :)
                      Lasagne będzie w sobotę.
                      • feather Re: Super!!! 28.09.05, 10:11
                        czekam na relacje. moze byc foto-story :-D

• sylwia_a_s Re: Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję? 23.09.05, 23:36
                W ogole zauwazylam, ze czesc z nas (lacznie ze mna) nie dopuszcza czasem mysli,
                ze z tego mozna wyjsc (no, cholera, przeciez sie zdarza). Po pewnym czasie
                brania lekarstw czy chodzenia na psychoterapie przeciez daje sie zyc w miare
                "normalnie" (wstac z lozka, ucieszyc sie czasem z pogody, dbac o siebie, wyjsc
                na spacer - o ile agorafobia pozwoli, a nawet zobaczyc, ze zycie moze miec sens)
                Przeciez na tym to polega, ze my nie widzimy wyjsc z sytuacji, z ktorych wyjscia sa!
                Chyba nie ma sie co frustrowac na tych, ktorzy widza to schorzenie w lzejszych
                barwach albo na tych, ktorzy sobie z tym radza.
                Oby wiecej pozytywnych mysli - sprawdzilam, pomaga! Trzeba sie tylko nauczyc
                inaczej postrzegac rzeczywistosc. Ale wszystko da sie zrobic ;)
                Taka tam refleksja.
                Pozdrawiam
                • mskaiq Re: Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję? 24.09.05, 01:38
                  Masz racje Sylwio_a_s. Nie trzeba tak wiele, wystarczy zaakceptowac dobre mysli
                  i zaczac dbac o siebie. Roznica potrafi byc olbrzymia.
                  Serdeczne pozdrowienia.
                  • zyrafa46 Re: Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję? 24.09.05, 02:13
                    mskaiq, napisz, proszę, bo mnie to pytanie intryguje: czy Ty masz taki klawisz
                    w kompie z napisem: Serdeczne pozdrowienia
                    ?

Tak mnie koci (fuj, na stare lata!!!) by Cie jakoś podpuścić i na chwilę zepsuć
                    ten klawisz :-)))
                    teraz będzie opowiadanie: gdy byliśmy dziećmi z moim bratem lubiłam go czasem
                    podrażnic. Drażniłam, drażniłam, drażniłam, drażniłam, drażniłam aż on w końcu
                    nie wytrzymywał i dawał mi popalić. Potłuczona przychodziłam do Mamy dumna jak
                    paw aby sie pochwalić: "...udało mi się go rozdrażnić :-)))". Takiej cholery
                    siostrzyczki to świat nie widział. A teraz mnie korci by Ci na chwilę klawisz
                    podmienić. JEJ, ale by było!!!!!!!
                    Żyrafa
        • marenta bluznierstwo 19.09.05, 17:11
          >musisz znalesc prace

"Bądźcie jak te ptaki niebieskie,
          które nie sieją, nie orzą
          a plony zbierają"
          Biblia, NT
          • hasanet Re: bluznierstwo 24.09.05, 21:12
            marenta napisała:

> >musisz znalesc prace

..albo szczodrego sponsora.
    • embrion.w.spirytusie Re: Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję? 24.09.05, 01:04
      Trwałą ondulację:))
    • babka24 Re: Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję? 25.09.05, 23:08
      ja spalam po 13-15 godzin kiedy dopadla mnie depresja choc nie podejrzewalam
      czegos takiego ale tak niestety bylo mnie pomogl magnez +b6 dobry jest MAGNE B6
      i fantastyczny srodek DZIURAWIEC stsosowany od wiekow jako srodek
      antydepresyjny po kilku dniach picia dodawalam tez dzika roze kwiat glogu
      zapobiegawczo na przeziebienia i lepsze ukrwienie i rezultat widac od
      razu...teraz czuje sie jakby ktos wsadzil mnie na 100 koni,nie spie tak dlugo
      mam super humor ochote do dzialania polecam super antidotum sa takze
      zainteresowania warto je poszerzac szukac nowych angazowac sie w nie...dla mnie
      praca tez jest srodkiem na depresje warto sprobowac pozdrawiam serdecznie
      • lucyna_n Re: Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję? 26.09.05, 00:14
        nie ciesz sie to może być tylko hipomania, a potem jak zjedziesz na tych koniach w dół, to trzymajcie
        mnie w 100 bo dwóch nie ma co.
        • blue_a Re: Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję? 26.09.05, 00:20
          Czemu ją zrzucasz z tych obłoków?
          Nie wolno mieć dobrego samopoczucia?

(to taki obowiązujący tu trend? smutne... :(
          • hasanet Re: Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję? 26.09.05, 23:24
            Woskowy uniform
    • de-bordo Re: Co zrobiłeś dzisiaj aby pokonać depresję? 26.09.05, 22:34
      Odwiedzilam koleżankę na onkologii
      I pomyślałam o sobie nienajlepiej w tym kontekście sytuacyjnym
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka