29.09.05, 18:13
kupilam sobie dzis "zwierciadło" i na pierwszej stronie tekst, ktory najpierw
mnie zdenerwowal,a potem pomyslalam,ze przepisze to tutaj,moze komus cos to
da? Dla mnie nic ten cytat nie wnosi, moze niestety.

"Według mnie największą odwagą jest życie w stanie zadowolenia.
Smutek to ogromne tchórzostwo.Do tego, aby byc nieszczęśliwym,
nic nie jest potrzebne.Każdy tchórz, każdy głupiec może się tak
czuc.Każdy potrafi byc nieszczesliwy.Ale do poczucia błogości
potrzebna jest ogromna odwaga - a żeby ją poczuc, trzeba nad soba
popracowac." [ Osho,Odwaga.Radosc niebezpiecznego zycia/Zwierciadlo ]
Obserwuj wątek
    • mskaiq Re: cytat 29.09.05, 18:34
      O dobre, pozytywne mysli trzeba walczyc, te zle przychodza same. Te zle mysli
      najczesciej zwiazane sa ze strachem, aby moc cieszyc sie zyciem trzeba pokonac
      strach. Kazdy strach ktory uda sie pokonac przynosi ulge, na jego miejsce
      pojawia sie usmiech.
      Serdeczne pozdrowienia.
      • rather.not.happy Re: cytat 29.09.05, 18:48
        zgadzam sie,że,strach utrudnia zycie i nie pozwala sie nim cieszyc, mam to na
        co dzien.ale naprawde trudno doprowadzic sie do porzadku, wrocic do normalnego
        zycia.dzieki, mskaiq.pozdr.
      • euforyk Re: cytat 29.09.05, 20:10
        > O dobre, pozytywne mysli trzeba walczyc, te zle przychodza same.

u mnie dobre mysli przychodza najszybciej wtedy gdy od strachu uciekne. pieknie
        nagradzam ucieczke dobrymi myslami i poczuciem ulgi. o realizm trzeba walczyc i
        rozwiazywanie problemow, a nie o mysli. ten ciaglu subjektywizm ktory promujesz
        to dla mnie przyczyna nerwicy.

> zle mysli
        > najczesciej zwiazane sa ze strachem, aby moc cieszyc sie zyciem trzeba pokonac
        > strach.

no wlasnie, trzeba pokonac strach, a nie walczyc o mysli.
        • euforyk Re: cytat 29.09.05, 20:20
          zle mysli pojawia sie w mej glowie bo wlasnie walcze, zamiast wyluzowac.

zamiast pytac jak walczyc z nerwica, bo jest zle i chce zeby bylo lepiej, wole
          spytac dlaczego teraz jest zle. terazniejszosc jest wazna, a walka to ciagla
          ucieczka w przyszlosc.
    • euforyk Re: cytat 29.09.05, 19:55
      > Każdy tchórz, każdy głupiec

wielu glupcow jest tez zadowolonych z siebie

bardzo latwo o takie epitety, jesli ma sie mozg ktory wydziela troche wiecej
      substancji amortyzujacych lęk. nie wszyscy "madrale" musieli w swoim zyciu
      wychodzic z duzej nerwicy.
    • marenta Re: cytat 29.09.05, 20:05
      heroizm cię denerwuje? czuć strach i smutek i uśmiechać się tak przez łzy?
      wiem wiem, każdy ma swoją (lepszą od innych) estetykę jeden lubi marchewkę,
      drugi kopanie ogródka, trzeci dupy bliźniego. Uśmiech jak ucieczka,
      ugrzeczniony uśmiech kameleona itd
      wyobrażałam sobie ostatnio jak to jest uczestniczyć w katastrofie samolotu
      jeśli nie mielibyśmy zapiętych pasów znaleźlibyśmy się w kupie na tyle samolotu
      (choć teoretycznie chyba raczej "frunęlibyśmy" niezależnie od ścian samolotu,
      no chyba że by nas wcześniej jakoś zarzuciło w któryś kąt, czy ktoś się może
      orientuje jak to wygląda w praktyce??) tak sobie myślę co bym wtedy czuła w tej
      kupie przez te 2? 3? minuty, ciemno, telepie niemiłosiernie, wrzask, smród
      odchodów, ponoć niektorzy się onanizują. Co bym myślała? Boziu ratuj czy raczej
      niech to się szybciej skończy. Czy wolałabym zachować życie czując przez jego
      resztę to co w ciągu tych 2-3 minut czy raczej dostać zawału
      przed "lądowaniem". Czy jesteście sobie w stanie wyobrazić ten ścisk ciał na
      swojej skórze w samolocie i uwierzyć że wolicie to niż NIC? Ja jestem. Histeria
      życia, chcę ją znowu czuć
      • rather.not.happy Re: cytat 29.09.05, 20:23
        ja jestem w stanie to sobie wyobrazic,ale wolalabym to przezyc,nienawidze
        smierci.tu mi nie jest dobrze jak widac,ale wole tu byc jednak.nawet tego slowa
        nie lubie wymawiac...
        • marenta Re: cytat 29.09.05, 20:26
          ale dlaczego upadający samolot życia powoduje stupor
          • rather.not.happy Re: cytat 29.09.05, 20:39
            nie wiem,moze teraz zrobie z siebie glupka [?],ale dlaczego powoduje co?
            • sunshineee Re: cytat 30.09.05, 09:00
              stupor
              m IV, D. -u, Ms. ~orze; lm M. -y
              med. psych.
              stan całkowitego lub częściowego zahamowania wszystkich czynności psychicznych,
              przy ograniczeniu i spowolnieniu ruchów; występuje w różnych chorobach
              psychicznych.
          • cyria Re: cytat 30.09.05, 09:31
            marenta napisała:

> ale dlaczego upadający samolot życia powoduje stupor

Zazwyczaj trauma zatrzymuje w miejscu, choćby na moment,a potem różnie bywa...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka