Dodaj do ulubionych

terapia grupowa rybnik okolice - wiecie cos?

03.03.06, 16:40
Witam
W duzych miastach typu Warszawa, Krakow, Gdansk nie ma problemu zeby znalezc
dobrego terapeute ale ja mieszkam w malym miescie gdzie pomoc psychologiczna
nie jest rozwinieta. Dlatego jak wiecie cos o terapiach pod katem depresji w
okolicach Rybnika to prosze o informacje. Najlepiej jesli wiecie ze swojego
prywatnego doswiadczenia. Dzieki.
Obserwuj wątek
    • awanturka Re: terapia grupowa rybnik okolice - wiecie cos? 03.03.06, 17:59
      O terapii grupowej w Rybniku nic nie wiem, natomiast wiadomo mi, że ludzie z Rybnika dojeżdżają na terapię grupową do Gliwic (dość daleko, ale zdaje się, że komunikacja jest niezła). W Gliwicach jest legendarny już, renomowany ośrodek leczenia nerwic (i zaburzeń odżywiania ) "Dąbrówka".
      • euforyk Re: terapia grupowa rybnik okolice - wiecie cos? 03.03.06, 19:35
        awanturka fucha ci przeszla kolo nosa. jak nic mialabys adminowanie forum.
        • awanturka :) :) :) 03.03.06, 19:53

• anika15 Terapia w Rybniku 04.03.06, 22:23
            Grupowa terapię oferuje szpital psychiatryczny w Rybniku
            Terapia jest bezpłatna, żeby sie na nią dostać należy mieć skierowanie od lekarza.
            Trwa około 6 miesiecy na zasadzie oddziału dziennego, tzn że jedziesz tam na 8-9
            rano a o 14-15 terapia się kończy i wracasz do domu.
            Całą terapię dostajesz leki, jesteś pod opieką lekarza psychiatry, psychologa,
            terapeutek.
            Jeśli pracujesz na czas terapii otrzymujesz zwolnienie L4
            z tego co wiem, szital miał dwa takie oddziały.
            Polecam tą formę terapii.
            powodzenia
      • pierniko Re: terapia grupowa rybnik okolice - wiecie cos? 05.03.06, 00:17
        awanturka napisała:

> O terapii grupowej w Rybniku nic nie wiem, natomiast wiadomo mi, że ludzie z
        Ry
        > bnika dojeżdżają na terapię grupową do Gliwic (dość daleko, ale zdaje się, że
        k
        > omunikacja jest niezła). W Gliwicach jest legendarny już, renomowany ośrodek
        le
        > czenia nerwic (i zaburzeń odżywiania ) "Dąbrówka".

Niestety do Gliwic nie dam rady dojezdzac bo mieszkam dosc daleko a takie
        spotkania w grupie terapeutycznej sa codziennie. W kazdym razie dzieki za
        informacje awanturka.

Jesli chodzi o terapie w Rybniku to czy mozesz mi Anika napisac cos wiecej o
        niej? Czy bralas w niej udzial osobiscie? JAk wyglada plan zajec, jakie sa
        kompetencje terapeutow? itd... Do Rybnika to chyba dam rade codziennie
        dojezdzac. prosze przeslij Anika odpowiedz na maila. Dzieki.
        • anika15 Re: terapia grupowa rybnik okolice - wiecie cos? 05.03.06, 01:05
          Moge opisać więcej, żaden problem.
          Piszesz prośbę by wysłać to na mail.
          Opiszę to także tutaj, myślę, że jest więcej osób, które takiej rehabilitacji
          szukają.

Brałam udział w niej osobiście, dostałam skierowanie od lekarza psychiatry,
          należałam do drugiej grupy przyjętych na ten nowo otwarty oddział.

Jestem z pobytu tam bardzo zadowolona.
          Terapia jest terapią zajęciową.
          Początkowo byłam tak spanikowana że terapeutki myślały, że ucieknę(choć prosiłam
          przecież wiele razy lekarza o taką terapię.
          Chciałam i chcę wrócić do życia, zacisęłam zęby i dotrwałam do końca.

Terapia trwa od poniedziałku do piątku, dni świąteczne rzecz jasna wolne.

Zaczyna sie rano od śniadania i pobrania leków, które dostajesz w ramach
          rehabilitacji od szpitala.

Społeczność (około 9tej rano)
          Lista obecności, plan dnia, omówienie problemów wyłaniających się na bieżąco.

Poźniej terapia, w zależności od dnia jest to powiedzmy:
          -psychorysunek
          -gimnastyka
          -robótki ręczne
          -muzykoterapia
          -relaksacja
          -jeden z dni to "kuchnia" cały oddział przygotowuje wspólny obiad:)
          -piątek był poświęcony sprzątaniu oddziału i relaksowi,np.oglądanie filmów.

Cały czas na oddziale razem z Tobą są inne osoby, psycholog, terapeutki,
          sanitariuszka i pielęgniarka.

W każdej chwili możesz poprosić o rozmowe na osobności z panią psycholog.
          Co do kwalifikacji, są to pracownicy szpitala pracujący tam od wielu lat.
          Atmosfera była przyjazna, nie było mowy o tym by psycholog czy terapeutki były
          naburmuszone czy aroganckie.
          Ostatnie tygodnie jakie tam spędziłam były przepełnione chęcią pozostania:)))
          Wciąż odwiedzam oddział (oddział 1)

Co dała mi terapia?

- wyszłam z domu
          musiałam rano wstać, ubrać się i dojechać do szpitala.

- poznałam przyczyny mojej choroby
          zaakceptowałam ją, poznałam, nauczyłam się z nią walczyć.

- spotkałam ludzi o podobnych do mnie problemach
          jednym pomogłam rozmawiając, inni pomogli mnie swoją postawą.

- nauczyłam się kilku ciekawych rzeczy, które obecnie pozwalają mi walczyć z
          ciężkimi dniami (robótki ręczne).

Uważam, że warto skorzystać z tej terapii.
          powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka