marla.singer 17.06.06, 19:58 lekow? tylko wizyta u psychologa. ile tych wizyt potrzeba i jak mniej wiecej wygladaja? bylabym wdzieczna za wyjasnienia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bambomurzynzafryko Re: czy jest mozliwe zwalczenie depresji bez pomo 17.06.06, 20:05 marla.singer napisała: > lekow? tylko wizyta u psychologa. ile tych wizyt potrzeba i jak mniej wiecej > wygladaja? bylabym wdzieczna za wyjasnienia. Na te pytania odpowiedzi nie ma. Zwlaszcza jesli idzie o branie lekow. Ale czasem bez lekow mozna sobie nie dac rady - to doswiadczenie wiekszosci forumowiczow. Odpowiedz Link Zgłoś
dawca.spermy1 Re: czy jest mozliwe zwalczenie depresji bez pomo 17.06.06, 20:05 Oczywiście że tak jak masz chandrę obniżony nastrój to tak. Ale jeśli ktoś ma depresję to nie jest to możliwe proszę nie mylić tych dwoch pojęć. Tylko że chodzenie to psychologa to strata czasu, już lepiej póść na piwo z przyjaciółmi. Odpowiedz Link Zgłoś
marla.singer Re: czy jest mozliwe zwalczenie depresji bez pomo 17.06.06, 20:55 dawca.spermy1 napisała: > Oczywiście że tak jak masz chandrę obniżony nastrój to tak. Ale jeśli ktoś ma > depresję to nie jest to możliwe proszę nie mylić tych dwoch pojęć. Tylko że > chodzenie to psychologa to strata czasu, już lepiej póść na piwo z przyjaciółmi > . to nie chandra. na pewno. dlaczego chodzenie do psychologa jest, twoim zdaniem, strata czasu? moim zdaniem branie lekow jest bez sensu, bo nie ma cudownej tabletki na problemy. trzeba sobie w glowie poukladac jak nalezy, a tego tabletki nie zalatwia. Odpowiedz Link Zgłoś
dawca.spermy1 Re: czy jest mozliwe zwalczenie depresji bez pomo 17.06.06, 21:08 Wiesz co to jest depresja. Depresja to leżenie miesiącami w łóżku i nie wstawanie z niego albo ciągła bezsenność, niemożność wyjścia z domu, objawy somatyczne, bóle narządów, zwolnienie ciśnienia tętniczego krwi, płaczliwość, w depresji każda mijająca sekunda jest cierpieniem i człowiek nie zastanawia się czy branie leków jest bez sensu tylko byłby gotów zeżreć psie odchody żeby poczuć na chwilę ulgę. Dlatego nie myślę żebyś miała depresję więc pomóc ci może tylko psycholog. Odpowiedz Link Zgłoś
marla.singer Re: czy jest mozliwe zwalczenie depresji bez pomo 17.06.06, 21:42 dawca.spermy1 napisała: > Wiesz co to jest depresja. Depresja to leżenie miesiącami w łóżku i nie > wstawanie z niego albo ciągła bezsenność, niemożność wyjścia z domu, objawy > somatyczne, bóle narządów, zwolnienie ciśnienia tętniczego krwi, płaczliwość, w > > depresji każda mijająca sekunda jest cierpieniem i człowiek nie zastanawia się > czy branie leków jest bez sensu tylko byłby gotów zeżreć psie odchody żeby > poczuć na chwilę ulgę. Dlatego nie myślę żebyś miała depresję więc pomóc ci > może tylko psycholog. uwierzysz lub nie, ale prawie wszystkie te objawy mialam. plus mysli samobojcze plus ciecie rak, kiedy nie dalo sie zniesc bolu plus kompulsywne objadanie sie kiedy bylo zle. i najgorsze jest za mna. zyje, pracuje, spotykam sie z ludzmi. nie tne sie juz jak boli, tylko uciekam w sport itp. mysli samobojcze mam raz na kilka miesiecy, a nie codziennie. i nie potrzebowalam do tego lekarza, nie potrzebowalam lekow. ale nie wszystko jest jeszcze jak nalezy. duzo objawow zostalo. i chce to wszystko naprostowac. i stad moje pytanie. znam przyczyny moich problemow, wiem co i kiedy poszlo nie tak. nie wiem tylko jak odzyskac pewnosc siebie, radosc zycia. i nie wierze, ze chemia mi pomoze. przypuszczam, ze rownie dobrze moge palic stuff. Odpowiedz Link Zgłoś
bambomurzynzafryko Re: czy jest mozliwe zwalczenie depresji bez pomo 17.06.06, 20:06 Chyba, ze dadza ci efectin. Wtedy lepiej zamowic cole. Odpowiedz Link Zgłoś
iso1 Re: czy jest mozliwe zwalczenie depresji bez pomo 18.06.06, 09:01 Czemu tak sądzisz ? Mnie pomógł baardzo. Moim zdaniem wsystko zależy od rodzaju depresji. Wszyscy zapominają o ważnej kwestii - jest wiele rodzajów depresji mające też wiele źródeł pochodzenia. Nie można kategorycznie stwierdzić że pomogą tylko leki albo tylko psychoterapia. To zależy od wielu czynników. Mnie pomogły leki. Psychoterapia niestety nie. Ale wierzę że u innych może być inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
dawca.spermy1 Re: czy jest mozliwe zwalczenie depresji bez pomo 18.06.06, 10:10 Tak teraz to jest modne wszyscy mają depresję to jest po prostu cool, a potem pojawia się setki osób które twierdzą że za pomocą zjedzenia marchewki albo medytacji wyszli z depresji i są świadectwem że bez leków sobie poradzili. Nazwałbym to raczej hipochondrią w 50 % ta definicja jest nadużywana. To tak jakby powiedzić że ktoś za pomocą soku z malin czostku i herbaty z cytryną wyleczył się z zapalenia płuc a tak naprawdę to była tylko grypa. Odpowiedz Link Zgłoś
insana Re: czy jest mozliwe zwalczenie depresji bez pomo 17.06.06, 21:41 Depresja jest choroba i sie ja leczy, kwestia tylko czy Twoj stan to depresja. Mozesz sie wybrac na dorazna konsultacje do psychologa zeby sie zorientowac co sie z Toba dzieje, jezeli masz jakis problem do rozwiazania itp, ale jezeli masz wyrazne objawy depy i czujesz ze zycie Cie przerasta i przecieka przez palce to nie radze zaczynac od terapii. Odpowiedz Link Zgłoś
ollaboga77 Do Marly 17.06.06, 23:56 Musisz sobie odpowiedziec na pytanie jaka jest przyczyna depresji? Tego co możesz spróbować to medytacji.... polecam medytacje Vipassana! Tak bez leków mozna wyjśc.... bo pod pojeciem depresji czai się obnizony nastrój ale nie wiesz jak bardzo on juz jest obnizony. Odpowiedz Link Zgłoś
mskaiq Re: czy jest mozliwe zwalczenie depresji bez pomo 18.06.06, 05:29 Mozna pozbyc sie depresji bez lekow. Ja sie jej pozbylem w taki sposob. Pytasz ile potrzebujesz wizyt u psychologa. To zalezy od Ciebie, cala prace musisz wykonac Ty, psycholog moze dac Ci tylko wskazowki co nalezy zrobic aby pozbyc sie depresji. Jedna z najwazmiejszych rzeczy w depresji jest aktywnosc, nie mozna lezec i czekac na wyzadrowienie bo nigdy nie nastapi, bedzie coraz gorzej. Kiedy jestes aktywna to nie masz czasu na negatywne mysli ktore ciagle sie pojawiaja i doluja. Ta aktywnosc to spotkania z ludzmi ktorych lubisz, teatr, kino, wszystko czym sie interesujesz. Im wiecej bedzie w Tobie radosci tym dalej bedziesz od depresji. Bardzo wazna jest kontrola nad snem, nie mozna spac w ciagu dnia i dluzej niz 8 godzin, im dluzszy sen tym trudniej sie przebudzic. Staraj sie rowniez kontrolowac problemy zwiazane z zyciem. One bardzo czesto przynosza depresje. Rozwiazuj problemy, nigdy nie odkladaj ich na pozniej. Zeby wyjsc z depresji trzeba zmienic sposob myslenia, trzeba byc pozytywnym, pozbyc sie wszystkiego co doluje. Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
marla.singer Re: czy jest mozliwe zwalczenie depresji bez pomo 18.06.06, 07:07 mskaiq napisał: > Mozna pozbyc sie depresji bez lekow. Ja sie jej pozbylem w taki sposob. Pytasz > ile potrzebujesz wizyt u psychologa. To zalezy od Ciebie, cala prace musisz > wykonac Ty, psycholog moze dac Ci tylko wskazowki co nalezy zrobic aby pozbyc > sie depresji. > Jedna z najwazmiejszych rzeczy w depresji jest aktywnosc, nie mozna lezec i > czekac na wyzadrowienie bo nigdy nie nastapi, bedzie coraz gorzej. Kiedy jestes > > aktywna to nie masz czasu na negatywne mysli ktore ciagle sie pojawiaja i > doluja. > Ta aktywnosc to spotkania z ludzmi ktorych lubisz, teatr, kino, wszystko czym > sie interesujesz. Im wiecej bedzie w Tobie radosci tym dalej bedziesz od > depresji. jestem aktywna. mam duzo zajec poza praca i mala czasu na myslenie. na szczescie ;-) duzo satysfakcji daje mi sport. lubie to i nie umialabym juz z tego zrezygnowac. > Bardzo wazna jest kontrola nad snem, nie mozna spac w ciagu dnia i dluzej niz 8 > > godzin, im dluzszy sen tym trudniej sie przebudzic. znam to z doswiadczenia. stara sie nie spac w dzien. czasem tylko, raz na miesiac, chwyci mnie "spioch" i padam po przyjsciu z pracy. na szczescie nie powoduje to wyrzytow sumienia. > Staraj sie rowniez kontrolowac problemy zwiazane z zyciem. One bardzo czesto > przynosza depresje. Rozwiazuj problemy, nigdy nie odkladaj ich na pozniej. > Zeby wyjsc z depresji trzeba zmienic sposob myslenia, trzeba byc pozytywnym, > pozbyc sie wszystkiego co doluje. i z tym mam problem. kilka nieredukowalnych zyciowych problemow od ktorych wszystko sie zaczelo i ktore pogarszaja sytucje. rozwiazanie ich pociagneloby za soba, na pewno, znaczna poprawe. i dlatego potrzebuje psychologa, zeby pomogl mi zaakceptowac to czego zmienic nie potrafie. > Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
hearcik Re: czy jest mozliwe zwalczenie depresji bez pomo 18.06.06, 11:43 "jestem aktywna. mam duzo zajec poza praca i mala czasu na myslenie. na szczescie ;-) duzo satysfakcji daje mi sport. lubie to i nie umialabym juz z tego zrezygnowac." i gdzie ta depresja? Odpowiedz Link Zgłoś
marla.singer Re: czy jest mozliwe zwalczenie depresji bez pomo 18.06.06, 14:39 hearcik napisała: > "jestem aktywna. mam duzo zajec poza praca i mala czasu na myslenie. na > szczescie > ;-) duzo satysfakcji daje mi sport. lubie to i nie umialabym juz z tego > zrezygnowac." > > i gdzie ta depresja? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=99&w=43756196&a=43760753tutaj. mam problemy psychiczne, niskie poczucie wartosci. placze bez powodu. przyszlosc widze w czarnych barwach. i jeszcze pare innych rzeczy. a to, ze nie siedze na tylku, beczac i uzalajac sie nad soba tylko usiluje cos ze swoim zyciem zrobic to nie oznacza, ze jestem zdrowa. przepraszam jezeli kogos uraze, ale od lezenia w wyrku/siedzenia przed kompem i przyjmowania tabletek depresja nie minie. trzeba wstawac i zyc. nawet jak boli, albo zwlaszcza jak boli. Odpowiedz Link Zgłoś
hearcik Re: czy jest mozliwe zwalczenie depresji bez pomo 18.06.06, 14:51 Czyli depresja odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
marla.singer Re: czy jest mozliwe zwalczenie depresji bez pomo 18.06.06, 15:02 hearcik napisała: > Czyli depresja odpada. ok. zniknela sama, tak jak sie pojawila. to mile, ale przeczy zasadzie, ze z depresji sie samemu nie wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
hearcik Re: czy jest mozliwe zwalczenie depresji bez pomo 18.06.06, 15:19 Bo z tego co piszesz wynika jedno :NIGDY NIE MIAŁAS DEPRESJI, wiec mogło minac! Logiczne! Odpowiedz Link Zgłoś
dawca.spermy1 Nie na temat 18.06.06, 16:08 Temat wątku jest odpowiedzią samym w sobie więc bez sensu go rozpisywać. Odpowiedz Link Zgłoś
dawca.spermy1 Re: Nie na temat 18.06.06, 17:21 Ten wątek nie ma sensu bo autor sam sobie odpowiada w następnych postach a sam wątek ma charakter prowokacji. Pyta jak i tak zna odpowiedż na własnuy użytek. To pytanie nie można nawet nazwać hipotezą. Odpowiedz Link Zgłoś
marla.singer Re: Nie na temat 18.06.06, 18:30 jejku, widze, ze niepotrzebnie zawracalam wam glowe. oki. nie mam depresji. jestem trollem sieciowym. latami obmyslalam te prowokacje i chyba sie rozplacze, ze mnie przejrzales, szerloku :-) btw to chyba takie kolko wzajemnej adoracji. wszyscy jestesmy chorzy, bierzemy leki, chodzimy na terapie i nic nam nie pomaga. coz, nie pozostaje mi nic innego niz zyczyc powrotu do zdrowia, chociaz nie wiem czy niektorzy sami tego chca. jakby nie bylo - powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
insana nie goraczkuj sie tak... 18.06.06, 18:54 ... po 1- moze jakbys inaczej zadala pytanie reakcje bylyby inne po 2- z ciezszych stanow depresyjnych nie ma SZANS wyjsc bez lekow, a wielu forumowiczow ich doswiadczylo i nie jest mile kiedy piszesz o "siedzeniu na d..." po 3- nie snuj teorii o kolkach wzajemnej adoracji bo wielu z nas naprawde cierpi, a ze sie ludzie wspieraja to chyba dobrze, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
maliana Re: nie goraczkuj sie tak... 18.06.06, 21:01 utarło sie juz zwykłą chandrę nazywać depresją. Depresję mieć jest ponoć modnie, choć tak naprawde niewielu wie, co to tak naprawdę znaczy. Jak wstajesz rano i pokój wiruje, idziesz do pracy na 8 godzin, prawie nic nie jesz, bo nie masz siły o siebie zadbać, nie masz apetytu, cokowliek wrzucisz w siebie laduje z powrotem na zewnątrz, wracasz po 8 godzinach z pracy, pijesz troche wody przegotowanej, zeby organizm się nie odwodnił i walisz się do łózka, bo pokój wiruje....i tak w kółko. Jesteś przerażony, bo nagle przestaleś rozumieć co sie do ciebie mówi, myslisz "jezus maria, zwariowałem, mózg mi wysiadł" telewizja nie, bo nie ma szans się skupić, natretne myśli, albo całkowite bezmyslenie, ech.... płacz? ja jak moge płakac to Bogu dziękuję, ze dał mi odczuć jakieś emocje. Zazwyczaj jest to apatia, zobojętnienie, bylejakość, otępienie. Taaak, wtedy wlasnie trzeba wyjsc do ludzi, zając się czymś, mieć jakąś pasję... bzdury, ten kto tak twierdzi nigdy nie miał depresji i nie wie, z czym to się je. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
dolor Re: czy jest mozliwe zwalczenie depresji bez pomo 18.06.06, 17:15 A mnie się wydaje, że z tego nie można wyjść ani z prochami, ani bez. Można się najwyżej wykaraskać z jednego napadu i cierpliwie czekać na następny. Jeszcze jadę bez wspomagaczy, ale to pewnie dlatego, że nie trzymało mnie nigdy dłużej niż jakieś dwa miesiące, też praktycznie wszystkie objawy z listy. Niezbyt natomiast ufam określeniu "depresja egzogenna", gdyby taka istniała, powinna być równie rozpowszechniona jak grypa. Odpowiedz Link Zgłoś
hearcik Re: czy jest mozliwe zwalczenie depresji bez pomo 18.06.06, 17:23 Ah, to przepraszam:) Odpowiedz Link Zgłoś
hearcik Re: czy jest mozliwe zwalczenie depresji bez pomo 18.06.06, 19:12 Ani ja, i nie biore zadnych leków! Odpowiedz Link Zgłoś