Dodaj do ulubionych

SZANSA DLA NERWICOWCÓW!!!

24.06.06, 20:14
Czy wiecie co to jest eeg biofeedback?.Do 30 czerwca do 230 różnych szkół i
placówek oświatowych na terenie kraju mają trafić biofeedbacki. W tym
tygodniu: 20-22.06 byłam w Warszawie na szkoleniu terapeutów eeg
biofeedback.Sprzęt ten zakupił MEN.Instytut EEG Biofeedback z Warszawy wygrał
przetarg na zakup i dostawę tego sprzętu do szkół.Wspomniana firma ma też
obowiązek przeszkolić terapeutów.Myślę, że niektórzy z was słyszeli o
metodzie terapii biofeedback. Metoda ta dotarła do Polski 7 lat temu i
wprowaDZIŁA ją dr Michaela Pakrzysova neurolog, pediatra z Czech, która
założyła Instytut EEG biofeedback.Jest ona wybitną specjalistką w tej
dziedzinie.Jest to metoda medyczna , która polega na trenowaniu fal mozgowych
w celu poprawy nieprawidłowego eeg. Sprzęt do tej metody maą już niektóre
szpitale w kraju.Przy wielokrotnych treningach fal mózgowych np 50- 100
treningów można poprawić swoje eeg. Z tym wiąże się zmizna zachowania
człowieka np. zanik natręctw. Do tej pory była to metoda kosztowna. Jeten
trening kosztuje od 20 do 80 zł. Chcąc przemnarzyć to przez 100 to wychodzi
niezła sumka.W szpitalach neurologicznych np w Orzeszu jest to metoda
wspomagająca leczenie. Jednak przy wielu treningach można uzyskać poprawę, a
może nawet wyleczenie.Ilość treningów zależy od nieprawidłowości EEG.Jest to
metoda bezpieczna, trwała. Dzięki dostawie do szkół dzieci będą mogły
skorzystać z niej bezpłatnie. Następna część szkolenia odbędzie się w
październiku. Zanim nauczyciele zostaną w pełni przeszkoleni mini na pewno
trochę czasu, ale jest to szansa na poprawę , a moż e na wyleczenie wielu
dzieci z ADD, ADHD, nerwicami, padaczką.
Obserwuj wątek
    • wiktor81 Re: SZANSA DLA NERWICOWCÓW!!! 24.06.06, 20:32
      Witam. Ja mam nerwicę natręctw a przy tym idealne EEG.
      • eva53 Re: SZANSA DLA NERWICOWCÓW!!! 24.06.06, 23:29
        witam ponownie.
        Najczęściej przy chorobach neurologicznych EEG jes nieprawidłowe. Zdarza się
        też, że ktoś ma EEG nieprawidłowe ,a nie ma objawów choroby.Podobnie ma się
        sprawa w drugą stronę,można mieć objawy choroby przy idealnym EEG.Jednak są to
        przypadki rzadkie.
        To co napisałam o EEG- biofeedback brzmi może mało prawdopodobnie, ale to
        prawda. Metoda ta jest jeszcze mało dostępna, ze względu na koszty. Najczęściej
        jest stosowana w gabinetach prywatnych. Musi być prowadzona systematycznie
        tzn.3-4 razy w tygodniu po 30 min.Jest skuteczna w 90%.Stosowana jest też u
        dzieci autystycznych. Oczywiście ciężkie przypadki nie da się wyleczyć, ale
        można poprawić stan pacjenta. Pozdrawiam.
        • asnn Re: SZANSA DLA NERWICOWCÓW!!! 25.06.06, 00:50
          Zastanawia mnie czy można powierzyć swój mózg terapeucie po jakimś krótkim
          szkoleniu? Czy nie powinni się tym zajmować neurolodzy?
          I jak miałoby to wyglądać w szkole?
          Sporo czytałam o tej metodzie. Rzeczywiście budzi ona wielki entuzjazm ze
          względu na nieinwazyjność i prostotę oraz podobno rewelacyjne wyniki. Moja
          córka przeszła w marcu kilka sesji biofeedback właśnie w Orzeszu. Niestety za
          mało, by mówić o jakichś efektach.
          • eva53 Re: SZANSA DLA NERWICOWCÓW!!! 25.06.06, 06:34
            Nikt po 3-dniowym szkoleniu w Warszawie nie podejmie się terapii. W
            paxżdzierniku ma być następna część szkolenia przez 4 dni. Urządzenie ma
            dotrzeć do szkół głównie na potrzeby tych placówek. Nikt nie podejmie się
            terapii chorego dziecka bez konsultacjii z neurologiem. Obsługa urządzenia
            (komputera) nie jest trudna. Ja gdybym miała prowadzić trune przypadki to tylko
            w konsultacji z dr. Michaelą Makszys. Zwykły neurolog niewiele wie o
            metodzie.Po takim szkoleniu potrzebne jest doświadczenie, któę zdobywa się z
            czasem. Instytut EEG-biofeedback prowadzi różne dzieci, jednak jeden trening u
            nich kosztuje 80 zł.Słyszłam na szkoleniu,że niektóre dzieci prowadzą za darmo
            np. z domów dziecka. Opowiadano nam o dziecku, które wyrywało sobie włosy, a ta
            metoda przyniosła u niego pozytywne efekty. Jednak aby ocenić skuteczność
            metody potrzebna jest duża ilość treningó. W szpitalach takich urządzeń powinno
            być więcej. W każdym województwie takich urządzeń ma być 15-20. Dostają je
            szkoły integracyjne, specjalne, ośrodki szkolno-wychowawcze.
    • doc81 Re: SZANSA DLA NERWICOWCÓW!!! 10.07.06, 18:48
      Jestem lekarzem i jedyne co mogę powiedzieć o tzw. biofeedback'u to amerykański
      epitet: "BULLSHIT".

Nie jest udowodnione działanie takich szarlatańskich metod, zaś samo badanie EEG
      w ostatnim dwudziestoleciu praktycznie nie ma zastosowania ani w diagnostyce ani
      w terapii chorób neurologicznych, nie mówiąc już o tak subtelnym schorzeniu jak OCD.

Ot, kolejny sposób na wyciąganie od ciężko przez los doświadczonych ludzi,
      którzy w poszukiwaniu jakiejkolwiek pomocy wydzadzą ostatnie pieniądze, choćby
      na owe "treningi fal mózgowych".

Pisałem kiedyś - w psychiatrii jest jak w ekonomii - nie ma prostych rozwiązań.
      W ekonomii -albo "Polska Solidarna --> Socjalistyczna" albo "Polska Liberalna -
      rozwój przez <<krew, pot i łzy>>". W psychiatrii - leki i/lub psychoterapia
      pozwolą na złagodzenie objawów, na naukę w miarę normalnego życia w
      społeczeństwie, ale nigdy na całkowite wyleczenie.
    • eva53 Re: SZANSA DLA NERWICOWCÓW!!! 15.07.06, 06:32
      wiem, że jesteś lekarzem, nie zamierzam z tobą polemizować, bo nie mam rzadnego
      doświadczenia w terapii biofeedback, ale myślę, ze takowe zdobędę.Czytałam
      wiele wpisów w internecie rodziców dzieci np.autystycznych lub z zespołem
      Taureta, którym takie treningi pomogły. Przeczytaj sobie wyniki działania tej
      terapii prowadzonej przez prof.wojciech Sobańca w Akademii Medycznej w
      Białymstoku na dzieciach z porażeniem mózgowym. Nie pamiętam strony, ale
      czytałam o tym w internecie. Treningi prowadzone były w ilości 40 na 10 osobach.
      • doc81 Re: SZANSA DLA NERWICOWCÓW!!! 25.07.06, 13:34
        Wybacz droga Evo, ale problem dzieci z porażeniem mózgowym jest diametralnie
        różny - inne przyczyny, inny przebieg, inne leczenie - niż u nas - nerwicowców z
        OCD.

A swoje zdanie - nie tylko moje - na temat wartości EEG w diagnozowaniu i
        leczeniu chorób, zaburzeń psychicznych znasz. Są praktycznie bezwartościowe w
        dzisiejszych czasach. EEG można stosować do diagnozowania jedynie padaczki, i to
        też tylko w tych przypadkach, które dają objawy ze zmianą potencjałów
        elektrycznych (istnieją tzw. padaczki EEG-nieme).

Neurochirurdzy, którzy leczą nerwicę natręctw operacyjnie (w Polsce jedynie
        zespół profesora Harata w Bydgoszczy) - do lokalizowania patologicznych połączeń
        w mózgowiu stosują drogie, ale zarazem niezwykłe dokładne badanie PET -
        pozytronową tomografię emisyjną. To jednak na razie "pieśń przyszłości",
        zdecydowana większość z nas, chorych na OCD, obywa się bez leczenia skalpelem.
    • eva53 Re: SZANSA DLA NERWICOWCÓW!!! 15.07.06, 06:52
      znalazłam pracę, o której wcześniej pisałam "ocena wpływu metody biofeedback na
      obraz EEG oraz funkcje..." . Wystarczy wpisać w przeglądarkę na google.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka