Dodaj do ulubionych

Psychoza schizoafektywna

IP: *.toya.net.pl 01.11.01, 12:05
Mam ta chorobe mniej wiecej od dwoch lat.Mania przeplata sie z depresjami,
zalezy to bardzo od pogody, a do tego dochodza jeszcze elementy
schizofrenii.Mam pyutanie, czy ktos z tego wyszedl?
Obserwuj wątek
    • kreska12 Re: Psychoza schizoafektywna 01.11.01, 17:26
      Gość portalu: CoCo napisał(a):

> Mam ta chorobe mniej wiecej od dwoch lat.Mania przeplata sie z depresjami,

Spotkałam się ostatnio z informacją, że jest to nowa nazwa choroby afektywnej
      dwubiegunowej.
      Ten dodatek "schizo" z oczywistych powodów źle się kojarzy... Paskudna nazwa.
      Nie dawaj się zdominować etykietkom.
      Jest choroba, są leki, są dodatkowe terapie tak i owakie, no to są. Tym lepiej.
      Jednak myślenie pozytwne trzeba sobie narzucać.
      A przynajmniej tyle, że "biorę leki, robię co muszę, nie wymagam za wiele i
      doczekam końca tego paskudztwa".
      Doświadczenie mówi, że to mija.
      (A że wraca - trudno, ale MIJA).
      Na pewno mozna tak postępować, żeby żyć w miarę normalnie.

/.../a do tego dochodza jeszcze elementy
      > schizofrenii.Mam pyutanie, czy ktos z tego wyszedl?

Co rozumiesz przez te elementy schizofrenii? Co to jest u Ciebie?
      Dlaczego uważasz, że trzeba z tego wyjść? A może nabrać odpowiedniego dystansu
      też jest nieźle?
      Może już niebawem przyjdą nowe metody?
      Zobaczymy.
      A jesli taki, który "z tego wyszedł" nie odezwie sie teraz to uznasz, że nie ma
      ratunku? To byłby ogromny błąd.
      Pa.
      K.

• Gość: pola Re: Psychoza schizoafektywna IP: 192.168.102.* 04.11.01, 15:11
        Bliska mi osoba wyszła z tego okolo 8 lat temu - i oby na zawsze, w co wierzę z
        całch sił - po wczesniejszym, 7 letnim okresie bardzo częstych nawrotów obu
        faz . Absolutnie konieczne jest specjalistyczne leczenie, czasem trzeba było
        decydowac się na okresowy (nie martw się, nie długi) okres hospitalizacji na
        dobrej klinice. My korzystaliśmy z Kliniki Psychiatrycznej w Krakowie. Daję Ci
        słowo, że warto się leczyć i nie wolno się zniechęcać, bo naprawdę MOŻNA WRÓCIĆ
        DO CAŁKOWITEGO ZDROWIA, choćby dopiero za jakiś czas. Z całej siły trzymam
        kciuki za Twój sukces i sukces Twoich lekarzy.Życżę Ci, żeby wyleczenie
        przyniosło Ci tyle szczęścia, ile przyniosło nam. Trzymaj się. Pola.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka