italia06 06.02.07, 00:40 Czy w depresji kucie w sercu jest rzeczą normalna? CZy też tak macie i czy kiedyś to minie? Będę wdzięczna za wszelkie informacje na temat kucia, bólów somatycznych serca, itp. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aurelia_aurita Re: Kłucie w sercu 06.02.07, 01:21 prędzej w nerwicy. z resztą można mieć i jedno i drugie naraz. może lepiej najpierw zbadaj się kardiologicznie, żeby mieć pewność, że to psychosomatyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
italia06 Re: Kłucie w sercu 06.02.07, 01:30 Kardologicznie wszystko jest w najlepszym porządku, a wyniki pomiaru ciśnienia i tętna są książkowe. Nie mam też żadnego wypadania płatka itp. Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_aurita Re: Kłucie w sercu 06.02.07, 01:43 no to wygląda na objaw nerwicowy. a takie objawy często towarzyszą depreji. jak wyleczysz depresję, powinno przejść. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Kłucie w sercu 06.02.07, 12:41 chyba kłucie:) kłucie i inne palpitacje są najczęściej na tle nerwicowym, o ile lekarz nie stwierdza problemów kardiologicznych nie należy się nim przejmować tylko dbać o dotlenienie organizmu i starać się leczyć nerwicę. Odpowiedz Link Zgłoś
mskaiq Re: Kłucie w sercu 06.02.07, 13:37 U mnie palpitacje serca i uczucie duszenia sie wystepowalo kiedy biegalem. Zatrzymalo mnie to na jakis czas ale wrocilem do biegania. Kiedy pojawialy sie palpitacje czy duszenie sie to bieglem szybciej. Po tygodniu przestaly sie pojawiac. Wrocily jeszcze pare razy ale ignorowalem je i zniknely. Jesli chodzi o odczucia somatyczne to objawow jest wiele. Na przyklad bol. Potrafil pojawiac sie w czasie biegu. Kiedy moglem biec z tym bolem wiedzialem ze jest to bol nerwicowy, kiedy nie moglem byl to rzeczywisty bol. Podobnie wygladaja sprawy ze zmeczeniem. Czesto pojawia sie tylko uczucie zmeczenia. Cy jest to rzeczywiste zmeczenie czy objaw somatyczny zmeczenia zalezy od Twojej oceny czy sa powody aby czuc sie zmeczonym czy nie. Jesli jestes zmeczona po paru godzinach od wstania to jest to tylko objaw somatyczny zmeczenia chyba ze jeses chora. Po wykluczenie choroby wiesz ze to tylko uczucie somatyczne i ze trzeba pozbyc sie tego zmeczenia. Toche ruchu, cwiczenia fizyczne potrafia rozproszyc to zmeczenie. Srdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
italia06 Re: Kłucie w sercu 06.02.07, 14:15 DZięki za info. Ale czy to nerwica? Wiem, że jest to również jeden z objawów depresji. CZy można to jakoś rozdzielić? JA mam te objawy niezależnie od pory dnia. Czasem rano, wieczorem lub w środku dnia. Nie ma znaczia też co robię.A czasami kilka tygodni jest spokój. Jest to strasznie denerwujące i nie wim jak sobie z tym poradzić:( Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna_n Re: Kłucie w sercu 06.02.07, 14:23 szczerze? ignorować, czasem pomaga jak odchylisz wyprostowaną lewą rękę jak najbardziej do tyłu i weźmiesz powoli kilka bardzo głębokich wdechów. Odpowiedz Link Zgłoś
iso1 Re: Kłucie w sercu 06.02.07, 22:30 zgadzam się z lucyną trzeba to ignorować ja też miałem kłucia i to dosyć bolesne teraz już nie zwracam na nie uwagi Odpowiedz Link Zgłoś
anataly Re: Kłucie w sercu 10.02.07, 21:34 jeśli nie ma to podstaw tpowo kardiologicznych, to pewnie ze stresu, leku, coś może intensywnie przeżywasz albo nie czujesz sie ogólnie bezpieczna i serducho daje Ci znać, że cos neidobrego dzieje sie z Tobą i czas się soba zaopiekowac.EFT (techniki emocjonalnej wolności) świetnie radzi sobie z takimi stanami i dolegliwościami Odpowiedz Link Zgłoś