Dodaj do ulubionych

Immipramina............?????????? ????

13.02.07, 10:33
Pół roku temu odstawiłam immipraminę. Zaprzestano jej produkcji - coś nowszego
wprowadziła firma. Ja ją stosowałam ze dwa lata i była dla mnie bardzo dobra.
Przed immipraminą lekarz przepisywał mi inne specyfiki ale jakoś nie bardzo je
tolerowałam. Ta immipramina była trafiona. Lek stary ale dobrze mi służył.
Teraz czuję, że powinnam jednak coś brać, nie chcę się pogrążyć jak kiedyś.
Czy ktoś też był zmuszony odstawić immipraminę i co w zamian bierze?
Lekarz pewno mi doradzi ale jestem ciekawa na jaki inny lek zamienili go lekarze.
Obserwuj wątek
    • tristezza Re: Immipramina............?????????? ???? 13.02.07, 14:23
      nie chce mi sie wierzyc, ze imipramina calkowicie zniknela z rynku. to
      podstawowy antydepresant trojpierscieniowy, ciagle stosowany w leczeniu
      ciezkich stanow, zwlaszcza depresji endogennej. moze tylko jedna firma sie
      wycofala?
      • agapo116 Re: Immipramina............?????????? ???? 13.02.07, 14:42
        Niestety ale naprawdę jej nie ma nigdzie.
        Pisałam nawet e-maila do producenta i dostałam taką odpowiedź:

Informujemy, że Polpharma podjęła decyzję o zakończeniu produkcji leków
        Imipramin 25mg i Imipramin 10mg.

Jest to związane z działaniami na rzecz wprowadzania na rynek nowoczesnych leków
        psychiatrycznych. Aktualnie Polpharma wprowadza 3 nowe leki psychiatryczne, w
        najbliższych tygodniach (do końca maja) na rynek trafią preparaty Ryspolit oraz
        Zotral.
        * Ryspolit (risperidonum) to nowoczesny preparat z grupy atypowych
        neuroleptyków stosowany w leczeniu schizofrenii.
        * Zotral (sertralinum) to także nowoczesny preparat przeciwdepresyjny
        należący do grupy tzw. selektywnych inhibitorów wychwytu zwrotnego serotoniny
        (SSRI).
        Preparaty sertraliny oceniane są jako leki skuteczne, bezpieczne i łatwe w
        użyciu - stosuje się je 1 raz na dobę.

Imipramin (imipraminum) należy do tzw. trójpierścieniowych leków
        przeciwdepresyjnych (TLPD). TLPD w chwili obecnej postrzegane są jako grupa
        leków starszej generacji, ustępująca zwłaszcza w kwestiach bezpieczeństwa pola
        lekom nowoczesnym, takim jak sertralina (Zotral).

Przepraszamy za ewentualne niedogodności związane z niedostępnością leku
        Imipramin w sprzedaży. Jeśli niedostępność leku powoduje dla pacjentów
        konieczność zmiany terapii, powinni oni zgłosić się do lekarza prowadzącego lub
        lekarza pierwszego kontaktu.

Asentra, Luxeta, SertaHEXAL, Stimuloton, Zoloft, Zotral – nazwy handlowe.

UWAGA: zmiana adresu / ATTENTION: change of the address

Uprzejmie informujemy, że od dnia 19 czerwca 2006 r. Polpharma Biuro Handlowe
        Sp. z o.o. zmienia swoją siedzibę.
        Nowy adres to: ul. Bobrowiecka 6, 00-728 Warszawa, tel.: +48 (0) 22 364 6100,
        fax: +48 (0) 22 364 6102.
        Obowiązująca linia telefoniczna to: +48 (0) 22 364 6xxx. Numery wewnętrzne
        telefonów nie ulegną zmianie.
        Prosimy o kierowanie korespondencji na nowy adres od 19 czerwca 2006 r.a
        -------------------------------------------------------------------------------------

Bardzo ubolewam bo sporo przeszłam przy innych tabletkach, a te tak dobrze na
        mnie działały - nie duża dawka, a odmieniła moje życie.
        • tristezza Re: Immipramina............?????????? ???? 13.02.07, 15:01
          na Polpharmie swiat sie nie konczy. widac produkcja nieoplacalna byla, ale na
          pewno jest produkowana gdzie indziej. inne nazwy handlowe to Tofranil,
          Melipramin. tofranil moze byc drogi, ale melipramin jest chyba wegierski wiec
          powinien byc tani. pogadaj z lekarzem, albo spytaj w aptece
        • sneeper_1 Re: Immipramina............?????????? ???? 13.02.07, 15:04
          aspirynę też wycofają ?
          pewnie też, czasowo ,na pare lat,dla fermentu
          • agapo116 Re: Immipramina............?????????? ???? 13.02.07, 16:50
            Jeszcze nie byłam u lekarza ale czuję, że tego nie uniknę. Cieszę się, że są
            inni producenci tego leku. Tak na marginesie to powiem, że immipramina była
            niedroga, chyba 1,30 zł za opakowanie 25mg, 20 sztuk - chyba dobrze pamiętam. Co
            ciekawe całkowicie refundowane czyli ja nic nie płaciłam.
            Dziękuję za info. Niby jestem w temacie depresji ale o lekach mam skromniutką
            wiedzę. Ufam albo ufałam swojemu lekarzowi i co zalecił to stosowałam. Po wielu
            próbach trafił i byłam bardzo zadowolona.
            • sneeper_1 Re: Immipramina............?????????? ???? 13.02.07, 16:56
              myslałem że rzeczywiscie wycofują,
              nuda, i tak będzie do końca życia, a zycie bedzie długie,
              a juz miałem napisać że tych co wycofali trzeba zabić w zamachu albo skrycie otruć
            • tristezza Re: Immipramina............?????????? ???? 13.02.07, 17:27
              jesli imipramina byla tak tania, to masz odpowiedz, dlaczego ta zasmarkana
              polpharma przestala ja produkowac.
              proponowanie ludziom w zamian sertraliny czy czegokolwiek innego z grupy SSRI
              to bezczelnosc, bo w niektorych sytuacjach to jest lek niezastapiony.
              gdyby sie okazalo, ze imipramina polska byla ostatnio na naszym rynku jedyna,
              to jest w tej chwili sporo aptek, ktore Ci ja sprowadza

www.apteki.org/import_docelowy.htm

Sprowadzamy również z zagranicy leki zarejestrowane w tzw. centralnej
              procedurze UE, czyli dopuszczone również do obrotu w Polsce lecz z rożnych
              powodów niedostępne w polskich aptekach czy hurtowniach. Do realizacji tego
              typu zamówienia wystarczy Państwu zwykła recepta. Chetnie udzielimy informacji
              Państwu lekarzowi jakie leki mają status leku zarejestrowanego w Unii
              Europejskiej. Przykładem mogą być tutaj następujące leki Erbitux i Iressa
              stosowane w onkologii

W razie pytań i wątpliwości proszę o kontakt bezpośrednio do właściciela
              apteki, tel.: 0 602 220 300, mail:
              • sneeper_1 Re: Immipramina............?????????? ???? 13.02.07, 17:47
                ja em niewrażliwy na imipramine
                na clomipramine też em niewrażliwy
                na dezmetyloimipramine też em niewrażliwy
                amitriptyline owszem ale spie jak mops
                więc odpada
                to trójpierścieniowiec i to trójpierścieniowiec ale te 3 pierwsze to pochodne
                iminodwubenzenu a amitriptylina to pochodna dibenzocykloheptadienu,

no to jak wyleczalność jest 75 %
                to na co mi te 3 pierwsze prochy pomoga ,i jaki mam teraz procent
                prawdopodobieństwa że wyzrowieje ?

pewnie w tym nierejestrowanym....
                • agapo116 Re: Immipramina............?????????? ???? 13.02.07, 22:45
                  Bardzo dziękuję za informację. Dokładnie przeczytałam i zapisałam. Przy
                  najbliższej wizycie u mojego lekarza nadmienię mu o tej sytuacji i zobaczę co on
                  na to. Powiem czego dowiedziałam się na tym forum i pewno mi doradzi coś bo to
                  naprawdę świetny lekarz - jak na przyjmującego na NFZ bardzo dba i przejmuje się
                  swoimi pacjentami.
                  Przyznam szczerze, że na samą myśl o istnieniu tego specyfika aż lepiej się
                  poczułam.
                  • sneeper_1 Re: Imipramina. 16.02.07, 13:02
                    ja sie odegram
                    na forum prywatnym na pewno
                    jestem za glupi zeby wymyslic sobie cos lepszego
                    ale i na pewno nie robiono tego z glupoty, ale celowo
                    • sneeper_1 Re: Imipramina dupa maryna 16.02.07, 13:17
                      jedno rozumiem, co zreszta ktos madry mi wyjasnil
                      ze niektore rzeczy nie maja zadnego przelozenia

nie pasuja do niczego
                      nawet do dupy maryny
                      i proby przekladania na cokolwiek sa szkodliwe
                      niektore rzeczy funkcjonuja wlasciwie jedynie same w sobie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka