Dodaj do ulubionych

salbutamol- wpływ antydepresyjny ??

14.05.07, 14:11
pochodna salegeniny, agonista receptore beta adrenergicznego, stosowana w
stanach spastycznych oskrzeli, w czasie porodu hamuje skurcze macicy.

Prby kliniczne zastosowania salbutamolu w depresjach wiąża sie z weryfikacją
koncepcji dotyczących zanaczenia receptorów beta adrenergicznych w patogenezie
depresji endogennej i mechanizmie działania leków przeciwdepresyjnych.

Obserwacje dot. przeciwdepresyjnego działania salbutamolu pochodzą juz z 1977
roku./
Badania wskazują na szybkie działanie,salbutamolu które pojawia się w
pierwszych dniach leczenia.Zaobserwowano zmiany fazy z depresyjnej na maniakalną.

dawkowanie salbutamolu w depresjach 1,5 - 3mg dziennie
Obserwuj wątek
    • demole Re: salbutamol- wpływ antydepresyjny ?? 15.05.07, 13:05
      jakieś doświadczenia z tym lekiem ??

--
      www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=1956.167.3.2.3.1.0.1.htm
    • aurelia_aurita Re: salbutamol- wpływ antydepresyjny ?? 15.05.07, 13:39
      hej, demol, Ty tak serio piszesz?
      a dałbyś jakiś link?
      piłam dużo salbutamolu w dzieciństwie, bo ciągle chorowałam na oskrzela...
      • demole Re: salbutamol- wpływ antydepresyjny ?? 15.05.07, 19:51
        nie chce robić reklamy autorom a w internecie tego nie ma ,
        lek ma dobre referencje właśnie na oskrzela,
        dlatego obecnie unika się stosowania go w psychiatrii,
        nie wiem dlaczego, pewnie jest w rezerwie,

należy ostrożnie stosować ze względu na wpływ na serce

• demole pewnie rozpędzało po tym salbutamolu, 15.05.07, 19:53
          ale zwiękrza dociekliwośc myslenia
          • aurelia_aurita Re: pewnie rozpędzało po tym salbutamolu, 15.05.07, 20:00
            haha, to już wiem, dlaczego w dzieciństwie byłam taka inteligentna :)
            (a swoją drogą, kiedy jako dziecko chorowałam, nie można było nawet siłą mnie zaciągnąć do łóżka - bo rozpierała mnie energia, miałam ochotę biegać, skakać itp)
            • demole Re: pewnie rozpędzało po tym salbutamolu, 15.05.07, 20:07
              na szczęście refundoweany /a
              niestety w teorii

rzeczywistość nie przekłada się tak pięknie na farmacje i ekonomie
              nie mówiąc o polityce
              • demole Re: pewnie rozpędzało po tym salbutamolu, 17.05.07, 12:35
                tak będąc na czasie ,..nie macie nic więcej do powiedzenia ??

--
                www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=1956.167.3.2.3.1.0.1.htm
                • aurelia_aurita Re: pewnie rozpędzało po tym salbutamolu, 17.05.07, 16:00
                  pewnie nikt nie pił salbutamolu ani nie interesuje się polityką ;)
                  (a swoją drogą - niektórzy politycy zachowują się jakby nieźle ten salbutamol przedawkowali)
                  • demole Re: pewnie rozpędzało po tym salbutamolu, 18.05.07, 03:54
                    aurelia , ty chyba pecha przynosisz

--
                    img515.imageshack.us/my.php?image=polskaflagaww4.png
    • ladyroot Re: salbutamol- wpływ antydepresyjny ?? 18.05.07, 12:21
      To zdumiewające, co piszesz.

Biorę salbutamol od czterech miesięcy, nie na depresję, ale na astmę. Lek jest
      w postaci wziewnej i sprzedawany jest pod ładną nazwą Velaspir.

Salbutamol jest ponoć sterydem. Ponoć, ponieważ nie jestem lekarzem, a więc tym
      bardziej nie rozumiem specjalistycznych opisów tej substancji np. na wikipedii.
      Potwierdzeniem tej teorii może być jednak fakt, iż kupują go regularnie
      mięśniaki z osiedlowej siłowni ;) Jeśli jednak salbutamol jest sterydem, to
      powinien mieć skutek odwrotny do działania leków antydepresyjnych.

Jeśli chodzi o zaobserwowane u mnie skutki zażywania: zdecydowanie: drżenie
      rąk, ból w klatce piersiowej, przyspieszenie pulsu, TYCIE.

Jeśli chodzi o wpływ na moją depresję: żaden. Jestem nawet bardziej niespokojna
      i nerwowa, łatwiej mnie doprowadzić do płaczu, odkąd biorę lek.
      • demole Re: salbutamol- wpływ antydepresyjny ?? 19.05.07, 15:04
        to byla ciekawostka do ludzi ktorym psychiatra nie chce przepisac antydepresanta tylko hoduje depresje,

• demole Re: salbutamol- 19.05.07, 19:32
          nic wiecej ??
          • demole Re: salbutamol- 21.07.07, 17:45
            mam prosbe,
            moze glupio brzmi, ale chcialbym kupic sobie salbutamol w inhalatorze,
            a to dlatego ze jaKas madra dusza zmalowala ze nie bedzie juz produkowany pod ta
            nazwa,

teraz nazywa sie Ventolin
            a ja nie moge tego zcierpiec i chcialbym odkupic pare inhalatorkow ze stara nazwa,

mail@gaz
            • zoltanek Re: salbutamol- 21.07.07, 20:44
              nic nowego, mógłbym jednym tchem wymienic kilkanascie leków niegdyś uztwanych w
              psychiatrii, a obecnie przepisywanych na inne dolegliwości. w 99% rezygnacja z
              zastosowania w psy jest uzasadniona niewielką skutecznością lub objawami
              ubocznymi także nie ma się czym podniecać. o wiele bardziej interesujące są
              substancje zdelegalizowane(niesłusznie) lub nie wprowadzone do obiegu w pOL
              • sneeper_1 Re: salbutamol- 21.07.07, 20:48
                moze tak zalegalizowac,
                albo wyplynac w morze ,rozpieprzyc statek, i wziac slub na jakiejs szalupie
                • zoltanek Re: salbutamol- 21.07.07, 20:52
                  lubisz wbijać igły w cudze jądra?
                  na szalupie miałem wziąć ślub, nawet miałem zapłacić a k...a się nie zgodziła,
                  niech się jebie z biednym przydupasem, nędza królewnie jeszcze wyjdzie bokiem.

obiektywnie pomysł jest całkiem niezły, szalupe zarejestrujemy pod banderą
                  Egiptu, tam wszystko jest legalne i bez recepty, można by się jeszcze dogadać z
                  Pruszkowem i legalny interes kwitnie. Chcesz w to wejść?
                  • sneeper_1 Re: salbutamol- 21.07.07, 21:00
                    mnie psychiatra powtarza ze nie mam prawa do antydepresanta,
                    bo go mamuska oklamala i oglupila a on zgodzil sie pod naciskiem nielegalnego,
                    ale agrasywnego panstwa,

jak mogla mamuska oglupiac psychiatre swoja kretynska gadka
                    • sneeper_1 Re: salbutamol- 21.07.07, 21:01
                      z pruszkowem to ja mam caly czas do czynienia, kto powiedzial ze bedzie mi latwo ?

ave Cezar !
                      • zoltanek Re: salbutamol- 21.07.07, 21:10
                        prószków wszedł do EU kiedy Polska jeszcze babrała się w gnoju. niezwykle
                        samodzielna jednostka, zwłaszcza w niszych warstwach przyjazna lokalnej
                        społeczności. proste zasady 300zł pobicie, możliwość rezygnacji 24h przed
                        terminem akcji, połowa przed połowa po, wykupienie ochrony to marne grosze, oni
                        nawet mają premie za wciągnięcie ziomka w szeregi. imho działają o niebo lepiej
                        niz american restaurants z ich pizdą hut, przynajmniej nie ma oszustwa.
                    • zoltanek Re: salbutamol- 21.07.07, 21:05
                      moja psychatra twierdzi ze nie potrzebny mo antydepresant, bo czasem umiem sie
                      ciesztx, a czlowiek w depresji nigdy sie nie cieszy. i na nic tlumaczenia, ze
                      jedynie udaje pod naciskiem norm spolecznych, wazniejsze jest slowo rodziców.
                      czasem mam ochote pie..ąć nią o tą pieprzoną reklamę rispoleptu. ale
                      antydepresanta i tak przepisuje, i nie zgadza się na odstawienie. logika
                      rozmyta to u nich normalka
                      • sneeper_1 Re: salbutamol- 21.07.07, 21:12
                        no bo uwaza ze Pan Bog jej dal pigulki po to zeby przypigulac,
                        a nie po to zeby ogrzac serca w czasie smutku, to chlodna baba
                        • zoltanek Re: salbutamol- 21.07.07, 21:17
                          gdyby była chłodna, zjadłbym ją na śniadanie i wyszedł z receptą na 5 op.
                          relanium i 6 op. clonazepamu, które niechybnie sprzedałbym na stadionie z
                          grzesznym zyskiem. gorzej, że to gorąca babka, rozpalające łóżko jednym
                          spojżeniem, samozapołon nuklearny normalnie i jak przy takiej nie stać sie
                          idiotą 4 kategorii?
                          • sneeper_1 Re: salbutamol- 21.07.07, 21:19
                            Pan Bog byl dla niej dobry zeby nie zamarzla w zimie to ona nas teraz podpala
                            • demole Re: salbutamol- 08.08.07, 21:41
                              img515.imageshack.us/my.php?image=polskaflagaww4.png
                              ale to juz bylo i nie wroci wiecej
                              • demole Re: salbutamol- 08.08.07, 21:41
                                chociaz w domu dwa dni temu zmalowalem lepsze
                                • iso1 Re: salbutamol- 08.08.07, 23:39
                                  Proponuje wrócić do tematu salbutamolu :)
                                  Choć z drugiej strony temat poszedł w ciekawym kierunku
                                  Strach się bać co będzie dalej ?
                                  A propos salbutamolu - kiedyś w dzieciństwie go brałem i miałem po nim jakieś
                                  dziwne reakcje typu walenie serca, przyspieszony puls, itp
                                  generalnie h.... się czułem choć nigdy na nic nie byłem i nie jestem uczulony
                                  • demole Re: salbutamol- 09.08.07, 10:23
                                    wplyw na receptor beta,
                                    przyspiesza czynnosc serca,
                                    ale ponizej 4 mg ,nie
                                    dawka 2 mg jest raczej bezpieczna w monoterapii,
                                    albo z jakims aktywizujacym slabym neuroleptykiem

dziala szybko,
                                    szybciej niz leki nowej generacji,
                                    przede wszystkim usuwa spowolnienie i poprawia niewydolnosc intelektualna

nie nalezy brac z innymi lekami majacymi jakis wplyw ne receptory adrenergiczne
                                    • demole Re: salbutamol- 09.08.07, 15:25
                                      undergoundowe psychotropy,
                                      silniejsze od antydepresantow najnowszej generaci hi hi hi
                                      • rekwiracja.samo Re: salbutamol- 11.10.07, 13:56
                                        odjazd jest z powodu przerejestrowania nazw które od dawna w p[olsce znaczyły to
                                        co znaczyły.na dodatek w postaci wziewnej jest o połowe mniej.
                                        • nowahania Re: salbutamol- 11.10.07, 20:41
                                          sztandarowy syropek w czasie infekcji dróg oddechowych, chyba miał smak malinowy
                                          ... nie pamiętam działania poza odkrztuszającym
                                          • demole Re: salbutamol- 22.10.07, 10:37
                                            img152.imageshack.us/my.php?image=felicjanuf5.jpg
                                            • demole Re: czy salbutamol odwraca kataleptyczny wplyw ne 13.01.08, 11:38
                                              wykresik

tymoleptyki odwracaja dzialanie lekow antydopaminowych ale w sposob niebezposredni.
                                              Jak wiadomo kazde zywe stworzenie,kazdy ssak po odpowiedniej dawce
                                              chloropromazyny - modelowego neuroleptyku zastyga w nieruchomej pozycji,czlowiek
                                              oprocz tego relacjonuje ze przestaje myslec,jest martwy,pomimoze pamiec tego
                                              stanu zostaje zachowania

kataleptyczny wplyw neuroleptykow
                                              • demole Re: czy salbutamol odwraca kataleptyczny wplyw ne 20.01.08, 06:05
                                                czerwona musztarda idzie przez las,
                                                i spotyka...no wlasnie,
                                                a hooj wie co ona tam spotyka

"nie masz jakiegos sposobu zeby wywolac alergie ?
                                                -a co ?
                                                - a,..no bo,...yyyyy,tata lyka salbutamol,tez,
                                                i dostal alergii,

to chcesz przeciw alergii,czy na alergie ?
                                                ,....no chodzi o to ze "tata" sie tego salbutamolu BOi( z tego co wiem "tata" to
                                                miejscowa ciota szefowa ZOZu,
                                                menda jakich malo,
                                                wyrzucila z pracy mojego psychoterapeute,tylko za to ze zaczal robic terapie
                                                schizofrenikow ( tak sobie mysle ze to moze ona )
                                                ........no bo przeciez tata ostrzegal..uwazaj na nia,bo za malo pasow
                                                dostala..wiesz..nie mialem czasu

aha....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka