fulleren2002 06.07.03, 07:07 Czy ktoś ma jakies doświadczenia z tym lekiem? Proszę o wszelkie opinie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fredt Re: tegretol... 06.07.03, 20:47 www.przychodnia.pl/el/leki/leki.php3?lek=2099 Odpowiedz Link Zgłoś
matyldakowalska Re: tegretol... 13.07.03, 13:35 dopiero zaczynam dzis wieczorem. 1/2 lyzeczki od herbaty na noc. Odpowiedz Link Zgłoś
iwona.grobel Re: tegretol... 11.07.03, 14:31 Jeżeli potrzebna jest jakaś moja opinia, to proszę o konkretne pytanie dotyczące Tegretolu, czyli karbamazepiny. Odpowiedz Link Zgłoś
mm1010 Re: tegretol... 15.07.03, 15:23 Wiesz ja niepolecam tego leku bo praktycznie przez niego byłem w szpitalu 13 razy dkł. to przez jego działania uboczne brałem go przez 7 lat wyleczyłem się z padaczki ale mam za to kilka innych chorób stosunkowo gorszych jak chcesz to moge ci dać informacje dostępne tylko dla lekarzy na temat tego leku Odpowiedz Link Zgłoś
empeka Re: tegretol... 16.07.03, 11:39 mm1010 napisał: > Wiesz ja niepolecam tego leku A ja zwracam uwagę, że tegretol podaje się nie t6ylko z powodu padaczki, a np. dla stabilizacji wahań nastroju. Wiesz, ja polecam ten lek. A reszty oczekuj od Pani Doktor. Pytanie: W psychozie dwubiegunowej, czy prawdą jest, że to lek na całe życie? M Odpowiedz Link Zgłoś
matyldakowalska Re: tegretol... 16.07.03, 12:41 a ja poruszylam juz ten watek wczesniej. biopre od dwoch - 3 dni... w minimalnej dawce - 1/2 lyzeczki syropu na noc. bo jestem nadpobudliwa i wykanczam sie przed okresem... mam spadki nastroju bardzo duze... poza tym, jakio dziecko ialm podejzeznie o padaczke. tearz 2,5 roku temu mialam peknieta czaszke i eeg nie jest super. ale czuje sie niezbyt fajnie.. nie wiem czy po tegretolu czy poprostu za duzo sie o nim naczytalam. jest mi goraco, a raczej sa to napady goraca... horror Odpowiedz Link Zgłoś
mm1010 Re: tegretol... 17.07.03, 10:52 Tutaj macie działania niepożądane tego leku u mnie wystąpiło po dwa z każdego narządu he he OŚRODKOWY UKŁAD NERWOWY Objawy neurologiczne: częste: zawroty głowy, niezborność ruchowa, senność, uczucie zmęczenia; sporadyczne: bóle głowy, podwójne widzenie, zaburzenia akomodacji (np. nieostre widzenie); rzadkie: nieprawidłowe ruchy mimowolne (np. drżenia mięśniowe, drżenia grubofaliste, dyskineza mięśni mimicznych twarzy, zaburzenia o charakterze choreoatetozy, dystonia, tiki); oczopląs; pojedyncze przypadki: zaburzenia okoruchowe, zaburzenia wymowy (np. dysartria, niewyraźna mowa), zapalenia nerwów obwodowych, parestezje, osłabienie siły mięśniowej, niedowłady. Objawy psychiczne: pojedyncze przypadki: omamy (wzrokowe i słuchowe), depresja, utrata łaknienia, niepokój, agresywne zachowanie, nadmierne pobudzenie, splątanie, aktywacja psychozy. SKÓRA I JEJ PRZYDATKI sporadycznie lub często: alergiczne odczyny skórne, pokrzywka, która może być znacznie nasilona; rzadko: złuszczające zapalenie skóry i erytrodermia, zespół Stevensa-Johnsona, zespół toczniopodobny, w pojedynczych przypadkach: martwica toksyczna naskórka, nadwrażliwość na światło, rumień wielopostaciowy lub guzowaty, zmiany pigmentacji skóry, plamica, świąd skóry, trądzik, nadmierne pocenie, utrata włosów. Donoszono o pojedynczych przypadkach nadmiernego owłosienia, ale związek przyczynowy nie jest wyjaśniony. KREW sporadycznie lub często: leukopenia, niekiedy: eozynofilia, trombocytopenia; rzadko: leukocytoza, limfadenopatia; pojedyncze przypadki: agranulocytoza, niedokrwistość aplastyczna, aplazja krwinek czerwonych, niedokrwistość makrocytarna (megaloblastyczna), ostra porfiria przerywana, retikulocytoza, niedobór kwasu foliowego i prawdopodobnie anemia hemolityczna. WĄTROBA często: podwyższenie stężenia gamma-glutamylotransferazy (w następstwie indukcji enzymów wątrobowych), zazwyczaj bez znaczenia klinicznego; niekiedy: zwiększenie aktywności fosfatazy zasadowej, rzadko aminotransferaz; rzadko: żółtaczka, cholestatyczne, parenchymalne (hepatocytarne) lub mieszane postaci zapalenia wątroby; pojedyncze przypadki: ziarniniakowe zapalenie wątroby. PRZEWÓD POKARMOWY sporadycznie lub często: nudności, wymioty; sporadycznie : suchość błony śluzowej jamy ustnej; rzadko: biegunka lub zaparcie; pojedyncze przypadki: bóle brzucha, zapalenie języka, zapalenie błony śluzowej jamy ustnej. W przypadku stosowania czopków może sporadycznie wystąpić podrażnienie odbytu. REAKCJE NADWRAŻLIWOŚCI rzadko: reakcje opóźnionej, wielonarządowej nadwrażliwości z gorączką, wysypką skórną, zapaleniem naczyń, powiększeniem węzłów chłonnych, zmianami chłoniako- podobnymi, bólami stawowymi, leukopenią, eozynofilią, powiększeniem wątroby i śledziony oraz nieprawidłowymi wynikami prób wątrobowych; objawy te występują w różnych połączeniach. Zmiany dotyczyć mogą również innych narządów (np. płuc, nerek, trzustki, mięśnia sercowego); pojedyncze przypadki: aseptyczne zapalenie opon mózgowych z drgawkami mioklonicznymi i obwodową eozynofilią, reakcje anafilaktyczne. W przypadku wystąpieniu powyższych reakcji nadwrażliwości, lek należy odstawić. UKŁAD KRĄŻENIA rzadko: zaburzenia przewodnictwa w mięśniu sercowym; pojedyncze przypadki: rzadkoskurcz, zaburzenia rytmu, blok przedsionkowo- komorowy z omdleniem, zapaść, zastoinowa niewydolność mięśnia sercowego, niedociśnienie lub nadciśnienie tętnicze, nasilenie objawów choroby wieńcowej, zakrzepowe zapalenie żył, choroby zakrzepowo-zatorowe. UKŁAD DOKREWNY I METABOLIZM sporadycznie: obrzęki, zatrzymanie płynów, przyrost masy ciała, hiponatremia i zmniejszona osmolalność osocza w następstwie efektu przypominającego działanie hormonu antydiuretycznego (ADH) w pojedynczych przypadkach prowadzące do zatrucia wodnego z towarzyszącą śpiączką, wymiotami, bólami głowy, splątaniem i zaburzeniami neurologicznymi; pojedyncze przypadki: ginekomastia i mlekotok; pojedyncze przypadki: nieprawidłowe wyniki badań czynnościowych tarczycy: obniżenie stężenia L-tyroksyny (FT4, T4, T3 ) i podwyższenie stężenia TSH, zazwyczaj bez objawów klinicznych; pojedyncze przypadki: zaburzenia metabolizmu kostnego (obniżenie stężenia wapnia i 25-OH-cholekalcyferolu w osoczu krwi), prowadzące w sporadycznych przypadkach do osteomalacji; pojedyncze przypadki: zwiększenie stężenia cholesterolu, włącznie z HDL- cholesterolem i trójglicerydami. UKŁAD MOCZOWO-PŁCIOWY pojedyncze przypadki: śródmiąższowe zapalenie nerek i niewydolność nerek, jak również objawy zaburzeń czynności nerek (np. białkomocz, krwiomocz, skąpomocz i podwyższenie stężenia azotu mocznikowego/azotemia), częste oddawanie moczu, zatrzymanie moczu, zaburzenia libido/impotencja. ORGANY ZMYSŁU pojedyncze przypadki: zaburzenia smaku, zmętnienie soczewki, zapalenie spojówki, szum w uszach, przeczulica słuchowa. UKŁAD MIĘŚNIOWO-SZKIELETOWY pojedyncze przypadki: bóle stawowe, bóle lub skurcze mięśniowe. UKŁAD ODDECHOWY pojedyncze przypadki: nadwrażliwość płucna charakteryzująca się gorączką, dusznością, naciekami lub zapaleniem płuc. ------------------------------------------------------------------------------- myślcie sobie co chcecie ale ja już nigdy niebęde chciał wziąć tej karbamazepiny do ust wogóle pod żadną postacią czy tegretol czy amizepin ble Odpowiedz Link Zgłoś
empeka Re: tegretol... 17.07.03, 13:43 mm1010 napisał: > Tutaj macie działania niepożądane tego leku u mnie wystąpiło po dwa z każdego > narządu he he [...]------------------------------------------------------- ------------------------ > myślcie sobie co chcecie ale ja już nigdy niebęde chciał wziąć tej > karbamazepiny do ust wogóle pod żadną postacią czy tegretol czy amizepin ble Kiedy byłam w ciąży od 3 tygodni znajomy student medycyny przyniósł mi do poczytania książkę medczną, która miala mnie doinformować. Było tam o różnych patologiach ciąży z podaniem procentowego występowania w populacji. Tego 1.5%, tamtego 3%, owego 0,75%. Wpadłam w przerażenie: wyglądało na to, że zdrowe dzieci są jakimś rzadkim wybrykiem natury, tyle tego było. Lekarz powierdział, żeby nie czytać książki o patologiach pod żadnym pozorem, bo tego tak się nie liczy. Dotąd nie wiem jak się liczy, ale syn ma "tylko" alergię, która dotyczy obecnie 1/3 populacji. ... Czekam na wyjaśnienia co do tegretolu ze strony Pani Doktor. Biorę go już kilka lat i coś mi tam, i owszem, dolegało po drodze. Ale tak panikować, jak Ty? Pozdrowienia M Odpowiedz Link Zgłoś
mm1010 Re: tegretol... 17.07.03, 14:04 To niejest tak jak myślisz napoczątku to ja tylko przeczytałem ulotke z opakowania i tyle ale widziałem że oprócz tej padaczki pojawiają się nowe choroby w miare upływu czasu następne choroby mam depresje i to mi potwierdzili lekarze że to jest przez tegretol ściągali mi wode z płuca i to też mi powiedzieli że to było działanie uboczne tegretolu miałem przez pół roku stan podgorączkowy i tak wychodziło że byłem 13 razy w szpitalu może to tylko ja jestem jakiś dziwaczny że mnie się czepiały te działania uboczne nawet mam zaburzenia mowy może ja sobie to tylko tak wmawiam że to przez tegretol wsumie mi się to wszystko potwierdziło hm..... już niewiem co mam myśleć he he może to ja tylko taka wyjątkowa sierota jestem. To jest tak nikomu niedogodzi tobie pomógł mi troche zaszkodził Odpowiedz Link Zgłoś
iwona.grobel Re: tegretol... 17.07.03, 20:33 Wskazań do stosowania karbamazepiny jest sporo. Naprawdę dużo trzeba by pisać. Zresztą, jak wnioskuję z wypowiedzi na forum, nieźle się w tym państwo orientujecie. Nie można powiedzieć, że jest to lek na całe życie, choć niektóre osoby przyjmują go przewlekle, zawsze pod kontrolą lekarską. Proszę też zajrzeć do wątku 1611. Odpowiedz Link Zgłoś