seremine Re: Materna 17.12.13, 02:11 Podobał Wam się "RockMann"? Spodoba Wam się i "Przed Państwem...". Autobiografia Krzysztofa Materny, wieloletniego współpracownika Manna i współtwórcy kultowego "Za chwilę dalszy ciąg programu" pełna jest dowcipnych obserwacji na temat polskiego show-biznesu oraz barwnych anegdot o spotkaniach z gwiazdami. Nie brakuje w niej także wspomnień z lat młodości, kiedy wszyscy bawili się przy bigbicie, a konferansjerzy cieszyli się taką samą popularnością jak aktorzy czy muzycy. Odpowiedz Link
jane_doe_hej "Polityka zawsze była pasją mojego męża,.... 17.12.13, 03:10 "Polityka zawsze była pasją mojego męża, a z pasją nie da się konkurować. Kiedy pojawił się Michał, potem Kasia, dwa największe szczęścia w moim życiu, a ja zorientowałam się, że całymi dniami siedzę w domu, postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce i żyć tak, jak chcę. Bez dopasowywania się, bez poświęcania, bez życia w cieniu. Zbudowałam sobie własny świat" - pisze Małgorzata Tusk. To kolejna głośna publikacja żony znanego polityka, która postanowiła opowiedzieć o swoim życiu. Przy całej świadomości, że to również w dużym stopniu zgrabny produkt marketingowy - książka pewnie interesująca. Opowiada o mężu-premierze, czasem funduje nam plotki z wyższych sfer i dzieli się opowieściami o swoich pasjach kulinarnych. Warto, nie tylko dla tych, którzy żyją polityką. Odpowiedz Link
mala200333 Rozmowa z Andrzejem Wajdą w świątecznej "Gazecie 23.12.13, 16:52 Rozmowa z Andrzejem Wajdą w świątecznej "Gazecie Wyborczej". A w niej m.in. o korespondencji Wajdy z Jarosławem Iwaszkiewiczem, która ukaże się nakładem Zeszytów Literackich - od stycznia w księgarniach wyborcza.pl/magazyn/1,126715,15174554,Wajda__nie_mowcie_mi__apos__apos_Mistrzu_apos__apos_.html Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.12.13, 16:02 „Chcesz zrozumieć, czym jest rok życia? Zapytaj o to studenta, który oblał roczny egzamin. Czym jest miesiąc życia, powie ci matka, która wydała na świat wcześniaka, i czeka, by wyjęto go z inkubatora, bo dopiero wówczas będzie mogła przytulić swoje maleństwo. Zapytaj, co znaczy tydzień, robotnika pracującego na utrzymanie rodziny w fabryce albo kopalni. Czym jest dzień, powiedzą ci rozdzieleni kochankowie, czekający na kolejne spotkanie. Co znaczy godzina, wie człowiek cierpiący na klaustrofobię, kiedy utknie w zepsutej windzie. Wagę sekundy poznasz, patrząc w oczy człowieka, który uniknął wypadku samochodowego, o ułamek sekundy pytaj biegacza, który zdobył na igrzyskach olimpijskich srebrny medal, a nie ten złoty, o którym marzył przez całe życie. Życie to magia [...].” - Marc Levy (z książki Jak w niebie) Odpowiedz Link
jutta_t Skandalista, wywrotowiec i błazen. Muzyk,.. 03.01.14, 22:46 Skandalista, wywrotowiec i błazen. Muzyk, kompozytor, twórca filmu „Polskie gówno”, lider wielu kultowych zespołów muzycznych (m.in. Miłość, Kury, Tymon & The Transistors). Nałogowy czytelnik, karateka, prowadzący audycję radiową „Ranne kakao”. Kobieciarz, który przyznaje, że „zawsze uwielbiał podymać”, a jednocześnie, że kobiety współtworzyły jego karierę i nie mógłby bez nich żyć. Odpowiedzialny ojciec i wieczny Piotruś Pan, który po raz pierwszy tak otwarcie opowiada o swoim nielegalnym związku z 15-letnią zaledwie Sarą Brylewską. Ten wątek książki wywołał najwięcej kontrowersji. "Wiele osób z naszej socjety postawiło na mnie krzyżyk – okazałem się przecież zdeklarowanym pedofilem, który czyha na dzieci kumpli. Wkurwiało mnie, że nikt nas nie zapyta, co naprawdę czujemy. Co jest między nami" - mówi Tymański. Sara zakochała się w muzyku już jako trzynastolatka („prowadziliśmy kalendarz, w którym skreślaliśmy dni pozostałe do jej pełnoletności”, dla niej zostawił żonę ("Nie będę się samobiczował i opowiadał, że zrobiłem coś koszmarnie złego, bo tak nie uważam"). Tymon przyznaje, że "dziewczyny w wieku kilkunastu lat potrafią kręcić facetów. Jeśli to jest osiem czy dwanaście lat, to mamy wielki problem. Ale piętnaście? No, bez jaj". O tym wszystkim i o wielu innych sprawach opowiada Tymon Tymański w „ADHD”, monumentalnym wywiadzie-rzece, jakiego udzielił Rafałowi Księżykowi (Wydawnictwo Literackie). Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 07.01.14, 22:32 Sowieci dowiedziawszy się, że Polacy stoczyli bój z Niemcami, zarządzili koncentrację sił. Wiedzieli, że „Łupaszka" bitwę wygrał, ale jego oddział był wyczerpany, łatwo teraz można go pokonać i dobić. Śledząc przegrupowujących się Polaków, Sowieci - przemieszczali się za nimi w rejon, gdzie planowano dłuższy postój, by leczyć odniesione rany. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 09.01.14, 17:55 Joanna Muszkowska-Penson wbrew temu, co sama twierdzi, miała ciekawe i trudne życie. Nie potrafię sobie nawet wyobrazić, ile cierpienia i strachu doświadczyła ta kobieta, kiedy angażowała się w działania konspiracyjnej Warszawy w czasie trwania II wojny światowej, kiedy trafiła na Pawiak, na Szucha czy do Ravensbrück, gdzie była bliska śmierci i śmierć oglądała codziennie. Te doświadczenia wojenne nie powstrzymały ją przed opozycyjną działalnością w państwie polskim po zakończeniu wojny. Skończyła studia medyczne, założyła rodzinę, stała się następnie lekarką i tłumaczką Lecha Wałęsy, brała udział w budowaniu Solidarności. Za swoje działania była nawet aresztowana. Nieustannie wykorzystywała zagraniczne kontakty, by informować o sytuacji w naszym kraju i pomagać ludziom w nim żyjącym. Teraz, mając już ponad dziewięćdziesiąt lat, nadal codziennie przyjeżdża do biura Lecha Wałęsy. Choć ciągle wzbrania się przed jakąkolwiek próbą jej nobilitowania, jest jedną z najbardziej zaufanych osób znajdujących się w otoczeniu prezydenta. Odpowiedz Link
rawik-is-me W książce "Zaklinacz czasu" Mitch Albom stara się 15.01.14, 21:45 W książce "Zaklinacz czasu" Mitch Albom stara się przekonać czytelników, że im bardziej jesteśmy świadomi mijającego czasu, im bardziej jego odmierzanie dzielimy na drobniejsze jednostki, tym prędzej go tracimy. "Zaklinacz czasu" składa się z trzech przeplatających się historii, które, prócz posiadania wspólnego mianownika, jakim jest czas, zbiegają się w pewnym kluczowym dla postaci miejscu. Odpowiedz Link
dunant Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~Z Netu... 17.01.14, 00:30 16 stycznia 1961 – Na Wawel powróciły z Kanady skarby królewskie. Wśród nich znajdowały się wawelskie arrasy. I ja to pamiętam!!! I dlatego zupełnie nie rozumiem, dlaczego w dzisiejszych czasach (?) tak bardzo stawia się na młodość a nie ceni starości, przecież "starość" to pamięć! A to jest najcenniejsze co mamy! Bez pamięci nas nie ma. Ja to cenię tak bardzo, że nie chciałabym mieć młodszego mózgu nawet o jeden dzień, jak już pisałam... dziś w nocy skończyłam czytać "Mózg Kennedy'ego" Henninga Mankella, wczoraj jeszcze nie znałabym zakończenia... Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 20.01.14, 21:56 Dla opozycji "wyjątkowo niebezpieczny", był jednym z dwóch negatywnie zweryfikowanych agentów PRL-owskiego wywiadu. Po 1989 r. był dla polskich służb tak cenny, że mimo negatywnej weryfikacji, wrócił do współpracy z wywiadem, tym razem wojskowym. W książce "Zawód: Szpieg. Rozmowy z Aleksandrem Makowskim" Paweł Reszka i Michał Majewski "przesłuchali" byłego asa wywiadu. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 22.01.14, 18:16 W ręce historyka sztuki Teo Zakharakisa trafia tajemniczy starożytny manuskrypt. Idąc jego tropem, naukowiec wraca po wielu latach emigracji do rodzinnego Stambułu, by szukać w nim owianej legendą Bramy Judaszowców. Jego losy splotą się niebawem z losami trojga ludzi. Jedną z nich jest młoda dziewczyna Derin, dociekająca, w jakich naprawdę okolicznościach zginął jej ojciec, prominentny polityk. Drugą – kobieta w średnim wieku, która utraciła ukochanego mężczyznę oraz syna. Trzecią – młody mężczyzna z nizin społecznych. Skomplikowane ścieżki życia bohaterów przecinają się po wielekroć, a ich osobiste doświadczenia splecione są ściśle z przeszłością i teraźniejszością miasta. Powieść W cieniu judaszowców opowiada o przyjaźni, lojalności i miłości, historia splata się w niej z teraźniejszością. Autorka opisuje problemy społeczne panujące w Turcji i działalność politycznych ekstremistów. Ukazuje, jak dyskryminowani ludzie próbują bronić swej godności i w imię ideałów gotowi są nawet oddać życie. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~~~~~~~~~ 23.01.14, 04:59 Autor pozostaje wierny tematyce kresowej. Jego opowiadania ukazują bezmiar okrucieństwa, cierpienia oraz dramat ludobójstrwa. Strach rozszerza i pogłębia tę problematykę. Srokowski przenosi ją – po latach – do naszych czasów. Oddaje klimat zbrodni, pokazuje zwyrodnienia i degenerację istoty ludzkiej wyrastające z obłędnej ideologii integralnego nacjonalizmu. Przedstawia w sposób niemal doskonały potęgę STRACHU. Możemy go odczuć i ogarnąć zmysłem. Bez tego nie będziemy w stanie pojąć naszej epoki. Ta książka to wstrząsający epos kresowy. Kawał polskiego losu i zagubiona pamięć. Odpowiedz Link
dunant Re: ~~~~~~Co polecasz do czytania~~~~~~~~"Neron" 25.01.14, 01:38 Kim naprawdę był Neron, młody władca, który uwielbiał śpiewać, występować na scenie i recytować poezję przed rzymskim plebsem? Jak to możliwe, że ten człowiek, który kazał zamordować własną matkę, brata, żonę i wielu innych - korzystał z mądrości filozofa Seneki i wykształconego Petroniusza? Czy rzeczywiście był Antychrystem, który po pożarze Rzymu wskazał chrześcijan jako winnych nieszczęścia? Max Gallo, historyk i powieściopisarz, odkrywa przed nami dawne dzieje. Ukazuje postać szalonego, wyuzdanego okrutnika, lękającego się spisku na swoje życie. Kreśli portret władcy, który torturuje i zabija swoich przeciwników, a zaraz potem, pochylając się nad ich zwłokami... recytuje wiersze. Neron widziany jego oczyma staje się wcieleniem zła, najbardziej absolutystycznym władcą, jaki kiedykolwiek stanął na czele Cesarstwa Rzymskiego. Odpowiedz Link