dunant Moje Stany...Blokada budżetowa w USA uwidocznia... 05.10.13, 00:31 Blokada budżetowa w USA uwidocznia poważny problem amerykańskiej demokracji: podziały polityczne między Demokratami a Republikanami stały się tak głębokie, że paraliżują procesy ustawodawcze. Gdy zbliżała się północ w poniedziałek, 30 września, na Kapitolu demokratyczni i republikańscy kongresmeni przerzucali się winą za mający się zacząć z wybiciem godziny 24 paraliż budżetowy. "Gdy wisisz nad krawędzią przepaści, najważniejszym pytaniem nie jest to, »kto ma rację?« ale "»co, na Boga, robisz nad tą przepaścią?«" - pisze "Economist" w komentarzu, który trafił na okładkę tygodnika. Odpowiedz Link
dunant Re: Moje Stany...Mężczyzna najprawdopodobniej .... 05.10.13, 01:00 Mężczyzna najprawdopodobniej podpalił się w piątek po południu, czasu miejscowego, na błoniach w Waszyngtonie (National Mall) - poinformowała policja. Przetransportowano go z ciężkimi poparzeniami do szpitala. Rzecznik policji Hugh Carew odmówił podania bliższych szczegółów. Nie podał również personaliów ani wieku mężczyzny. Według władz federalnych, powołujących się na świadków tragedii, mężczyzna oblał się benzyną i podpalił. Na miejscu znaleziono pusty kanister po benzynie. Rzecznik wezwanej straży pożarnej Tim Wilson powiedział, że obrażenia mężczyzny zagrażają jego życiu. W stolicy USA panuje napięta atmosfera i obowiązują wzmocnione środki bezpieczeństwa po ostatnim incydencie, podczas którego przed gmachem Kapitolu zginęła kobieta uciekająca przed policją. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Moje Stany 05.10.13, 14:45 Silna śnieżyca przetoczyła się wczoraj nad centralną częścią Gór Skalistych. Tysiące mieszkańców zostało bez prądu, a z powodu nawałnic zamkniętych zostało wiele dróg. - Takie opady śniegu nie są normalne - komentują meteorolodzy. Zamieć snieżna nawiedziła w piątek wschodnią część amerykańskiego stanu Kolorado. Były to pierwsze tak obfite opady śniegu w tym regionie po Nowym Roku. Trudne warunki pogodowe doprowadziły do zamknięcia szkół i odwołania 600 lotów z lotniska w Denver. Tak gwałtowne pogorszenie się pogody doprowadziło do tego, że zamkniętych zostało wiele instytucji państwowych, a także fragment jednej ze stanowych autostrad w Dakocie Południowej i Wyoming. Służby ratunkowe przez całą noc pomagały kierowcom, którzy utknęli na zasypanych drogach. Przyjmowali także zgłoszenia od tysięcy mieszkańców, którzy zostali pozbawieni prądu Odpowiedz Link
mala200333 Prezydent USA Barack Obama wezwał w sobotę ... 05.10.13, 14:51 Prezydent USA Barack Obama wezwał w sobotę członków Partii Republikańskiej, by "skończyli z tą farsą" i zagłosowali za nową ustawą budżetową, umożliwiając rządowi normalne funkcjonowanie. Kryzys wywołany brakiem porozumienia w tej sprawie trwa od wtorku. - Zagłosujcie. Skończcie z tą farsą. Zakończcie paraliż prac rządu - powiedział Obama w cotygodniowym wystąpieniu transmitowanym w radiu, telewizji i internecie. Odpowiedz Link
rawik-is-me Re: Moje Stany...Mieszkańcy Południowej Dakoty ... 06.10.13, 15:00 Mieszkańcy Południowej Dakoty (USA) przeżyli spore zaskoczenie. Atak zimy sparaliżował ruch na drogach. Dodatkowo powalił wiele drzew. Odpowiedz Link
seremine Re: Moje Stany...Ruch Tea Party 06.10.13, 16:48 Obecny kryzys budżetowy w USA unaocznił, jak bardzo umiarkowani republikanie obawiający się utraty mandatów stali się zakładnikami radykałów z Tea Party. Tak pozostanie do końca kadencji prezydenta Obamy - mówi autor książki o Tea Party Christopher Parker. Odpowiedz Link
seremine Re: Moje Stany...Ruch Tea Party 06.10.13, 16:49 Ruch Tea Party (Partia Herbaciana) ma w amerykańskiej polityce i w samej Partii Republikańskiej nadzwyczaj silną pozycję, mimo dwukrotnej porażki w wyborach prezydenckich i znacznych spadków w sondażach poparcia (z 31 proc. w 2010 do 22 proc. obecnie). Z tym skrajnie konserwatywnym ruchem w pełni utożsamia się 52 z ponad 230 republikańskich kongresmenów w Izbie Reprezentantów (a więc mniej niż jedna czwarta). Mimo to liderzy partii, w tym przewodniczący Izby Reprezentantów John Boehner, podporządkowali się ich radykalnemu postulatowi, aby przyjęcie ustawy budżetowej uzależnić od uchylenia lub przynajmniej osłabienia reformy o ochronie zdrowia (tzw. Obamacare), co doprowadziło do częściowego paraliżu prac rządu od 1 października. Odpowiedz Link
smieszka-on-line Re: Moje Stany 08.10.13, 02:49 Polskie MiGi-21 zyskają nowe życie. Jak donosi The Avionist, firma Draken International współpracująca z amerykańskim lotnictwem właśnie zakupiła 25 sztuk tego prawie 50-letniego już myśliwca. Odrzutowce będą służyły do przeprowadzania symulowanych ataków na terytorium USA przez któryś z krajów wyposażonych w te maszyny oraz treningowych walk z nimi. MiG-21 został skonstruowany jeszcze w latach 50., był to ostatni myśliwiec masowo zakupiony przez Siły Powietrzne RP. w latach 1961-1980. Dostarczono prawie 600 sztuk tych maszyn, w dziesięciu wersjach. Przez ponad 30 lat był to podstawowy polski samolot myśliwski. Ostatnie MiGi-21 zostały wycofane ze służby 1 stycznia 2004 roku, tego też dnia oficjalnie zakończyły prowadzenie dyżurów bojowych w ramach obrony przeciwlotniczej NATO. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: Moje Stany...Senat USA nie przyjął budżetu,... 10.10.13, 14:39 Senat USA nie przyjął budżetu, w związku z czym trzeba było obciąć wydatki federalne. Ta przykra sytuacja doprowadziła m.in. do zamknięcia pomników i parków narodowych i wysłania ich pracowników na bezpłatne urlopy. Także tych, którzy zajmują się koszeniem trawy. Starannie wypielęgnowany trawnik przed Pomnikiem Lincolna zaczął z tego powodu koszmarnie zarastać. Ponieważ rząd nie może się tym zająć, zajął się tym zwykły Amerykanin. Chris Cox. Przystąpił do pracy uzbrojony w kosiarkę i flagę Karoliny Południowej. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: Moje Stany...Senat USA nie przyjął budżetu,.. 10.10.13, 14:40 W podobnym tonie o samozwańczym kosiarzu wypowiadają się amerykańskie portale internetowe. O całym zamieszaniu wypowiedział się także sam zainteresowany: To nasze pomniki. Czy oni myślą, że pozwolimy im po prostu zarosnąć? Nie. Jeżeli je zamkną, będziemy sami wyrzucać śmieci, czyścić okna, kosić trawę, pielić chwasty i zajmować się zielenią. Zdaniem redaktorów BuzzFeeda, odpowiedź na pytanie "Kim jest Chris Cox?" jest banalnie prosta. To prawdziwy amerykański bohater. Odpowiedz Link
seremine Re: Moje Stany 10.10.13, 23:38 progressforpoland.com/bezwarunkowej-kapitulacji-nie-bedzie/ Odpowiedz Link
mala200333 Re: Moje Stany...Republikanie umówili się na .... 11.10.13, 01:34 Republikanie umówili się na rozmowę z prezydentem w Białym Domu. Gdyby się dogadali, a wiele wskazuje na to, że tak się stanie, to kongresmeni zagłosują nad doraźnym podniesieniem limitu długu już jutro. A to o miesiąc przesunie bankructwo Ameryki. Odpowiedz Link
jutta_t W wagonie kolejki miejskiej w San Francisco 11.10.13, 21:21 W wagonie kolejki miejskiej w San Francisco znajduje się kilkunastu pasażerów. Wśród nich znajduje się uzbrojony mężczyzna. Nagle bandyta wyciąga broń i trzyma ją na widoku wszystkich. Jednak nikt z pasażerów tego nie zauważył. Dlaczego? Ponieważ, zdaniem prokuratora, wszyscy pochłonięci byli czytaniem wiadomości na swoich komórkach. Zorientowali się dopiero wtedy, gdy napastnik zaczął strzelać. W wyniku czego zginął 20-letni Justin Valdez. Prokurator okręgowy w San Francisco jest przerażony faktem, że nikt do ostatniej chwili nie zwrócił uwagi na zabójcę. (żg) Odpowiedz Link
seremine Moje Stany...Demokratyczny przywódca większości.. 13.10.13, 21:38 Demokratyczny przywódca większości w Senacie USA Harry Reid powiedział, że będzie rozmawiał z liderem republikanów Mitchem McConnellem w sprawie zakończenia paraliżu rządowych wydatków i zwiększenia limitu zadłużenia. - I mam zamiar zrobić wszystko, co w mojej mocy, by osiągnąć cel - zapewnił. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Moje Stany...Demokratyczny przywódca większo 05.02.14, 22:18 ech...mowia, mowia ci politycy.. Odpowiedz Link
jutta_t Amerykański Kongres poparł porozumienie w sprawie 19.10.13, 02:21 Amerykański Kongres poparł porozumienie w sprawie odblokowania budżetu federalnego. Do pracy z przymusowego urlopu mogą wrócić setki tysięcy Amerykanów, a samej Ameryce nie grozi już bankructwo. Wyścig z czasem trwał niemal do ostatniej chwili. A wszystko to obserwował nasz korespondent w Waszyngtonie, Marcin Wrona. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Moje Stany..bez pasów.. 19.10.13, 15:50 Tragiczny wypadek w amerykańskim mieście Columbus w stanie Ohio. Radiowóz zderzył się z samochodem osobowym. Nie żyje sześć osób, ciężko ranny został policjant. Do wypadku doszło w piątek wieczorem na jednym ze skrzyżowań z sygnalizacją świetlną. Ofiary to kierowca i wszyscy pasażerowie samochodu, który zderzył się z radiowozem. Wśród nich jest dwuletnia dziewczynka i nastolatka. Cała szóstka jechała bez zapiętych pasów bezpieczeństwa. Zginęli na miejscu. Policjant z ciężkimi obrażeniami głowy trafił do szpitala, jego stan jest stabilny. W chwili wypadku jechał na sygnale. Miał interweniować w jednej z miejscowych restauracji, w której doszło do napadu z bronią. Jedyny świadek? Uczestnik... Trwa dochodzenie, które ma pomóc w ustaleniu przebiegu wypadku. Śledztwo utrudnia fakt, że na miejscu nie było świadków. - Nie wiemy nic na temat sytuacji na skrzyżowaniu w chwili wypadku - powiedział Robert Oppenheimer, szef lokalnej policji. - Jedyne co nam pozostaje to zeznania kierowcy radiowozu, ale obecnie on nie jest w stanie z nami rozmawiać - dodał. Odpowiedz Link
samanta_ewa Oddycha dzięki sztucznym płucom, a sztuczne serce 19.10.13, 20:00 Oddycha dzięki sztucznym płucom, a sztuczne serce pompuje sztuczną krew przez jego sztuczny krwiobieg. Mierzy 183 cm wzrostu, waży 77 kg, potrafi chodzić (choć dość niezręcznie), ruszać rękoma i... mówić. Ma wbudowany program sztucznej inteligencji przypominający nieco znaną z iPhonów asystentkę Siri. Postęp techniki i medycyny pozwala tworzyć coraz to nowe sztuczne organy, które są wszczepiane pacjentom. Mamy sztuczne serce, sztuczne płuca, sztuczną skórę etc. Firma London`s Shadow Robot Co. postanowiła zebrać wszystkie te wynalazki i zbudować z nich sztucznego człowieka. Dzieło nazywa się Bioniczny Człowiek. Ta nazwa nawiązuje do amerykańskiego serialu z lat 70., w którym głównym bohaterem był Steve Austin, astronauta, którego ciało po wypadku odbudowano niemal w całości. - To nie jest tylko technologiczny gadżet, to pokaz rozwoju nauki - wyjaśniał John Dailey, dyrektor Smithsonian's National Air and Space Museum w Waszyngtonie, gdzie bionicznego człowieka można oglądać od czwartku. - Idea polegała na zebraniu wszystkich dostępnych dzisiaj "części zamiennych", jakie udało się stworzyć dla ludzkiego ciała i złożeniu ich w jeden organizm - opowiada Bertolt Meyer, psycholog z uniwersytetu w Zurychu i gospodarz godzinnego filmu dokumentalnego o tym projekcie. Model został wykonany właśnie na wzór szwajcarskiego naukowca, który sam urodził się bez ręki i korzysta z protezy. Bioniczny człowiek jest średniego wzrostu - mierzy 183 cm, waży 77 kg. Potrafi chodzić (choć dość niezręcznie), ruszać rękoma i mówić. Za jego wypowiedzi odpowiada program sztucznej inteligencji przypominający nieco znaną z iPhonów asystentkę Siri. - Ale jego osobowość była wzorowana na pewnym 13-latku z Ukrainy. Może dlatego nie jest najbardziej uprzejmym rozmówcą na świecie - twierdzi Robert Warburton, twórca programu. Eksponat dzięki sztucznym płucom może także oddychać, a sztuczne serce pompuje sztuczną krew przez jego sztuczny krwiobieg. Jak się prezentuje? - Dziwnie. Bardzo podejrzanie przypomina żywą istotę - stwierdził Paul Acrand, turysta z Bostonu, który razem z żoną przyszedł zobaczyć otwartą w czwartek wystawę. Cały tekst: wyborcza.pl/1,75476,14807648,Bioniczny_czlowiek___caly_z_implantow___w_Waszyngtonie.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta_Wyborcza#ixzz2iBy9B38N Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: Moje Stany 20.10.13, 02:49 Stany Zjednoczone w ostatniej chwili uniknęły poważnego kryzysu fiskalnego, który miałby swoje konsekwencje na rynkach zagranicznych. Komentatorzy zwracają jednak uwagę, że kompromisowe porozumienie wynegocjowane przez Demokratów i Republikanów odsuwa widmo kłopotów budżetowych jedynie o kilka tygodni. Odpowiedz Link
jane_doe_hej Re: Moje Stany 20.10.13, 02:50 ~przyrodnik : Chińczycy są największym wierzycielem USA (w obligacjach 1,3 bln dolarów), co zrobią z dłużnikiem i jego zobowiązaniami ? To jest przecież chichot historii, mocarstwo światowe, amerykański sen, potęga kapitalizmu bankrutuje i ma długi w Chińskiej Republice Ludowej, gdzie rządzi Komunistyczna Partia Chin, nawet Marks i Lenin się nie mieli takich wizji, komunizm wyewoluował do chińskiej postaci i stał się pożyczkodawcą kapitalizmu, cóż za zabawny obrót sytuacji. Ciekawe za co Chińczycy przymkną oczy jak obligacje Stanów Zjednoczonych stracą 50 % swojej wartości, może trzeba będzie sprzedać Alaskę, a może Florydę, a może odmówią prawa do ruszenia Korei Północnej czy Iranu, pożyjemy zobaczymy na co Chińczyk będzie miał ochotę ... Odpowiedz Link
seremine Re: Moje Stany 20.10.13, 13:27 Amerykańska straż ochrony wybrzeża z San Diego udaremniła próbę przemytu narkotyków na pokładzie łodzi. Wydarzenie miało miejsce około 150 kilometrów od wybrzeży San Diego. Załoga zatrzymała motorówkę po pościgu i oddaniu strzałów ostrzegawczych. Na pokładzie znajdowało się dwóch przemytników oraz ponad trzydzieści bel marihuany. (RC) Odpowiedz Link
samanta_ewa Re: Moje Stany 22.10.13, 01:19 Prezydent USA Barack Obama odwiedził jeden z banków żywności w Waszyngtonie, gdzie spotkał się z wolontariuszami. I pomógł przy pakowaniu kanapek dla potrzebujących. Nie lubię tak na pokaz.. Odpowiedz Link
jutta_t Re: Moje Stany...Obama przyznał, że jest wściekły 22.10.13, 02:43 Obama przyznał, że jest wściekły - Nikt nie jest tak wściekły jak ja, że strona ułatwiająca wykup polis ubezpieczeniowych nie działa tak, jak powinna - powiedział w poniedziałek Barack Obama. Prezydent przyznał, że jest sfrustrowany kłopotami technicznymi portalu, który miał umożliwić milionom Amerykanów zarejestrowanie się w systemie ubezpieczeń zdrowotnych. Podkreślił jednocześnie, że wszystko zostanie naprawione. Odpowiedz Link
seremine Moje Stany...Karuzele, diabelskie młyny, spływy... 22.10.13, 17:50 Karuzele, diabelskie młyny, spływy rwącą rzeką czy szalone kolejki górskie należą do rozrywek, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Jednak miejsca beztroskiej zabawy czasami są świadkami makabrycznych wypadków, w których wiele kończy się nie tylko trwałym kalectwem, ale i śmiercią. Krajem, który może się poszczycić wręcz gigantyczną liczbą parków rozrywki jest USA. Jednocześnie to właśnie tam najczęściej zdarzają się tragedie. Wg raportu amerykańskiej rady bezpieczeństwa nt. wypadków w lunaparkach w samym 2011 roku przynajmniej 1200 osób zostało rannych. Około 4 proc. wypadków skończyło się poważnymi komplikacjami dla zdrowia. Najbardziej pechowe są rollercoastery - to właśnie one były przyczyną aż 28 proc. wszystkich obrażeń. Stany Zjednoczone nie są jednak jedynym krajem, w którym parki rozrywki zbierają krwawe żniwo. Takie wypadki zdarzają się na całym świecie. Odpowiedz Link