Dodaj do ulubionych

Moje Stany

• rawik-is-me Re: Moje Stany 01.04.17, 01:04
      Dla Jareda Kushnera najważniejsza jest rodzina. Od ojca nie odwrócił się nawet, kiedy ten stał się bohaterem skandalu z prostytutką w tle. Taką lojalność docenia jego teść Donald Trump. 36-latek to bez wątpienia jeden z najbardziej zaufanych ludzi amerykańskiego prezydenta. Jest bajecznie bogaty, ale swoją polityczną pozycję zawdzięcza małżeństwu z Ivanką, ukochaną córką Donalda. Choć prezydent naraził się na zarzuty o nepotyzm, wierzy w zięcia tak mocno, że uczynił z niego szarą eminencję Białego Domu. Zakulisowe wpływy Kushnera sprawiły, że złośliwi zaczęli nazywać go „Rasputinem”.
    • rawik-is-me Re: Moje Stany 01.04.17, 01:14
      Dla Jareda Kushnera najważniejsza jest rodzina. Od ojca nie odwrócił się nawet, kiedy ten stał się bohaterem skandalu z prostytutką w tle. Taką lojalność docenia jego teść Donald Trump. 36-latek to bez wątpienia jeden z najbardziej zaufanych ludzi amerykańskiego prezydenta. Jest bajecznie bogaty, ale swoją polityczną pozycję zawdzięcza małżeństwu z Ivanką, ukochaną córką Donalda. Choć prezydent naraził się na zarzuty o nepotyzm, wierzy w zięcia tak mocno, że uczynił z niego szarą eminencję Białego Domu. Zakulisowe wpływy Kushnera sprawiły, że złośliwi zaczęli nazywać go „Rasputinem”.
    • nefretete993 Re: Moje Stany 01.04.17, 11:51
      Wielka afera z udziałem Hillary Clinton. Zagrożone bezpieczeństwo USA
      Republikański senator Chuck Grassley poinformował, że Hillary Clinton po zaprzestaniu pełnienia funkcji sekretarza stanu (w 2013 roku) w dalszym ciągu dysponowała dostępem do dokumentów opatrzonych klauzulą tajności.
    • nefretete993 Re: Moje Stany 01.04.17, 11:51
      Wielka afera z udziałem Hillary Clinton. Zagrożone bezpieczeństwo USA
      Republikański senator Chuck Grassley poinformował, że Hillary Clinton po zaprzestaniu pełnienia funkcji sekretarza stanu (w 2013 roku) w dalszym ciągu dysponowała dostępem do dokumentów opatrzonych klauzulą tajności.
    • rawik-is-me Re: Moje Stany 01.04.17, 17:12
      USA: Pożar i chaos na drodze w Atlancie. Zawaliła się część wiaduktu
      x-news

Setki kierowców utknęły na drodze stanowej numer 85 w Atlancie z powodu pożaru pod wiaduktem stanowiącym część trasy. Zanim policjantom udało się opanować chaos, wysoka temperatura stopiła elementy konstrukcji, przez co jej część się zawaliła. Na szczęście nikt nie został ranny.
    • rawik-is-me Re: Moje Stany 01.04.17, 17:16
      Interstate I-85 (czyli droga miedzystanowa) to jedna z wazniejszych tras przechodzacych przez Atlante.
      Miejski odcinek przechodzi na estakadach, ponizej sa tereny przemyslowe/magazyny itp.

Okazuje sie ze pod mostami byly skladowane jakies beczki z chemikaliami, a dalej jakies plastiki/kable/swoatlowody/itp. Jeszcze nie ustalono przyczyny, ale sie w czwartek po poludniu to wszystko zapalilo. Strazacy przez poltorej godziny starali sie bezskutecznie ugasic. Palilo sie ostro, plomienie na kilkanascie metrow.

Pod wplywem ogromnej ilosci ciepla stopilo sie stalowe zbrojenie i cale zelbetowe przeslo runello.

Na szczescie nikt nie zginal, bo na drodze ruch sie zatrzymal z powody ogromnych plomieni i czarnego dymu. Strazacy zdazyli sie ewakulowac.

To ogomne uniedogodnienie dla miasta. Trasa I-85 na tym odcinku ma chyba 6 albo 8 pasow ruchy w kazda strone. Pomimo tego, w godzinach szczytu jest zakorkowana bumper-to-bumper. Jest to tuz przed rozwidleniem z droga stanowa SR-400, wiec efektywnie obie I-85 plus SR-400 staly sie niedostepne. Most runal na kierunku polnocnym, ale z powodu pozaru zamkniete zostaly oba kierunki ruchu. Miasto jest praktycznie zakorkowane na nastepnych kilka miesiecy. Wyglada na to ze trzeba bedzie wymienic kilkaset metrow wiaduktu.
    • jutta_t Re: Moje Stany 01.04.17, 20:48
      Trump nie daje za wygraną. Republikanie w najbliższych dniach mają przedstawić nowy projekt reformy systemu opieki zdrowia. Jeśli tym razem uda się znieść Obamacare, będzie to bardzo pozytywny bodziec dla rynków - uważa Paweł Wróbel z RDM Wealth Management
    • jutta_t Re: Moje Stany 01.04.17, 20:48
      Trump nie daje za wygraną. Republikanie w najbliższych dniach mają przedstawić nowy projekt reformy systemu opieki zdrowia. Jeśli tym razem uda się znieść Obamacare, będzie to bardzo pozytywny bodziec dla rynków - uważa Paweł Wróbel z RDM Wealth Management
    • jutta_t Re: Moje Stany 03.04.17, 17:51
      Prezydent Stanów Zjednoczonych zagroził, że jeśli Chiny nie zgodzą się lepiej współpracować w celu powstrzymania północnokoreańskiego programu nuklearnego, USA same rozwiążą ten problem. Wymowa jest jasna: chodzi o użycie siły. Zdaniem ekspertów, prawdopodobieństwo takiego scenariusza rośnie wraz z upływającym czasem
    • jutta_t Re: Moje Stany 03.04.17, 17:54
      Senatorzy USA zaniepokojeni wywrotową działalnością Sorosa
      Sześciu członków Senatu USA wysłało list do sekretarza stanu Rexa Tillersona, w którym domagają się sprawdzenia czy jego działalność nie jest nielegalną i szkodliwą ingerencją w politykę suwerennych państw.
      • jutta_t Re: Moje Stany 03.04.17, 17:56
        Działaniami George'a Sorosa zaniepokojeni są republikańscy senatorzy Mike Lee, Jim Inhofe, Thom Tillis, Ted Cruz, David Perdue i Bill Cassidy. Podejrzewają oni, że poprzez swoją Fundację na rzecz Społeczeństwa Otwartego Soros trasferował poważne środki do Macedonii by doprowadzić do odsunięcia od władzy prawicowej partii VMRO-DPMNE. To co szczególnie zaniepokoiło senatorów, to fakt, że Fundacja Sorosa zużywała na swoją kampanię politycznej dywersji nie tylko prywatne środki finansowe miliardera, ale też pieniądze amerykańskiego podatnika. Co najmniej 5 milionów dolarów jakie Soros wydał w Macedonii na wsparcie organizacji lewicowych i liberalnych pochodziło z amerykańskiego państwowego programu "pomocowego" USAID. W dodatku działania sponsorowanych przez Sorosa organizacji miał wspierać ambasador USA w Macedonii Jess Baily.

Sześciu senatorów wezwało w swym liście odpowiedzialnego za USAID sekretarza stanu do "zbadania wszystkich funduszy związanych z promowaniem demokracji i dobrego rządzenia, przeglądu programów, kont i mnogości amerykańskich podmiotów zajmujących się tego typu aktywnością". Republikańscy politycy wzywają do tego by "przyjrzeć się temu jak dolary z naszych podatków są wydawane, aby przerwać tych, którzy podżegają do politycznych niepokojów, nie szanują suwerenności państwowej ani społeczeństwa obywatelskiego i ostatecznie podważają działania na rzecz budowy korzystnych stosunków międzynarodowych".

Jeszcze w styczniu podobny w treści list sformułowali pod adresem ambasadora Baily'ego deputowani izby niższej amerykańskiego parlamentu Izby Reprezentantów. "Wydaje się, że rząd amerykański finansuje organizacje, które są stroną w sporze politycznym, a konkretnie, są po stronie socjalistów, co jest absolutnie nie do przyjęcia" - komentował jeden z jego sygnatariuszy kongresmen Christopher Smith.

Przez niemal dwa lata Macedonia pogrążona była w kryzysie politycznym. W 2015 roku przez stolicę tego państwa przetoczyły się burzliwe manifestacje przeciwko rządowi prawicowej partii VMRO-DPMNE. Ferment w kraju doprowadził do rezygnacji wieloletniego premiera Nikoli Gruewskiego, a w konsekwencji do przedterminowych wyborów parlamentarnych w grudniu zeszłego roku. VMRO-DPMNE zwyciężyła, ale ma zbyt mało mandatów w parlamencie by samodzielnie utworzyć rząd, bowiem deputowani z ramienia partii albańskiej mniejszości wolą skonstruować koalicję z opozycyjnymi socjaldemokratami, którzy zajęli w wyborach drugiej miejsce, a którzy są także wspierani przez organizacje finansowane przez Sorosa.
    • seremine Re: Moje Stany 04.04.17, 04:41
      USA: wniosek Romana Polańskiego odrzucony

Amerykański sąd odrzucił wniosek pełnomocnika Romana Polańskiego w sprawie gwałtu na nieletniej, jakiego reżyser dopuścił się przed 40 laty. Adwokat domagał się uznania, że Polański odbył w całości karę więzienia, gdy w 1977 roku przez 42 dni przebywał w areszcie, oczekując na decyzję sądu.
    • seremine Re: Moje Stany 05.04.17, 14:18
      Tysiące Amerykanów celem dla samotnych wilków. Islamiści grożą także Trumpowi

Zjednoczony Cyberkalifat opublikował listę tysięcy Amerykanów, wraz z adresami i odezwą o atak przez tzw. samotne wilki. Sprzyjająca ISIS grupa hakerów grozi także Donaldowi Trumpowi.
    • jane_doe_hej Re: Moje Stany 05.04.17, 20:09
      Jeden z najnowocześniejszych samolotów bojowych amerykańskiej armii rozbił się ok. 3 km od bazy wojskowej Joint Base Andrews nieopodal Waszyngtonu - donosi "The Independent".
    • jane_doe_hej Re: Moje Stany 05.04.17, 20:56
      O sprawie infromuje Wall Street Journal powołując się na urzędników ministerstwa bezpieczeństwa narodowego. Dziennik podaje, że resort planuje znacznie zwiększyć żądania w sprawie informacji od wszystkich osób ubiegających się o wizy, w tym odwiedzających kraj, uchodźców i innych, chcących imigrować.

Surowsze kontrole mogłyby nawet dotyczyć obywateli 38 krajów objętych programem ruchu bezwizowego (Visa Waiver Program), który wymaga przestrzegania ścisłych amerykańskich standardów w zakresie udostępniania danych czy kontroli paszportów – stwierdził jeden z informatorów WSJ. Oznacza to, że objęłyby takich wieloletnich sojuszników USA jak Wielka Brytania, Australia czy Japonia.

CZYTAJ TAKŻE:
      Trump zaostrzył prawo wizowe dla Polaków? Ambasada USA tłumaczy
      Parlament Europejski wezwał do wprowadzenia wiz dla obywateli USA

Według dziennika amerykańska administracja rozważa wprowadzenie obowiązku udostępnianie telefonów komórkowych, aby umożliwić amerykańkim urzędnikom przeanalizowanie zapisanych w nich kontaktów. WSJ zaznacza, że telefony obcokrajowców podlegały już badaniu na granicach, jednak kontrole telefonów nie były obligatoryjen podczas starania się o wizę. Jeżeli odpowiednie prawo zostanie uchwalone to urzędnicy mogliby zarządać od wnioskodawców podania nicków z mediów społecznościowych i haseł do kont na tych portalach, tak aby uzyskać dostęp nie tylko do publicznych postów, ale również do tego, co użytkownicy udostępniają prywatnie.

Resort bezpieczeństwa narodowego bada także możliwość przeprowadzania „testów ideologicznych” dla osób przyjeżdżających do USA. Miałby one weryfikować poglądy m. in. na temat traktowania kobiet w społeczeństwie, czy też zapatrywanie na kwestię świętości życia ludzkiego.
    • jutta_t Re: Moje Stany 07.04.17, 15:03

Atak na Syrie.....Nic nie wskazuje na to, aby Trump nadmiernie przejmował się rosyjską reakcją. USA starały się uniknąć strat wśród Rosjan, których „poinformowały” o zbliżającym się ataku. Ważne jest tutaj każde słowo. Moskwa została ostrzeżona, lecz Waszyngton niczego z nią nie konsultował ani nie uzgadniał.
      • jutta_t Re: Moje Stany 07.04.17, 15:07
        Zniesienie wiz dla Ukraińców. Niemcy pójdą z nami na wojnę o imigrantów
    • jutta_t Re: Moje Stany 07.04.17, 15:23
      USA dokonały ataku na bazę lotnictwa syryjskiego z użyciem 59 pocisków samosterujących Tomahawk. To odpowiedź na wtorkowy atak chemiczny na opanowane przez rebeliantów miasto Chan Szajchun. Szef MSZ Rosji Siergiej Ławrow oświadczył, że atak to "akt agresji" dokonany pod "absolutnie zmyślonym pretekstem". Rosja wezwała RB ONZ do przeprowadzenia nadzwyczajnego posiedzenia i zawiesiła zawarte z USA memorandum o unikaniu incydentów i bezpieczeństwie lotów w Syrii
    • jutta_t Re: Moje Stany 07.04.17, 15:24
      USA dokonały ataku na bazę lotnictwa syryjskiego z użyciem 59 pocisków samosterujących Tomahawk. To odpowiedź na wtorkowy atak chemiczny na opanowane przez rebeliantów miasto Chan Szajchun. Szef MSZ Rosji Siergiej Ławrow oświadczył, że atak to "akt agresji" dokonany pod "absolutnie zmyślonym pretekstem". Rosja wezwała RB ONZ do przeprowadzenia nadzwyczajnego posiedzenia i zawiesiła zawarte z USA memorandum o unikaniu incydentów i bezpieczeństwie lotów w Syrii

Napieta Sytuacja
    • rawik-is-me Re: Moje Stany 08.04.17, 01:05
      W nocy z 6 na 7 kwietnia na bazę lotniczą w Syrii spadło 59 amerykańskich rakiet Tomahawk. Czy to zapowiedź większej operacji? Wojny? A jeśli tak, czy prezydent Donald Trump (71 l.) wezwie na nią swoich sojuszników, w tym Polskę?
    • jutta_t Re: Moje Stany 08.04.17, 03:18
      Jak poinformował szef Pentagonu James Mattis, atak z użyciem pocisków manewrujących Tomahawk został przeprowadzony w nocy, aby zminimalizować ofiary w ludziach. O planowanym ataku Pentagon poinformował wcześniej dowództwo sił rosyjskich stacjonujących w Syrii, aby uniknąć przypadkowych rosyjskich ofiar.
    • jutta_t Re: Moje Stany 08.04.17, 03:21
      Z Netu...to poczatek konca kacapii. Prezydent Donald Trump przemówił do rzeźnika Asada i jego sponsora Putlerka w jedynym języku, jaki obaj rozumieją. Jestem pełen podziwu dla zdolności lingwistycznych Trumpa. 🙂
    • rawik-is-me Re: Moje Stany 08.04.17, 20:09
      USA: Funkcjonariusze będą sprawdzać telefony i media społecznościowe turystów?
      Ubieganie się o wizę do Stanów Zjednoczonych jest uciążliwym procesem. Ale już niedługo może być znacznie trudniejsze. Jeśli postulowane przez administrację Trumpa zmiany wejdą w życie, amerykańscy funkcjonariusze będą mogli przeglądać zawartość telefonów przyjezdnych i żądać od nich haseł do kont na portalach społecznościowych.
    • black_jotka Re: Moje Stany 13.04.17, 20:50
      USA zrzuciły "matkę wszystkich bomb" w Afganistanie. "Traktujemy walkę z ISIS bardzo poważnie"
      Stany Zjednoczone zrzuciły we wschodnim Afganistanie bombę GBU-43, zwaną "matką wszystkich bomb", na jaskinie wykorzystywane przez bojowników Państwa Islamskiego. Po przekazaniu tej informacji rzecznik Donalda Trumpa podkreślił, że USA traktują walkę przeciwko dżihadystom "bardzo poważnie" .
    • black_jotka Re: Moje Stany 13.04.17, 20:58
      Mówiłem, że jest przestarzałe. Teraz już nie jest przestarzałe – powiedział prezydent Donald Trump po spotkaniu z sekretarzem generalnym NATO Jensem Stoltenbergiem w Waszyngtonie. Równie gwałtownej zmiany podejścia Białego Domu doświadczyli Rosjanie, a teraz Trump łagodzi stanowisko wobec Chin.

- Administracja Trumpa z całą pewnością chciała nowego otwarcia z Rosją. Co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości – mówi Wirtualnej Polsce Michał Baranowski, dyrektor warszawskiego biura German Marshall Fund of the United States (GMF). - Teraz amerykański system polityczny i administracyjny wpuszcza prezydenta w wyrobione tryby polityki zagranicznej.
      wp
      Zbliżenie z Rosją przeraziło konserwatystów

Obserwując pierwsze miesiące rządów Trumpa trudno nie zauważyć, że pomysł ocieplania relacji z Moskwą przestraszył wielu ludzi w Waszyngtonie, Republikanów i Demokratów, którzy celowo i z premedytacją tę politykę storpedowali. Pojawiły się przecieki i dochodzenia, których symbolem jest dymisja Michaela Flynna, doradcy prezydenta ds. bezpieczeństwa.

Tekst dokumentu przygotowującego zniesienie sankcji gospodarczych wobec Rosji był już przygotowany i wyciekł do Kongresu z Rady Bezpieczeństwa Narodowego, co udaremniło realizację tego pomysłu. Nie zabrakło także bulwarowych pomówień na temat zachowania Trumpa podczas wizyt w Moskwie. Nie jest przy tym istotne czy i na ile były prawdziwe. Prasa rzuciła się na sensacje i to wystarczyło.

Co więcej, zespół doradców Trumpa składa się z konserwatystów i tradycjonalistów takich, jak wiceprezydent Mike Pence, doradca ds. bezpieczeństwa McMaster czy szef dyplomacji Rex Tillerson. To wszystko tak bardzo podniosło cenę polityczną planowanego resetu w relacjach z Rosją, że prezydent musiał z niego zrezygnować.
    • seremine Re: Moje Stany 16.04.17, 19:11
      groźnego incydentu doszło ok. 9.30 czasu lokalnego na parkingu przed Katedrą św. Krzyża w Birmingham. Według policyjnych doniesień w tłumie ludzi wywiązała się walka, która zakończyła się użyciem broni i postrzeleniem czterech niepełnoletnich osób - podaje telewizja CNN.
    • jutta_t Re: Moje Stany 24.04.17, 23:51
      Plany Donalda Trumpa wobec agencji USAID ujawniło pismo „Foreign Policy”. Według niego administracja USA chce wcielić USAID do Departamentu Stanu i znacząco ograniczyć jego wydatki. Obcięte w części lub całkowicie zostanie wiele programów pomocowych.

Polska straci 100 proc. pomocy, czyli 3 mln dol rocznie. Całość pomocy stracą też m.in. Białoruś i Czarnogóra. Dwie trzecie pomocy straci m.in. Ukraina, a tu chodzi o naprawdę duże pieniądze, bo Kijów otrzymywał dotąd ponad pół miliarda dolarów z USAID.

Jeśli propozycje Białego Domu przyjmie Kongres w ustawie budżetowej, Polska straci pomoc USAID począwszy od roku budżetowego 2018.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka