Dodaj do ulubionych

TAK TO SOBIE

• black_jotka Re: TAK TO SOBIE 21.01.18, 00:28
      rozmowie z "Paris Match" 83-letnia Bardot nazwała ruch #metoo śmiesznym i nieciekawym.

- W większości przypadków należy mówić o hipokryzji. To śmieszne i nieciekawe - wyjaśnia Brigitte Bardot. - Wiele aktorek flirtuje z producentami, by zdobyć rolę, a potem, by zdobyć rozgłos, mówią, że były molestowane. W rzeczywistości, to nie przynosi korzyści, tylko im szkodzi. Ja nigdy nie byłam ofiarą molestowania i uważałam za czarujące, gdy mówiono, że jestem piękną czy że mam ładny tyłeczek. Tego typu komplementy są miłe.

Przypomnijmy, że wcześniej Catherine Deneuve wyraziła sprzeciw przeciwko #metoo. W otwartym liście napisała o niebezpieczeństwie, jaki niesie ze sobą akcja. - Gwałt jest przestępstwem - tłumaczyła. - Próba uwiedzenia kogoś, nawet natarczywa czy niezdarna, nie jest przestępstwem.

Akcja #metoo zaczęła się od tego, że kobiety, które były molestowane, bądź nieodpowiednio traktowane przez mężczyzn, zamieszczały na swoich profilach w mediach społecznościowych hashtag #metoo (#jateż).

Brigitte Bardot to gwiazda takich filmów jak "I Bóg stworzył kobietę" czy "Pogarda".
      • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 21.01.18, 00:31
        Brytyjczycy już nawet nie próbowali odczytywać niemieckich depesz. Inni, zniechęceni niepowodzeniem tradycyjnej kryptologii, także składali broń. Polacy podeszli do problemu od zupełnie innej strony… i skrócili wojnę o dobrych kilku Lat.
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 21.01.18, 00:43
      Wiedza, którą Brytyjczycy i Francuzi poznali w trakcie konferencji w podwarszawskich Pyrach w lipcu 1939 roku, w ostatecznym rozrachunku okazała się istotnym czynnikiem zwycięstwa w II wojnie światowej. Złamanie Enigmy przez Polaków i przekazanie aliantom sekretu ich sukcesu skróciło wojnę o 2-3 lata, ratując miliony istnień ludzkich i zapewne chroniąc Europę przed użyciem broni nuklearnej.

Jeśli jednak historia ma stanowić lekcję dla przyszłych pokoleń, trzeba dostrzec na powierzchni sukcesu dwa cienie. Pierwszym były niesnaski w gronie powrześniowej emigracji we Francji. Spowodowały one oddanie pod obcą komendę zespołu kryptologów, a wraz z nimi – jednego z potencjalnie najważniejszych aktywów polskiej polityki. Drugi cień stanowił logiczną konsekwencję pierwszego; to inne narody spisywały historię złamania Enigmy. Czyniąc to z własnej perspektywy nie oddały w porę i właściwej mierze zasług pierwotnym autorom sukcesu.
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 21.01.18, 00:45
      nt
      5h temu
      Jeszcze do niedawna Anglicy przypisywali sobie złamanie kodu ENIGMY. Jak potraktowali po wojnie Polskich lotników biorących udział w bitwie o Anglię? Polsce jeszcze wystawili rachunek na ok. 109mln funtów za sprzęt, paliwo, amunicję i utrzymanie personelu polskiego. Dokumenty ze śledztwa katastrofy w Gibraltarze utajnili na następne 50 lat. Tacy są Anglicy
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 21.01.18, 01:18
      Nie żyje laureatka Oscara. Zmarła w domu opieki

W Dallas zmarła Dorothy Malone, amerykańska aktorka, zdobywczyni Oscara za rolę drugoplanową w filmie "Pisane na wietrze" z 1956 roku. O śmierci hollywoodzkiej gwiazdy poinformowała jej córka Mimi Vanderstraaten. Ostatnie lata życia Dorothy Malone spędziła w domu opieki. Za kilka dni obchodziłaby 93. urodziny.
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 21.01.18, 02:10
      Zaskakujące fakty. Czy Titanic zatonął z powodu oszustwa ubezpieczeniowego?
      Tragedia Titanica to najsłynniejsza z katastrof transatlantyków. Do dziś nie wyjaśniono do końca, co właściwie zdarzyło się na statku. W związku z tragicznym losem Titanica pojawiło się wiele teorii spiskowych, a jedna z nich dotyczy oszustwa ubezpieczeniowego. Jej zwolennicy uważają, że statek zatopiono celowo.
      • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 21.01.18, 02:11
        Kolejne ustalenia ws. śmierci Dolores O'Riordan. Jest prawdopodobna przyczyna zgonu
        Wiadomość o śmierci wokalistki The Cranberries wstrząsnęła fanami i muzycznym środowiskiem. Jak dotąd nieznana jest przyczyna jej zgonu. Po pierwszych ustaleniach policji brane jest pod uwagę samobójstwo.
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 21.01.18, 02:24
      Błażej Szychowski, znany bardziej jako były chłopak Dody, wystąpił z Edytą Górniak w jej bardzo gorącym teledysku, gdzie nie szczędzili sobie czułości. A w 2013 roku ją... pozwał. Powód? Artystka odmówiła mu zapłacenia za choreografię, którą ten ułożył na jej koncert dla 'Radia Zet' w 2011 roku. Tancerz sprawę wygrał, ale piosenkarka aż kila lat migała się od wykonania wyroku.
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 21.01.18, 02:26
      Kilka miesięcy po rozstaniu Emil Haidar zażądał zwrotu wszystkich prezentów, które wokalistka od niego dostała. Chodziło głównie o ubrania, torebki i biżuterię, w tym bajecznie drogi pierścionek zaręczynowy. Sprawa trafiła na drogę sądową.
      • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 21.01.18, 02:30
        Dwa miesiące temu w Katowicach członkowie stowarzyszenia 'Duma i Nowoczesność' powiesili na szubienicach wizerunki polskich europosłów. Teraz program Superwizjer' TVN wyemitował reportaż o polskich neonazistach - członkach grupy. Dziennikarze nagrali m.in. 'świętowanie' urodzin Adolfa Hitlera i członków organizacji z symbolami nazistowskimi na ubraniach czy tatuażach.
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 21.01.18, 16:08
      Jan Jakub Kolski i Grażyna Błęcka-Kolska po kilkuletniej przerwie wrócili na plan filmowy. To pierwsze zawodowe spotkanie artystów po tragicznej śmierci ich jedynej córki, która zginęła w wypadku samochodowym. Kolska nie ukrywała, że po śmierci Zuzanny była w zupełnej rozsypce i ciężko było jej podjąć jakiegokolwiek zadanie.

Po dramatycznych przeżyciach byli małżonkowie zdecydowali się zrealizować osobisty film. Twierdzą, że praca na planie pomaga im radzić sobie z traumą.
      • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 21.01.18, 16:10
        koni, tylko koni żal...", "Mój ty smutku…", "Wszystko ładnie, wszystko pięknie, ale byłoby idealnie, gdyby te koniki wróciły do swoich domków" – pisaliście w komentarzach, widząc zaprzęgnięte konie stojące przy najpopularniejszej ulicy górskiego kurortu. Nie zabrakło gorzkich słów w kierunku turystów.

"Bo leniuchom nie chce się ruszyć d...a" – nie owijaliście w bawełnę. Sytuacja zwierząt wywołuje duże emocje – dopiero co pisaliśmy o nastoletnich opiekunach kuców i koni z Gubałówki, którzy według świadków, "biją je i szturchają". Wtedy i teraz reakcja była podobna: wściekłość. Zwłaszcza, że nie zawsze tak było, z roku na roku dramat koni zdaje się pogłębiać.
      • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 21.01.18, 16:10
        koni, tylko koni żal...", "Mój ty smutku…", "Wszystko ładnie, wszystko pięknie, ale byłoby idealnie, gdyby te koniki wróciły do swoich domków" – pisaliście w komentarzach, widząc zaprzęgnięte konie stojące przy najpopularniejszej ulicy górskiego kurortu. Nie zabrakło gorzkich słów w kierunku turystów.

"Bo leniuchom nie chce się ruszyć d...a" – nie owijaliście w bawełnę. Sytuacja zwierząt wywołuje duże emocje – dopiero co pisaliśmy o nastoletnich opiekunach kuców i koni z Gubałówki, którzy według świadków, "biją je i szturchają". Wtedy i teraz reakcja była podobna: wściekłość. Zwłaszcza, że nie zawsze tak było, z roku na roku dramat koni zdaje się pogłębiać.
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 21.01.18, 17:37
      ~Jędrkowa do ~g: Czekał kilka godzin, bo dyżurujący "chirurg" zamiast przyjmować pacjentów, plotkował na Plejadziesmile A tak na poważnie, to ludzie dostali jakiegoś świra na punkcie tych zdjęć. W sąsiedztwie bloku w którym mieszkam, stoi jednorodzinny dom. Pewnego dnia w garażu tego domu wybuchł pożar. Paliły się opony, z garażu walił czarny dym. I nagle, jak spod ziemi wokół tego domu zgromadził się tłum gapiów, wszyscy z telefonami w dłoniach. Najbardziej zdumiały mnie matki z małymi dziećmi w wózkach, które nie zwracając uwagi tę zadymę, z pasją filmowały cudzą tragedię. Obserwowałam to z okna mojego mieszkania. zwiń
      dzisiaj 09:29 | ocena: 98% | odpowiedzi: 1odpowiedz oceń: -1 +1
      • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 21.01.18, 17:38

~Pat : Jestem chirurgiem, ostatnio trafil na oddzial ratunkowy pacjent z urazem dloni (rozcial sobie reke pila). Przed przystapieniem do szycia, ten glupek nie pozwolil sie dotknac poki nie wykonal serii zdjec swoim telefonem. Granice absurdu juz dawno zostaly przekroczone.
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 21.01.18, 19:52
      Dzisiaj Dzien Babci!
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 21.01.18, 20:11
      https://scontent.fatl1-2.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/26991694_1663085447071551_2100712907200114620_n.jpg?oh=f070fc5cfe23c5cd4c57f5ff2246bab3&oe=5AF3DF3D
    • black_jotka Re: TAK TO SOBIE 22.01.18, 03:42
      Od 19 stycznia 2018 roku w kinach można oglądać "Syna Królowej Śniegu" Roberta Wichorowskiego. Film łączy cechy dramatu i współczesnej baśni
    • seremine Re: TAK TO SOBIE 22.01.18, 15:52
      W małżeństwie Hanny i Tomasza Lisów od dłuższego czasu działo się nie najlepiej. W ubiegłym roku media rozpisywały się o narastającym kryzysie w ich związku. Jak ustalił magazyn "Flesz", para postanowiła się ostatecznie rozstać. Czeka nas głośny rozwód?
    • seremine Re: TAK TO SOBIE 22.01.18, 15:56
      Wiele wskazuje na to, że rozstanie z mężem jest dopiero początkiem zmian w życiu byłej gwiazdy "Panoramy". Jak się nieoficjalnie mówi, Hanna Lis w przyszłym sezonie ma przejść z TVan do Polsatu..
      • seremine Re: TAK TO SOBIE 22.01.18, 15:59
        46919
        tryzub 5 godzin temu
        zawsze mówię: ukrainiecy to nie naród, to efekt przemarszu wszelkich armii.
        OdpowiedzZgłoś
        Pokaż odpowiedzi (7)
    • seremine Re: TAK TO SOBIE 22.01.18, 17:36
      Skarb z Rosji ukrył w czekoladkach. Wpadł na granicy z Polską
      Przemyt dwóch ikon udaremnili funkcjonariusze Krajowej Administracji Skarbowej z przejścia granicznego w Połowcach.
    • rawik-is-me Re: TAK TO SOBIE 22.01.18, 20:48
      Zdaniem szefa Sony, smartfony należy najwidoczniej traktować raczej jako technologię przejściową na telekomunikacyjnym rynku. Jego zdaniem, gdy nadejdzie kolejna rewolucja, największe szanse na przetrwanie będą mieli ci, którzy już teraz zajmują się produkcją urządzeń połączonych z siecią.
      REKLAMA

Co ma być tą "zmianą paradygmatu"? Tego Hirai nie precyzuje. Nie jest on jednak jedyną osobą, która uważa, że w niezbyt odległej przyszłości może pojawić się technologia, która zastąpi smartfony.

Analitycy Piper Jaffray przewidują, że w ciągu kilkunastu lat Apple przestanie produkować iPhone'y. Ich zdaniem zastąpi je rozszerzona rzeczywistość, w której wielkie nadzieje pokłada zresztą wielu technologicznych gigantów.
      • rawik-is-me Re: TAK TO SOBIE 22.01.18, 20:49
        Nie potrzebujemy fizycznego telewizora. Możemy kupić apkę z telewizorem za dolara, umieścić go na ścianie i obejrzeć.

To naprawdę niesamowite, gdy zastanawiasz się na tym, ile fizycznych rzeczy, które mamy, nie musi być fizycznych. Mogą być po prostu cyfrowe i stworzone przez dzieci na całym świecie, które nie potrzebują dostępu do fabryki, by stworzyć telewizor.

Szef Facebooka wypowiedział powyższe słowa w kwietniu 2017 roku. Zuckerberg jest wielkim entuzjastą rozszerzonej rzeczywistości. W jego opinii okulary lub soczewki nakładające wirtualne obiekty na rzeczywisty obraz mogą w przyszłości zastąpić dosłownie wszystkie wyświetlacze, których używamy.
        • rawik-is-me Re: TAK TO SOBIE 22.01.18, 20:50
          Bez względu na to, czy smartfony zostaną zastąpione przez gogle AR, słuchawki kontrolowane przez sztuczną inteligencję rodem z filmu "Her" czy jakieś futurystyczne implanty, Sony wierzy, że dni smartfonów są już policzone. Podobnie myślą pewnie inni producenci, którzy — choć nieustannie na sprzedaży telefonów tracą — trzymają się tej branży, by przetrwać do kolejnej telekomunikacyjnej rewolucji.
          Oczywiście powodów, dla których niezarabiający producenci produkują smartfony, może być więcej

Szef Sony wypowiedział się wyłącznie w imieniu prowadzonej przez siebie korporacji. Inne firmy mogą mieć inną motywację.

Niektórym opłaca się pewnie produkować smartfony chociażby ze względów wizerunkowych. To dynamicznie rozwijająca się branża, która, jak chyba żadna inna, pozwala niemal co roku pochwalić się przed światem nowymi rozwiązaniami. Sony jest pewnie zadowolone, gdy tylko ludzie usłyszą, że jako pierwsze stworzyło telefon z ekranem 4K. Takie rzeczy mogą wpływać na postrzeganie całej marki i napędzać sprzedaż innych produktów.

Smartfony wzbudzają też o wiele większe zainteresowanie niż inne produkty. Gdyby stanąć w centrum dużego miasta i wypytać przechodniów o ostatnie flagowce Sony czy LG, poradziłoby sobie z tym zapewne o wiele więcej osób, niż gdyby pytanie dotyczyło chociażby telewizorów.
          REKLAMA

Jedno jest pewne: nawet jeśli jakiś biznes przynosi same straty, czasem w dłuższej perspektywie opłaca się utrzymywać go przy życiu.
    • rawik-is-me Re: TAK TO SOBIE 22.01.18, 21:25
      www.facebook.com/JungleVT/videos/2227592464049250/
      usuwanie zlogow...
    • rawik-is-me Re: TAK TO SOBIE 22.01.18, 21:25
      www.facebook.com/JungleVT/videos/2227592464049250/
      usuwanie zlogow...
    • rawik-is-me Re: TAK TO SOBIE 22.01.18, 22:55
      Karolina Krauze: Zwykle na Instagramie zadaję pytanie, o czym tym razem moi odbiorcy chcieliby poczytać. Tak właśnie zrobiłam i dostałam wiadomość zatytułowaną: ”Mój mąż jest gejem”. Z opisem całej, mocno skomplikowanej, sytuacji życiowej jednej z dziewczyn. To nie pierwszy raz, kiedy ten temat się pojawił. Przypomniałam sobie imprezę sprzed roku, urodziny przyjaciela geja i moje zaskoczenie, kiedy okazało się, że większość mężczyzn, choć deklarowali się jako geje, przyznawali, że w domach czekają nich żony z dziećmi. Tamta sytuacja mocno mnie przeraziła. Nie sądziłam, że takie rzeczy dzieją się na taką skalę. Całkiem niedawno dowiedziałam się, że moja znajoma z dawnych lat rozstaje się z mężem - gejem. Poczułam, że przyszedł czas na ten post. Znam osoby, które musiały zmierzyć się z kwestią własnej seksualności i tożsamości. Coraz częściej o tym mówimy, przebijamy mur.
      • rawik-is-me Re: TAK TO SOBIE 22.01.18, 22:57
        W książce opowiadasz o tych, które wolą przypudrować zasinione oko i zrekompensować toksyczną relację nową parą butów. Znasz takie?

Znam. Jedna z nich, to moja była przyjaciółka z czasu studiów. Razem szykowałyśmy się do ślubu. Wychodziła za mąż dwa tygodnie po mnie. Za - jak uważała - mężczyznę swoich marzeń. Świetnie się ubierał, opowiadał o tym, jakie to robi biznesy. Ślub był zaplanowany na lipiec, w grudniu ją zostawił. Przeżywała dramat, płakała, nie jadła. Rodzice mieszkający w innym mieście kazali mi jej pilnować, żeby nie zrobiła sobie krzywdy. W końcu do niej wrócił. Dwa tygodnie po ślubie dziewczyna dzwoni do mnie: będę się rozwodzić. Robiła w domu porządki, znalazła w szafie damską bieliznę. Byłam pierwsza, żeby go tłumaczyć. Prowadził firmę z bielizną. Okazało się, że kiedy tylko go o tę bieliznę z szafy zapytała, dostała z pięści w twarz. Tak się przestraszyła, że wymiotowała zamknięta w łazience. Zaczęłam dopytywać, okazało się, że dwa dni przed ślubem uderzył ją po raz pierwszy. Rodzice znali potencjał syna i rozgrzeszali przemoc: ”Jak będziesz grzeczna, będzie dla ciebie idealnym mężem. Jak nie, to wiesz co się stanie” – powiedziała teściowa.

Jak to się skończyło?

Przyjaciółka została z tym facetem. Zdradzał ją, bił, kiedy była w ciąży. Wiem, że mają dwoje dzieci. Opływa w luksusy, ale co się dzieje w tych pięknych czterech ścianach, tego nie wiem. Odcięłam się od tej rodziny. Czułam, że gdybym tego nie zrobiła, dałabym w jakimś sensie swoje przyzwolenie na przemoc. Nie chciała o tym rozmawiać.
    • rawik-is-me Re: TAK TO SOBIE 22.01.18, 23:33
      Z Netu...Od kilku lat można zaobserwować tendencyjne zapominanie dat wyzwolenia polskich miast w 1945 roku.
      17 stycznia Rosjanie wkroczyli do Warszawy. 19 stycznia do Łodzi. Pamiętam tę datę, pamiętam tę wielką radość, że na ulicach nie ma już niemieckich żandarmów i niemieccy cywile wynieśli się dwa dni wcześniej. To prawda, że nastąpił czas stalinizmu, ale dopiero , trzy, cztery lata po wyzwoleniu.

Mniej stare pokolenia dają sobie wmówić, że to jedna okupacja zastąpiła drugą. Zamordyzm postępował jednak powoli. Pamiętam wolną prasę, prywatny handel i wszelkie prywatne interesiki w powojennej biedzie. Pamiętam dyskusje o referendum, syreny na zjednoczenie partii PPR i PPS w grudniu 1949 roku. To był już koniec wolnej Polski, ale wcześniej kilka lat ona istniała.

Pamiętam frontowych żołnierzy rosyjskich. To nie byli okupanci. To byli zabiedzeni, zmęczeni ludzie. Jeden z zakwaterowanych w naszym mieszkaniu miał może 15 lat. Inne mieszkania opuścili Niemcy i nie były ogrzewane, więc frontowcy szukali cieplejszych miejsc.

Razi mnie dziś to bezduszne i głupie ignorowanie faktu że to Rosjanie przegonili Niemców.
      Zamordyzm natomiast był dziełem polskich komunistów korzystających z dobrych wzorów i wszelkiego wsparcia towarzyszy bolszewików.

Bywam na cmentarzu żołnierzy poległych za Łódź, bo jest tam wiele wiewiórek. Pochowani tam ludzie rzadko mają więcej niż 25 lat.

A nasi młodzi patrioci obchodzą urodziny 20 kwietnia...
    • rawik-is-me Re: TAK TO SOBIE 22.01.18, 23:35
      Z Netuu...aktywność grup neonazistowskich nasiliła się w ostatnich dwóch latach, bo poczuli się bezkarni. Błaszczak nad nimi otworzył parasol ochronny, wychwalał patriotyczny w łopocie flag i czerwonych rac marsz narodowców, Jaki wstawił się za Rybakiem, by ten nie trafił do więzienia za rasistowskie hasła i spalenie kukły Żyda, Kaczyński w comiesięcznych czarnych mszach pod pałacem zwraca się do prawdziwych patriotów " w prawdzie", a Brudziński gromkim krzykiem "komuniści i złodzieje" wskazuje - kto nie z pis partią ten wróg.
      Minister od edukacji Zalewska nie słyszała o pogromach żydów, pis radni w Tuwimie widzą śmiertelne zagrożenie, pis posłanka nakazuje by drugiej posłance ogolić głowę na łyso, a profesorka islamizację kraju w 12 gwiazdach na unijnej szmacie, kurska misyjna TVP narodowa mózgi pierze ludowi, opowiada bajki o sukcesach pis partii i walce prezesa z wrogami ludu ..... itd. itd. itd.

Mnie ciekawi Nielubie, czy Ziobro z Brudzińskim raz na zawsze rozprawią się z grupami neonazistów w naszym kraju, czy będzie jak zwykle, pogadają, pogrożą, wody do mikrofonów naleją i ad acta pod dywan odłożą, a społeczeństwo w czarnej d. zostanie.
    • jane_doe_hej Re: TAK TO SOBIE 23.01.18, 02:12
      https://scontent.fatl1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/26904475_1655507557844995_4594681063160487033_n.jpg?oh=306f932986f68de5c79aa3a89d116826&oe=5ADC4A9B
    • jerzy_55 Re: TAK TO SOBIE 23.01.18, 15:52
      Król TVN-u i Lady Rozenek znowu na noże, czyli kolejny pojedynek między najjaśniej świecącymi gwiazdami stacji
      Jedno z praw medialnej dynamiki mówi, że gdzie dwoje się kłóci, tam trzeci komentuje. Przyglądamy się kolejnemu odcinkowi konfliktu na linii Wojewódzki-Rozenek, z Renatą Kaczoruk i Radosławem Majdanem w tle. Trudno rozsądzić czy to saga "Zmierzch" z dwojgiem wiecznie młodych, medialnych wampirów, czy raczej "Zmierzch Bożyszcz". Jedno jest pewne - takiego stężenia obciachu wśród pierwszoligowych gwiazd jeszcze w polskich mediach nie było.
    • rawik-is-me Re: TAK TO SOBIE 23.01.18, 17:29
      Connie Sawyer nie żyje

Najstarsza aktywna zawodowo amerykańska aktorka Connie Sawyer zmarła w wieku 105 lat. Z dużego ekranu mogą pamiętać ją wielbiciele "Kiedy Harry poznał Sally" i "Boskiego chilloutu".
    • rawik-is-me Re: TAK TO SOBIE 23.01.18, 19:52
      Te filmy powalczą o Oscary. Nominacje ogłoszone 23 stycznia 2018, 16:51 zobacz więcej wideo » Te filmy powalczą o Oscary. Nominacje ogłoszone Zwiastun filmu "Shape of water" "Trzy billboardy za Ebbing, Missouri""Trzy billboardy za Ebbing, Missouri" "Czwarta władza" Stevena Spielberga "Czwarta władza" Stevena Spielberga Fragment "The Square" Fragment "The Square" Zwiastun filmu "Tamte dni, tamte noce"Zwiastun filmu "Tamte dni, tamte noce" Foto: Imperial - Cinepix | Video: Imperial - Cinepix "Kształt wody" Guillermo Del Toro z 13 nominacjami do Oscara "Kształt wody" Guillermo Del Toro zdobył 13 nominacji do Oscara. Film ma szanse na statuetki między innym w najważniejszych kategoriach: najlepszy film, reżyser, scenariusz oryginalny. Zdobywca Złotego Lwa tegorocznej edycji Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Wenecji, czyli "Kształt wody" Guillermo del Toro zdominował najważniejsze kategorie filmowe. Dzieło meksykańskiego twórcy powalczy o 13 statuetek. (www.tvn24.pl)
      • rawik-is-me Re: TAK TO SOBIE 23.01.18, 19:54
        Polski akcent W piątce najlepszych pełnometrażowych filmów animowanych znalazł się polsko-brytyjski "Twój Vincent" Doroty Kobieli i Hugh Welchmanna. Film w swojej kategorii zmierzy się z "Coco", "Fernando", "Dzieciak rządzi" i "The Breadwinner". - Na pewno nastąpiła eksplozja radości, bo siedzieliśmy zaciskając ręce i zostaliśmy wyczytani jako ostatni. Cały czas jestem w innym świecie, w innej bajce - powiedziała w rozmowie z TVN24 Dorota Kobiela, współtwórczyni filmu. - Ta nominacja jest zupełnie czymś wyjątkowym. Tak naprawdę czekałam na nominację, ale nie wyczekuję nagrody. Jesteśmy w pozycji Dawida i Goliata. Nie widzę dużych szans walki z filmami, które mają budżet rzędu 175 milionów dolarów - podkreśliła Kobiela, przypominając, że budżet "Twojego Vincenta" wynosił pięć milionów dolarów. (www.tvn24.pl)
        • rawik-is-me Re: TAK TO SOBIE 23.01.18, 19:55
          Pełna lista nominowanych NAJLEPSZY FILM "Tamte dni, tamte noce" "Czas mroku" "Dunkierka" "Uciekaj!" "Lady Bird" "Nić widmo" "Czwarta władza" "Kształt wody" "Trzy billboardy za Ebbing, Missouri" "Trzy billboardy za Ebbing, Missouri" Wideo: Imperial - Cinepix "Trzy billboardy za Ebbing, Missouri" NAJLEPSZY REŻYSER Christopher Nolan "Dunkierka" Jordan Peele "Uciekaj!" Greta Gerwig "Lady Bird" Paul Thomas Anderson "Nić widmo" Guillermo Del Toro "Kształt wody" NAJLEPSZY AKTOR Timothee Chalamet Daniel Day-Lewis Daniel Kalyuuya Gary Oldman Denzel Washington NAJLEPSZA AKTORKA Sally Hawkins Frances McDormand Margot Robbie Saoirse Ronan Meryl Streep NAJLEPSZA AKTORKA DRUGOPLANOWA Mary J. Blige Allison Janney Lesley Manville Laurie Metcalf Octavia Spencer NAJLEPSZY AKTOR DRUGOPLANOWY Willem Dafoe Woody Harrelson Richard Jenkins Christopher Plumer Sam Rockwell NAJLEPSZY SCENARIUSZ ADAPTOWANY "Tamte dni, tamte noce" "The Disaster Artist" "Logan" "Gra o wszystko" "Mudbound" NAJLEPSZY SCENARIUSZ ORYGINALNY Pierwsze Oscary wręczone. Temat skandali seksualnych pominięty W sobotę pięciu... czytaj dalej » "I tak cię kocham" "Uciekaj!" "Lady Bird" "Kształt wody" "Trzy billboardy za Ebbing, Missouri" NAJLEPSZY PEŁNOMETRAŻOWY FILM ANIMOWANY "Coco" "Fernando" "The Breadwinner" "Dzieciak rządzi" "Twój Vincent" NAJLEPSZE KOSTIUMY "Piękna i bestia" "Czas mroku" "Nić widmo" "Kształt wody" "Powiernik królowej" NAJLEPSZY PEŁNOMETRAŻOWY FILM DOKUMENTALNY "Abacus: Small Enough to Jail" "Faces Places" "Ikar" "Ostatni w Aleppo" "Strong Island" NAJLEPSZY KRÓTKOMETRAŻOWY FILM DOKUMENTALNY "Edith+Eddie" "Heaven Is a Traffic Jam on the 405" "Heroin(e)" "Knife Skills" "Traffic Stop" NAJLEPSZY KRÓTKOMETRAŻOWY FILM ANIMOWANY "Dear Basketball" "Garden Party" "Lou" "Negative Space" "Revolting Rhymes" NAJLEPSZY FILM KRÓTKOMETRAŻOWY "DeKalb Elementary" "The Eleven O'Clock" "My Nephew Emmett" "The Silent Child" "Watu Wote/All of Us" NAJLEPSZY FILM NIEANGLOJĘZYCZNY Daniela Vega o polskiej publiczności: Wzruszenia, czułość. Przepiękne reakcje - Nie pracuję dla... czytaj dalej » "Fantastyczna kobieta" "The Insult" "Niemiłość" "Dusza i ciało" "The Square" NAJLEPSZA CHARAKTERYZACJA "Czas mroku" "Powiernik królowej" "Cudowny chłopak" NAJLEPSZA ORYGINALNA ŚCIEŻKA MUZYCZNA Hans Zimmer "Dunkierka" Johnny Greenwood "Nić widmo" Alexandre Desplat "Kształt wody" John Williams "Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi" Carter Burwell "Trzy billboardy za Ebbing, Missouri" NAJLEPSZA PIOSENKA "Mighty River" z filmu "Mudbound" "Mystery of Love" z filmu "Tamte dni, tamte noce" "Remeber me" z filmu "Coco" "Stand Up For Something" z filmu "Marshall" "This Is Me" z filmu "Król rozrywki" NAJLEPSZY MONTAŻ DŹWIĘKU "Baby Driver" "Blade Runner 2049" "Dunkierka" "Kształt wody" "Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi" NAJLEPSZY DŹWIĘK "Baby Driver" "Blade Runner 2049" "Dunkierka" "Kształt wody" "Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi" NAJLEPSZY MONTAŻ "Baby Driver" "Dunkierka" "I, Tonya" "Kształt wody" "Trzy billboardy za Ebbing, Missouri" NAJLEPSZA SCENOGRAFIA "Piekna i Bestia" w aktorskiej wersji Wideo: Walt Disney Pictures Polska "Piekna i Bestia" w aktorskiej wersji "Piękna i bestia" "Blade Runner 2049" "Czas mroku" "Dunkierka" "Kształt wody" NAJLEPSZE ZDJĘCIA Roger A. Deakins "Blade Runner 2049" Bruno Delbonnel "Czas mroku" Hoyte van Hoytema "Dunkierka" Rachel Morrison "Mudbound" Dan Laustsen "Kształt wody" NAJLEPSZE EFEKTY SPECJALNE "Blade Runner 2049" "Strażnicy Galaktyki vol. 2" "Kong: Wyspa Czaszki" "Gwiezdne wojny: ostatni Jedi" "Wojna o planetę małp" (www.tvn24.pl)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka