jutta_t Re: TAK TO SOBIE 22.03.18, 22:54 "Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." Albert Einstein Odpowiedz Link
seremine Re: TAK TO SOBIE 23.03.18, 15:21 Trwa walka o życie 75 waleni, z których 50 leży na plaży, a około 25 znajduje się na płyciznach przy brzegu. Aby je ocalić, konieczne jest przeniesienie ich na głębokie wody. Władze przestrzegają przed wchodzeniem do wody mieszkańców okolicy, turystów i rybaków, martwe wieloryby przyciągają bowiem rekiny, które mogą zaatakować ludzi. To drugi przypadek wyrzucania tak wielkiej liczby waleni w tym rejonie wybrzeża w ciągu ostatnich 20 lat. W 1996 roku na brzegu znaleziono 320 wielorybów. Odpowiedz Link
seremine Re: TAK TO SOBIE 23.03.18, 15:30 ambasadora Johna Boltona, desygnowanego przez prezydenta Donalda Trumpa na nowego doradcę ds. bezpieczeństwa narodowego, można spokojnie określić mianem „podżegacza wojennego”. Bolton jest powszechnie postrzegany jako „jastrząb”, co w skrócie oznacza kogoś, kto uważa, że Stany Zjednoczone powinny prowadzić asertywną politykę intwerwencjonizmu wojskowego w celu utrzymania swojej globalnej hegemonii. Jest to o tyle zaskakujące w kontekście jego nominacji, że w trakcie kampanii wyborczej, Donald Trump wielokrotnie krytykował wojenną politykę Waszyngtonu z ostatnich dekad, obiecując powrót do polityki opartej na interesie narodowym („America First”) zamiast na wielkich wizjach przekształcania świata na amerykańską modłę. Odpowiedz Link
seremine Re: TAK TO SOBIE 23.03.18, 15:54 najstarszego Polaka, w trumnie było inne ciało. Policja sprawdza, czy doszło do znieważenia zwłok Koszmarna pomyłka podczas pochówku 108-letniego Józefa Żurka. Pracownicy firmy pogrzebowej przywieźli na cmentarz ciało innej osoby. Pomyłkę odkryli bliscy zmarłego. 29 315 7 63 Odpowiedz Link
seremine Re: TAK TO SOBIE 23.03.18, 16:03 Nadużywanie alkoholu dotyczy 21,5 proc. grupy zawodowej „twórcy, artyści, literaci i dziennikarze” - wynika z badania Diagnoza społeczna, na którą powołuje się Dziennik Bałtycki. Pod tym względem twórcy biją na głowę pracowników innych branż. Na drugim miejscu znaleźli się robotnicy w górnictwie i budownictwie (13,8 proc. z nich ma problem z alkoholem) a na trzecim lekarze, weterynarze i dentyści (12,6 proc.). REKLAMA REKLAMA Poważne problemy z alkoholem dotyczą też, mechaników, budowlańców, dyrektorów, architektów i inżynierów oraz zawodowych kierowców. Do nadużywania napojów wyskokowych przyznaje się co dziesiąty z nich. Za dużo pije też 9,5 proc. informatyków, 9,4 proc. kelnerów oraz 8,9 proc. funkcjonariuszy policji, straży pożarnej i pokrewnych służb. Nie wszystkie stereotypy związane z pijaństwem są prawdziwe. Na przykład w wojsku nadużywa alkoholu 6,5 proc. żołnierzy, czyli trzykrotnie mniejszy odsetek niż wśród twórców i dziennikarzy. Wśród nauczycieli akademickich odsetek nadmiernie pijących wynosi 3,5 proc. wśród pielęgniarek pielęgniarek - tylko 3,2 proc., a sprzątaczek 2,6 proc. Źródło: Dziennik Bałtycki Odpowiedz Link
seremine Re: TAK TO SOBIE 23.03.18, 16:14 Butelka probiotyku i lek na kaca. Ten cudowny napój będzie hitem nadchodzącego lata Nie wiadomo, w co trudniej uwierzyć: czy w to, że na Zachodzie dopiero od niedawna odkrywa się kiszonki na nowo, czy w to, że sama woda spod ogórków może zrobić taką spektakularną karierę. Ale to nic dziwnego: ma ciekawy smak i zbawienny wpływ na organizm. Odpowiedz Link
seremine Re: TAK TO SOBIE 23.03.18, 16:22 Kaczyńska pierwszemu mężowi wkręcała, że to jego dziecko, a to było dziecko drugiego. BARDZO PO KATOLICKU!" W nowym odcinku programu Klika(j) Pudelka rozmawiamy o ciąży Marty Kaczyńskiej i ustalamy, które dziecko ma z którym partnerem. Życie prywatne bratanicy Jarosława Kaczyńskiego jest pełne zawiłości, które postanowiliśmy rozwikłać. Odpowiedz Link
jutta_t Re: TAK TO SOBIE 23.03.18, 20:09 Panie Akerman, powiedziałeś pan podobno o mnie, ze ja jestem złodziej. Czy to prawda ? To prawda, ale ja tego nie powiedziałem. Odpowiedz Link
jutta_t Re: TAK TO SOBIE 23.03.18, 20:14 Dwie żydowskie mamele z Brooklynu skarżą się na swoje dzieci. - Moj syn nie umie się zachować i się nie uczy. Powylatywał już ze wszystkich szkol.Najpierw był w szkole publicznej i go po 3 tygodniach wydalili.No to mój mąż dal go do szkoły prywatnej.Nu, za te pieniądze myśleliśmy, ze się tam dłużej uchowa.Nie! Został wyrzucony po tygodniu. Wtedy mąż powiedział, ze to już koniec żartów i dal go do szkoły wojskowej. Juz po 4 dniach Itzek został wyrzucony. Byliśmy zrozpaczeni! Ale nasi sąsiedzi, Włosi, poradzili nam, żeby dać Itzka do katolickiej szkoły prowadzonej przez siostry zakonne, do której dzieci sąsiadów tez chodzą.Podobno dobra. I stal się cud! W krótkim czasie Itzek został najlepszym uczniem w szkole! Jak mu się spytałam jak to się stało to mi powiedział: "Mamele, jak zobaczyłem na ścianie tego biednego żydowskiego chłopca przybitego takimi olbrzymimi gwoździami do krzyża to od razu się zorientowałem, ze z tymi siostrami nie ma co żartować". Odpowiedz Link
jutta_t Re: TAK TO SOBIE 23.03.18, 20:45 Kaja Godek: moje dziecko zostało zdiagnozowane jako niepełnosprawne i zaproponowano mi jego zabicie Jest radykalna. Mówi, że napędza ją miłość do dziecka, które urodziło się z zespołem Downa. Chce zakazu aborcji, ale popiera robienie badań prenatalnych. Odpowiedz Link
jutta_t Re: TAK TO SOBIE 23.03.18, 20:46 "Die Welt": druga faza migracji z Afryki już się zaczęła. Większość chce do Europy Nawet trzy czwarte mieszkańców krajów afrykańskich myśli o emigracji - wynika z najnowszych sondaży. Impulsem do opuszczenia ojczyzny nie jest tylko bieda czy terror, ale także krewni i przyjaciele, którzy już są w Europie. Odpowiedz Link
jutta_t Re: TAK TO SOBIE 23.03.18, 20:52 Przechodzi Mosze koło sklepu ze zwierzętami i widzi papugę na grzędzie z ceną $3000. Zaciekawiony, dlaczego taka droga wchodzi do srodka i pyta się właściciela: - "A czego ona taka droga?" Właściciel odpowiada: - "To jest specjalna papuga. Ona się potrafi wszystkiego nauczyć." Mosze wietrząc geszeft, mówi: "3000 trochę drogo." Po długich targach kupił ja za $1500. Pierwszego roku uczył ją hebrajskiego. Drugiego roku uczył ja Talmudu. Następnie kupił jej taką malusieńką jarmułkę i w trzecim roku uczył ją się modlić. Na święto Paschy, posadził Mosze papugę na ramieniu i poszedł do synagogi. Rabe zrobił wielki aj waj, ale Mosze powiedział, że to nie jest zwierze, ale papuga prawdziwy Żyd, która zna wszystko i potrafi się modlić. Wszyscy inni Żydzi się śmiali i zakładali z nim, że to niemożliwe. Założono się 1 : 1, że papuga nie będzie się modlić. W synagodze wszyscy sie modlą a papuga nic. "Módl się!" Nic. "Mowie ci módl się!" Cisza. "Do cholery, módl się!" Wyszli z synagogi. Mosze zapłacił przegraną i wraca wściekły do domu wrzeszcząc na papugę: "Trzy lata cię uczyłem ! Z goja zrobiłem z ciebie prawdziwego Żyda i tak się zachowałaś!!! Nauczyłem cię hebrajskiego, nauczyłem cię Talmudu, kupiłem ci jarmułkę, nauczyłem cię modlić się, a ty co? Aj, taka hańba!!!" Papuga na to: "Poczekaj na Yom Kipur, zobaczysz jakie będą zakłady." Odpowiedz Link
jutta_t Re: TAK TO SOBIE 23.03.18, 21:58 Spotyka Mosiek Icka. - Co u Ciebie nowego, Icek ? - Aaa... żona mnie zdradza . - Ale nie o to pytam, pytałem: co nowego? Odpowiedz Link
jutta_t Re: TAK TO SOBIE 23.03.18, 22:58 Icek i Mosiek wyjechali do Londynu. Spacerują po mieście, w pewnym momencie Icek pyta Mośka: - Mosze, ty znasz angielski, powiedz co to znaczy "nothing"? - Nic. - Jak to! To musi coś znaczyć! Odpowiedz Link
black_jotka Re: TAK TO SOBIE 24.03.18, 16:20 Łabędź opowiada żonie, że spotkał Żółtka, który szalenie się wzbogacił: -Pytam go, co teraz robi, a on powiada, że nic. Rano je śniadanie, a potem kładzie się na werandzie. Potem spaceruje, zjada drugie śniadanie i znowu kładzie się na werandzie. Potem przerwa, obiad i znowu kładzie się na werandzie. Później znowu spaceruje albo gra w bilard, je kolację i znowu kładzie się na werandzie. -A to szczęściarz ten Żółtko. A czy on jest żonaty? -Oczywiście! -A jak się nazywa jego żona? -Też pytanie! Weranda Odpowiedz Link
jutta_t Re: TAK TO SOBIE 24.03.18, 17:47 Nowe informacji ws. śmierci polskiego misjonarza. Zginął ratując kolegę Okazuje się, że ksiądz Adam Bartkowicz, który utonął we wtorek, wbiegł do oceanu by ratować swojego kolegę z Zambii. "Dziękuję, Adamie, za podarowanie mi Twojego życia" - mówi teraz duchowny z Afryki. Odpowiedz Link
jutta_t Re: TAK TO SOBIE 24.03.18, 17:50 Widzieliście kiedyś tego przerośniętego lisa? To ani lis, ani wilk. Od 2015 roku pojawia się na Pomorzu i wschodzie kraju. To szakal złocisty. Przybył do nas z Ukrainy albo ze Słowacji. O pokarm konkuruje m.in. z naszym lisem. To jeden z sześciu nowych gatunków w Polsce, które są groźne. Odpowiedz Link
jutta_t Re: TAK TO SOBIE 24.03.18, 17:52 wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/nowe-gatunki-w-polsce-ktore-sa-grozne/5ekjrqf Odpowiedz Link
jutta_t Re: TAK TO SOBIE 24.03.18, 17:59 Rabin wchodzi do sklepu mięsnego, pokazuje na szynkę i mówi: - Poproszę pol kilo tej ryby - ale szanowny panie to jest szynka wieprzowa - odpowiada zdziwiony rzeźnik - A czy ja się pana pytam jak ta ryba się nazywa? Odpowiedz Link
black_jotka Re: TAK TO SOBIE 25.03.18, 20:08 Te najbardziej spektakularne są organizowane na południu kraju. – To duma andaluzyjskich miejscowości – mówi Maria z Sewilli. – Mieszkańcy rywalizują ze sobą o to, kto zorganizuje najliczniejszą i najbardziej widowiskową uroczystość. Przygotowania zaczynają się zaraz po Bożym Narodzeniu, a nawet wcześniej. Warto choć raz zobaczyć to na własne oczy. Procesje z okazji Semana Santa (Wielkiego Tygodnia) organizowane są przez Hermandades y Cofradias de Penitencia, czyli bractwa świeckich katolików. Stowarzyszenia korzeniami sięgają średniowiecza i liczą nawet po kilka tysięcy osób. Na co dzień zajmują się działalnością charytatywną i społeczną, opiekują się własną kaplicą, działają przy parafiach. W czasie wielkiego postu i innych uroczystości kościelnych biorą udział w przygotowaniu uroczystych obchodów. Wybór swojego bractwa Hiszpanie uzależniają głównie od tradycji rodzinnej i miejsca zamieszkania. Członkiem bractwa może zostać każdy ochrzczony człowiek, jednak w procesjach na ogół mogą uczestniczyć tylko mężczyźni. W Andaluzji w wielkotygodniowych procesjach bierze udział nawet 100 tys. nazarenos, czyli członków różnych bractw. Poza nimi - dwa miliony mieszkańców i gości. Odpowiedz Link
black_jotka Re: TAK TO SOBIE 25.03.18, 20:10 Już w Maladze, od której zaczynam wielkotygodniową podróż po Andaluzji, natykam się na plakaty zachęcające do udziału w procesjach. Na wystawach, przystankach i słupach ogłoszeniowych widzę sceny z drogi krzyżowej, wizerunki Chrystusa i Marii. Miejscowa procesja odbędzie się jutro. Jej trasę (La Carrera Oficial) zapowiadają wywieszone na fasadach budynków czerwone i bordowe kawałki sukna, przybrane liśćmi palmowymi. Kilka dni wcześniej na ulicach i rynkach władze andaluzyjskich miasteczek wydzielają barierkami długi korytarz, obok stają trybuny dla honorowych gości, również udekorowane na czerwono, na znak krwi Chrystusa. Szczęściarze mogą podziwiać przemarsz z okien i balkonów własnych mieszkań. Warto wcześniej zarezerwować sobie dobre miejsce, przynajmniej stojące przy barierce. Widoki są niesamowite. Odpowiedz Link
black_jotka Re: TAK TO SOBIE 25.03.18, 23:06 black_jotka napisała: > > > KOW W środę Ostrołęce otwarto ośrodek opiekuńczy w ramach realizacji rządowego programu „Za życiem”. Podczas inauguracji wystąpiły dzieci z ostrołęckich przedszkoli i szkół, w których funkcjonują klasy integracyjne. Zaprezentowały one m. in. piosenkę „Ja jestem” zespołu Arka Noego oraz scenkę, w której dzieci rozmawiały ze sobą przebrane za płody. Odpowiedz Link
black_jotka Re: TAK TO SOBIE 25.03.18, 23:51 Druga wojna światowa nadal skrywa przed nami wiele tajemnic. Wiemy sporo o eksperymentach jakie prowadzili naziści, o ich projektach, ideologii. Są jednak takie obszary, które nadal budzą zdziwienie, oburzenie i wydaje się być nieprawdopodobnym, że w XX wieku ktoś w ogóle wpadł na taki pomysł. Jednym z takich projektów był ,,Lebensborn". Inicjatywa ta miała na celu stworzenie i wyhodowanie idealnej rasy panów. Powieść Jo Ann Bender o tym właśnie tytule dosyć luźno traktuje to zagadnienie. Oczami osiemnastoletniej Francuzki obserwujemy najpierw okupację jej rodzinnego miasteczka przez Niemców a potem sam ośrodek Lebensbornu. Dziewczyna zostaje tam wysłana po tym jak zachodzi w ciążę w wysoko postawionym funkcjonariuszem SS. Obraz wojny jest bardzo złagodzony i przedstawiony trochę powierzchownie. Pojawia się kilka dramatycznych epizodów ale większość fabuły mogłaby rozegrać się gdziekolwiek i kiedykolwiek. Sporo miejsca poświęcone jest na rozważania głównej bohaterki, z których (niestety) nic nie wynika. Fabuła nie jest zbyt zagmatwana czy skomplikowana, wszystko w większości opiera się na utartych schematach. Całość czyta się jednak dość sprawnie, ma kilka interesujących momentów ale jednak jest to książka na jedno popołudnie. Łatwo można przeczytać i szybko zapomnieć. Odpowiedz Link
black_jotka Re: TAK TO SOBIE 26.03.18, 00:07 Jak Pan myśli, co we współczesnym świecie jest większym problemem: niewiedza czy obojętność? -Nie wiem.Nie obchodzi mnie to. Odpowiedz Link
black_jotka Re: TAK TO SOBIE 26.03.18, 00:10 12 hrs · Lekcja religii w szkole. Ksiądz mówi dzieciom o małżeństwie. - Wiecie, że Arabowie mogą mieć kilka żon? To się nazywa poligamia. Natomiast chrześcijanie mają tylko jedną żonę. A to się nazywa... Może ktoś z Was wie? W klasie cisza, nikt nie podnosi ręki. -To sie nazywa - podpowiada ksiądz- mono... mono... Jaś wstaje i mówi. - Monotonia, proszę księdza Odpowiedz Link