samanta_ewa 23.06.13, 20:33 Dla jednych emigracja to szansa na lepsze jutro, bo "Polska to druga liga", inni przestrzegają przed hurraoptymizmem, bo emigranci to "bezideowe dno", jeszcze inni mówią wprost: tęsknię za Polską! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
samanta_ewa Re: Emigracja 23.06.13, 20:34 Dziesięć lat temu Unia Europejska otworzyła przed Polską swoje bramy. Setki tysięcy Polaków ruszyło za granicę w poszukiwaniu lepszej pracy i życiowych szans. Onet we współpracy z "Newsweekiem" i Programem Pierwszym Polskiego Radia organizuje akcję "Sorry Polsko?". To cykl artykułów ukazujących życie polskich emigrantów i stanowiących bilans tułaczki Polaków pragnących żyć na podobnym standardzie jak mieszkańcy osławionego Zachodu. Co nasz kraj stracił, a co zyskał na unijnej emigracji? A co ci, którzy dziś mieszkają w Irlandii, Anglii, Hiszpanii, Niemczech? No właśnie? Odpowiedz Link
samanta_ewa Re: Emigracja 23.06.13, 20:37 Zbierzmy fakty: 1. W RP są kiepskie zarobki. Fakt? Fakt. 2. W RP jest zaćsianek, bo rządzi kler, anie rząd. Fakt? Fakt. 3. Polski rząd (i nie tylko ten obecny, ale każdy poprzedni), więcej myśli o sobie niż o RP. Fakt? Fakt. 4. Konstytucja RP to tylko malutka książeczka, której ani polityk, ani kler, ani nawet obywatel nie [rzestrzega. Fakt? Fakt. 5. W Rp jest więcej pasozytów niż tych którzy PKB wytwrzają. Fakt? Fakt. 6. W RP przyjmuje się ustawy niezgodne z konstytucją RP (patrz konkordat, przyjęty mniejszą ilością głosów niż wymaga to konstytucja RP). Fakt? Fakt. 7. Emerytura? Jaka emerytura? Co emerytura? Kto emerytura? O emerytura! O ja Cie pierdzie ... to jest emerytura? Nawet na sznurek nie starczy! Trza ukraść od sąsiada (sznurek znaczy trza ukraść). można by mnożyć, ale tak po prostu dla gawiedzi chciałem napisać, więc mało i prosto lecz mam nadzieję, że trafi. I co się dziwić, że wyjeżdźają i mają w de RP? Odpowiedz Link
samanta_ewa Re: Emigracja 23.06.13, 20:38 ~mjkl : Mam 35 lat, pracuję zawodowo od około 15. Co jakieś 3,5 roku regularnie zmieniam pracę, bez żadnych problemów. A nie jestem jakiś szczególnie rozgarnięty, inteligentny czy dobrze wykształcony. Po prostu realnie podchodzę do tego, co sę dzieje na rynku pracy i staram się przystosować. Problem z Polakami jest taki, że naoglądali się filmów z zachodu, gdzie każdy ma rodzinę, dom, samochód, psa, jacht i letnią willę i uważają że im też się to należy. Ludzie. Życie to nie film! Niewielu udaje się osiągnąć duż epieniądze w stosunku do ogółu ludności na Ziemi. Więszkośc ludzi pracuje na to, by przeżyć. Tak było, jest i będzie. Kiedyś ludzie uprawiali ziemię by wyzywić rodzinę. Dziś muszą szukać sobie jakiegoś zajęcia które da im na chleb. Przestańcie oczekiwać, że dostaniecie coś bo Wam się należy a od razu Wasze życie stanie się lepsze. Pogódźcie się z rzeczywistością. Najważniejsze by być w życiu szczęśliwym a to akurat nie zależy od ilości cyferek na koncie. Odpowiedz Link
dunant Re: Emigracja 26.06.13, 23:18 nefretete993 napisała: > Niełatwo sprawa.. Wiadomo! Odpowiedz Link
0lechoo0 Re: Emigracja 12.06.14, 10:46 To jest szansa, na prawdę. Znam osobę, która tutaj robi pewnego rodzaju karierę w budowlance, tutaj rozwinęła skrzydła, takich fachowców ze świecą szukać! Mówię tu o titanbuild.co.uk - profesjonaliści i zasługują na docenienie swoich prac, tutaj są doceniani, nie tylko przez polaków na emigracji. Reasumując - masz umiejętności, talent - wyjedź i się realizuj człowieku bo tutaj w UK pełno przykładów na to, że POLAK POTRAFI!!!! Odpowiedz Link