Dodaj do ulubionych

Tak sobie..

• seremine Re: Tak sobie.. 27.02.16, 20:18
      https://zapisz.net/images/725_8.jpg
    • seremine Re: Tak sobie.. 27.02.16, 20:25
      Dziennikarze, którzy próbowali zadać prezesowi PiS Jarosławowi Kaczyńskiemu kilka pytań dotyczących podsumowania rządu premier Szydło, nie usłyszeli wyczerpującej odpowiedzi ? Nie będę udzielał w tej chwili wywiadu, naprawdę ? wiecie państwo, że tego nie lubię ? powiedział. Odparł jedynie, że jego zdaniem Beta Szydło radzi sobie świetnie jako premier. Dodał również, że jest zadowolony ze stu dni pracy rządu.
    • seremine Re: Tak sobie.. 27.02.16, 20:44
      Z netu...

Kontynuując światłą myśl przedmówcy:
      Stra ? Szydło nie opowiada bzdur. Umówiła się ze społeczeństwem na pińcet dla każdego berbecia. Umówiła się na obniżenie wieku emerytalnego. Umówiła się na zwiększenie kwoty wolnej od podatku i na wiele innych rzeczy się umówiła. Nie umówiła się na latanie na posyłki pacana z Żoliborza. Nie umówiła się na rozpirzenie systemy sądowniczego. Nie umówiła się na zawłaszczenie służby cywilnej. Nie umówiła się na podsłuchowywanie jak leci. Na wiele innych chamskich zagrywek się nie umówiła. Nie rżnie głupa i nie robi z siebie głupszej niż jest. W tym wypadku nie jest to okoliczność łagodząca. Wręcz przeciwnie. Nie pytam czy kłamie na spowiedzi? Nie moja sprawa. U mnie rozgrzeszenia ani teraz, ani za niespełna 4 lata (oby mniej) nie dostanie. Polityk z założenia ma prawo kłamać, dopóki robi to mądrze i z talentem... O takiej opcji w tym wypadku mowy nie ma. smile))

Raduj się kto może póki jeszcze czas,
      Bo Polskę pokryją nieużytki, porośnie las.
      Jak pacan z Żoliborza nie odda wadzy,
      Zostaniemy głodni, bosi i do tego nadzy.
      • seremine Re: Tak sobie.. 27.02.16, 20:45
        "Dawne życie poszło w dal, dziś pierogi, dzisiaj bal, tylko koni, tylko koni, tylko koni żal....
    • rawik-is-me Re: Tak sobie.. 27.02.16, 23:29
      Przez czterdzieści lat uczciwi ludzie w Polsce marzyli, żeby być w Radzie Europy - mówił w "Faktach po Faktach" Marek Siwiec. - Lepiej, żeby pan nie mówił o czterdziestu latach komuny, której był elementem, zarówno jako członek PZPR, jak i tajny współpracownik SB - odpowiedział mu Zbigniew Girzyński. (www.tvn24.pl)
    • rawik-is-me Re: Tak sobie.. 27.02.16, 23:32
      Siwiec odpowiedział na to, że "przez czterdzieści lat uczciwi ludzie w Polsce marzyli, żeby być w Radzie Europy". Girzyński zalecił mu, by "lepiej nie mówił" o "czterdziestu latach komuny, której był elementem, zarówno jako członek PZPR, jak i tajny współpracownik SB". - Tak, TW "Jerzy". Odsyłam do publikacji historycznych - dodał. - Jest pan żałosny - zwrócił się do Girzyńskiego Siwiec. - Rozumiem, że pan cierpi na wygnaniu w Toruniu (Girzyński bez skutku ubiegał się o mandat senatora - red.), koledzy robią kariery i biorą stanowiska, pana wypchali za te wszystkie grzeszki, drobniutkie świństewka, dostał pan porządnego kopa. Niech pan odreagowuje na kolegach, a nie na mnie. Niech pan cierpi w godności - dodał. Informacje o tym, że Marek Siwiec był zarejestrowany jako tajny współpracownik "Jerzy" przez SB w Krakowie w 1986 r. pojawiły się po opublikowaniu przez Instytut Pamięci Narodowej katalogów w 2007 r. - W tych dokumentach prawdziwe jest tylko moje nazwisko, data urodzenia i imiona rodziców. Nie współpracowałem z bezpieką - mówił wtedy Siwiec. Argumentował, że w ciągu ostatnich kilkunastu lat, gdy pełnił rozmaite funkcje publiczne, dwukrotnie składał oświadczenia lustracyjne i nigdy nie zostało ono zakwestionowane przez Rzecznika Interesu Publicznego. (www.tvn24.pl)
    • rawik-is-me Re: Tak sobie.. 27.02.16, 23:34
      Nie wierzę Antoniemu Macierewiczowi ws. tej skorumpowanej siatki w armii, tak jak nie wierzę w katastrofę smoleńską, która była wynikiem spisku - mówiła w "Faktach po Faktach" Katarzyna Lubnauer (Nowoczesna). Zbigniew Kuźmiuk (PiS), komentując wyniki audytu w MON stwierdził, że nieprawidłowości w polskiej armii "widać gołym okiem". (www.tvn24.pl)
      • rawik-is-me Re: Tak sobie.. 27.02.16, 23:36
        https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfl1/v/t1.0-9/12799304_1696740163897404_6695188691604346590_n.jpg?oh=5e683c19b5d727219f7f7a99bcb6f5a6&oe=5723824A

Dzisiaj
    • rawik-is-me Re: Tak sobie.. 27.02.16, 23:37
      https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/12790904_1227188230642979_6060867237370731818_n.jpg?oh=ea8c0128817aeb149923637187766e6d&oe=57596249
    • rawik-is-me Re: Tak sobie.. 27.02.16, 23:41
      Europa wobec Rosji. Były premier Belgii radzi, co należy robić, by wspólnie sprostać kryzysom, które podsyca Władimir Putin
      ? Europę gnębi seria sześciu kryzysów
      ? Władimir Putin podsyca co najmniej cztery z nich
      ? Putin nie jest partnerem, któremu można ufać
      ? Dowodzi temu sytuacja w Syrii i na Ukrainie
      ? Europa musi zakazać finansowania partii politycznych przez Kreml
      ? Nałożyć sankcję, jeśli Rosja będzie łamała postanowienia ws. Syrii
      ? Utworzyć jednolite stanowisko wobec polityki Rosji w Europie
    • rawik-is-me Re: Tak sobie.. 27.02.16, 23:44
      https://ocdn.eu/images/pulscms/Y2I7MDQsMCw3ZSw3ODAsNDM4OzA2LDMyMCwxYzI_/a64bcb2b2c372f78848af169816b20d6.jpeg
      • rawik-is-me Re: Tak sobie.. 27.02.16, 23:48
        https://ocdn.eu/images/pulscms/YjI7MDMsMmU0LDAsMSwx/20fdae933e0326e8407aed024da54f68.jpeg
    • rawik-is-me Re: Tak sobie.. 27.02.16, 23:51
      To byłaby prawdziwa bomba! Historycy IPN znaleźliby potwierdzenie tego, nad czym pracują od lat i co rezonowałoby w polskiej polityce z równie "wybuchową" siłą, jak teczki TW "Bolka". Chodzi o teczki TW "Wolskiego", które miały znajdować się w tajnych archiwach Kiszczaka. Kto krył się pod tym pseudonimem? Gen. Wojciech Jaruzelski. Istnieje wiele przesłanek potwierdzających tezę o jego współpracy ze zbrodniczą organizacją, jaką była Informacja Wojskowa Ludowego Wojska Polskiego. Być może historycy poznają niebawem szczegóły tej współpracy, bo - jak się nieoficjalnie dowiedzieliśmy - wizyta prokuratora IPN w domu Marii Kiszczak służyła właśnie temu, by przechwycić ukrywaną przez lata teczkę agenta o ps. "Wolski".

Wcale nie teczka TW "Bolek", ale TW "Wolski" – czyli gen. Wojciecha Jaruzelskiego (†91 l.) – miała być najcenniejszym znaleziskiem prokuratorów Instytutu Pamięci Narodowej w willi wdowy po gen. Czesławie Kiszczaku (†90 l.)! Na razie nie ma potwierdzenia, że udało się ją odnaleźć. Jednak z fragmentów, które zachowały się do dziś, można sądzić, że dla historyków byłby to niezwykle smakowity kąsek. Pierwszy napisał o tym – mający świetne kontakty w IPN – dziennikarz śledczy tygodnika "Do Rzeczy" Cezary Gmyz. IPN oficjalnie tej informacji potwierdzić nie chce. Ale nieoficjalnie pracownik instytutu przyznał nam, że prawdziwym powodem odwiedzin u Marii Kiszczak 16 lutego była rzeczywiście chęć znalezienia w tzw. szafie (a faktycznie piwnicy) Kiszczaka dokumentów na Jaruzelskiego.
      • rawik-is-me Re: Tak sobie.. 27.02.16, 23:52
        Zaginiona teczka współpracy TW "Wolski" z Informacją Wojskową (poniżej piszemy, co to była za służba) dla historyków stanowiłaby ogromny skarb. Niektórzy uważają, że mogłaby tłumaczyć często obserwowany dziwny wpływ Kiszczaka na starszego stopniem generała. Do tej pory uważano, że klucz do tej zagadki leży w wydarzeniach z 1952 r. Szef Głównego Zarządu Politycznego Wojska Polskiego chciał wtedy zwolnić Jaruzelskiego z armii z powodu jego burżuazyjnego pochodzenia (urodził się w rodzinie ziemiańskiej). Uratował go... Kiszczak, który postarał się o dowody na pozytywną postawę Jaruzelskiego i dobre nastawienie do socjalistycznego państwa i armii.

Akta współpracy Jaruzelskiego zarejestrowanego tuż po wojnie jako TW "Wolski" zniknęły na początku lat 70., gdy przyszły autor stanu wojennego robił już karierę w armii. Niewielkie ślady tej współpracy odnaleziono w 2005 r. w IPN. ?Jaruzelski Wojciech s. Władysława (...) jest naszym tajnym informatorem, pseudonim ?Wolski? ? zwerbowanym 23.03.46 r. w 5. Pułku Piechoty 3. Dywizji Piechoty na uczuciach patriotycznych. Dobry tajny współpracownik, nadający się na rezydenta. Charakteryzowany jako jednostka wartościowa, członek Partii? ? opisywała go Informacja Wojskowa.

Główny Zarząd Informacji Wojskowej to organ kontrwywiadowczy Ludowego Wojska Polskiego istniejący w latach 1943-1957. Przez pierwsze 2-3 lata jego działalności służyli w nim wyłącznie Rosjanie. Formacja ? nazywana potocznie Informacją Wojskową ? w latach 40. i na początku 50. odpowiadała za masowe represje, tortury i mordowanie żołnierzy podziemia niepodległościowego: Armii Krajowej, Narodowych Sił Zbrojnych oraz organizacji Wolność i Niezawisłość.
        ?Informacja Wojskowa, czyli kontrwywiad wojskowy tak naprawdę, czyli UB do kwadratu. (...) Tam naprawdę siedzieli sadyści przez duże "S" i mordercy przez wielkie "M". Było się czego bać" ? pisał w książce ?Towarzysz generał" historyk prof. Paweł Wieczorkiewicz (?61 l.).
    • mala200333 Re: Tak sobie.. 28.02.16, 04:35
      https://zapisz.net/images/246_8a.jpg
    • mala200333 Re: Tak sobie.. 28.02.16, 04:40

Marcin Meller
      4 godz. ?
      Oglądanie "Wiadomości TVP" to prawdziwy eliksir młodości. Znowu mam kilkanaście lat, jest stan wojenny a z telewizora leje się taka manipulacja, że człowiek nie wie czy się śmiać czy płakać. Druga zaleta to że nie trzeba zawile tłumaczyć dzisiejszym małolatom czym była komunistyczna propaganda lat 80; wystarczy że sobie włączą "Wiadomości TVP".
    • rawik-is-me Re: Tak sobie.. 28.02.16, 15:49
      Ministerstwo Sprawiedliwości udostępniło piwnice swego budynku, w których przed laty mieścił się areszt śledczy Ministerstwa Bezpieczeństwa Publicznego. Szef resortu Zbigniew Ziobro, zanim wprowadził zwiedzających, złożył kwiaty przed tablicami upamiętniającymi Żołnierzy Wyklętych. Powiedział, że otwiera "lochy UB", by dziś tym bardziej szanować wolność i tych, którzy mieli odwagę stawić czoła hitlerowskiej a później komuniSty snem...
      • rawik-is-me Re: Tak sobie.. 28.02.16, 15:52
        andrzej581 : "Ziobro udostępnił zwiedzającym "lochy UB"". A ja wklepałem w google frazę: żołnierze przeklęci i czytam i resztka włosów się na mojej łysej głowie jeży. Zacytuję tylko fragment:
        Patriotyczny rajd Oddziału Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego pod dowództwem kapitana Romualda Rajsa, ps. Bury, utworzonego we wrześniu 1945 roku na bazie drugiego szwadronu rozwiązanej V Brygady Wileńskiej, dowodzonej przez majora Zygmunta Szendzielarza ps. Łupaszka:
        - 29.01.1946 r. we wsi Zaleszany pozbawiano życia, przez zastrzelenie i spalenie żywcem, 16 osób oraz usiłowano zabić pozostałych mieszkańców poprzez zamknięcie ich w jednym domu, który został podpalony, - 29.01.1946 r. wieś Wólka Wygonowska zastrzelono 2 osób,
        - 31 stycznia 1946 roku w pobliżu miejscowości Puchały Stare bestialsko zamordowano trzydziestu białoruskich furmanów wynajętych przez polskich patriotów jako konne podwody,
        - 2 lutego 1946 r. we wsi Zanie zastrzelono a także spalono żywcem 24 osób,
        - 2 lutego 1946 r. we wsi Szpaki zastrzelono lub spalono żywcem 7 osób,
        Pytam teraz: w czym "żołnierze wyklęci" różnili się od UB, KGB czy innych tzw utrwalaczy władzy????!!!!!!!!!!
        Pozdrawiam normalnych.
        • rawik-is-me Re: Tak sobie.. 28.02.16, 15:54
          co jest tragedią tego kraju ? To że mamy w nim do wyboru albo przymułów z PIS świętujących żołnierzy "wyklętych" co to mordowali cywili a milczą na temat Zygmunta Jana Rumla który rozerwany końmi zginął z rąk UPA gdy próbował się z nimi dogadać i położyć kres ludobójstwu na Wołyniu Z drugiej strony mamy do wyboru złodziei i krętaczy z PO których też wszyscy normalni (może poza KOD-em) mają dość. Wybór jak między rakiem a Alzhaimerem i taki sam skutek ich działania dla Polski ....
          • rawik-is-me Re: Tak sobie.. 28.02.16, 16:01
            U.z.p. Szydło Beata wybrała sobie zadziwiającą porę na spotkania ze słuchaczami. Rząd obraduje w nocy a chwali się przed świtem. Da się to wytłumaczyć obawami, że zbolała larwa mogłaby być hucznie wygwizdana a telewizje polskojęzyczne wszystko by pokazały.
            Ciekaw jestem pierwszych dni marca kiedy rolnicy dowiedzą się, że prawo własności ziemi właśnie zostało zawieszone. Bardzo zdziwią się emeryci, kiedy zobaczą swoje przekazy marcowe i dalsze.
            • rawik-is-me Re: Tak sobie.. 28.02.16, 16:08
              ~krol : Rezim juz nie wie co ma robic aby tylko splycic spoleczne niezadowolenie i rodzacy sie bunt !. Wymyslaja cuda klamiac przy tym , mataczac i usilujac zakrzyczec budzace sie z letrgu spoleczenstwo . nic nie pomoze , Juz sie obudzilismy i nie pozwolimy wmanewrowac sie w faszyzm do ktorego susami zmierza PiS . Nie pozwolimy Panie Zbyszku a Pan poniesie odpowiedzilnosc za swoje grzechy predzej czy pozniej tak samo jak reszta towarzystwa z ktorego sie Pan , panie Zbyszku wywodzi !. Nikt nam nike zepsuje dmeokracji i nie wypchnie z przynaleznego nam mejsca w europejskiej rodzinie panstw demokratycznych !!. Zademn Kaczynski , zaden Ziobro , zaden Macierewicz . Moja rada dla was Panie Zbyszku , uciekaj pan z tej tonacej szalupy poki czas bo utoniesz razem ze wszystkimi
      • rawik-is-me Re: Tak sobie.. 29.02.16, 19:02

~real : Jak na czele IPN może stanąć człowiek będący na usługach jednej partii. Przecież to stanowisko powinien objąć ktoś bezstronny, ktoś kto widzi historię taką jaką jest na prawdę, a nie wyrobnik pisu. Ta instytucja nigdy nie będzie obiektywna jeżeli będzie upartyjniona. Albo IPNu nie będzie wcale albo będzie obiektywna wobec historii. Cenckiewicz nie kojarzy się z obiektywnością wobec historii, to pracownik Kaczyńskiego, który widzi historię tak jak mu to odpowiada.
    • rawik-is-me Re: Tak sobie.. 28.02.16, 16:18
      W trakcie programu "Kawa na ławę" doszło do sprzeczki pomiędzy politykami. Emocje wywołał temat dokumentów znalezionych w domu Czesława Kiszczaka. - Wywlekacie teczki TW "Bolka", aby przykryć ważniejsze sprawy, jak np. miażdżące dla rządu analizy Komisji Weneckiej ? oświadczyła Kamila Gasiuk-Pihowicz z Nowoczesnej. - Pani wypowiedź jest po prostu kuriozalna - odpowiedział wzburzony Marek Magierowski, rzecznik prezydenta Andrzeja Dudy.
    • rawik-is-me Re: Tak sobie.. 28.02.16, 16:28
      Lecha Wałęsa zdecydował, że nie weźmie udziału a manifestacji KOD w Gdańsku. Skomentował za to wczorajszy marsz w jego obronie. ? Cieszę się, że ludzie pamiętają o mnie i wierzą we mnie, a nie w papiery Kiszczaka ? powiedział Wałęsa. Skomentował tez zawartość teczki TW ?Bolka?. ? Nieźle to podrobili. To fałszywki zrobione z materiałów, które zarekwirowali u mnie na rewizjach ? przekonywał.
    • rawik-is-me Re: Tak sobie.. 28.02.16, 17:24
      https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/10334339_1584417115214786_331521566655961370_n.jpg?oh=961adb4660f9259ee338af0315227e2e&oe=5762A230
    • rawik-is-me Re: Tak sobie.. 29.02.16, 19:01

~@tommek@ do ~kto wie: Prześledzenie tylko afery FOZZ gdzie w dziwnych okolicznościach zginęło sześć osób związanych z wyjaśnieniem sprawy którzy wskazywali na Kaczyńskich jest wystarczającym dowodem na ich bandyckie działania a tym kierował Lech.Po śmierci Pańki też w dziwnym wypadku jego wiedzę urząd i dokumenty przeioł jego zastępca Piotr Kownacki czołowy polityk PIS a po czterech miesiącach dla zupełnej pewności Prezesem NIK został Lech Kaczyński więc wszelkie dociekania kto był głównym macherem nie mają sensu bo tylko idiota mógł zabić w sumie ponad sześć osób aby postawić na tym stanowisku kogoś kto niby walczy z układem.Ten zrobił kto skorzystał a potem ciężko tuszował aż do umorzenia przez sedziego Kryże z prokuratorem Kaczmarkiem PIS-owskimi siepaczami. W uczciwość Kaczorów mogą uwierzyć dzieci i oczywiście wyznawcy tej sekty. Lech Kaczyński jako Prezes NIK gnębił Anatola Lawinę urzędnika NIK który wyrażnie twierdził że w FOZZ zamieszani są braciszkowie i on to udowodni a przed samą rozprawą na której miał zeznawać zginoł też w dziwnych okolicznościach pobity przez nieznanych sprawców.Po tym dzielny PIS-owski sędzia Kryże i prokurator PIS-owski Kaczmarek umorzyli sprawę.Wszystko to jest w necie np. na stronach NIK i można sprawdzić kto kiedy gdzie i bełkot o jakimś WSI jest dobry dla wyznawców tej sekty ale nie dla ludzi samodzielnie myślących którzy widzą że to wszystko było w rękach braci i wyjaśnienie i działanie a wszystko skopali.Sprawdżcie sobie nie na stronach jakiś oszołomów tylko NIK-u jak było sekwencja zdarzeń.Urząd który wykrył aferę przejęty został natychmiast i nikt niedopuszczony do prawdy i wyjaśnienia na ośmiu dotychczasowych Prezesów NIK sześciu to PIS-iory i co i nico wszystko skopali zatuszowali a swiatków wymordowali.Dywagacje kto to zrobił są proste ten zlikwidował tych ludzi kto miał z tego profity i kto doszedł do władzy i mógł to wyjaśnić a nie tuszować.
    • rawik-is-me Re: Tak sobie.. 29.02.16, 19:04
      ~FRT : Biografia Lecha Kaczyńskiego autorstwa Sławomira Cenckiewicza i jego trzech współpracowników wyciąga na światło dzienne nieznane fakty z życia Marii Mackiewicz (nazwisko panieńskie Marii Kaczyńskiej) i Lecha Kaczyńskiej. ? Z natury rzeczy większość informacji jest mi znana i dość oczywista, zaskoczyło mnie dosłownie kilka rzeczy. Jedną z nich była sprawa zarejestrowania mojej bratowej jako Kontaktu Operacyjnego SB, o czym nie wiedziałem ? powiedział "Do Rzeczy" Jarosław Kaczyński.
      - Kiedy jednak od autora dowiedziałem się o dalszych losach tej rejestracji, a bratanica opowiedziała mi o szczegółach tej sprawy, to się uspokoiłem ? mówi. Po czym podkreśla, że bratowa esbeków zbyła i ?o wszystkim opowiedziała bliskim?. - Wałęsa też o wszystkim powiedział bliskim i sprawa, zgodnie z logiką Kaczora powinna być zamknięta. Dziwne standardy moralne Kaczyńskiego i pisowcow. Cenckiewicz ma nadzieję że krzywodziób z Żoliborza już zapomniał!!!! z
      • rawik-is-me Re: Tak sobie.. 29.02.16, 19:05

~Jan do ~franciszek: Ja bym uściślij: nie tylko Centkiewicz pisze historię zupełnie po nowemu, ale także nie za darmo.
        Tego gościa interesuje tylko kasa. Byłem na spotkaniu z nim i na każde pytanie odpowiadał: "w mojej książce to wyjaśniłem", "proszę przeczytać to w mojej książce", "znajdziecie to w mojej książce" - i oczywiście co chwilę dodawał, że książka jest do nabycia w sali obok.
    • rawik-is-me Re: Tak sobie.. 29.02.16, 19:06

~Gutek do ~franciszek: Ten "historyk" Centkiewicz wierzy tylko temu, co napisała SB. Nie lubię grzebania w życiorysach rodziny, ale jestem przekonany, że taką ślepą wiarę w komunistów Cenckiewicz mógł tylko wynieść z domu. A teraz zostanie szefem nowej "historii" Polski. Kiszczak zostanie pierwszym bohaterem, właściwie już został. Przenieśmy go na Wawel, pasuje tam do innego pochowanego.
      • rawik-is-me Re: Tak sobie.. 29.02.16, 19:07
        ~OkoProroka : Myślę, że PiS tak dalece posunie się w degeneracji państwa, że jak już przegra wybory, albo jak wcześniej dojdzie do rozwiązania sejmu, to kolejna władza w postaci premiera Petru, porozwiązuje te bezsensowne instytucje jak np. IPN i wreszcie zaczniemy patrzeć w przyszłość. Szkoda tylko, że to wszystko musi być poprzedzone taką żenadą i upadkiem ekonomiczno-politycznym naszego kraju sad
    • rawik-is-me Re: Tak sobie.. 29.02.16, 19:16
      Balcerowicz ostrzega

Balcerowicz zastrzega, że stan polskiej gospodarki jest dobry, a działania rządu jak dotąd nie odbiły się na wskaźnikach makroekonomicznych. Ale według niego, są już pierwsze oznaki, że inwestorzy mogą się zacząć odwracać od Polski. ? Od wyborów słabnie nasza waluta, słabnie też nasza giełda. Rynki finansowe i agencje ratingowe już przestrzegają inwestorów przed polityką PiS ? ocenił były prezes NBP. ? Ryzyko polityczne ma zawsze wymierną ekonomiczną cenę. Są to wyższe odsetki od długu, które musi płacić nie tylko rząd, ale także przedsiębiorcy ? dodał.

Skąd to ryzyko polityczne? Zdaniem Balcerowicza, działania partii rządzącej związane z Trybunałem Konstytucyjnym i wymianą kadr w mediach publicznych, odbiły się szerokim echem na świecie. ? Nie ma poważnego czasopisma na Zachodzie, które by tego nie odnotowało. Zwolennicy i przyjaciele Polski przecierają oczy ze zdumienia: co się z tą Polską stało, czy Polska stała się niestabilna? ? relacjonował.
      • rawik-is-me Re: Tak sobie.. 29.02.16, 19:17
        FOR diagnozuje

Balcerowicz zastrzegł, że powołana przez niego fundacja Forum Obywatelskiego Rozwoju nie pierwszy raz krytykuje działania rządu ? negatywnie wypowiadała się m.in. o przeniesieniu oszczędności emerytalnych Polaków z OFE do ZUS, wyhamowaniu prywatyzacji, czy zaniechaniu reform w górnictwie. Jednak zdaniem ekonomistów FOR, pomysły gospodarcze PiS są bardzo niebezpieczne dla finansów publicznych i całej gospodarki.

- Dzisiaj choroba finansów publicznych jest maskowana przez niezłą koniunkturę i dobrą sytuację na rynku pracy. Ale to co proponuje rząd, to przepis na gigantyczny kryzys ? mówi ekspert FOR i były członek Rady Polityki Pieniężnej Andrzej Rzońca.

Przede wszystkim ? w opinii FOR - PiS zaczął rządy od poluzowania reguły wydatkowej, która miała być kotwicą bezpieczeństwa, blokująca możliwość nadmiernego zadłużania się. Jak zwracają uwagę ekonomiści FOR, kraje europejskie od czasu ostatniego kryzysu raczej próbują ciąć wydatki i zmniejszać deficyt. Polska ? odwrotnie. I wbrew europejskim trendom, idzie też zapowiedź ponownego obniżenia wieku emerytalnego. Jak wyliczył FOR, jeżeli PiS zrealizuje swoje obietnice i obniży wiek emerytalny do 65 lat dla mężczyzn i 60 lat dla kobiet, to Polki będą przechodziły na emeryturę najwcześniej w Europie. Według FOR w budżecie nie ma też miejsca na wzrost kwoty wolnej od podatku.

- Skąd rząd może wziąć pieniądze na realizacje swoich nieodpowiedzialnych obietnic z kampanii? Może zwiększać deficyt, ale to w obecnej sytuacji jest igranie z ogniem. Albo może podnieść podatki i to radykalnie ? przewiduje Balcerowicz. Jego zdaniem taka konieczność może być już w przyszłym roku.
    • rawik-is-me Re: Tak sobie.. 29.02.16, 19:19
      Grafika z Beatą Szydło i najważniejszymi punktami programu, które miały zostać zrealizowane przez rząd w ciągu 100 dni, pewnie najchętniej przez panią premier zostałaby głęboko ukryta. Jakby nie patrzeć, poza spełnieniem - w znacznej części - zapowiedzi programu Rodzina 500 plus, reszta obietnic dotrzymana obecnie nie będzie - pisze Paweł Lisicki dla WP. Zaznacza jednak, że w porównaniu z poprzednim rządem, bilans gabinetu Beaty Szydło jest znacznie lepszy. W opinii Lisieckiego wysokie poparcie dla rządu wynika również ze słabości opozycji. Przeciwnikom PiS nie pomogły ani protesty, ani krytyka zagranicznych mediów i polityków. - Ataki z zagranicy, często niemądre, histeryczne i wskazujące całkowitą ignorancję, tylko wzmocniły rządzących - twierdzi Lisicki.
    • black_jotka Re: Tak sobie.. 01.03.16, 14:58
      Wszystkie organizacje powojennego podziemia były antykomunistyczne i stawiały sobie za cel niepodległą Polskę. Jednak pomysły na jej urządzenie miały już różne. Termin "żołnierze wyklęci" zdążył się głęboko zakorzenić, ale dziś ma coraz mniejszą rację bytu ? mówi dr Sławomir Poleszak w rozmowie z Onetem. Prof. Rafał Wnuk przekonuje z kolei, że nikt rozsądny nie powinien protestować, kiedy np. Inka zostanie patronką szkoły. - Historia ówczesnego podziemia jest pełna czynów i biografii godnych panteonu, ale opowieść o "żołnierzach wyklętych" zepchnęła na margines wszystkie inne ważne zjawiska wojny i powojnia ? dodaje prof. Rafał Wnuk.
    • seremine Re: Tak sobie.. 01.03.16, 17:17
      Z Netu,,,
      Słyszałem o reformie abonamentu za TVP. Miałby on być doliczany do rachunku za energię, choć wydaje się, że doliczenie go do kosztów za ścieki byłoby bardziej adekwatne.
    • seremine Re: Tak sobie.. 01.03.16, 17:21
      Stadniny..

jar09 39 minut temu
      Możemy sobie żartować, ale to już nie jest bezmyślność czy głupota. To jest sabotaż i ktoś powinien stanąć za to przed sądem. (www.tvn24.pl)
    • seremine Re: Tak sobie.. 01.03.16, 17:26
      Były prezydent Aleksander Kwaśniewski na antenie radia ZET zdradził jak wyglądały kulisy rozmów w Magdalence, w których uczestniczyli członkowie władz PRL i solidarnościowej opozycji. Jak przyznaje, rozmowy odbywały się przy alkoholu. ?Kto lubił wypić miał okazję trochę więcej wypić, inni się bardzo pilnowali? ujawnił były prezydent. Zaznaczył jednocześnie, że spotkaniach uczestniczyli księża, dlatego uczestnikom rozmów nie wypadało się za bardzo rozluźnić. Do tego dochodziła atmosfera braku wzajemnego zaufania.

Były prezydent Aleksander Kwaśniewski w rozmowie z Moniką Olejnik na antenie radia ZET odniósł się do filmu z Magdalenki, który w ubiegłym tygodniu wyemitowała Telewizja Polska. Z filmu można wywnioskować, że rozmowom władz z solidarnościową opozycją toczącym się w latach 1988-1990 w podwarszawskiej Magdalence, towarzyszyło dużo alkoholu. Kwaśniewski jednak temu zaprzecza: alkohol był, ale nikt nie przekraczał normy. ?Magdalenka to było miejsce ciężkiej pracy, gdzie oczywiście również, ponieważ pracowaliśmy od rana do nocy, były posiłki i więcej, był tam oczywiście zgodnie z polską tradycją, ale nie było żadnej sytuacji żeby ktoś przekroczył normę. Wszyscy się mocno pilnowali, bo po pierwsze było przekonanie wszystkich, że możemy być filmowani? tłumaczył na antenie radia ZET były prezydent.

Jak podkreśla, rozmowy odbywały się "przy ogromnym poziomie wzajemnej nieufności". ?Przecież wszystkie te spory, które się toczyły to były naprawdę prawdziwe spory, o Konstytucję, o struktury władzy w Polsce, o samorząd, o niezawisłość sądu? mówi.

?Proszę mi wierzyć, że tam, kto lubił wypić miał okazję trochę więcej wypić, inni się bardzo pilnowali. Poza tym byli z nami księża, no to też przy nich nie wypadało, że tak powiem, zbyt się rozluźnić i to byli ci księża, którzy właśnie nie pozwalali się rozluźnić, bo znam takich, którzy by pozwolili, ale byli ci bardziej wstrzemięźliwi ? stwierdził były prezydent.

W rozmowach w Magdalence uczestniczyli m.in. gen. Wojciech Jaruzelski, gen. Czesław Kiszczak oraz były prezydent Lech Wałęsa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka