12.01.17, 20:18
Jak dowiedziała się Wirtualna Polska, skarbnik zarządu Komitetu Obrony Demokracji skierował pismo otwarte do Komisji Rewizyjnej KOD, w którym zarzucił swojemu liderowi Mateuszowi Kijowskiemu wystawienie nie sześciu, ale aż ośmiu faktur na usługi informatyczne wykonywane przez spółkę MKM-Studio.
Obserwuj wątek
    • rawik-is-me Re: KIJOWSKI 12.01.17, 20:18
      Smutne to. I wstyd mi za niego.
      • rawik-is-me Re: KIJOWSKI 12.01.17, 20:19
        Choć pierwotnie sądzono, że mowa o ponad 91 tys. zł wypłaconych z budżetu Komitetu Społecznego (każda na 15 190,50 zł brutto) oraz Zarządu KOD, dwie dodatkowe faktury windują tę kwotę do ponad 120 tys. zł. Jak potwierdził "Rzeczpospolitej" Mateusz Kijowski, faktycznie były one wystawione i zapłacone, ale pieniądze za nie zwrócił.

Kijowski podczas protestu przed Sejmem: nie raz się jeszcze potkniemy
        - To bzdura - komentuje jeden z wysoko postawionych członków KOD-u. -Jakim cudem Kijowski wysyłał po kolei faktury za które brał pieniądze i jakieś dwie inne, za które rzekomo zwrócił? Czy tym samym przyznał się do tego, że usługi, które wykonywał były fikcyjne? Osobiście nie wierzę, aby Kijowski przelał te pieniądze na konto KOD-u kilka miesięcy temu, jak to teraz przedstawia. Chyba, że po cichu po ujawnieniu całej afery, gdy się przestraszył - twierdzi nasz informator.
    • rawik-is-me Re: KIJOWSKI 12.01.17, 20:21

~egon : Ja też wstąpię do PO i KOD. Będę miał więcej pieniędzy z puszki niż ksiądz zbierze na tacę, nie będę musiał płacić alimentów, na śniadanie będę jadł ośmiorniczki, a moje dzieci nie będą musiały konkurować o stanowiska prawnicze z innymi dziećmi bo będą je dziedziczyły w ramach „zamkniętych rodzinnych kast prawniczych”. A jak dostanę się do zarządu to może w nagrodę dostanę DUŻĄ KAMIENICĘ. Po co mi jakiś tam prezes Jarek. Choć jak widać woli koty to jednak zachowuje się jak pies ogrodnika, sam w „łapę” nie weźmie i innym nie da. Zaraz wywalił by mnie na „zbity pysk” jak Hofmana, Kamińskiego i Rogackiego i za co!!!!!!!!!! Tylko za to, że chłopcy chcieli trochę zaoszczędzić na transporcie do Madrytu, aby potem się trochę wypić wódeczki i się zabawić. Czy nie uważacie, że jest to nienormalne. Ja sądzę, że jest to skandal, skandal, skandal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • super.halusia Re: KIJOWSKI 18.01.17, 08:45
        Zły facetsmile
    • rawik-is-me Re: KIJOWSKI 12.01.17, 20:34

~Ewa do Ghazi do ghazi: Nie, mój panie. Nie wszyscy ludzie robią z biedy przekręty. Jakieś dwadzieścia lat temu moje dzieci jadały na obiad głównie zupę z pokrzyw i jajka od kur, które sama hodowałam. Teraz mieszkamy w ładnym, dużym domu, moje dzieci w liczbie pięć mają dyplomy dobrych uczelni i dobrze płatną pracę. Kosztowało mnie to dwadziescia lat ciężkiej pracy i nigdy nie robiłam zadnych przektetów, nawet mi to do głowy nie przyszło, po prostu zawsze wiedziałam, że bez pracy nie ma kołaczy, bez pracy nie ma kołaczy, nie ma innej drogi żeby móc przed lustrem spojrzec sobie prosto w oczy.
    • dunant Re: KIJOWSKI 12.01.17, 23:49

snooka 3 godziny temu

Oceniono 45 razy 7

Schemat powtarzający się w wielu sektach: guru o wyglądzie kloszarda wykorzystuje finansowo swoich wyznawców.
      • dunant Re: KIJOWSKI 12.01.17, 23:50

student_zebrak godzinę temu

Oceniono 11 razy 5

niezly maja tam burdel, placa dwie faktury bez przyczyny, biedny Mateuszek musi zwracac...a przynajmniej ma na to kwit? Jesli tak, to gazeta to opublikowac na pierwszej stronie.
        Polskie bagienko
        • dunant Re: KIJOWSKI 12.01.17, 23:51
          apka_putinapół godziny temu

Oceniono 4 razy4

Były jeszcze dwie, czy siedem, czy zero - Kijowski i tak jest politycznym trupem. Niestety, współpracownicy starający się publicznie dowalić założycielowi dowodzą, że KOD też ma marne perspektywy. Tylko siąść i płakać... albo zakładać coś od nowa.
          • dunant Re: KIJOWSKI 12.01.17, 23:53
            Wpis na listę leków refundowanych kilka godzin po spotkaniu Piechy z przedstawicielem producenta leku. Spotkaniu w restauracji...

Ivabradynę wpisano na liste leków refundowanych w połowie listopada 2006 roku, niedługo po spotkaniu przedstawicieli farmaceutycznej i biznesmena z Krakowa Wiesława Likusa z Bolesławem Piechą w jednej z warszawskich restauracji. Według informacji Rmf Fm Piecha miał zadzwonić do Likusa kilka miesięcy wcześniej z prośbą o znalezienie mieszkania dla syna., który miał rozpocząć w październiku studia w Krakowie.

Za wpisanie ivabradyny na listę leków refundowanych Bolesław Piecha, wiceminister zdrowia w rządzie J. Kaczyńskiego załatwił swojemu synowi mieszkanie - twierdzi RMF FM.
            TOK FM: Ministerstwo Zdrowia fałszowało opinie dotyczące iwabradyny zupełnie nieskuteczny w leczeniu dusznicy bolesnej, czyli choroby do której został stworzony. W USA czy Kanadzie iwabradyny nie można stosować w ogóle. Lek nie został tam dopuszczony do obrotu.
    • mala200333 Re: KIJOWSKI 13.01.17, 00:35
      Ot...smutno mi...

sztos : Obrońca demokracji.... niedobrze się robi! KIJ to królik z kapelusza / wyczarowali go Petru z Szetyną . trzeba komornika z inspektorem skarbówki na niego nasłać bo jak dorosły facet może gadać że utrzymuje sie z datków rodziny a tu nagle takie czary mary i 120 tus na koncie tzn że jakieś 10 tys na miesiąc przychodu / nieźle jak na bezrobotnego . Urząd skarbowy i policja / facet nic od siebie nie potrafi powiedziec kleci jakies formółki co mu napiszą pracodawcy czyli KOD i PO ...
    • kristopherh Re: KIJOWSKI 13.01.17, 01:33
      Facet powinien odejsc. Przynosi tylko...wstyd.
      • super.halusia Re: KIJOWSKI 13.01.17, 16:18
        Wszystkich zrobił w konia,a tyle jemu ludzie zaufali.A co najgorsze,że ma to wszystko gdzieś.
        • mala200333 Re: KIJOWSKI 13.01.17, 16:23

Należało by się przyjrzeć finansom wszystkich fundacji szczególnie zaś tym mówiąc oględnie NAZYWANYMI POZA RZĄDOWYMI , które to wyrywają na siłę środki publiczne !! Wiadomą rzeczą nie od dziś , że wszelkiego typu fundacje to tylko przykrywka do robienia dobrych interesów a co dla nie których stały się dobrym sposobem na zarabianie nie małych pieniędzy za nic nie robienie i to właśnie robi KIJOWSKI I SPÓŁKA pod szyldem KOD !!
    • jane_doe_hej Re: KIJOWSKI 14.01.17, 17:11
      Michał Dworczyk z PiS w programie „Cztery Strony” w TVP Info oceniał aferę związaną z fakturami lidera KOD. Jego zdaniem zakończy ona historię całego ruchu.
    • jane_doe_hej Re: KIJOWSKI 14.01.17, 17:19
      IRON MAN IP dzisiaj 15:44
      Krzysztofie,
      Z całym szacunkiem dla Twoich poglądów: problem nie polega na tym czy Kijowskiemu pieniądze się nalezą czy nie.
      Problem polega na tym, że Polakom powiedział że nie zarabia na KOD. A zarabia bo wystawia faktury KODowi. A skoro skoro je wystawia KODowi to zarabia na KODzie.

Kijowski nie ie prowadzi działalności charytatywnej - KOD pokrywał by wtedy tylko koszty działalności na podstawie faktur lub też brał by faktury na KOD. bo przecież KOD ma pieniądze.
      Inna sprawa że nie wiemy czy usługi Kijowskiego były warte tych pieniędzy rynkowo. Ale to spawa KODU ile płaci, natomiast lider nie może wybierać niekorzystnych rozwiązań dla organizacji która rządzi czy zarządza.

Nie jest ważne ile zarobił ale ze oszukiwał że nie zarabia nic na organizacji. I tu jest problem.
    • seremine Re: KIJOWSKI 16.01.17, 16:42
      Mojemu bratu podoba się status gwiazdy". Zemsta siostry Kijowskiego?
      Takiego rodzinnego prania brudów na oczach całej Polski jeszcze nie widzieliśmy. Siostra Mateusza Kijowskiego naskarżyła na niego w tygodniku „Wsieci”. Nie rodzicom, bo ci popierają KOD, ale politykom PIS, dla których „wSieci” jest ulubionym pismem. Z wywiadu dowiadujemy się, że Mateusz Kijowski zawsze lubił żyć ponad stan, że kochał gadżety, że jest nie tylko alimenciarzem, ale też megalomanem. Lista grzechów jest długa, bo rodzinne brudy zajmują pełne trzy strony. Zdegustowani są nawet prawicowi publicyści.
      • seremine Re: KIJOWSKI 16.01.17, 16:46
        O samej Marcie Wiatr nie wiadomo zbyt wiele. Podobno wykłada pedagogikę społeczną na jednej z warszawskich uczelni. Do tej pory nie udzielała wywiadów. Regionalni działacze KOD-u też nie wiedzą o niej zbyt dużo. – Mateusz nigdy nic o niej specjalnie mówił. Podobno są od dawna skłóceni. Może to zemsta, że on znany, a ona nie? – zastanawiają się i współczują mu takiej siostry.

Czego o Marcie Wiatr dowiadujemy się z rozmowy o jej bracie? Między innymi tego, że kiedyś wymieniała z bratem długie mejle i prowadziła ideologiczne dyskusje „na głębsze tematy”. Ale skończyła z tym, bo „nie ma czasu, jak niektórzy, prowadzić sporów w internecie.
        Pani Marta na pewno jest idealną żoną i matką: „Mam inne obowiązki – posprzątać w domu, uprasować mężowi koszulę czy ugotować obiad. Nie chcę tego zaniedbywać”.
    • jane_doe_hej Re: KIJOWSKI 17.01.17, 18:24

~JaMen : Jak można! Pozbawić gościa środków na zakup eleganckich marynarek, markowych kosmetyków itp.Jak pokaże się "tłumom"?Chcą zrobić z niego ostatniego łachudrę?
      To takie nie humanitarne... echhhh
      • jane_doe_hej Re: KIJOWSKI 17.01.17, 18:25

~rg : A co na to Roza Thun? Przeciez przyjmowała go w Brukseli jak bohatera załatwiła mu medal i dopominała sie o kase dla Kijowskiego.Niech p europosel sie wypowie lub przeprosi

~Barry do ~rg: Pani Roza Thun teraz pewnie oswiadczy,ze Kijowskiego nie kojarzy, nie zna i w ogole malo pamietasmile
        Taka tradycyjna PO-wska amnezja
    • dunant Re: KIJOWSKI 18.01.17, 01:25
      Kijowski w rozmowie z TVN24 podkreślił, że nie zamierza ustępować ze stanowiska lidera KOD. W ten sposób odpowiedział na wezwanie Zarządu Komitetu Obrony Demokracji do niezwłocznego podania się do dymisji.

Wstyd mały człeku, wstyd!
    • dunant Re: KIJOWSKI 18.01.17, 01:29
      ~De-Koder : No to już jest żenada na całego. Facet sam się przyspawał do koryta i nie ma nawet za grosz poczucia honoru. Trzeba chyba mieć nie po kolei w głowie, aby jak to stado baranów wychodzić na ulicę i odpowiadać na wezwania takiego moralnego zera jak ten koleś. To zachowanie kompromituje na całego tę organizację jak i całą tę pożal się Boże opozycję. Ludzie bez wizji, idei, programu, a zjednoczeni tylko w jednym celu - aby dorwać się znowu do koryta i mieć władzę, bo przecież tylko o to im chodzi. Współczuję wszystkim tym, którzy dali się omamić takim ludziom i jeszcze zainwestowali w to mierne przedsięwzięcie, bo mieli nadzieję, że jest to uczciwe...
      • dunant Re: KIJOWSKI 18.01.17, 01:32
        ~meg : Halo celebryci!! Gdzie jesteście? Proszę o zabranie głosu w sprawie. Tak zachęcalście, namawialiście do udziału w KODzie, rzucania datków. Czekam na jakiś odzew: panie Wałęso, Jando, Holland i wielu innych. Gdzie się podzialiście? Dotychczas nie mozna was było wygonić z pierwszych szeregów KODu
    • mala200333 Re: KIJOWSKI 18.01.17, 03:29
      Nie widzę żadnego powodu, żeby ustępować, wystartuję w wyborach za sześć tygodni – zapowiedział w rozmowie z "Czarno na Białym" TVN24 Mateusz Kijowski. Wcześniej zarząd organizacji wezwał go do "niezwłocznego ustąpienia". Jako powód podał "brak zaufania". We wtorek wieczorem lider KOD na portalu społecznościowych dodał oświadczenie, w którym odniósł się do ostatnich wydarzeń w KOD-zie. (www.tvn24.pl)

Idzie w zaparte.
    • seremine Re: KIJOWSKI 18.01.17, 13:41
      Leszek Miller podziela stanowisko zarządu KOD, wzywające Mateusza Kijowskiego do rezygnacji. - Gdyby to były pieniądze od jakiegoś bogatego sponsora, ale to są środki zbierane na ulicy, do puszek... Najlepsze, co mógłby zrobić, to usunąć się w cień - stwierdził Leszek Miller w #dzieńdobryPolsko.
    • seremine Re: KIJOWSKI 06.11.17, 14:42
      Kijowski? Nieciekawy facet
    • seremine Re: KIJOWSKI 10.02.18, 14:41
      Kijowski zniszczył KOD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka