Dodaj do ulubionych

~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c.d.1~

• mala200333 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 05.03.17, 17:54
      PAPdzisiaj 15:46
      EPL podejmie decyzje o ewentualnym wykluczeniu Saryusz-Wolskiego

Donald Tusk jest jedynym kandydatem Europejskiej Partii Ludowej na stanowisko szefa Rady Europejskiej - oświadczył szef frakcji EPL w europarlamencie, niemiecki europoseł Manfred Weber. Jednocześnie Weber poinformował, że EPL podejmie w tym tygodniu decyzję o ewentualnym wykluczeniu Saryusz-Wolskiego ze swoich szeregów.
    • seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 05.03.17, 18:05
      ~kartofel : Jak mówiłem... kandydat PiS nie ma NAJMNIEJSZYCH szans w wyborach... przegra z Tuskiem jak i innymi kandydatami. Prosta arytmetyka... EPL ma więcej osłów niż koalicja z osłami do której PiS należy... PiS nikogo nie przekonał... nawet w jego koalicji nie ma poparcia CAŁEJ koalicji dla kandydata wystawionego przez PiS.
      Tak więc PiS poniesie klęskę ale OCZYWIŚCIE zwalą winę na Tuska i opozycję. Bo Tusk nie poparł kandydata z Polski... a czemu Polska nie poparła Polskiego Przewodniczącego?
      • seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 05.03.17, 18:07
        ~JP : Jak to będzie z wyborem Donalda Tuska, to się oczywiście okaże. Moim skromnym zdaniem są dwie możliwości: 1). Donald Tusk zostaje wybrany na kolejną kadencję, pomimo sprzeciwu Polski. 2). Państwa nie chcąc się angażować w konflikt polsko-polski poprą innego zgłoszonego kandydata (nie Polaka). Nawet wówczas, uważam, że Donald Tusk nie wróci do Polski, a otrzyma nowe stanowisko w UE np. komisarza/pełnomocnika UE do spraw brexitu, czy spraw migracji. Jednego jestem pewna, Donald Tusk spadnie na "cztery łapy" i tego mu życzę.
        • seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 05.03.17, 18:09
          Z netu... możemy sobie wyobrazić, że pan Tusk zostaje jednak przewodniczącym RE. A co z panem sariuszem-wolskim? Czy kaczyński da mu MSZ? Bzdury. sariusz-wolski będzie w tym momencie SKOMPROMITOWANY w dyplomacji Kto z nim będzie rozmawiał?? Kto z nim bedzie się liczył?? NIKT. Zresztą - tak będzie też w sytuacji, gdy przewodniczącym KE zostanie ktoś inny niz pan Tusk. POLSKA już jest skompromitowana.
    • seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 05.03.17, 18:15
      "Sueddeutsche Zeitung" (SZ) kwituje tę decyzję tytułem "Polska przeciwko Polakowi" i wyjaśnia niemieckim czytelnikom, że na unijnym szczycie w przyszłym tygodniu Donald Tusk ma być wybrany na stanowisko przewodniczącego Rady Europejskiej na następną 2,5-roczną kadencję. "Ale teraz następuje afront prawicowo-konserwatywnego rządu w Polsce wobec rodaka i polski rząd nie poprze jego ponownej kandydatury. Zamiast Tuska rząd nominował europosła Jacka Saryusza-Wolskiego. 68-letni euro poseł do tej pory był, podobnie jak Tusk, członkiem opozycyjnej Platformy Obywatelskiej lecz tuż po ogłoszeniu jego kontrkandydatury prezydium PO wykluczyło go z partii".

Jak zaznacza SZ, do tej pory przewodniczący RE byli zawsze wybierani z wyraźnym poparciem swoich rodzimych rządów. Poparcie to nie jest absolutnie konieczne, ponieważ do wyboru w Radzie UE wystarcza kwalifikowana większość, czyli Polska mogłaby zostać na unijnym szczycie przegłosowana.
    • seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 05.03.17, 18:19
      o68 : Trzy dni temu, oglądałem w niemieckiej telewizji program o populizmie w Europie - o Austrii, Holandii, Francji, Węgrzech, Polsce...
      Pokazali Szydło na tle opuszczonej fabryki w Nowej Soli, kiedy to wypowiadała słynne słowa o "Polsce w ruinie".
      Dziennikarz zadał sobie odrobinę trudu i pokazał obraz Polski, który z ruiną - niewiele miał wspólnego.
      O co mi chodzi?
      W innych krajach, sytuacja społeczno-ekonomiczna jest bardziej skomplikowana; dochodzą problemy etniczne i tysiące innych.
      Polska w tym zestawieniu wyszła najgłupiej! Niemiec musiał w Polsce szukać ruiny, by uzasadniać polski populizm.
    • seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 05.03.17, 18:58
      Jej zdaniem, Tusk "otrzymał fuchę szefa Rady Europejskiej dzięki wymianie za to polskich, narodowych interesów państwowych, gospodarczych i politycznych". - Był na swe obecne stanowisko osobistym faworytem kanclerz Niemiec - Angeli Merkel, i powszechnie wiadomo, że w UE lojalnie reprezentuje niemieckie interesy i stanowiska, zawsze przeciwko oficjalnemu stanowisku Polski. Zwłaszcza po wyborach w Polsce w 2015 r. - pisze Pawłowicz.

Dodaje, że "polskiego kandydata na traktatowe stanowisko w organizacji międzynarodowej może zgłosić tylko polski legalny rząd". Posłanka twierdzi jednocześnie, że to Janusz Lewandowski sam strzela do Polaka - Jacka Saryusz-Wolskiego. - Strzela nie-Polakiem, kimś, kto swą polskość sam zakwestionował i całą karierą w niemieckiej UE oraz atakami na polski rząd, sugerując jego obalenie siłą to potwierdza.

To nie pierwszy atak na Donalda Tuska, wskazujący, że działa on na korzyść Niemiec a nie Polski. Jak wynika z zapowiedzi "Gazety Polskiej";, w najbliższym numerze tygodnika ukaże się wywiad z Jarosławem Kaczyńskim, który stwierdza, że "Tusk jest niemieckim kandydatem".

W 2005 r. w czasie kampanii prezydenckiej PiS ujawnił, że dziadek Donalda Tuska służył w Wermachcie. Ta informacja przyczyniła się wyborczej przegranej kandydata PO z Lechem Kaczyńskim.
    • seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 05.03.17, 19:09
      zatrzymania i przeszukania w sumie w 50 miejscach przeprowadzili w ostatnich dniach funkcjonariusze Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego w związku ze śledztwami dotyczącymi wyłudzeń podatku VAT, na których Skarb Państwa poniósł milionowe straty.
    • seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 05.03.17, 19:15
      yot23znowunadaje 7 minut temu 0
      Panie Jacku, tak patrzę sobie jako to wychodził pan z windy"no comment", to niezle sie pan upasł. Czyżby uznał pan, że jako Szef RE, miałby pan wieksze możliwości na rauty i kolacyjki? W razie, gdyby nie wyszło z RE, zawsze zostanie panu stanowisko szefa MSZ, bo aktualny minister nie miesci sie juz w garnitury i czas na zmianę. Smacznego
    • seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 05.03.17, 19:18
      Przykrywanie idiotyzmu rzekomym patriotyzmem to specjalność obecnej władzy... Towarzysz Wolski wpasował się w to znakomicie.
    • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 05.03.17, 19:37
      magda3wedel17 minut temuOceniono 4 razy2
      Proponuję dziennikarzom śledzenie ile stanowisk w półkach Skarbu Państwa obejmą członkowie rodziny europosła-sprzedawczyka.
    • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 05.03.17, 22:07
      https://scontent-atl3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/16864676_1579076208799263_2375093713368493609_n.jpg?oh=e7fa8a5acc7fcf4ec133112ac975f1b4&oe=596D0D93
    • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 05.03.17, 22:19
      Bochenek: wygrana Tuska jest mało prawdopodobna
      - Myślę, że to jest mało prawdopodobne - ocenił szanse wybrania Donalda Tuska na przewodniczącego Rady Europejskiej rzecznik rządu Rafał Bochenek. W jego ocenie "prawdziwym sukcesem" będzie wybór na to stanowisko Jacka Saryusz-Wolskiego.
    • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 05.03.17, 22:54
      Jak Weber skomentował działania polskiego rządu?

Szef EPL zarzucił polskiemu rządowi, że poprzez kandydaturę Saryusz-Wolskiego realizuje on cele polityki wewnętrznej. "To znamienne, że polski rząd po raz kolejny kieruje się wyłącznie potrzebami wewnętrznej agendy politycznej i całkowicie porzucił jakiekolwiek konstruktywne ambicje na poziomie europejskim. Każdy kolejny atak na Donalda Tuska będzie jedynie szkodził interesom Polski w Europie" - podkreślił lider chadeków w Parlamencie Europejskim.
    • black_jotka Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 05.03.17, 23:13
      Petru do Saryusza-​Wolskiego: to demolowanie polskiej pozycji za granicą
      Ryszard Petru zwrócił się do Jacka Saryusza-Wolskiego za pośrednictwem Facebooka. - Współpraca z PiS-em przy demolowaniu polskiej pozycji za granicą nie wyjdzie Panu na dobre –
    • mala200333 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 06.03.17, 01:16
      niemiecka prasa pisze o decyzji komitetu politycznego PiS, który podjął uchwałę zobowiązującą premier Beatę Szydło do sprzeciwienia się kandydaturze Donalda Tuska na przewodniczącego Rady Europejskiej.

„Sueddeutsche Zeitung” kwituje tę decyzję tytułem „Polska przeciwko Polakowi” i wyjaśnia niemieckim czytelnikom, że na unijnym szczycie w przyszłym tygodniu Donald Tusk ma być wybrany na stanowisko przewodniczącego Rady Europejskiej na następną 2,5-roczną kadencję.

„Ale teraz następuje afront prawicowo-konserwatywnego rządu w Polsce wobec rodaka i polski rząd nie poprze jego ponownej kandydatury. Zamiast Tuska, rząd nominował europosła Jacka Saryusza-Wolskiego. 68-letni europoseł do tej pory był, podobnie jak Tusk, członkiem opozycyjnej Platformy Obywatelskiej, lecz tuż po ogłoszeniu jego kontrkandydatury prezydium PO wykluczyło go z partii”.

Jak zaznacza gazeta, do tej pory przewodniczący RE byli zawsze wybierani z wyraźnym poparciem swoich rodzimych rządów. Poparcie to nie jest absolutnie konieczne, ponieważ do wyboru w Radzie UE wystarcza kwalifikowana większość, czyli Polska mogłaby zostać na unijnym szczycie przegłosowana.

Nikt nie chce zmiany

„Jest więc wielce prawdopodobne, że Tusk będzie pierwszym przewodniczącym RE, który zostanie wybrany wbrew woli swojego ojczystego kraju” – pisze monachijska gazeta, zaznaczając, że były polski premier cieszy się w państwach UE szerokim poparciem i na ostatnim spotkaniu szefów państw i rządów 28 unijnych państw na Malcie był wyraźnie chwalony przez kilku z nich.

„Poza tym eksperci uważają za mało prawdopodobne, aby większość unijnych rządów była obecnie zainteresowana nowym obsadzeniem tego czołowego stanowiska w UE. Mogłoby to bowiem wprowadzić nieprzewidywalne sytuacje w planach wystąpienia Wielkiej Brytanii z UE. Do tego dochodzi jeszcze, że rząd PiS, ze względu na kontrowersyjną reformę wymiaru sprawiedliwości w Polsce i tak jest skłócony z Komisją Europejską i zdaniem unijnych dyplomatów może spodziewać się tylko nikłego poparcia”.

Jak wyjaśnia „Sueddeutsche Zeitung”, tłem tego, że polski rząd nie popiera Tuska, jest konflikt między rządem w Warszawie a Tuskiem, który przed objęciem stanowiska szefa RE był premierem polskiego rządu. Jarosław Kaczyński obarcza Tuska „moralną odpowiedzialnością” za katastrofę smoleńską w 2010 r. i twierdzi, że Tusk utrudniał wyjaśnienie przyczyn katastrofy.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 06.03.17, 01:23
      Z netu

Dokoła staje się cieplej, a ja leżę przeziębiony łykając pigułki "...zatoki" i słabo odbieram to, co mnie otacza. Robi się coraz mroczniej. Coraz mniej we mnie nadziei, wydawało się że zdrowy rozsądek... To za mało, tu może zadziałać tylko instynkt samozachowawczy. Czy jeden człowiek i niewielka grupa jego "palatynów" może tak przeobrazić Naród, mój Naród?
      Kiedyś usłyszałem slogan, że Polacy nie zasługują na nieograniczoną wolność i demokrację, bo do niej nie dorośli, bo zbyt wiele w nas małości, podłości i nienawiści. Jeszcze niedawno oburzałem się na takie stwierdzenie, bolało, a ludzi którzy wyjeżdżali na stałe z kraju uważałem za dezerterów, ba zdrajców i sprzedawczyków kupczących Ojczyzną. Teraz już nic nie wiem, kiedy wygrają następne wybory i zmienią nam konstytucję i zmienią nasz kraj w zupełny dom wariatów "pozostanie już chyba Antarktyda". Czy Polacy naprawdę zasłużyli na wolność i na demokrację?

Jakie to smutne
    • mala200333 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 06.03.17, 01:49
      Szymański: Saryusz-Wolski daje szansę na reformy w UE

Zdaniem wiceministra spraw zagranicznych Konrada Szymańskiego kandydatura Jacka Saryusz-Wolskiego na przewodniczącego RE daje szansę na reformy w UE, podczas gdy Donald Tusk jest im niechętny. Według niego Tusk "nie dał sobie szansy na znalezienie porozumienia z polskim rządem".
      • mala200333 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 06.03.17, 01:51
        adrem : Hipokryzja Pana Konrada Szymańskiego, to po prostu szczyty Himalajów. Jak takie bzdury opowiada "pampers"-rzecznik rządu, to mogę na takie wygłupy machnąć ręką, to w końcu pozbawiona własnej osobowości tuba propagandowa. Ale ktoś taki, jak Pan Szymański - pracuje jednak bardziej na własne, niż na cudze konto, ma chyba coś do stracenia. Trudno pogodzić się z taką niedorzecznością - przecież Pan Saryusz Wolski, ma dokładnie zerowe szanse na jakiekolwiek stanowisko w Unii. Ten Pan to wie doskonale, a jednak - jak w tym porzekadle - "Za pieniądze ksiądz się modli ...".
        • mala200333 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 06.03.17, 01:54
          m : Po pierwsze figurant wolski nie ma szansy na wybór (nie ma niczyjego poparcia - bo marionetki pisowskie to nikt, ani nie spełnia kryteriów formalnych - nie był premierem ani prezydentem). Po drugie wystawienie tej kandydatury w sytuacji, gdy nie może być on wybrany, skutkuje tym, że jeżeli mimo to zostanie wybrany tusk, to jego pozycja zostanie osłabiona (i siłą rzeczy Polski) przez walki w obozie polskim, albo jeżeli tusk miałby nie zostać wybrany, to na pewno wybrany zostanie ktoś trzeci (żaden Polak). W tej sytuacji wolski ma do odegrania rolę wielokrotnie NEGATYWNĄ i tylko z rachunkiem strat po stronie Polski jako takiej. W mojej ocenie to zdrada. Ten wolski może jakiś ochłap (czytaj jakiejś stanowisko) za to dostanie, ale stanie mu on w gardle. I DOBRZE.
          • mala200333 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 06.03.17, 01:55
            Z Netu...Jak Donald Tusk nie daje szans na reformę, przecież padła propozycja, pięć wariantów co do których państwa UE mają się wypowiedzieć. Z kolei Tusk nie chciał rozmawiać z reżimem w Warszawie, który łamie elementarne prawo w kraju i obróciło się tyłem do UE. To co robi rząd to jest czysta hipokryzja. Najpierw odwraca się od UE, a później coś chce od niej. Jakby reżim zachował się honorowo to by w ogóle nie zabierał głosu. Zresztą z kim miałby Tusk rozmawiać w Polsce, jeśli po każdym merytorycznym zdaniu np. szydło czy duda muszą dzwonić albo lecieć do I sekretarza partii po dalsze wytyczne.
    • mala200333 Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 06.03.17, 02:01
      Minister spraw zagranicznych Witold Waszczykowski spotka się w niedzielę wieczorem w Brukseli ze swoimi odpowiednikami z krajów Grupy Wyszehradzkiej i Beneluksu - dowiedziała się PAP ze źródeł dyplomatycznych w Brukseli. "Będzie okazja, żeby porozmawiać o tym, co będzie się działo na szczycie UE" - powiedział rozmówca PAP. Sam szef MSZ przyznał w sobotę, że leci do Brukseli, by przekonywać do poparcia zgłoszonego przez Polskę na stanowisko szefa Rady Europejskiej europosła Jacka Saryusz-Wolskiego.

Dowiedz się więcej:

Jak ma wyglądać spotkanie organizowane przez Waszczykowskiego?

Wg źródeł PAP w niedzielę ma się odbyć kolacja z udziałem przedstawicieli rządów Holandii, Belgii, Luksemburga, Słowacji, Czech oraz Węgier. Oprócz tematów dotyczących szczytu UE spotkanie ma być też "szansą, żeby porozmawiać o perspektywach UE".
    • dunant Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 06.03.17, 02:14
      To co PISowcy wyrabiają teraz jest łajdactwem porównywalnym do odebrania obywatelstwa gen Andersowi po wojnie.
    • seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 06.03.17, 16:09
      Z netu..
      Tzw. opozycja i mendia wszelkiej maści prześcigają się w nagonce na kontrkandydata, a tymczasem przysycha TW Wolfgang, ustawa wycinkowa, afera w PKP, zatrzymanie eksperta smoleńskiego, pancerne seicento, trybunał, sądy, pigułka po i co tam jeszcze.
      A lemingi łykają, łykają....
    • seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 06.03.17, 16:26
      Saryusz-Wolski spotkał się z szefem Europejskiej Partii Ludowej (EPL) Josephem Daulem. Po tym spotkaniu ogłosił, że nie jest już członkiem tej frakcji w Europarlamencie.
    • seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 06.03.17, 16:52
      Prokuratorzy nakłaniają sędziego w Los Angeles, by ten odrzucił wniosek reżysera Romana Polańskiego dotyczący zamknięcia ciążącej na nim sprawy gwałtu.
      Wcześniej pełnomocnik Polańskiego zwrócił się z prośbą do amerykańskiego wymiaru sprawiedliwości o możliwość odtajnienia zapisu zeznań z rozmowy. Prawnik jest przekonany, że w aktach są informacje dotyczące ugody zawartej w 1977 roku pomiędzy reżyserem a organami ścigania. Gdyby to informacje się potwierdziły, to oznaczałoby, że polski reżyser wcale nie złamał warunków przyrzeczenia.

Amerykańscy prokuratorzy chcą, by Roman Polański przybył na rozprawę do sądu w Los Angeles 30 marca.

(JaS)
    • seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 06.03.17, 17:44
      Jedno ze składowisk odpadów w Zachodniopomorskiem zdaniem kontrolerów oszukuje - nie sortuje śmieci, tylko wrzuca je do dziury w ziemi. Jak donosi "Newsweek", właściciele nie dostali wymaganych zezwoleń od marszałka województwa. Wydał im je za to minister środowiska, który w okolicy ma swoją daczę. Pan Szyszko.
    • seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 06.03.17, 18:40
      Witold Waszczykowski o kandydaturze Jacka Saryusz-​Wolskiego: nie interesuje mnie to, kto popiera. To jest nasz kandydat
      Nie wiem. Nie kolekcjonujemy tego. I nie interesuje mnie to, kto popiera. Mnie interesuje to, że jest to nasz kandydat i jest w grze. Jest jedynym kandydatem Polski w tej chwili w grze o stanowisko szefa Rady Europejskiej. Nie ma innego kandydata polskiego - stwierdził szef polskiej dyplomacji Witold Waszczykowski pytany, ile państw popiera obecnie kandydaturę Jacka Saryusz-Wolskiego na stanowisko szefa Rady Europejskiej.
      • seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 06.03.17, 18:41
        Co za podłość Waszczykowski
    • seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 06.03.17, 18:45
      "
      Nie wiem. Nie kolekcjonujemy tego. I nie interesuje mnie to, kto popiera. Mnie interesuje to, że jest to nasz kandydat i jest w grze. Jest jedynym kandydatem Polski w tej chwili w grze o stanowisko szefa Rady Europejskiej. Nie ma innego kandydata polskiego - stwierdził szef polskiej dyplomacji Witold Waszczykowski pytany, ile państw popiera obecnie kandydaturę Jacka Saryusz-Wolskiego na stanowisko szefa Rady Europejskiej."

Co za draństwo.
    • seremine Re: ~~~~~~~~~~~~~~~~Polska Polska!!!!!!!!!!!!c 06.03.17, 18:49
      nie wiem czy jestem bardziej załamany czy zażenowany poczynaniami polskiej "dyplomacji". Kiedy myślisz, że gorzej być nie może pan Waszczykowski udowodni ci że jesteś w błędzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka