black_jotka
10.04.19, 21:02
Nazista, profesor Gerhard Buhtz stał nad kolejnym grobem pełnym ciał. Tym razem jednak nie wierzył własnym oczom. "Kobieta? Tutaj? W rozpiętym mundurze?". Zapadła decyzja: absolutnie nikt nie może się o tym dowiedzieć. "Straszliwy odór przyprawił mnie w pierwszej chwili o mdłości, zanim całym wysiłkiem woli zdołałem się opanować. Poszliśmy ścieżką usianą wydobytymi już rzędami trupów i tam, za grubą sosną, za wałem świeżo wykopanego piasku, spojrzałem w dół. Straszne. Jeden, dwa, trzy trupy ludzkie robią już ciężkie i przygniatające wrażenie. Proszę sobie wyobrazić ich tysiące, tysiące, i wszystkie w mundurach oficerów polskich..." – 3 czerwca 1943 roku w "Gońcu Wileńskim", gadzinówce wydawanej przez Niemców, ukazał się wywiad z pisarzem Józefem Mackiewiczem, który w kwietniu 1943 roku pojechał do Katynia. Za zgodą władz Armii Krajowej był świadkiem ekshumacji ciał oficerów, poszukiwanych przez sztab generała Władysława Sikorskiego od ataku III Rzeszy na Związek Sowiecki. (www.tvn24.pl)