Dodaj do ulubionych

Octet Jablkowy

15.12.20, 17:08

Już starożytni Egipcjanie, Chińczycy, Grecy i Rzymianie zdawali sobie sprawę z tego, że warto spożywać ocet jabłkowy. Ich przypuszczenia potwierdzają dzisiejsi naukowcy. Jak wynika z badań, ocet zawiera witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, aż dwadzieścia związków mineralnych i pierwiastków śladowych, kwas mlekowy, cytrynowy, octowy, propionowy, cały szereg enzymów i aminokwasów jak również ważne składniki balastowe - pektynę, bioflawonoidy. Jego specjalne właściwości zainteresują niejednego!

Przede wszystkim wiele osób bez wątpienia ucieszy fakt, że ocet jabłkowy pomaga schudnąć. W jaki sposób? Wszystko za sprawą zawartego w nim kwasu octowego, który nie tylko zapobiega gromadzeniu się tkanki tłuszczowej, lecz także wspomaga spalanie tłuszczu. Mało tego: dodatkowo obniża on ryzyko pojawienia się efektu jo-jo.

Ocet jabłkowy ma również dobry wpływ na poziom cukru we krwi. Warto przy tym dodać, że problem podwyższonego cukru bynajmniej nie dotyczy wyłącznie cukrzyków, a zbyt wysoki poziom glukozy może doprowadzić do wielu chorób przewlekłych i przyspieszać procesy starzenia się organizmu. Octowy "suplement" korzystnie wpłynie też na zbyt wysokie ciśnienie krwi, ponieważ rozrzedza krew. Badania dowodzą także, że dzięki spożywaniu jednej łyżki octu jabłkowego dziennie można walczyć ze zbyt wysokim cholesterolem.
Obserwuj wątek
    • mala200333 Re: Octet Jablkowy 15.12.20, 17:09
      Jak pić ocet jabłkowy?

      Chcąc włączyć ocet do jadłospisu, warto dodawać go do sałatek i koktajli. Można również po prostu zjeść łyżkę octu i zagryźć go np. kromką chleba.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka