Dodaj do ulubionych

~~~~Protesty ~~~~

19.12.21, 18:25
W wielu miastach Polski trwają manifestacje w związku z piątkowym głosowaniem nad nowelizacją ustawy medialnej. "Lex TVN" trafiło na biurko prezydenta. Na godz. 19 w Warszawie zaplanowany jest główny protest pod hasłem "Wolne media, wolni ludzie, wolna Polska
Obserwuj wątek
    • black_jotka Re: ~~~~Protesty ~~~~ 19.12.21, 18:27
      https://v.wpimg.pl/NzQzMTM5YRswGDtnYk5sDnNAbz0kF2JYJFh3dmJ6YUxlSjVnegNhHDgWKCYoRSFUNgg4JCxCPlQhFmI1PVxhDGBVKT0-RSIbKFUoOS9QKlVkSX5gfVN_H3xJdGx_GHoZMENgNnsBeFc3QntiLwwsTmdKKTdvSA
      • jutta_t Re: ~~~~Protesty ~~~~ 03.10.24, 04:48
        No i dzisiaj jest inaczej.
    • black_jotka Re: ~~~~Protesty ~~~~ 19.12.21, 18:29
      Osoby chcące bronić wolności mediów wyjdą na ulice ponad 70 miast. "Nie zgadzamy się, by Polska poszła tą samą drogą co Rosja i Węgry" - piszą działacze KOD.
    • black_jotka Re: ~~~~Protesty ~~~~ 19.12.21, 18:31
      Gazeta.pl podpisuje się pod apelem do prezydenta o zawetowanie ustawy. Bronimy niezależności mediów. W niedzielę 19 grudnia do godz. 17:00 podpisów było już 940 tysięcy - podała TVN24.pl.
    • black_jotka Re: ~~~~Protesty ~~~~ 19.12.21, 18:34
      10 min temu
      "Zwracamy się do Pana Prezydenta, Zwierzchnika Sił Zbrojnych o niepodpisywanie ustawy 'lex TVN'" - przekazał gen. broni Mirosław Różański, były Dowódca Generalny Rodzajów Sił Zbrojnych.

W jego ocenie podpis pod ustawą mocno osłabi pozycję Polski na krótko przed szczytem NATO w Madrycie, gdzie zatwierdzona zostanie nowa Koncepcja Strategiczna Sojuszu Północnoatlantyckiego.
    • black_jotka Re: ~~~~Protesty ~~~~ 19.12.21, 18:35

18:35
      TVN poinformował, że pod apele do prezydenta o zawetowanie ustawy znalazło się już ponad milion podpisów
    • black_jotka Re: ~~~~Protesty ~~~~ 19.12.21, 18:36
      Sejmowa większość uchwaliła ustawę lex TVN, która wpływa na strukturę właścicielską i przyszłość TVN Discovery w Polsce, nadawcy m.in. TVN24. Los ustawy jest teraz w rękach Prezydenta RP Andrzeja Dudy. TVN wystosował apel do Prezydenta RP, by skorzystał z prawa weta. Ringier Axel Springer Polska jako firma mediowa, która niezależne dziennikarstwo i wolność mediów uznaje za fundament demokracji i wolności społecznej, przyłącza się do apelu i zachęca do jego rozpowszechniania.
    • black_jotka Re: ~~~~Protesty ~~~~ 19.12.21, 18:51
      9 minut temu
      Protest odbywa się także w Wałbrzychu. - Dzisiaj jest naturalna potrzeba, nie że pierożki, uszka, tylko, żeby zaprotestować. Musimy wiedzieć, jaka jest prawda, kto zajmuje ważne stanowiska w rządzie, jakie są afery. Jeśli nie będzie wolnych mediów, nie będzie nowoczesnego państwa. To, co się stało to upadek wartości. Trzeba się buntować - mówi jedna z protestujących w Wałbrzychu w rozmowie z TVN24. - Dajcie nam wybór - chcemy mieć wolne media - dodaje inna z demonstrujących
    • black_jotka Re: ~~~~Protesty ~~~~ 19.12.21, 18:52
      Demonstracja w obronie TVN i innych wolnych mediów odbyła się już m.in. w Krakowie. Na transparentach pojawiły się hasła: "Tylko tchórze i złodzieje boją się wolnych mediów", "Ukradli media, ukradną wybory" oraz "Ręce precz od TVN".
    • black_jotka Re: ~~~~Protesty ~~~~ 19.12.21, 18:56
      Już za kilka minut rozpocznie się demonstracja przed Pałacem Prezydenckim. Protestujący chcą, aby Andrzej Duda zawetował "lex TVN". W manifestacji swój udział zapowiedzieli politycy opozycji, m.in. Donald Tusk, Kamila Gasiuk-Pihowicz, Barbara Nowacka i Katarzyna Lubnauer.
    • black_jotka Re: ~~~~Protesty ~~~~ 19.12.21, 19:02
      Kiedy zostałem oficerem, szkoliłem wojsko od rana do późnej nocy, od pobudki do capstrzyku w jednostce. Wolnych sobót nie było, a służby w niedziele dla młodych oficerów były jakby przypisane. Ale było świetnie, można się było wylegiwać w drodze na poligon w bydlęcym wagonie eszelonu nawet przez całą dobę. Ale, co tam, wiele wspomnień zostało… Słyszałem, że pan wtedy też służył, jako TW Balbina… Ciekaw jestem, czy ma pan z tego czasu jakieś fajne wspomnienia. Wiem, że jest pan ode mnie dużo starszy, ale zapytam: czy nadal pan służy? - zapytał.

- Słyszałem, że chciał pan do Solidarności, ale się pan nie zapisał. Szkoda, bo teraz mówią, że był pan tam przywódcą i tylko przez nieuwagę nie internowano pana w stanie wojennym. A to ci dopiero nieodpowiedzialni partacze. W stanie wojennym zajmowałem się zwykłym zabezpieczaniem Sztabu 2 Dywizji i nawet na żaden patrol mnie nie wysłano. Moi koledzy wspominali, że ludzie przynosili im gorące napoje w siarczysty mróz. Wszyscy mówili, że to nie ich wojna. Panie Kaczyński, a pana internowali albo bili? W. Frasyniuk opowiadał, że ci, z którymi pan współpracował, jako TW Balbina, podobno robili ścieżki zdrowia. Niech pan przyzna, naprawdę spał pan do 12.00 i zawiódł pan zarówno jednych, jak i drugich? Nie wierzę! - kontynuował.
    • black_jotka Re: ~~~~Protesty ~~~~ 19.12.21, 19:06
      W ponad 120 miastach organizowane są protesty i demonstracje w obronie niezależności mediów
      W Krakowie przemawiali m.in. Władysław Kosiniak-Kamysz i Bogdan Klich. Zdaniem lidera ludowców przyjęta ustawa to "polityczny grzyb atomowy", który ma przykryć "dezercję władzy z dbania o zdrowie i życie Polaków"
      Senator KO ocenił natomiast, że Polska znalazła się w momencie przełomowym, bo rządzący "próbują nasz polski okręt wyprowadzić na zderzenie z górą lodową
    • black_jotka Re: ~~~~Protesty ~~~~ 19.12.21, 19:07

Coraz więcej osób gromadzi się przed Pałacem Prezydenckim w Warszawie. Mają ze sobą flagi polskie oraz unijne. "Atak PiS na media", "Będę bronił wolnych mediów", "Wolni ludzie, wolna Polska" - m.in. takie hasła widnieją na transparentach
    • black_jotka Re: ~~~~Protesty ~~~~ 19.12.21, 19:15
      Przed chwilą
      - Możemy się spierać w mediach, ale kiedy ktoś próbuje zamachnąć się na nasze prawo do istnienia, do istnienia wspólnoty nadawców, odbiorców, widzów, to musimy powiedzieć "nie". Tu nie chodzi o wolność TVN-u, tu chodzi o wolność Polski - mówił przed Pałacem Prezydenckim Jacek Żakowski
    • black_jotka Re: ~~~~Protesty ~~~~ 19.12.21, 19:17
      https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/VRRk9kuTURBXy9lYzA5NmRkMS1mNDRhLTRiNGUtODMyNS05MjYwMzQzZmI0MGEuanBlZ5GTAs0DSACCoTAFoTEB
    • black_jotka Re: ~~~~Protesty ~~~~ 19.12.21, 19:20
      „Wprost” przyłącza się do apelu w obronie TVN. „Atak na wolność mediów ma daleko idące konsekwencje”
    • black_jotka Re: ~~~~Protesty ~~~~ 19.12.21, 19:22

Protest trwa także w Kielcach przed Urzędem Wojewódzkim. Reporter Onetu Piotr Rogoziński informuje, że zebrało się około pół tysiąca ludzi. "Nie brakuje biało-czerwonych flag i transparentów z logo TVN. W manifestacji w Kielcach bierze udział wielu polityków opozycji. Są m.in. europoseł PSL Adam Jarubas, wiceszefowa PO Marzena Okła-Drewnowicz i wiceprezydent Kielc Marcin Chłodnicki z Nowej Lewicy. Protestujący skandują hasła 'Stop lex TVN' i 'TVN jest jak tlen'" - podaje
    • black_jotka Re: ~~~~Protesty ~~~~ 19.12.21, 19:35
      1 min temu
      - Jestem przekonany, że pan prezydent będzie już niedługo potrzebował TVN-u, bo prezes Kaczyński nie wpuści go do TVP - przekazał ze sceny Jakub Karyś z KOD
    • black_jotka Re: ~~~~Protesty ~~~~ 19.12.21, 19:38

- W mediach pod butem władzy nie będzie tęczowej flagi, nie będzie walki o praw kobiet, bez wolnych mediów nie usłyszymy o zapaści psychiatrii dziecięcej - mówi w Warszawie Bogumił Kolmasiak z Akcji Demokracji. - Panie prezydencie, chcemy weta! - dodaje
    • black_jotka Re: ~~~~Protesty ~~~~ 19.12.21, 20:20

"Na scenie Włodzimierz Czarzasty. W tłumie słychać głosy 'Spieprzaj, Dziadu. Głosowałeś z PiS-em'. Nie na takie powitanie liczył przewodniczący…" - relacjonuje reporter WP Klaudiusz Michalec
    • black_jotka Re: ~~~~Protesty ~~~~ 19.12.21, 20:44
      Now

Na proteście w stolicy Wielkopolski obecny jest poseł KO Franek Sterczewski. "Poznań nie odpuszcza i wolnych mediów łajzom nie odda!" - przekazał w mediach społecznościowych
    • black_jotka Re: ~~~~Protesty ~~~~ 19.12.21, 20:47
      9 minut temu
      W Warszawie słychać "Kocham wolność" Chłopców z Placu Broni.
      12 minut temu
      - W 2022 roku, niezależnie od tego co się stanie, to i tak musimy się bardzo zaangażować obywatelsko. Każdy z nas musi sobie odpowiedzieć na pytanie, co chce w 2022 roku zrobić dla demokracji i dla obecności Polski w Unii Europejskiej - mówi Bodnar
    • black_jotka Re: ~~~~Protesty ~~~~ 19.12.21, 20:48
      20:42 — Wydawca Gordon Bennett ponad wiek temu powiedział: "Tylko społeczeństwo dobrze poinformowane jest przydatne dla państwa." Społeczeństwo dobrze poinformowane jest w stanie podejmować właściwe decyzje, choćby podczas wyborów. Jestem tu dlatego, że nam się takie możliwości odbiera — mówi Faktowi Pan Marian (66 l.) uczestnik protestu we Wrocławiu
    • black_jotka Re: ~~~~Protesty ~~~~ 19.12.21, 20:50
      Tymczasem TVN poinformował, że pod apelem do prezydenta o zawetowanie ustawy znalazło się już ponad 1,5 mln podpisów.
    • black_jotka Re: ~~~~Protesty ~~~~ 19.12.21, 20:51
      https://bi.im-g.pl/im/c1/a2/1a/z27930049AA.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka