Gość: theologus IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.08, 21:30 Producent: Bodegas Altanza, importer: Win-Cin Olsztyn, cena: ok.60 zł. Proszę o opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Karol Re: Lealtanza Rioja Crianza 2001 IP: *.plettac.pl 26.11.08, 10:41 Ciekawe winko, dość treściwe i czuć dąb z francuskich beczek w których leżakuje. Nawet R.Parker dał mu niezłą ocenę (88 pkt.) Co do ceny to taniej kupisz u innego importera - winakonesera.pl Ponadto mają jeszcze rocznik 2004 - moim zdaniem jeszcze lepszy i jest w cenie ok.45 zł. Osobiście lubię wina z bodegi Altanza ale wybieram zwykle coś typu Reserva choć mają też takie pozycje powyżej 150 zł - seria z malarzami hiszpańskimi (m.in. Salvadora Dali) które Parker wycenił na 95 punktów. Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: Lealtanza Rioja Crianza 2001 26.11.08, 12:36 > czuć dąb z francuskich beczek w których leżakuje. To dobrze, czy źle? :-) > Nawet R.Parker dał mu niezłą ocenę (88 pkt.) Nie R. Parker, a Jay Miller, który dla Wine Advocate ocenia wina hiszpańskie. > (m.in. Salvadora Dali) które Parker wycenił na 95 punktów. Jak wyżej, poza tym tylko rocznik 2001 (Bodegas Altanza Lealtanza Reserva Miro) otrzymał 95. Dali jest w roczniku 2004, ocenionym przez Millera na 93 punkty. To tak gwoli ścisłości, choć przecież nie pijemy punktów, a wina:-) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
villany66 Re: Lealtanza Rioja Crianza 2001 06.01.09, 13:39 Bodega Lealtanza produkuje dwie linie tego wina: jedna pod nazwą j/ w i druga pod nazwą Edulis. Rocznik 2001 był bardzo zacny i niepowtarzalny ... Crianza z tego roku juz jest prawie niedostepna ( chyba, że ktoś ma w domu ) ale czas na nią najwyższy - jest własnie w apogeum. Rocznik 2004 słabszy , ale tez niezły ... tyle, że wymaga 2 lat poleżenia jeszcze w celu wysłodzenia tanin / za to ichnie Joven jest wyborne jak na ta cenę ... dostępne 2006 teraz - i marka Edulis! Jest m.in. w Piotrze i Pawle - cena ok. 30 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sstar Re: Lealtanza Rioja Crianza 2001 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.08, 11:42 Reczywiście ładne:-) Wybór między rocznikiem 2001 i 2004 jest wyborem dość artystycznym: Miro czy Dali? Warto dla samych etykiet:-) Roczniki (nie wina) w regionie Rioja ocenione przez Parkera dość podoobnie (94 i 95). W decanterze zaś odwrotnie (**** i ***). Wina nie piłem więc więcej nie będę się już mądrzył;-) Pzdr, sstar www.sstarwines.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peyotl Re: Lealtanza Rioja Crianza 2001 IP: *.adsl.inetia.pl 27.11.08, 01:22 kurczę, jakie ładne - ja bym chciał dla samych etykiet (wybieram MIRO, zdecydowanie). Jak myślicie (wiecie?), gdzie je można dostać w rozsądniejszych cenach niż w PL? Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: Lealtanza Rioja Crianza 2001 27.11.08, 02:28 Gość portalu: peyotl napisał(a): > kurczę, jakie ładne - ja bym chciał dla samych etykiet > (wybieram MIRO, zdecydowanie). tez tak wybralem:-) i nawet zamowilem od winkonesera choc opis mnie nie przekonal to jednak ta etykieta:-) > Jak myślicie (wiecie?), gdzie je można dostać w rozsądniejszych > cenach niż w PL? duzo taniej nie bedzie, moze gdzies w de cos sie trafi, ale pobiezna analiza winesearcherem dala ze w stanach drozej, a w de podobnie, moze ciut taniej... pzdr, sstar Odpowiedz Link Zgłoś
edyta881 Re: Lealtanza Rioja Crianza 2001 06.12.08, 13:06 Rzeczywiście, nie wiedzieć czemu wina Lealtanza są o wiele tańsze u importera z Łodzi... Win-Cin ma je w swojej ofercie od niedawna, więc myślałam, że ceny będą mieli konkurencyjne... Polityka Win- Cinu, zawsze mnie zadziwiała... ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sstar Re: Lealtanza Rioja Crianza 2001 IP: *.ceremade.dauphine.fr 06.12.08, 13:55 W Lodzi wszystko jest tansze;-) Sporo jest tez dobrych malych i nieco wiekszych sklepow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: Lealtanza Rioja Crianza 2001 IP: *.ceremade.dauphine.fr 06.12.08, 14:02 <a href=http://members.lycos.co.uk/sstarlet/sample.php?inc=note.php¬e=3571>Wino kupilem jak widac</a> ale niestety odbiore je po powrocie do kraju:-( Pzdr, star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star poprawiam linke IP: *.ceremade.dauphine.fr 06.12.08, 14:22 jak zwykle przez brak cudzyslowow sprawa sie sypnela ale teraz juz dobrze:-) Odpowiedz Link Zgłoś
mwi_net Re: poprawiam linke 07.12.08, 00:04 rozumiem, że chodzi o wersję artystyczną z obrazami. Ale jak to jest - każdy karton zawiera 6 różnych etykiet? Czy różne etykiety oznaczają rózne wina? A co z różnico miro/dali (2001/2004)? Jedno dojrzewało 3 miesiące w beczce i 12 w butelkach drugie 6 miesięcy w beczce i półtora roku w butelkach. Czy to ciągle to samo wino? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sstar Re: poprawiam linke IP: *.fbx.proxad.net 08.12.08, 18:53 mwi_net napisał: > rozumiem, że chodzi o wersję artystyczną z obrazami. Ale jak to jest - każdy> karton zawiera 6 różnych etykiet? Czy różne etykiety oznaczają rózne wina? --zgaduje ze wina sa te same tylko mozna dostac po kilka etykiet --ta sama sztuczke stosuje maven z nowej zelandii - tez fajne > A co z różnico miro/dali (2001/2004)? to juz rozne wina - rozne roczniki Jedno dojrzewało 3 miesiące w beczce i 12 w > butelkach drugie 6 miesięcy w beczce i półtora roku w butelkach. Czy to ciągle > to samo wino? --nie wiem o jakich winach teraz piszesz, przykrotko jak na rezerwy --pzdr, sstar Odpowiedz Link Zgłoś
villany66 Re: Lealtanza Rioja Crianza 2001 06.01.09, 13:42 ... i jeszcze dodam, że Edulisa impotuje VINIPOLIS, a cena ok. 45- 50 zł Odpowiedz Link Zgłoś