marzena_84 05.03.09, 10:14 od 3 lat pracuje w Winotece w przepieknej miejscowosci Montalcino w Toskanii, gdzie produkuje sie Brunello di Montalcino! Nie jestem sommelier, ale sprobowalam prawie wszystkie firmy Brunella takze moge pomoc ! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mapple Nie pytacie o Brunello ? Ja i tak odpowiem! 05.03.09, 10:27 Droga Marzeno! Po pierwsze, to nikt nie pyta o Brunello. Jak zapyta, to wtedy odpowiadaj a nie zaśmiecaj forum kretyńskim, nic nie wnoszącym wpisem. To że można coś napisać lub powiedzieć nie oznacza że trzeba to robić. Po drugie, wszyscy tutaj już wiedzą o miejscu twojego zatrudnienia. Wielokrotne twoje występy pod różnymi pseudonimami, raz jako pracownika sklepu z winem, innym razem jako kupującej wino wysyłkowo do Polski właśnie ze sklepu w którym pracujesz, skutecznie twoją wiarygodność podważyły. Odpowiedz Link Zgłoś
marzena_84 Re: Nie pytacie o Brunello ? Ja i tak odpowiem! 05.03.09, 13:21 <Drogi Mapple, od niedawna odkrylam ten forum. jak sie jest za granica trudno jest rozmawiac o tym co sie lubi po Polsku. Chcialam tylko rozpoczac rozmawiac otym co uwilbiam i podzielic sie z moja wiedza i kultura. Uwazam ze byles bardzo nie mily i nie kulturalny jesli cie nie interesuje co ja mam do powiedzenia to po prostu nie czytaj!!!!!! Oprucz ciebie moze jest jakas osoba zainteresowana tym winem i nie ma mozliwosci sie nikim skontaktowac ( dzieki osobom jak ty) ktore uwazaja kretynskie podzielenie sie informacjami z innymi! p.s. mialam tylko dwa pseudonimy zanim sie zapisalam z moim loginem takze reszta postow zostawiona nie jest moja! Sprawdz dobrze nastepnym razem i nie oskarzaj ludzi!! Odpowiedz Link Zgłoś
mapple Re: Nie pytacie o Brunello ? Ja i tak odpowiem! 05.03.09, 13:34 marzena_84 napisała: > mialam tylko dwa pseudonimy zanim sie zapisalam z moim loginem takze > reszta postow zostawiona nie jest moja! > Sprawdz dobrze nastepnym razem i nie oskarzaj ludzi!! Oczywiście ten wpis: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=18&w=91134107&a=91731617 to czysty przypadek. Oczywiście nie Ty go pisałaś. Oczywiście nie Ty zamawiałaś z Polski wino ze sklepu w którym pracujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
marzena_84 Re: Nie pytacie o Brunello ? Ja i tak odpowiem! 05.03.09, 13:51 to wlasnie ja napisalam! zeby zachecic czytenikow do informacji o mozliwosci kupienia mojego ulubionego wina tez i tutaj we Wloszech! nie widze w tym nic zlego. Wiem ze w Polsce nie ma duzego wyboru tego wina sa tylko 2 lub 3 producenci, a tutaj jest ich ponad 200. Odpowiedz Link Zgłoś
mapple Re: Nie pytacie o Brunello ? Ja i tak odpowiem! 05.03.09, 14:33 marzena_84 napisała: > to wlasnie ja napisalam! zeby zachecic czytenikow do informacji o > mozliwosci kupienia mojego ulubionego wina tez i tutaj we Wloszech! Czyli zmyślasz i do tego podszywasz się pod osobę, która podobno kupiła wysyłkowo wino do Polski w sklepie który prymitywnie reklamujesz. > nie widze w tym nic zlego. Masz rozszczepienie osobowości? To poważna doległość. Zaś złe jest to, że nie stosujesz się do regulaminu tego forum: forum.gazeta.pl/forum/0,62605,1617538.html forum.gazeta.pl/forum/0,62605,1617503.html > Wiem ze w Polsce nie ma duzego wyboru > tego wina sa tylko 2 lub 3 producenci Kłamiesz najzwyczajniej. Skąd wzięłaś te kłamliwe informacje o dostępności 2-3 producentów Brunello w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
marzena_84 Re: Nie pytacie o Brunello ? Ja i tak odpowiem! 05.03.09, 14:43 ja nie klamiem powiedzialam tylko ze Ja wiem niestety nie mam mozliwosci byc w Polsce czesto! i ostatnim razem jak bylam nie widzialam duzego wyboru wina Brunello. Zalezy tez gdzie sie mieszka!!!!!!!!!!!! Rozumiem ze w wiekszych miastach mozna dostac wiekszy wybor tego wina! Ale napewno nie taki jak tutaj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wino Re: Nie pytacie o Brunello ? Ja i tak odpowiem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.09, 14:47 Witam. Maple, czy jak Ci tam, swoim zacietrzewieniem pokazujesz jak prostym i nieskomlikowanym jesteś osobnikiem , którego nie należy traktować poważnie , a tym bardziej zaszczycać dyskusją co niniejszym czyniąc i z wielką radością krzycząc "Bez odbioru!!!!!!!!!" Odpowiedz Link Zgłoś
mapple Re: Nie pytacie o Brunello ? Ja i tak odpowiem! 05.03.09, 15:01 Gość portalu: Wino napisał(a): > z wielką radością krzycząc "Bez > odbioru!!!!!!!!!" Rozgryzłeś mnie! Popłaczę się zaraz chyba! Jestem taki nieskąlikowany! Odpowiedz Link Zgłoś
marzena_84 Re: Nie pytacie o Brunello ? Ja i tak odpowiem! 05.03.09, 14:48 musze ci przyznac racje przeczytalam dokladnie regulamin. Przepraszam za to. Chcialam sie tylko podzielic swoim doswiadczeniem.............. przykro mi z tego powodu! ze ty odebrales to tak jak bym chciala na zle ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: denko Re: pytacie o Brunello ? ja odpowiem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.09, 16:30 Dzięki mapple za podanie odnośnika do tej winoteki:-) Dzięki Twemu łagodnie mówiąc, skrzywieniu kolejny adres do kolekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
mapple Re: pytacie o Brunello ? ja odpowiem! 05.03.09, 16:43 Gość portalu: denko Pseudo masz adekwatne. Autorka wątku wielokrotnie podawała ten adres tutaj ostatnimi dniami. Widać mało widać z tego "denka". Odpowiedz Link Zgłoś
ducale Re: pytacie o Brunello ? ja odpowiem! 05.03.09, 17:11 Mapple przesadzasz ja chetnie poczytam jak smakowalo Marzenie Biondi Santi :) Odpowiedz Link Zgłoś
marzena_84 Re: pytacie o Brunello ? ja odpowiem! 05.03.09, 17:18 Biondi Santi ...... bardzo dobry! ja probowalam 1999 2000 i 2001 jak dla mojego smaku najlepszy 2000. trzeba byc cierpliwym zeby wino okazolo swòj pelny zapach trzeba czekac prawie 6 godzin, ale jest warto.bardzo dlugi posmak!dlaczego Biond Santi jesli moge zapytac? Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: pytacie o Brunello ? ja odpowiem! 05.03.09, 18:02 marzena_84 napisała: > Biondi Santi ...... bardzo dobry! ja probowalam 1999 2000 i 2001 > jak dla mojego smaku najlepszy 2000. a czemu najlepszy? może najwcześniej nadaje się do picie?? bo niby tak biorąć pod uwagę rocznik to chyba 1999 powinien być lepszy? chyba że magia liczb znowu dała znać o sobie i 2000 znowu wygrał:-) > trzeba byc cierpliwym zeby wino > okazolo swòj pelny zapach trzeba czekac prawie 6 godzin, ale jest > warto.bardzo dlugi posmak!dlaczego Biond Santi jesli moge zapytac? myślę, że dlatego, że ducale po prostu nie zna innych Brunello... pzdr, sstar Odpowiedz Link Zgłoś
marzena_84 biondi santi - avignonesi 05.03.09, 19:57 a twoje ulubione Brunello? widzialam twoja strone! z toscanii masz bardzo dobre winka. probowales Grandi Annate Avignonesi? naprawde dobre wino moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sstar Re: biondi santi - avignonesi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.09, 23:51 marzena_84 napisała: > a twoje ulubione Brunello? widzialam twoja strone! z toscanii masz > bardzo dobre winka. szczerze mówiąc, gdy kiedyś trafiłem na kilka miesięcy do Pisy to w swych winnych peregrynacjach (nie wiadomo co to znaczy ale brzmi dobrze;-) skoncetrowałem się na Vino Nobile di Montepulciano (cena!) - wypiłem skrzynkę (szkoda że już pusta) od Fattorii del Cerro Riserva 1997 - bardzo fajne, choć wiem, że to Saiagricola duża firma itd itp ale i tak bardzo miło je wspominam ... sentyment do apelacji pozostał i takie Poliziano (polecone mi kiedyś przez gp) miło wspominam co do Brunello to wolę się nie wypowiadać, bo za mało ich spróbowałem aby wyrobić sobie jakąkolwiek opinię ... bardzo spodobało mi się swego czasu Barbi 1996 ... choć nie wiem czy było to jakieś nadzwyczajne wino, jednak na tamten moment - Florencja, środek lata, bardzo mi smakowało ... dużo aromatu zarówno w ustach jak i nosie! choć może to był zapach toskańskich pól:-) > probowales Grandi Annate Avignonesi? naprawde > dobre wino moim zdaniem. Annaty nie próbowałem:-( A może dopiszesz na sstarwines notkę jakiegoś wina? fotka mile widziana:-) Menu->Dodaj wino i już! Pzdr, sstar Odpowiedz Link Zgłoś
marzena_84 Re: pytacie o Brunello ? ja odpowiem! 05.03.09, 20:27 1999 brunello jest bardzo dobry, ale ja nie przepadam za tanina kto'ra czyje bardziej 1999 niz w 2000. to osobiste zdanie napewno 1999 wytrzyma wiecej lat niz 2000 lecz moim zdaniem na 1999 tzeba jeszcze troszeczke poczekac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gp Biondi-Santi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.09, 18:14 A to chodzi o Riserva, czy "annata"? Bo chyba 2000 Riservy nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
ducale Re: Biondi-Santi 05.03.09, 19:58 no chyba ze mowimy o Castello di Montepo rowniez Biondi,to tam by sie znalazla riserva 2000 Odpowiedz Link Zgłoś
marzena_84 Re: Biondi-Santi 05.03.09, 20:00 z Castello di Montepo moje ulubione to Sassalloro dobra cena-super wino! Odpowiedz Link Zgłoś
marzena_84 Re: Biondi-Santi 05.03.09, 20:05 Castello di Montepo ma syn Biondi Santiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gp Re: Biondi-Santi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.09, 14:31 marzena_84 napisała: > jest annata i riserva 2000!! To ja bardzo uprzejmie poproszę o jakieś źródło podające, że istnieje Riserva 2000. Nie twierdzę, że nie istnieje ale nigdy nie widziałem ani nie słyszałem żeby Biondi-Santi w 2000 zrobili inne Brunello niż "annata". Odpowiedz Link Zgłoś
sstar taka mała fajna pralinka:-) 06.03.09, 15:34 vinodaburde.simplicissimus.it/2008/10/13/brunello_di_montalcino_biondi_santi_docg_2000/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gp Re: taka mała fajna pralinka:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.09, 15:50 To właśnie "annata". Riservy nie zrobili przecież w 2000. Chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: taka mała fajna pralinka:-) 06.03.09, 16:02 Gość portalu: gp napisał(a): > To właśnie "annata". Riservy nie zrobili przecież w 2000. Chyba. Autor pisze tam przecież "annata senza riserva", czyli rocznik bez riservy, wygląda więc na to, że masz rację. Pozdrawim! Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: taka mała fajna pralinka:-) 06.03.09, 16:03 > Pozdrawim! Za dużo czeskich win? Pozdrawiam oczywiście :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marzena_84 dla goscia gp : Biondi-Santi riserva 2000 07.03.09, 13:22 bardzo przepraszam za nieporozumienie. Biondi Santi Brunello di Montalcino z 2000 roku jest tylko annata bo Riservy nie robil! Jacopo Biondi Santi Morellino di Sacansano jest i annata 2000 i Riserva 2000. Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: dla goscia gp : Biondi-Santi riserva 2000 07.03.09, 13:26 marzena_84 napisała: > bardzo przepraszam za nieporozumienie. Biondi Santi Brunello di > Montalcino z 2000 roku jest tylko annata bo Riservy nie robil! > Jacopo Biondi Santi Morellino di Sacansano jest i annata 2000 i > Riserva 2000. tak też myślałem (wielkie słowo, raczej wyklikałem);-) pzdr, sstar ps. a to morellino dobre było? Odpowiedz Link Zgłoś
marzena_84 Re: dla goscia gp : Biondi-Santi riserva 2000 07.03.09, 13:40 sstar napisał: > marzena_84 napisała: > > > bardzo przepraszam za nieporozumienie. Biondi Santi Brunello di > > Montalcino z 2000 roku jest tylko annata bo Riservy nie robil! > > Jacopo Biondi Santi Morellino di Sacansano jest i annata 2000 i > > Riserva 2000. > > tak też myślałem (wielkie słowo, raczej wyklikałem);-) > pzdr, sstar > ps. a to morellino dobre było? Morellino od Biondiego jest bardzo dobre ! Riservy 2000 nie pro'bowalam. W dobrej cenie jest Sassalloro i nowe wino Braccale z tej samej firmy Jacopo Biondi santi Castello di Montepo. Odpowiedz Link Zgłoś
marzena_84 Re: pytacie o Brunello ? ja odpowiem! 05.03.09, 17:11 teraz zaczynasz przesadzac'! daj mi spokòj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: denko Re: pytacie o Brunello ? ja odpowiem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.09, 13:39 Może mało widać dlatego,że nie wietrzę wszędzie spamu jak chart zająca. Zreszta nie widzę nic złego w podaniu jednego czy drugiego ciekawego adresu, nawet w ramach autoreklamy. Chyba większości uczestników tego forum zależy na dostępie do ew. dobrych i ew. niedrogich win? Z dalszego ciągu tego wątku dowiesz się też, że istnieje coś takiego jak kulturalna wymiana opinii:) denko P.S. Co do pseudo, to Twoje (ale przez jedno "p")też nie kojarzy mi się najlepiej ostatnimi czasy - zarzynanie fok i naszch rodaków na lotnisku.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: denko Re: pytacie o Brunello ? ja odpowiem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.09, 13:41 To oczywiście do mojewgo ulubionego interlokutora, niejakiego mapple Odpowiedz Link Zgłoś
honeyaccess Barbi - identyfikacja rocznika 07.03.09, 14:13 > ale sprobowalam prawie wszystkie firmy Brunella takze > moge pomoc ! Marzena, to może mi pomożesz? Mam Barbi Brunello di Montalcino, ale górna naklejka - gdzie był rocznik - odkleiła się. Może znasz jakiś patent na ustalnie rocznika po magicznych numerkach na banderoli (oryginalna z włoch), czy też może czymś innym? Help! Odpowiedz Link Zgłoś
marzena_84 Re: Barbi - identyfikacja rocznika 07.03.09, 14:45 honeyaccess napisał: > > ale sprobowalam prawie wszystkie firmy Brunella takze > > moge pomoc ! > > Marzena, to może mi pomożesz? > > Mam Barbi Brunello di Montalcino, ale górna naklejka - gdzie był rocznik - > odkleiła się. Może znasz jakiś patent na ustalnie rocznika po magicznych > numerkach na banderoli (oryginalna z włoch), czy też może czymś innym? Help! oto link www.consorziobrunellodimontalcino.it/brunello/brunello/wnsh.aspx najpierw wybierz format butelki potem wpisz litery a potem cyfry. Strona jest po wlosku bo po angielsku nie dziala nie wiem dlaczego.! powinno ci wyjsc wszystkie informacje z wiazku tego wina! pozd Odpowiedz Link Zgłoś
honeyaccess Re: Barbi - identyfikacja rocznika 07.03.09, 15:16 > oto link > www.consorziobrunellodimontalcino.it/brunello/brunello/wnsh.aspx Ale czad! Działa! ANNATA 2003 Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
sstar jak jesteś tak miła Marzeno to... 07.03.09, 15:22 może pomożesz mi z innym Brunello... widzisz, też chodzi akurat o Banfi: www.sstarwines.pl/sample.php?inc=note.php¬e=24 tylko ja mam odwrotny problem - znam świetnie rocznik 1996 ale chciałbym ten numerek ... a najlepiej fotkę etykiety;-) szacun marzena, sstar Odpowiedz Link Zgłoś
sstar oczywiście Barbi nie Banfi!!! 07.03.09, 15:24 też nie mogli sobie bardziej podobnych nazw wymyśleć! a jak już pojechałem w tym kierunku to które droga Marzeno wolisz? pzdr, sstar Odpowiedz Link Zgłoś
honeyaccess Re: jak jesteś tak miła Marzeno to... 07.03.09, 15:34 > tylko ja mam odwrotny problem - znam świetnie rocznik 1996 > ale chciałbym ten numerek ... a najlepiej fotkę etykiety;-) to może Ci wysłać foto 2003? W końcu rocznik oderwany, nikt się nie skapnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: jak jesteś tak miła Marzeno to... 07.03.09, 18:38 honeyaccess napisał: > > tylko ja mam odwrotny problem - znam świetnie rocznik 1996 > > ale chciałbym ten numerek ... a najlepiej fotkę etykiety;-) > > to może Ci wysłać foto 2003? W końcu rocznik oderwany, nikt się nie > skapnie ;) poproszę choć gp już mi właśnie wysłał (mieczów ci u nas dostatek) i od razu się ładniej i przytulniej zrobiło:-) www.sstarwines.pl/sample.php?inc=note.php¬e=24 ale oczywiście i 2003 się przyda, możesz mi go wysłać (ale i te przyjmiemy jako zapowiedź...:-) znasz mejla! peace & love, sstar Odpowiedz Link Zgłoś
marzena_84 Re: jak jesteś tak miła Marzeno to... 07.03.09, 20:48 wow !!! smakosze win i informatycy do tego! Congratulazioni! to dzieki osobom jak wy nie wypisalam sie z tego forum! pozdr marzena sstar napisał: > honeyaccess napisał: > > > > tylko ja mam odwrotny problem - znam świetnie rocznik 1996 > > > ale chciałbym ten numerek ... a najlepiej fotkę etykiety;-) > > > > to może Ci wysłać foto 2003? W końcu rocznik oderwany, nikt się nie > > skapnie ;) > > poproszę choć gp już mi właśnie wysłał (mieczów ci u nas dostatek) > i od razu się ładniej i przytulniej zrobiło:-) > www.sstarwines.pl/sample.php?inc=note.php¬e=24 > ale oczywiście i 2003 się przyda, możesz mi go wysłać > (ale i te przyjmiemy jako zapowiedź...:-) znasz mejla! > > peace & love, sstar Odpowiedz Link Zgłoś
marzena_84 mam pytanie! 07.03.09, 21:52 czy moglibyscie mi pomoc i powiedziec jakich producencow Brunella mozna znalesc w Polsce? z gory dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mwi_net Re: mam pytanie! 07.03.09, 22:06 marzena_84 napisała: > czy moglibyscie mi pomoc i powiedziec jakich producencow Brunella > mozna znalesc w Polsce? nie wiem. Ale jako że jak widzę masz już za sobą kilka wypitych win, a nie wszyscy Cię za to kochają ja chętnie zapraszam na swoją stronę (www.mojewino.pl) - nie wyrzucam ludziom, że mają inne upodobania do wina niż ja Odpowiedz Link Zgłoś
honeyaccess Re: mam pytanie! 07.03.09, 22:46 marzena_84 napisała: > czy moglibyscie mi pomoc i powiedziec jakich producencow Brunella > mozna znalesc w Polsce? > z gory dziekuje i pozdrawiam Tu masz paru dostępnych w Polsce - z mojej super prywatnej bazy; na pewno nie wszyscy: Argiano Banfi Barbi Capanna Casanova di Neri Col d'Orcia Forteto Greppone Mazzi (Ruffino) Il Poggione La Manella Lisini Nardi Poggio Antico Rendola Terre de Priori Ino drogie to wszystko ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marzena_84 Re: mam pytanie! 07.03.09, 22:59 honeyaccess napisał: > marzena_84 napisała: > > > czy moglibyscie mi pomoc i powiedziec jakich producencow Brunella > > mozna znalesc w Polsce? > > z gory dziekuje i pozdrawiam > > Tu masz paru dostępnych w Polsce - z mojej super prywatnej bazy; na pewno nie > wszyscy: > Argiano > Banfi > Barbi > Capanna > Casanova di Neri > Col d'Orcia > Forteto > Greppone Mazzi (Ruffino) > Il Poggione > La Manella > Lisini > Nardi > Poggio Antico > Rendola > Terre de Priori > > Ino drogie to wszystko ;) Masz racje tutaj tez nie jest tanie. Ale z tych wszystkich producentow prawie wszyscy sa o dobrej jakosci i cenie. Tutaj aby kupic dobre Brynello trzeba wydac od 20 do 30 euro. mozesz porownac ceny w moim sklepie. www.enotecadipiazza.com. dziekuje za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: mam pytanie! 07.03.09, 23:14 Jest jeszcze SESTI , tego własnie porównywałem cenę w Polsce i u was . U was butelka 31eu , ja płacę 151zł - rocznik 2003 w jednym i drugim przypadku . Pozdrawiam Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
honeyaccess Re: mam pytanie! 07.03.09, 23:22 >ja płacę 151zł - rocznik 2003 A gdzie kupujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: mam pytanie! 07.03.09, 23:41 Kupuję w Grand Cru , ale wlazłem teraz na stronkę i cena bedzie 10 złoty droższa . Oczywiście podaje cenę po rabacie , takim jaki mam . Odpowiedz Link Zgłoś
marzena_84 Re: mam pytanie! 08.03.09, 00:01 bardzo lubie Sesti! Mialam okazje probowac phenomena 2003. Tez bardzo dobra chociaz wole jego zwykle Brunello 2003 moim skromnym zdaniem jest wspaniale!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Brunello IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 12:04 Najlepszym rocznikiem jaki do tej Pory piłem był 1995 rok Rocca . A najlepsze Brunello jakie moim zdaniem powstało jet Poggio al Vento Riserva D.O.C.G 1998 wspaniałe , kwintesencja harmonii .Piłem na wakacjach w Lazio rok temu .Kosztowała mnie butelka 55 EURO . Odpowiedz Link Zgłoś
marzena_84 Re: Brunello 08.03.09, 17:08 Gość portalu: Tomasz napisał(a): > Najlepszym rocznikiem jaki do tej Pory piłem był 1995 rok Rocca . > A najlepsze Brunello jakie moim zdaniem powstało jet > Poggio al Vento Riserva D.O.C.G 1998 wspaniałe , kwintesencja > harmonii .Piłem na wakacjach w Lazio rok temu .Kosztowała mnie > butelka 55 EURO . To musisz sprobowac Poggio al Vento 1999. Wino nie do zapomnienia..... Kosztuje tyle samo ale w smaku jest o wiele lepsze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
januszom Re: Brunello 16.03.09, 06:33 Pani Marzeno, będę zobowiązany gdyby Pani podzieliła się swoją opinią o roczniku 2004. Wiem że jest uważany za wybitny, ale nie wszystkie Brunella cieszą się taką opinią. Które z nich Pani mogłaby polecić w przedziale do €40,00. Dziękuje. Janusz Odpowiedz Link Zgłoś
marzena_84 Re: Brunello 16.03.09, 18:20 januszom napisał: > Pani Marzeno, > będę zobowiązany gdyby Pani podzieliła się swoją opinią o roczniku 2004. Wiem ż > e > jest uważany za wybitny, ale nie wszystkie Brunella cieszą się taką opinią. > Które z nich Pani mogłaby polecić w przedziale do €40,00. Dziękuje. Janus > z W okazji Benvenuto Brunello mialam mozliwosci spròbowania z wielu producentòw rocznika 2004. Rocznik jest fantastyczy chociaz bardzo trudny do picia w tej chwili, ale o fantastycznym potenzjale. Wszystkie wina byly bardzo mocne o ostrym zapachu alkoholu wysokim taninie i wysokiej kwasowosci ale o pelnym owocowym smaku. ( zalerzy od producenta ) Gl0'wnie tradycjonalni producenci maja chudsze wina on nowego typu. Bardzo lubie Fanti mniej niz 30.00 euro mimo ze 2004 bardzo mile i pelne bo starzeje w tonneaux e francuskim drewnie. Lubie Cru Madonna delle Grazie z firmy Marroneto, zapach ( po dlugim oczekiwaniu )jest wspanialy: delikatne jagody i wisnie. Ostatnio pilam Brunello Fattoi 2003, moim zdaniem wino ktore jest wspaniale! Tanina jeszcze mocna ale przy grilowanym misie akurat pasowala.! Z serami pròbowalam Ciacci Piccolomi 2003 bardzo ladnie bylo to dopasowane. moglabym pisac i pisac, ale nie chcialabym cie znudzic i moglbys sobie pomyslec ze jestem jakas pijaczka. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marzena_84 poradnik do win 16.03.09, 19:15 mam problem z opisaniem po Polsku win. Czy moglibyscie mi podowiedziec pare dobrych polskich poradnikòw bym mogla sie nauczyc. Niestety nie mòwiac duzo po Polsku slowka sie zapomina......... Odpowiedz Link Zgłoś
wein-r Re: mam pytanie! 08.03.09, 19:32 Marzeno. Listka producentów BdM już na wątku "do Cerretalto i lubiących brunello". a jeśli chodzi o Costanti to ja piłem z etykietą Conti Costanti. W "przewodniku" W. B. i M. B. piszą o Andrea Costanti. Obie marki (jeśli to nie ta sama) dostępne w PL. Pa, pa. wein-r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: pytacie o Brunello ? ja odpowiem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 18:31 Skoro pracujesz w tym Raju na ziemi powiedz mi coś o obiekcie ADLER THERMAE jego fantastycznej piwnicy uznanej na całym świecie . Byłaś tam jak wrażenia ? Odpowiedz Link Zgłoś
marzena_84 adler 16.03.09, 19:12 Gość portalu: Tomasz napisał(a): > Skoro pracujesz w tym Raju na ziemi powiedz mi coś o obiekcie > ADLER THERMAE jego fantastycznej piwnicy uznanej na całym świecie . > Byłaś tam jak wrażenia ? przykro mi nie bylam, wiem ze jest pieknie i mam zamiar sie tam wybrac , ale nigdy nie mam czasu.......... szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś