Dodaj do ulubionych

LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS

30.01.06, 05:35
1. amerykański staffordshire terrier
2. amerykański pit bull terrier
3. perro de presa mallorquin
4. buldog amerykański
5. bulterrier
6. bullmastiff
7. cane corso
8. dog argentyński
9. dog de Bordeaux
10. fila brasileiro
11. mastif
12. mastif angielski
13. mastif hiszpański
14. mastino napoletano
15. mastif pirenejski
16. mastif tybetanski
17. perro de presa canario
18. tosa inu
19. beauceron
20. bouvier des Flandres
21. czarny terier
22. doberman
23. dog niemiecki
24. owczarek niemiecki
25. rottweiler
26. sznaucer olbrzym
27. akbasz dog
28. anatolian karabash
29. moskiewski stróżujący
30. owczarek kaukaski
31. owczarek południoworosyjski
32. owczarek środkowoazjatycki
33. hovawart
Oto rozszerzona lista ras uznawanych za niebezpieczne.Najtrudniej mi sie
zgodzic,z umieszczeniem tu sznaucera olb.,ale to tylko moje osobiste odczucie.
Moze lista ta posluzy komus przy wyborze psa dla dziecka ,czy domu gdzie ono
przebywa.Bardzo trudno na tym forum o obiektywna ocene psa najlepiej
nadajacego sie dla malucha.Reklamowane sa ras
(np.amstafy,bulteriery,staffordshire ter...)gdzie trzeba poswiecic psu ogrom
czasu i miec spore doswiadczenie aby je prawidlowo wychowac.Gdzie wiec jest
czas na dziecko,ktore jest tu najwazniejsze?
Mowy tez nie ma aby dzieci starsze mogly wyjsc z wyzej przedstawionymi
samodzielnie na spacer.Dla kogo wiec maja byc te psy??
Proponuje,jezeli mamy juz jakies preferencje do danej rasy,zaglabic sie w
lekture o nich.

Obserwuj wątek
    • captroy Re: LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS 30.01.06, 06:04
      Nie dodalem,ze oficjalnie w ustawie figuruje wciaz 11 ras sposrod wyzej
      wymienionych.
      • bullowy Re: LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS 30.01.06, 12:07
        no własnie poczytac lektur trzeba ,
        amstaff i american staffordshire terier to jest ta sama rasa..
        Ja uważam,że powinna raczej powstac lista rodzajów ludzi którzy nie powinni
        posiadać w/w ras,i na tej liście umieściłbym ludzi
        typu,dresiarz,recydywista,paranoik,głupek,nerwus czy słaby psychicznie itd itp
        • pstryczek3 Re: LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS 30.01.06, 13:42
          Bullowy, co racja to racja, ale ja np swojej ulubionej rasy, którą tak polecam
          do rodzin z dziećmi (cavalier) również nie poleciłabym a wręcz zakazała
          posiadać osobom typu: dresiarz, recydywista, paranoik, głupek, nerwus, słaby
          psychicznie. Żadna osoba tego typu nie powinna posiadać w ogóle psa.
          Ale chciałabym jeszcze coś dodać, czasami pies trafia do rodzin normalnych,
          gdzie ludzie dbają o psa, dobrze go traktują, ale też nie mają dla niego za
          dużo czasu i nikomu nie chce się (lub po prostu nie ma czasu) od psa niczego
          wymagać, uczyć, i takim rodzinom też nie polecałabym nabywania do domu
          zwierzęcia, nawet rasy cavalier. Każdy pies wymaga jakiegoś wysiłku od
          właścicieli, na pewno cavalier wymaga mniej wysiłku niż inne, większe rasy a
          tym bardziej rasy z tych wymienionych na liście, ale żeby mieć psa, trzeba brać
          za niego odpowiedzialność i robić wszystko, aby ten pies mógł normalnie
          funkcjonować w rodzinie, czyli jeśli jest to pies, który wymaga ruchu, dać mu
          codziennie tą porcję ruchu. Każdy pies lubi też kiedy się od niego czegoś
          wymaga. Gdybyście widzieli mojego cavaliera jak bardzo sie cieszy, kiedy
          poświęcam mu uwagę i np każę czegoś szukać, aportować. ten pies jest wtedy
          najbardziej szczęśliwy i myślę, że do harmonii w rodzinie potrzebne jest
          również podjęcie starań, aby także pies czuł się szcześliwy. Tak jak uczymy
          nasze dzieci, bawimy się z nimi, bo dzieci tego bardzo potrzebują dla
          normalnego rozwoju, tej uwagi, poświęcenia czasu, tak samo musimy tą uwagę
          poświęcać naszym psom. Im więcej wymagamy, poświecamy uwagi tym nasi
          podopieczni są szczęśliwsi, i mówię to jako matka i posiadaczka psa. Na prawdę
          na samym wyborze rasy historia się nie kończy, podobnie jak jest kiedy rodzi
          się dziecko. Wtedy historia dopiero się zaczyna i wymaga od nas nieustającego
          wysiłku. Ale też prawda jest taka, że jedne dzieci łatwiej się wychowuje inne
          trudniej, podobnie jest z psami. Z psami jest jednak tak, że można w dużym
          stopniu przewidzieć jakie ma predyspozycje poprzez wybór rasy.
        • pstryczek3 Re: LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS 30.01.06, 14:39
          A tak w ogóle, żeby nie było, że jestem jakąś paranoiczką co to boi się psów z
          tych wymienionych na liście, to powiem Wam, że miałam kiedyś rottweilera jako
          nastolatka, ale niestety sąsiad się go bardzo bał i otruł go kiedy miał 9
          miesięcy. Nie zdążył nasz rottek nawet dorosnąć. Akurat nasz rottweiler wydawał
          mi się bardzo łagodnym psem, ale nie mieszkał w domu tylko w budzie i biegał
          swobodnie po ogrodzie. I m.in. z takich powodów nie polecam nikomu trzymania
          psów w budach, nawet jeśli sobie ktoś planuje poświęcać psu dużo uwagi po pracy
          czy szkole. Ja wiem jak to jest z takimi planami, bo tyle ile znam osób, co
          miało czy ma psy na dworze, to wiem jak to jest z tym kontaktem z psem. Jest on
          zdecydowanie mniejszy (gorszy) niż kiedy pies mieszka w domu. Taki pies nigdy
          nie jest takim członkiem rodziny jakim by był mając ten kontakt znacznie
          bliższy. Pies przebywający w rodzinie na codzień również dużo łatwiej uczy się
          reguł panujących w domu i będzie psem dużo lepiej wychowanym, łatwym we
          współżyciu niż taki pies mieszkający poza domem. To taka dygresja a propo osób,
          które planują mieć psa na dworze w budzie i poszukują odpowiednich ras, które
          też miałyby odpowiedni stosunek do dzieci.
          • bullowy Re: LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS 30.01.06, 15:05
            no i zgadzam sie w 100%, i gratuluje podejścia i postawy :)
            pozdro
    • elunia78 Re: LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS 30.01.06, 15:46
      Captory mnie również dziwi tak ogromne zainteresowanie - na tym forum - rasami
      powszechnie uznawanymi za bardziej agresywne. Chyba wynika to z faktu iż rasy
      te są bardzo kontrowersyjne i wywiązała się zwykła dyskusja na ich temat.....

Ja sama chyba niepotrzebnie "rzuciłam wątek" amstfy, spoodziewając się
      jednoznacznego odradzania tej rasy rodzinom z dziećmi....

Proszę powiedz mi kto jest autorem tej listy?
      • bullowy Re: LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS 30.01.06, 16:58
        nie, zainteresowanie tematem wynika z faktu,że padło pytanie dotyczące jednej z
        tych taaakich ras,czy nadają sie do domu z dziećmi i były odpowiedzi,że wogóle
        nie.Aż znalazł się prawdziwy,żywy posiadacz dwóch dzieci(rok i 7 lat) i
        właściciel dwóch taaakich psów(2 i 7 lat) i powiedział ,ze to nie prawda, bo
        się nadają :)

A dobrze w sumie,że rzuciłaś ten wątek,bo wyszło szydło z worka i pare osób
        dowie się jak jest w rzeczywistosci z taaakimi psami

Autorem ustawy o psach ras tzw agresywnych jest jedna z bardziej
        populistycznych partii,a na jej zamówienie członkowie związku kynologicznego
        musieli wytypować grożne rasy.No i wytypowali takie jakich sami nie
        hoduja,takich co nikt nie ma, lub takich co nie uznają za rase.Tak jest np. z
        pitbullami,których związek kynologicznynie uznaje za rase i jest ich w Polsce
        bardzo mało więc są na liście, a amstaffy które są hodowane i uznane za rase na
        liscie nie są.Wielu z tych ras nie ma w Polsce wogole.A statystycznie to i tak
        w pogryzieniach królują kundle i żadne sankcjonowanie właścicieli, nie
        jednokrotnie drogich rasowców tego nie zmieni
        ------------
        • bullowy Re: LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS 30.01.06, 17:12
          przepraszam za błąd, napisałem że zwiazek kynologiczny uznaje pitbulla za rase
          a powinno byc,że nie uznaje, oczywiście.
      • olga727 Re: LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS 30.10.13, 14:23
        elunia78 napisała:
        > Ja sama chyba niepotrzebnie "rzuciłam wątek" amstfy, spoodziewając się
        > jednoznacznego odradzania tej rasy rodzinom z dziećmi....
        >
        Co myślicie o bernardynach nie wyszkolonych tylko puszczonych samopas na wiejskim podwórku ?
        • olga727 Re: LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS 30.10.13, 14:31
          olga727 napisała:
          > Co myślicie o bernardynach nie wyszkolonych tylko puszczonych samopas na wiejs
          > kim podwórku ?

Sąsiadka,aby sprowadzić swojego półrocznego bernardyna z drogi na podwórko,ucieka przed nim w tymże kierunku,bo inaczej pies nie wróci sam. Nikogo nie słucha,zero kontaktu ze smyczą bo:"zrzuci sobie obrożę przez głowę". Sąsiadka mieszka z ośmioletnim synem. Poradźcie mi co ja mogę z tym zrobić,bo sąsiadka nie chce słyszeć o żadnym szkoleniu dla psa. To jest młody pies,a my już się go boimy. :( :(
          • zwinkaelinka Re: LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS 30.10.13, 15:33
            Psy pozostawione bez choćby elementarnego przeszkolenia, szczególnie dużych ras, to tak na prawdę tykająca bomba zegarowa!

Bernardyny są łagodne, ale miewają silny instynkt terytorialny i zamiłowanie do stróżowania. Może się okazać, że za kolejny rok czy dwa pies nie pozwoli nikomu wejść na posesję, albo co gorsza będzie się włóczył po okolicy uznając pół wsi za swój teren. A od tego do tragedii droga niedaleka...

Spróbuj wyperswadować sąsiadce, że po tym jak pies kogoś ugryzie nie będzie już wyjścia i pies prawdopodobnie trafi do uśpienia, a teraz jeśli zwierzak jest młody, to jest jeszcze szansa na to, by się ucywylizował i nauczył niezbędnych rzeczy. Jeśli nie kurs posłuszeństwa, to niech chociaż sami układają tego bernardyna - t jeden z największych i najcięższych psów, do tego nieufny wobec obcych, wiec może naprawdę przysporzyć później wielkich problemów.
            • olga727 Re: LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS 30.10.13, 16:19
              Ja sobie zdaję z tego sprawę,ale ona (sąsiadka)chyba nie. Jakiś czas temu,mieliśmy nieprzyjemne zdarzenie z tym psem u nich na podwórku(podrapał pazurem młodszej córce nogę) i od tego czasu muszę starszą córkę przeprowadzać ponad 200 metrów za posesję sąsiadki,bo dziecko się boi( wcale jej się nie dziwię). Jakoś tydzień temu córka wracała sama ze szkoły,pies(samiec) biegał luzem po drodze,stanęła jak wryta i czekała aż zwierzak wróci na posesję-ani myślał. Na szczęście szedł inny sąsiad i córkę zaprowadził pod nasz dom. Najbardziej boję się,pogryzienia przez niego-bo może zmiażdżyć kości i co wtedy.To,że kundel zostanie uśpiony,nic nie zrekompensuje kalectwa,lub nie daj Boże utraty życia dziecka. :(
              • chalsia Re: LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS 18.11.13, 14:16
                zgłoś na policję i już
    • de_la_hoya Re: LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS 11.02.06, 18:42
      moim zdaniem wszystkie rasy mozna uznac za agresywne i wszystkie za nadajace sie
      do domow gdzie sa dzieci...
      sama mam 7 letnia rottweilerke i prawie dwuletnie dziecko, i jakos zyjemy...
      wiadomo ze trzeba pilnowac... dziecka, bo wiadomo jakie sa maluchy, napastuja
      pieska myslac ze to wspaniala zabawa a bieny psiak, nawet ten najbardziej
      cierpliwy, moze w koncu miec dosc takich zachowan...
      znalazlam kiedys amerykańskiego pit bull terriera (nr 2 na liscie) i mimo ze go
      oddalam (nie dogadywal sie z moja suka) to w domu do ktorego trafil bylo troje
      malych dzieci z ktorymi swietnie mu sie zylo i dzielnie znosil wszelkie "tortury"
      • lola211 Re: LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS 11.02.06, 20:39
        Jakies pomieszanie pojec nastepuje.Owszem ,kazdy pies moze byc agresywny i źle
        ulozony i w ogole nieznosny.Tylko, ze tak sie sklada ,iz najwiecej przypadkow
        smiertelnego pogryzienia czlowieka, dziecka, dotyczy tylko kilku ras(czy psów
        podobnych do rasy).Nie trzeba byc wrozka, zeby na hasło "pies zagryzl
        czlowieka" pzypuszczac( i z reguly slusznie), ze bedzie to rotek czy
        amstaff,badz cos a'la wilczur.Dziwny zbieg okolicznosci, czysty przypadek czy
        pewna prawidłowosc?
        Nie ma doniesien o smiertelnym pogryzieniu przez jamnika, czy pudla.
        Kompletnie nie przekonuja mnie argumenty, ze "ja mam takiego psa i jest super
        lagodny"- owszem, tak moze byc, ale moze byc i inaczej.Jest tyle róznych ras do
        wyboru, zupelnie nie rozumiem, po co ludzie narazaja wlasne dzieci na ryzyko
        zaatakowania przez psa i to nawet smiertelnego? Lepiej dmuchac na zimne- tak
        uwazam.
        • captroy Re: LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS 12.02.06, 02:36
          W mediach ukazuja sie tylko te najdrastyczniejsze przypadki spowodowane przez
          psy.Jednakze zaglebiajac sie w statystyki policyjne,liczba atakow psow na ludzi
          wynosi ok 10tys.rocznie(ataki udokumentowane),inne zrodla podaja,ze liczba ta
          jest znacznie wieksza.
          Podobnie jak lola211 mysle,ze trzeba dmuchac na zimno..Zastanawia mnie czeste
          oburzanie sie ludzi,posiadajacych psy,o posadzanie ich pupili o
          agresje..Wydajem mi sie ,ze doskonale znam swoje psy,ale kiedy moja corke
          odwiedzaja goscie,izoluje je od jej towarzystwa.To,ze psy sa w niej zakochane
          nie oznacza,ze tym samym uczuciem beda darzyc inne dzieci.Poza tym reakcje
          dzieciakow sa czesto nieprzewidywalne(jak i ich zabawy..)i dla psa wcale nie
          musza oznaczac fajnej gierki.Jednym z najbardziej glupawych tekstow jakie
          slysze czesto przy okazji spacerow,kiedy to podbiega do nas duze
          psisko,jest;"prosze sie nie bac on nie gryzie".W tym momencie akurat malo mnie
          to obchodzi..
          miasta.gazeta.pl/poznan/1,53201,2885874.html
        • sherman-doberman Re: LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS 22.09.06, 00:12
          Owszem, są doniesienia.
          Proponuję wpisanie na listę psów niebiezpiecznych
          yorkshyra! Zdarzyło się bowiem w Angli parę lat temu, że
          właśnie yorkshyrek zagryzł dziecko (niemowlę).
          Ten fakt dowodzi, że w ogóle coś takiego jak lista psów czy ras niebezpiecznych
          jest kompletnym nonsensem. I wyjaśnia, dlaczego są kraje, gdzie takch list nie ma
          albo już nie ma.
          Każdy pies może być niebezpieczny dla ofiary od odpowiednich
          dla siebie gabarytach. Najbardziej niebezpieczni są ludzie.
          Na smycz i w kaganiec!
        • paenka Re: LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS 06.10.07, 10:16
          Najwiecej takich przypadkow widac na przykladach "ras" agresywnych poniewaz sa to bardzo popularne rasy i weszacy zysk pseudohodowcy rozmnazaja te psy jak popadnie bez zwracania uwagi na predyspozycje psychicznego takiego psa. Kolo toczy sie dalej. Takiego tanszego pieska, z agresja wpisana w rodowod i opinie (wiadomo te psy byly hodowane do walk na samym poczatku swojego istnienia) i taki elwasnie osoby typu dres albo niunia, ktora fajnie wyglada na miescie wymalowana i w szpilach ( a ma 15 lat) prowadzaca agresora na smyczy. Wiadomo ci ludzie raczej pojda na latwizne i kupia psa nie dla papieru tylko dla po prostu respektu i wielkich gał swoich znajomych i po prostu wydadza conajwyzej kilkaset zlotych a nie kilka tysiecy.

Zgadzam sie zwe zdaniami poprzendikow, ze tak naprawde to ludzie powinni byc RZEZYWISCIE badani w kierunku posiadania psa jakiejkolwiek rasy. Takie badania powinny byc naprawde przeprowadzane a nie jak do tej pory zeby miec pozowlenie na psa rasy agresywnej to albo sie go nie wyrabia i nikt nie sprawdza bo sie i tak na tych rasach nie zna, albo jakos cichaczem zezwolenie sie zalatwi.
          Sama jakis czas temu bardzo bylam zachwycona rasa tosa inu, pie sten jest na liscie. Rzadko spotyka si ete rase na zywo ale jednak mialam te przyjemnosc w moim 50 tys miescie. Na oko ktos kto po prostu sie kompletnie nie zna, powiedzialby ze jest to jakis dog a jednak...pogadalam z wlascicielem. Pies nierodowodowy a pozwolenia nie ma. W zasadzie ten pan przemilczal moje pytanie jak to jest ztymi pozowleniami. I taksie zamyka bledne kolo.
    • lavelia Re: LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS 07.03.06, 13:32
      Beauceron, bouvier des Flandres, Hovawart, dog niemiecki to rasy
      niebezpieczne ??!! Co za ignorant robił tą listę?! Chyba jakiś domorosły
      kynolog. Jesli ktoś nie zna się na tym temacie to nie powinien wypisywać takich
      bzdur! Równie dobrze mozna tu dopisać jamnika, któremu dziecko wsadzi palec do
      oka - też ugryzie.
      • pani30 Re: LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS 11.03.06, 19:30
        Ja uważam że jak się ktoś decyduje na psa(obojętnie jakiej rasy)to najpierw powinien trochę poczytac o psach z danej rasy!Ja 1,5roku temu kupiłam amstaffa ale za nim go kupiłam to bardzo dużo poczytałam o tej rasie,rozmawiałam z ludźmi co je maja!I chociaż w jakimś stopniu mam do niego zaufanie to nigdy ale to nigdy nie zostawię go z moimi dziecmi(6lat i 6miesięcy)!Mój pies jest bardzo posłuchany!Niedawno został pogryziony przez innego duzego psa(wyglądał na doga ale co to było to nie wiem)a tak wogóle to nie pierwszy raz został pogryziony przez innego psa nie mógł się obronic bo był w kagańcu!Zmierzam do tego że jak ma się psa(obojętnie jakiej rasy)to powinien byc wyprowadzany na smyczy i w kagańcu!Pewnie że jak ktoś przychodzi obcy to staram się go odizolowac bo to tylko pies i nie wiem jak odczyta zachowanie danej osoby!Amstaffy to bardzo mądre psy ale tylko dla ludzi co maja czas i chec aby poświecic im troszke uwagi w kwestii wychowania!Ja sobie nie wyobrażam żeby mój pies spał na łóżku ma swoje legowisko i tam jest jego miejsce!!Jeszcze nigdy nie warknął na moje dzieci i sobie nie wyobrażam takiej sytuacji!

pozdrawiam
        bobasy.pl/?u=2811&s=c0cbe1ae487e72bed511f5f1bdef8aec&
    • shady27 Re: LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS 25.03.06, 21:04
      ja mam skrzyzowanie tosa inu z owczarkiem niemieckim :) i w stosunku do dziecka jest wspanialy
    • byzantium Re: LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS 22.06.06, 18:05
      Ta lista, która na szczęście jeszcze nie jest oficjalna to jedna wielka porażka...
      Są na niej prawie wszystkie rasy większe od Beagla :/
      Uważam, że nie powinno być nacisku na psy rasowe= rodowodowe, tylko na mieszańce
      i psy z pseudochodowli. To właśnie takie psy atakują ludzi, są bombami na
      czterech łapkach. Co ta lista da, skoro dotyczy ona tylko psów zarejestrowanych
      w związku- a co z psami sprzedawanymi na targach, bazarach ?? Kto miałby
      stwierdzić jakiej są rasy i czy są zgodne ze wzorcem :/
      Aktualna lista jest "martwa", nic nie daje. Dopisanie kolejnych ras nic nie zmieni.
    • kasztanka77 Re: LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS 26.11.06, 16:51
      dziwne ze tosa inu jest na tej liscie .....
      to taki spokojny i lagodny piesek .....
      • czekoladka90 Re: LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS 27.09.07, 22:38
        Kto zadecydował o tej liście i jakimi cechami wyróżniają się te psy ?

Ja mam doga niemieckiego w/w i to jest taki wielki cielak w stosunku do ludzi (
        nieraz sie nawet boi) ,który kocha dzieci :)
        • bozenka12 Re: LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS 03.10.07, 03:07
          jestem tu pierwszy raz. A juz sie z czym nie zgadzam:) Z ta lista
          oczywiscie. Mam dzieci i mam amstaffa. Super pies rodzinny. Nigdy
          nie warknela nawet na dzieci. Kocha je bardzo.
          • kosmo37 Re: LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS 13.04.09, 18:23
            Dziwna lista-posiadam 2 dogi niemieckie fakt-są duże ale i bajecznie
            łagodne!Mój syn jest dzieckiem które muszę uspokajać i nie raz
            wrzasnąć by wreszcie dał psom spokój...A te moje ciapki sporadycznie
            warknąć raczą-i tylko w sytuacjach skrajnych:(I jeżeli chodzi o psa
            dla dziecka to naprawdę po zapoznaniu sie z wieloma rasami i ich
            psychikom polecam jednak doga:)))
            • chalsia Re: LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS 28.10.09, 10:09
              lista ras niebezpiecznych obejmuje JEDENASCIE ras: amerykański pit bull terrier,
              pies z Majorki, buldog amerykański, dog argentyński, pies kanaryjski, tosa inu,
              rottweiler, akbash dog, anatolian karabash, moskiewski stróżujący i owczarek
              kaukaski.
              Obecnie zastanawiają sie nad wpisaniem na listę amstafa.

Niżej podana lista 31 ras już dawno została obcięta do ww. 11-stu.
    • the_vicious_one Re: LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS 14.07.09, 15:03
      Tę listę można sobie w d* wsadzić. Tak naprawdę niebezpieczne są psy z
      pseudohodowli, gdzie nikt nie dba o eliminowanie jednostek agresywnych.
      Zlikwidować wszystkie nielegalne hodowle, a wtedy można się bawić w egzekwowanie
      pozwoleń od właścicieli psów rasowych. Ale jak ktoś już inwestuje 4000 żeby
      sobie kupić np Amstaffa z rodowodem, to myślę, że wcześniej się zapozna z
      cechami rasy. A dresik sobie kupi psa za 500 zł i będzie szpanował na osiedlu...
      do pierwszego pogryzienia.

Inna rzecz, że głównym kryterium tej listy był chyba gabaryt psa. Nie będę
      podpowiadać autorom, ale jeszcze Bloodhounda tu nie ma :P
    • najlepsza-1 Re: LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS 27.07.11, 13:35
      Na 6 miejscu jest Tosa- inu mam takiego psa który ma 4 lata .Jest on w stosunku do ludzi łagodny nawet bardzo .Ale co do psów jest agresywny .Mam 13 lat i wychodzę z nim sama na spacery odkąd jest u nas w domu jest silny nawet bardzo ale nie sprawia problemu .Jest on wspaniałym psem uwielbiam spędzać z nim czas. Zawsze jest w stanie mnie obronić już nie raz tego dowiódł polecam tą rasę .
    • kami_aicha Re: LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS 05.10.12, 22:59
      każdy pies może być agresywny w zależności od tego jak "zajmuje się nim" właściciel. Ja mam przykład agresywnej shih tzu, która w aktach agresji straciła na moich rękach większość przednich mlecznych zębów... a przecież jest to jedna z ras polecanych "dla dzieci". na szczęście na półrocznym szkoleniu dla psów jej zachowanie ustabilizowało się i obecnie nie ma problemu, a dzieci uwielbia. natomiast najbardziej agresywny pies z jakim miałam styczność to labrador, którego nie ma na liście, a te psy potrafią być jak maszynki do zabijania i sama tego doświadczyłam. lista "groźnych ras" to dla mnie bardziej mit. problem polega na tym, że ludzie kupują sobie psy, które im się podobają nie mając zielonego pojęcia o rasie i jak trzeba się zająć danym psem. I NAJWAŻNIEJSZE: jeśli dziecko i praca wypełniają większość dnia, nie kupujmy psiaka. bo to żywa istota dla której trzeba mieć czas nie tylko na spacery, ale też wychowanie i zabawę. inaczej to dla mnie równoznaczne z pracą np na 2 etaty... człowiek wychodzi z domu o 4 rano a wraca o 23. ale ma sadysfakcje że cały dzień ktoś na niego czeka w domu, tylko po co? jeśli się dla tej małej włochatej istotki nie ma czasu?
    • little-body Re: LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS 04.02.13, 14:45
      tak naprawdę każdy pies może być niebezpieczny, jeśli jest niewłaściwie wychowany, albo zastraszany :(
      • kamykrmcf Re: LISTA NIEBEZPIECZNYCH RAS 20.07.13, 17:59
        Każdy pies może być niebezpieczny, jak też każdy może być najlepszym kumplem Waszym i Dziecka. Moje "dzieciaki" psie i ludzkie ;) świetnie się dogadują, ale też się baliśmy jak psiaki zareagują na Małą gdy dowiedzieliśmy się o ciąży. Koleżanka poleciła nam świetną behawiorystkę, która wytłumaczyła nam co i jak w relacjach pies/dziecko. (P. Julia - psiastrefa.pl) teraz my możemy polecać ją innym :) Nie martwcie się, naprawdę można wszystko zgrać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka