Dodaj do ulubionych

przygotowanie do wprowadzenia stałych pokarmów

26.05.07, 21:13
Dzień dobry Pani Doktor,
jeśli mogę to poproszę Panią o poradę ;-)
Moja córka ma 3,5 miesiąca i powoli przygotowuję się do wprowadzania pokarmów
innych niż mleko. Urodziła się z wagą 3180 a dwa tyg temu ważyła 6200. Od 3
tyg życia jest karmiona mlekiem sztucznym - początkowo Bebilon 1, a od ok. 8
tyg życia Bebiko Omneo 1. Mąż jest alergikiem, ale nie jest to żadna alergia
pokarmowa. Kupy - codziennie od 1 do 3, czasami zielone i bardzo luźne
(niekiedy prawie całe wsiąkają w pieluchę. Nie ma żadnych problemów skórnych.
Córka jest pogodnym dzieckiem, dobrze się rozwija. Na dzień dzisiejszy jej
dzień wygląda w przybliżeniu w ten sposób (obecnie je mniej ze względu na
upały chyba):
po 8 - pobudka
8:30 160 - 180 ml mleka
11:00 - 12:00 drzemka
12:15 160 ml mleka
13:00 - 16:00 spacer (drzemka)
16:30 160 ml mleka
18:15 - 19:15 drzemka
20:00 160 ml mleka (po kąpieli, po podaniu mleka sen nocny)
4:00 - 5:00 130 - 160 ml mleka (w nocy budzi się już tylko raz)

Córka prawie w ogóle nie chce pić pomiędzy posiłkami - próbowałam jej podawać
wodę lub herbatki ziołowe Hipp. Od czego dobrze by było zacząć wprowadzanie
stałych posiłków? Myślałam o soczkach (może wtedy zacznie pić) i o jabłku. Do
jakiego układu posiłku powinnam dążyć? Czy przerwy między posiłkami - jeśli
pojawi się zupka itd. powinny być mniejsze? Staram się karmić córkę o stałych
porach, ale są one efektem obserwacji dziecka, nie narzucałam ich. Jaka jest
zasada wprowadzania nowych pokarmów? Czy najlepiej jest najpierw powoli
wprowadzić wszystkie nowe posiłki (owoce, soki, zupki, kaszki, kleik) i
dopiero potem podawać stopniowo różne smaki poszczególnych potraw?
Przepraszam za tak długi wpis, ale podałam wszystko co wydaje mi się mieć
znaczenie. Miałam ciężkie chwile po urodzeniu córeczki z karmieniem i nie
chciałabym popełnić zbyt wielu błędów przy wprowadzaniu nowych pokarmów.

Mam też pytanie o naczynia, z których je/pije dziecko. Czy to dobrze, że
będzie miało taką różnorodność - mleko przez butelkę, napoje z niekapka, a
zupka i owoce łyżeczką?

serdecznie pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • barbara.gierowska Re: przygotowanie do wprowadzenia stałych pokarmó 27.05.07, 22:13
      Witam,
      Proponuję postepowac zgodnie z zasadami rozszerzania diety tzn 1 nowy
      produkt /tydzień. Mozna spróbować zacząć od kleiku do wieczornego mleka,w
      nastepnej kolejności proponuję np jarzyny jako pierwociny zupki np o 12 i
      deserek ok 16 ( lub po prostu kaszka na gesto z dodatkiem owoców ze słoiczka).
      Po posiłku bezmlecznym trzeba się liczyć z tym,zę przynajmniej poczatkowo
      dziecko bedzie szybciej głodne i pora nastepnego karmienia się przyspieszy.
      Nowe stałe posiłki proponuje podawać łyżeczką,róznorodnośc w sposobie
      podawania nowych posiłkow ma niewatpliwie walor edukacyjny
      • arvenha_81 Re: przygotowanie do wprowadzenia stałych pokarmó 28.05.07, 10:43
        Dziękuję bardzo za odpowiedź. Rozumiem, że w takim razie wprowadzenie skrobanego
        jabłka i soku mogę sobie przełożyć na później? Czy dodanie kleiku do wieczornego
        mleka nie spowoduje tego, że wypadnie to nocne karmienie? Już teraz córka je 5
        razy na dobę... Chyba że z powodu coraz większej ilości stałych posiłków w ciągu
        dnia będą one częściej podawane i ich liczba się nie zmieni. Jak się domyślam -
        sprawa indywidualna i trzeba poobserwować ;-)

serdecznie pozdrawiam
        • barbara.gierowska Re: przygotowanie do wprowadzenia stałych pokarmó 29.05.07, 18:35
          Witam,
          Przetwory owocowe mozna wprowadzać nastepnej kolejności ,przy dobrej tolerancji
          kleiku i warzyw. Co do czestosci posiłkow - myslę,ze stopniowo wszystko sie
          ułozy samo. Ważne,aby maluch był zadowolony i prawidłowo przybywał na wadze
          • arvenha_81 Re: przygotowanie do wprowadzenia stałych pokarmó 04.06.07, 21:10
            Witam Pani Doktor,
            ważyłam córkę - 6840, 9 czerwca kończy 4 miesiące ;-) ostatnio coraz częściej
            wyrzuca sobie posiłek nocny - wczoraj np. zjadła o 20:15 i obudziła się dopiero
            o 8:15. Mam następujące pytanie - czy w takiej sytuacji mam nadal zaczynać
            wprowadzanie pokarmów od kleiku czy póki co wprowadzić tylko zupkę? czy to nie
            wpłynie na jeszcze dłuższy sen nocny córki? W schemacie żywienia kaszka i kleik
            pojawia się z tego co pamiętam dopiero w 7 miesiącu. Czy powinnam tak jakoś
            "pomanewrować", żeby zupkę wprowadzić jako dodatkowy posiłek czy raczej
            standardowo zastąpić nią jeden z dotychczasowych (wtedy zostanie 3xmleko plus
            zupa). Obecnie (jeśli są 4 posiłki na dobę, to córka zjada 600-700 ml dobowo).

serdecznie pozdrawiam
            • arvenha_81 Re: przygotowanie do wprowadzenia stałych pokarmó 04.06.07, 21:44
              Chciałam jeszcze zapytać Panią - kiedy najlepiej przejść na inne mleko? Teraz
              córka pije Bebiko Omneo 1, ale od dawna nie ma już żadnych problemów z kupą, nie
              płacze itd. czy można zatem przejść spokojnie na tańsze mleko (to jest główny
              powód), np. Bebiko zwykłe? Od razu na 2? Czy lepiej wstrzymać się z ty i zmienić
              w 7 m-cu dopiero? Teraz będzie miała wprowadzany kleik, warzywa, kaszkę i owoce,
              więc nie chcę mieszać jej za bardzo.
            • barbara.gierowska Re: przygotowanie do wprowadzenia stałych pokarmó 04.06.07, 23:44
              Witam,
              Co do mieszanki - z racji obciązenia rodzinnego alergia - proponuję Bebiko HA.
              Co do rozszerzania diety - ovczywiście mozna zacząć od zupki( z dodatkiem
              kleiku)
              Prosze wprowdzic zupke w godzinach "obiadowych",i na razie uzupełniac ten
              posiłek mlekiem - w miare potrzeb malucha
              • arvenha_81 Re: przygotowanie do wprowadzenia stałych pokarmó 18.06.07, 11:22
                Pani Doktor,
                postanowiliśmy jednak pozostać przy Bebiko Omneo (za jakiś miesiąc przejdziemy
                na 2). Córka dostaje już kleik do ost. posiłku (ok. 20) - 4 płaskie łyżeczki na
                160 ml mleka, papkę z marchewki i ziemniaka (wprowadzałam osobno w odstępstwie
                czasu). Nie budzi się już w nocy, więc pozostały 4 posiłki na dobę. Wczoraj
                zjadła 100 g papki marchewkowo-ziemniaczanej rozrobionej z wodą i wyglądała na
                najedzoną więc jej już nie podawałam mleka, zasnęła ładnie na spacerze i mleko
                dostała dopiero o 16:30. Dzisiaj dodam do zupki oliwę (na 100 g łyżeczka?). Czy
                taka ilość posiłków może zostać? Czy nie je za rzadko mleka? Mleka je 3 razy po
                160 ml, czasami "prosi" o dokładkę 30 ml. W następnej kolejności planuje podać
                jej sok jabłkowy przecierowy (docelowo 50 ml), zawieszając póki co wprowadzanie
                kolejnych warzyw, i póżniej mus owocowy jako "przegryzkę", następnie zamienić
                posiłek na kaszkę na gęsto (bardzo ładnie je z łyżeczki) i do niej dodawać ok.
                50 g owoców. W ciągu miesiąca prawdopodobnie będzie taki układ posiłków:
                8:30 160 ml mleka
                10 50 ml soku przecierowego
                12 100-120 g zupki
                16 kaszka na gęsto z owocami 50 g
                20 160 ml mleka z 4 łyżeczkami kleiku

czy tak będzie ok? ile kaszki powinnam podać? tak jak mleka 160 ml?

serdecznie pozdrawiam
                • arvenha_81 Re: przygotowanie do wprowadzenia stałych pokarmó 18.06.07, 11:27
                  i jeszcze do powyższych pytań dodam dwa kolejne ;-) czy skoro zupka ma być
                  właściwym posiłkiem to coś jeszcze do niej póki co dodawać oprócz warzyw i
                  oliwy? czy to już wystarczy? nie wiem czy jest sens dosypywać np. kaszkę
                  kukurydzianą lub kleik, skoro kleik dostaje na kolację? i drugie pytanie - póki
                  co gotuję jej (sama) z mrożonej marchewki i "starych" ziemniaków, kiedy można
                  już przy takim małym dziecku ze świeżych? prawdopodobnie będę miała zwykłe
                  działkowe, nie przyspieszane chemią, ale jak jest ze straganowymi?

pzdr
                  • arvenha_81 Re: przygotowanie do wprowadzenia stałych pokarmó 18.06.07, 21:47
                    przepraszam Pani doktor, że tak się rozdrabiam na 3 maile, ale przypomniało mi
                    się, że chciałam jeszcze Panią zapytać o musy - planuję je zrobić w słoiczki na
                    zapas - czy takie musy-przeciery to podgotowane i zmiksowane blenderem owoce? od
                    kiedy można wprowadzać musy z surowych owoców?

pzdr ;-)
                • barbara.gierowska Re: przygotowanie do wprowadzenia stałych pokarmó 18.06.07, 23:31
                  Witam,
                  Jak rozumiem maluch ma teraz 4,5 miesiąca.
                  Uwazam,ze zaproponowany schemat posiłkow jest do zaakceptowania ( mimo,ze ma
                  jeden posiłek mleczny niz zakładaja normy)
                  Proponuje wzbogacać zupe tłuszczem we wspomnianej proporcji dodatkowo mozna tez
                  wmieszac do niej kleik,porcja kaszki moze byc równa objetosciowo porcjom mleka.
                  Swieze warzywa mozna wykorzystywac już. Analogicznie z musami z owoców
                  Pozdrawiam
                  • arvenha_81 Re: przygotowanie do wprowadzenia stałych pokarmó 22.06.07, 21:46
                    Witam Panią Doktor,
                    wczoraj ważyłam córkę (tak - teraz 4,5 miesiąca) - 7200, więc norma i 75 centyl,
                    mam zatem pytanie czy w tym układzie 4 posiłków na dobę plus 50 ml soku
                    jabłkowego lepiej teraz wprowadzać jej kolejne owoce w postaci soków, przecierów
                    i rozszerzać różnorodność warzyw w zupce marchewkowo-ziemniaczanej pół na pół
                    oba warzywa (teraz zjada jej już 200 g więc daję 2 łyżeczki oliwy) czy najpierw
                    zamienić jeden z posiłków na kaszkę (czy Nestle Bifidus jest tutaj dobrym
                    rozwiązaniem - przy niesłodkim Bebiko Omneo?, czy kaszki smakowe są tak samo
                    wartościowe jak te, które są niesłodzone i smak jest dodawany tylko po to, by
                    zachęcić dziecko do ich jedzenia?)? Córka dostaje w ostatnim posiłku 5 łyżeczek
                    kleiku i nie chciałabym spowodować u niej zatwardzenia lub sztucznego
                    "nabijania" wagi. Poza tym nie wiem czy nie jest za mała na to, by tylko raz
                    jeść samo mleko, a po razie kaszkę i kleik.

serdecznie pozdrawiam i dziękuję, że mogę liczyć na Pani pomoc przy wprowadzaniu
                    posiłków

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka