Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Euro 2004 finał

IP: 213.17.240.* 02.07.04, 10:49
    Czyli zostało nam tylko coś z Grecji czy Portugali. Win greckich nie znam ale
    polecam wina z Alentejano. Produkuje tam Rothschild (Lafite). Polecam
    szczególnie Dom Martinho 99 (ok 80zł mieszanka portugalskich szczepów z C.S.i
    Syrah. Bardzo owocowy nos dużo owoców leśnych i czarnej porzeczki).
    Tak na marginesie to ciekawe kto będzie górą. W winie raczej Portugalia a na
    boisku.....? Ale jak to powiedział p. Kazimierz - "Piłka jest okrągła a
    bramki są dwie"

Udanego niedzielnego wieczoru
    portos

Obserwuj wątek
      • sstar Re: Euro 2004 finał 02.07.04, 11:37
        Gość portalu: portos napisał(a):

> Czyli zostało nam tylko coś z Grecji czy Portugali. Win greckich nie znam ale
        > polecam wina z Alentejano.

Chyba Alentajo? Chyba, ze to w Grecji ;-)

> Produkuje tam Rothschild (Lafite). Polecam
        > szczególnie Dom Martinho 99 (ok 80zł mieszanka portugalskich szczepów z C.S.i
        > Syrah. Bardzo owocowy nos dużo owoców leśnych i czarnej porzeczki).

Wino to jest dobre owszem ... ale nadaje sie na Wroclawski Festiwal Win
        Syfiastych (czyt. Niedowartosciowanych, okreslenie syf uzywane jest w pewnych
        kregach kulturowych a festiwal nie ja wymyslilem choc ma on podobno miec
        miejsce), poniewaz WS niezbyt sie zachwycil - chyba 77pkt 80zl $10 czyli value
        factor niespotykany na naszym rynku:

Alentejo Dom Martinho 1999 $10 77

wiecej o winach portugalskich szczegolnie jak ktos nie jest zorientowany
        ekstremalnie jak co poniektorzy wroclawiacy (kto to kupi ja sie boje;-)
        mozna poczytac:

www.winespectator.com/Wine/Main/Feature_Basic_Template/0,1197,1793,00.html
        Natomiast dla osob lagodnych cieszacych sie urokami zycia polecam raczej
        cos z oferty Atlantiki lub Ana-Porto! np chwalona wszedzie:

Palmela Quinta da Mimosa 2000 $15 85

dostepna za ok. 70zl - a tu juz duzo lepiej 85 70zl $15!!!

Troche bardziej serio - gdyby ludzie z LPdV (czyt. Portos jesli sie nie myle)
        polecili cos spoza wlasnej oferty zyskaliby z pewnoscia na wiarygodnosci na tym
        forum - choc moze cos by ryzykowal, nie wiem ...

Temat LPdV juz mnie nieco nudzi wiec zachecam forumowiczow do odgrzebywania
        lub zakladania raczej nowych watkow!

> Tak na marginesie to ciekawe kto będzie górą. W winie raczej Portugalia a na
        > boisku.....? Ale jak to powiedział p. Kazimierz - "Piłka jest okrągła a
        > bramki są dwie"
        >
        > Udanego niedzielnego wieczoru
        > portos
        >

Co do meczu to nie budzi moich emocji - dobrze by sie stalo jakby Portugalczycy
        wygrali bo ci Grecy - ach mowic sie nie chce...

Pozdrawiam
        star

• sstar oczywiscie Alentejo! 02.07.04, 11:45
          • Gość: docg Flying Językoznawca Sstar ;-) IP: 212.160.147.* 02.07.04, 11:52
            "Regional Alentejano" to po polsku znaczy "Region Alentejo", zresztą nietrudno
            sie domyślić z napisu na butelce :-)
          • joe_stru Martinho i Carmo 02.07.04, 11:58
            Hej!!
            Dom Martinho to drugie wino a Quinta do Carmo i szczerze mówiąc bałbym się je
            polecać. Trzy razy piłem wino - matkę QdC , z trzech różnych roczników.
            Niestety za każdym razem była porażka , raz chyba z mojej winy , bo było
            przystare troche. Ale dwa poprzednie piwinny były być OK , a były q...sko
            daleko od OK. W EPI u nas Martinho kosztuje ponad 100 , czyli chyba rozbój
            jakiś , bo to jest wino za parę Euro.A Mimosa rzeczywiście jest bardzo dobra ,
            Pipa też obleci a wrocławianie mogą spróbować Quinta do Portal Mural '96 z
            Douro. Mnie baardzo smakowało , Panuowcy nie więc mozna sparwdzić , kto
            jest "gupi" , ja czy on. Pzdr.

PS. Star , a co masz do greków??? HELLAAAAAAAAAAAAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • sstar Re: Martinho i Carmo 02.07.04, 12:16
              > Pipa też obleci a wrocławianie mogą spróbować Quinta do Portal Mural '96 z
              > Douro. Mnie baardzo smakowało , Panuowcy nie więc mozna sparwdzić , kto
              > jest "gupi" , ja czy on. Pzdr.

Co do ocen intelektualnych to moze sie powstrzymam, ale co do wina to pisalem w
              watku Euro 2004 - mi sie tam to wino podoba, nawet mam jeszcze ciut w butelce.

> PS. Star , a co masz do greków??? HELLAAAAAAAAAAAAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Niby nic ale strasznie kopia po nogach - az sam siedze przed telewizorem z
              podkurczonymi nogami - tak na wszelki wypadek:-)

> "Regional Alentejano" to po polsku znaczy "Region Alentejo", zresztą nietrudno
              > sie domyślić z napisu na butelce :-)

No wlasnie wiec region i po polsku i po portugalsku nazywa sie Alentejo!
              A jak ktos pisze:
              > polecam wina z Alentejano.
              to tak jakby cos odmienil czy cus, no nie?
              Cos w stylu: "polecam wina z langwedockie". Ale na odmianach portugalskich sie
              nie znam tylko sobie zgaduje - a butelki nie widzialem! Ale pewno sobie deo
              poradzisz jak z dunskiego biegle tlumaczyles to i z portugalskim dasz rade :-)

Pozdrawiam
              star

ps. czyzby nikt sie nie odwarzyl na kupienie tego Dom Martinho???
              • spol Re: Martinho i Carmo 02.07.04, 12:30
                sstar napisał:

> No wlasnie wiec region i po polsku i po portugalsku nazywa sie Alentejo!

Tak się nazywa :o)

> A jak ktos pisze:
                > > polecam wina z Alentejano.
                > to tak jakby cos odmienil czy cus, no nie?
                > Cos w stylu: "polecam wina z langwedockie".

Albo "uwielbiam wina z niemieckie" ;o)

"Vinho Alentejano" to "wino z regionu Alentejo" albo "alentejańskie" ;o)

Pocieszcie się, że z greckimi byłaby jeszcze lepsza zabawa! :o)))

Pozdrawiam!
                • Gość: star Re: Martinho i Carmo IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.07.04, 12:48
                  > "Vinho Alentejano" to "wino z regionu Alentejo" albo "alentejańskie" ;o
                  troche sie balem to odmieniac ale jak zaczeliscie kolego to sie ochoczo przylacze:
                  nawet by mozna "alenteżańskie gronowe"
                  biorac pod uwage wymowę oraz co by nieporozumień nie było ;-)
                  pozdrawiam
                  star
                  ps. ale "wina z niemieckie" brzmi niezle trzeba sobie przyswoic!
      • sstar jeszcze poprawka! 02.07.04, 12:02
        > Czyli zostało nam tylko coś z Grecji czy Portugali. Win greckich nie znam ale
        > polecam wina z Alentejano. Produkuje tam Rothschild (Lafite). Polecam
        > szczególnie Dom Martinho 99 (ok 80zł mieszanka portugalskich szczepów z C.S.i
        > Syrah.

Chyba masz zbyt nowe dane bo producent ma inne zdanie nt skladu:
        Cépages associés dans le Quinta rouge: aragonez, alicante, periquita : 70 à 80%
        - cabernet sauvignon, syrah : 20 à 30 % (seulement intégrés depuis le millésime
        2000)
        patrz: www.lafite.com/fr/php/vins/7_1_4_1.php

Cos im z ta Periquita chyba nie bardzo wyszlo w 1999, wiec odrzucili CS i Syrah
        w 2000 jak rozumiem, a nastepny krok to usunac calkiem ze skladu Periquite i
        mamy typowy portugalski blend ;-)

Jak widac tylko niektorym udaja sie eksperymenty z Periquita/Castelao, z tych
        dostepnych u nas: Quinta do Alorna, JP Vinhos (Meia Pipa - tu 50% CS oraz
        Reserva z 1996) oraz Ermelinda Freitas wspomniana Mimosa oraz prawdziwe
        mistrzostwo w postaci Leo d'Honour! W wielu miejscach mowia, ze z tego szczepu
        raczej wychodza wina ktore sa niezbyt inspirujace!

Pozdrawiam
        star
        • Gość: Olek T. Brzydzi mi się od tego spamu pracowników LPdV. IP: *.iitp.ru / *.iitp.ru 02.07.04, 13:28
          Nie dość, że bez przerwy włażą na to forum pod dziesiątkami nicków, to nie stać
          ich nie tylko na kulturalne wypowiedzi ale nawet na jedno chociaż słowo na
          temat wina od siebie.

Ten co teraz spamuje i wkleja gdzie popadnie skopiowany z ich strony tekst
          www.winnica.pl/k_win_met.asp?id=570 napisany przez kogoś, kto
          najwyraźniej wina tego nie pił, tylko przepisał z informacji od producenta.
          Zupełny brak znajomości tematu, zaowocował także powielaniem błędu dotyczącego
          nazwy regionu - błąd omawiany w tym wątku jest także na ich stronie.

Panowie z LPdV! Jesteście żałośni. Załóżcie sobie swoje własne forum i
          wklejajcie te głupawe opisy win z waszej strony i napawajcie się tym wszystkim
          we własnym grajdołku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka