Dodaj do ulubionych

u kogo można podejrzewać niedrożność jajowodów?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.04, 13:01
U kogo należy podejrzewać niedrożność jajowodów? Czy jest ona możliwa u osoby
potencjalnie zdrowej, bezy wywiadu zapaleń przydatków, operacji itp.?
Obserwuj wątek
    • piegoosek Re: u kogo można podejrzewać niedrożność jajowodó 14.01.04, 13:06
      witaj, w przypadku kiedy nic nigdy nie przrchodzilas, przynajmniej nic o tym nie
      wiesz smile mozna przypuszczac, ze jajowody sa drozne!
      moze sprobowac poddac sie inseminacji, jesli do zaplodnienia nie dojdzie, wtedy
      dopiero udrazniac!? takie jest moje zdanie, sama tak zrobilam, kiedy do
      zaplodnienia dochodzilo, a zarodek sie ronil, oznaczalo to, ze jajowody sa
      drozne, problem lezy gdzie indziej!
      pozdrawiam
      piegoosek
      • Gość: Kunia Re: u kogo można podejrzewać niedrożność jajowodó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.04, 16:04
        Co to jest inseminacja -czym różni się od drożności-mam iść na HSC-czyli
        badanie drożności jajników-może mnie uświadomisz(to juz w tym miesiącu)-błagam
    • Gość: Ola Re: u kogo można podejrzewać niedrożność jajowodó IP: *.in-addr.btopenworld.com 14.01.04, 13:09
      Tak , sa mozliwe stany stany zapalne - belbolesne.
      Niestety jest wiele bakterii ktore blokuja jajowody bezbolesnie i bezobjawowo...
      Dodam, ze najwieksze prawdopodobienstwo zablokowanych jajowodow jest u osob
      ktore nosily wkladke domaciczna, mialy zapalenie wyrostka lub p moczowego.
      Sa tez wady wrodzone.
      Wszystko to nie zdaza sie czesto !
      Jezeli masz jakies pytania to pisz, bo ja wlasnie przez to przeszlamsad

Pozdrawiam,
      Ola
      • Gość: majka Re: u kogo można podejrzewać niedrożność jajowodó IP: *.ne.client2.attbi.com 14.01.04, 13:18
        Sa tez wodniaki jajowodu, ktore sa bezobjawowe i blokuja jajowody. Poza tym
        stany zapalne i infekcje np Chlamydia, ktore przebiegaly bez objawow
        klinicznych.
        • Gość: Ola Re: u kogo można podejrzewać niedrożność jajowodó IP: *.in-addr.btopenworld.com 14.01.04, 13:24
          jeszcze endometrioza moze wrosnac w jajowod...
          i co dziwne sluz moze sie zbierac i tam gromadzic to powoduje blokade, ale jest
          ona latwa do zlikwidowania

pozdrawiam,
          Ola
          • bylinka Re: u kogo można podejrzewać niedrożność jajowodó 14.01.04, 14:27
            NIestety wszystkie czynniki blokujace jajowod, rowniez niszcza jego sluzowke, a
            wraz z nia komorki i wyscielajace je male wyrostki, ktore poruszajac sie
            przesuwaja zaplodniony zarodek w kierunku macicy. Dodatkowo enometrioza zaburza
            perystaltyke jajowodow, ktore staja sie sztywna rura zamiast jak jelita
            elastyczne i zdolne do skurczow przesuwajacych jajeczko do macicy. Wszystko to
            co niszczy jajowody znacznie podwyzsza ryzyko ciazy pozamacicznej.
            Moj lekarz (mieszkam za granica) nie zaleca zadnej plastyki jajowodow, ale
            kieruje od razu do in vitro, na ktore kobiety z problemami transportu sa
            najlepszymi kandydatkami. In vitro poczatkowo zostalo "wynalezione" dla kobiet
            z problemammi jajowodowymi.
            • Gość: Ola Re: u kogo można podejrzewać niedrożność jajowodó IP: *.in-addr.btopenworld.com 14.01.04, 15:27
              Moj lekarz tez chcial mnie natychmiast skierowac na ivf i dlatego zmienilam
              lekarza smile))))))
              Wielu b dobrych spacjalistow twierdzi ze ivf jest ostatnim wyborem w leczeniu
              bezplodnosci i zbyt wielu lekarzy jako proste rozwiazanie proponuje ivf.
              Znam kilka dziewczyn ktore po operacji jajowodow(po b ciezkiej infekcji),z
              wynikami bardzo marnymi - typu zero szansy na ciaze - urodzilo kilkoro dzieci smile
              Ale...operacje musi wykonac doswiadczony lekarz, bo poczatkujacy moze w trakcie
              operacji jeszcze bardziej uszkodzic jajowody sad
              Duzo zalezy od wieku dziewczyny, bo nie zawsze jest wystarczajaco duzo czasu
              zeby czekac.

Pozdrawiam,
              Ola
              • bylinka Re: u kogo można podejrzewać niedrożność jajowodó 14.01.04, 15:38
                Pytanie tylko, czy jestes w stanie podjac ryzyko, bez gwarancji i jak dlugo
                chcesz czekac. Oczywiscie, ze zajscie w ciaze jest jak najbardziej mozliwe.
                Jezeli jestes na tyle silna psychicznie, zeby probowac, znajac statystyki, to
                jak najbardziej probuj i nastawiona na dluga walke to wierze, ze w koncu sie
                uda. Trzeba tylko bardzo szybko wykluczyc ciaze pozamaciczna. In vitro jest
                najprostszym i najszybszym sposobem osiagniecia ciazy u kobiet z problemami
                jajowodowymi. Jezeli nie ma zadnych innych problemow to statystyki podaja 50%
                sukcesu u mlodszych kobiet.
                • Gość: Kunia Re: u kogo można podejrzewać niedrożność jajowodó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.04, 16:15
                  Widzę,że jestes w temacie-może pomożesz mi.Lekarz zgodził się podjąc leczenie
                  na moją prośbę.Mąż już przebadał się-ok.Ja niby też.Staramy sie o dziecko już
                  rok-ja zaczynam się niepokoić-lekarz mniej-dlatego po pełnym badaniu,kiedy
                  miałam powiększony jajnik-badaniu temperatury(podwyższa się)powiedział,że
                  kieruje mnie na bdadania jajników do szitala-(HSG podobno tak się nazywa).Nie
                  miałam badanych hormonów-czy powinnam udaś się na takie badania??? Proszę o
                  wszelkoie informacje
                  • Gość: amama Re: u kogo można podejrzewać niedrożność jajowodó IP: 195.94.206.* 15.01.04, 15:42
                    zdecydowanie powinnaś - to pierwsza rzecz jaką powinien badać lekarz. HCG jest
                    bolesne więc powinno być robione w ostateczności
                • Gość: Ola Re: u kogo można podejrzewać niedrożność jajowodó IP: *.in-addr.btopenworld.com 14.01.04, 16:28
                  Bylinko,

Nie wiem gdzie mieszkasz, ale nie wszedzie ivf jest na ubezpieczalni i dlatego
                  jest to nie tylko kwestia bycia silnym psychicznie ale tez bycia silnym
                  finansowo sad((((
                  Zabieg udrazniania jajowodow kosztuje ok 1000 USD, a ivf ok 6000-7000 USD...

Pozdrawiam,
                  Ola
                  • bylinka Re: u kogo można podejrzewać niedrożność jajowodó 14.01.04, 17:13
                    Ja wiem Olu ile kosztuje ivf, bo mieszkam w USA, i moje ubezpieczenie go nie
                    pokrywa, a szacowany koszt to 10000-14000. Ja nie mowie, ze nie nalezy robic
                    udrazniania, jezeli masz luksus czasowy, niektore kobiety jednak go nie maja.
                    Wiec trzeba wywazyc, gdzie mozliwosc sukcesu jest wieksza. Jezeli jestes na
                    tyle mloda zeby czekac, to sie pewnie doczekasz....
                    Zycze powodzenia.

Kunia, HSG jest badaniem droznosci jajowodow, nie jajnikow. Jezeli lekarz
                    zalecil to badanie, wiec pewnie ma ku temu podstawy, jezeli test wyjdzie dobrze
                    to moze zaleci badanie hormonow. Spokojnie sie lecz i rob badania zalecane
                    przez lekarza.
                    • Gość: Kunia Re: u kogo można podejrzewać niedrożność jajowodó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.04, 10:47
                      Bylinka-dzieji serdeczne-wreszcie ktos mnie uswiadomiłsmile)Nie wiesz nawet jak mi
                      pomogłaś.Czytam formu i gubię się-a jestem zdesperowana.Słyszałam,że najpierw
                      powinno byc badanie hormonów-nie chcę podważac słów lekarza.TY spowodowałaś ,że
                      zdecyduję się na badanie już bez obaw,że robi coś ,czego nie trzeba.Jeszcze raz
                      dzieki -trzymaj się -jak i wszyscy smile))))))))))))))))))))))))))
                • Gość: jj09 Re: u kogo można podejrzewać niedrożność jajowodó IP: *.piekary-slaskie.sdi.tpnet.pl 20.02.04, 13:38
                  4 lata temu bylam w ciazy pozamacicznej.
                  Plod utknal w w jajowodzie i w efekcie
                  zostalam pozbawiona jednego jajowodu.
                  Mysle o zajsciu w ciaze, ale bardzo,
                  bardzo sie bojesad((
                  Czy zrobic sobie najpierw badanie droznosci jajowodu???
                  • Gość: anula291 Re: jak wykrywa się niedrożność... IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.02.04, 14:03
                    Jakie badanie wykaże ,że jest niedrożny jajowód? czy usg np. dopochwowe może
                    wykazać.?
                    • Gość: majka Re: jak wykrywa się niedrożność... IP: *.bumc.bu.edu 20.02.04, 16:12
                      Test HSG albo laparo sprawdza droznosc jajowodow. Przy HSG podawany jest
                      kontrast mala kanula pod cisnieniem do jamy macicy i obserwuje na monitorze,
                      czy wyplywa na jamy brzusznej. Zabieg jest szybki, troche bolesny, ale da sie
                      wytrzymac. Okresla rowniez ksztalt macicy.
                      USG dopochwowe nie zbada stanu jajowodow.
                      HSG jest zalecane konietom po przebytych ciazach pozamacicznych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka