Dodaj do ulubionych

jakie gry/układanki dla 2-3 latki?

20.02.04, 17:14
Jakie gry lub układanki możecie polecić dla obecnie 2-letniej dziewczynki
jako "pierwsze gry"? Moja córcia lubi puzzle i dopasowywanie kształtów.
Czytałam właśnie o "laleczkach" granny. Czy inne gry też są takie fajne i w
miare proste?

Marzena
Obserwuj wątek
    • agnieszka114 Re: jakie gry/układanki dla 2-3 latki? 20.02.04, 17:50
      Mój Kuba bardzo lubi układanki z pianki. W hipermarketach jest ich mnóstwo-do
      wyboru do koloru!
      Pozdrawiam
      • hanka_79 Re: jakie gry/układanki dla 2-3 latki? 21.02.04, 22:17
        Julka ma 3 lata i uwielbia grę z "trefla" Kto gdzie? Jest tego cała
        seria, "nasza" gra, to 36 par obrazków połączonych ze sobą jak puzzle(po 2)-
        trzeba odszukać np. muszelkę do ślimaka(i połączyć w parę), zamek do królewny,
        rybaka do łódki itp. Dostałyśmy w spadku od starszej dziewczynki Angielskie ABC
        i tam są obrazki jak z memory. Po 2- sam obrazek, a drugi taki sam z angielskim
        podpisem. Bawimy się jak w memory, albo rozkładamy jedne obr(bez podpisu)a ja
        pokazuję te drugie mówiąc po angielsku i mała musi go znaleźć. Super zabawa. No
        i jeszcze ciastolina bez której nie ma życia. Pozdrawiam.
    • violik Re: jakie gry/układanki dla 2-3 latki? 28.02.04, 21:10
      Serdecznie polecam drewniane niedźwiadki - są do kupienia w zwykłych sklepach z
      zabawkami lub w sklepach z drewnianymi akcesoriami zabawkowymi - w
      hipermarketach w korytarzach są takie stoiska, chyba w całym kraju. Najprostszy
      jest 1 niedzwiadek - jest to skrzyneczka z wieczkiem, na którym jest wycięty
      kontur niedzwiadka (można wybrać w zależności od płci dziecka do układania
      misię lub misia) i w skrzyneczce jest 6 głowek, bluz, spódniczek/spodni,
      bucików - małe dziecko ubiera i układa misie według swego widzimisie. Jak jest
      zdolne, proponuję kupić mu całą rodzinkę - w jednej skrzyneczce mama, tato i
      dziecko. Klocki są świetne!
      Violik
      • violik Re: jakie gry/układanki dla 2-3 latki? 17.03.04, 10:20
        Właśnie kupiłam w rodzimym MarcPolu bardzo fajną grę "Czerwony Kapturek". Gra
        jest dla maluszków - są figurki Kapturka, Wilka, Babci i Myśliwego i kostka z
        kolorami, zamiast oczek. Pola są kolorowe. Zasady są proste, kiedy już gra się
        kolejny razsmile. Wilk goni Kapturka, Babcię i Myśliwego, a oni musza jak
        najszybciej dojść do domku. Zdecydowanie dla małych dzieci, ale i dla
        starszych. Grę produkuje firma Castorland - także producent rewelacyjnych
        puzelków bajkowych - juz zresztą polecałam ich wielokrotnie na forum, warto
        wydać te 22 złote - zabawa na cały wieczórsmile
    • madziurex Re: jakie gry/układanki dla 2-3 latki? 29.02.04, 20:17
      Tak, te misie są super! Fajne są jeszcze (zwłaszcza, gdy dziecko dopiero uczy
      się układać) drewniane układanki typu: deseczka a na niej kilka otworów, do
      których dopasowuje się kształty (np.zwierzątka).Nie jet to trudne, a wycięte
      figurki mają uchwyty-gałeczki. Piankowe też są OK,ale mniejsze dzieci mają
      problem z układaniem, bo trzeba użyć trochę siły,żeby dopasować kształty(za to
      łatwo się demontuje!).
    • agnieszka_azj_edziecko Re: jakie gry/układanki dla 2-3 latki? 01.03.04, 00:04
      Z gier Granny bardzo fajna jest też "Tęcza". Mozna w to grać na różne sposoby,
      w zależności od wieku dziecka. Z takimi maluchami grałam w ten sposób, ze
      najpierw układałyśmy na odpowiednich kolorach obrazki (obrazkiem do góry),
      potem rzucało sie kostką (kostka ma boki w róznych kolorach)i brało rzecz w
      wyrzuconym kolorze mówiąc "niebieskie kalosze", "zielony krokodyl" itd.
      Ze starszymi potem grałam jak w memo - obrazki się odwracało i trzeba było
      zgadnąć, co na nich jest.
      • edytek1 Re: jakie gry/układanki dla 2-3 latki? 02.03.04, 16:12
        Pisałam kiedyś o grach własnej produkcji dla naszej małej. Teraz hitem jest
        układanka laleczki granny. Choć czasem mała chce założyc okulaty na spodnie.
        Dzięki tej grze nauczyła się części graderoby w 3 dni z takimi detalami jak
        kokarda, sznurówki. Mamy też memo trefla gramy na dwa sposoby : wszystkie
        obrazki do góry ja wyjmuję jeden a mówuię poszukaj drugiego... tu podaję nazwę
        zwierzaka.. Potem jej kolej.... I jak memo, ale na 6 kartoników czyli 3 pary.
        No i nie moge wygrać, bo się denerwuje. Puzle moją małą przestały bawić od
        czasu kiedy układa je błyskawicznie. Mąż się śmieje, że powinniśmy jej kupić
        100 elementowe to by na miesiąc straczyły. Piankowe zjadasad. I ciastolina do
        lepienia jeżyków, placuszków i innych cud...
        Poza tym choć nie gra trium święą obrazki do malowania wodą mała wyrabia
        dzinnie 1 książeczkę.
    • kurkitrzy Re: jakie gry/układanki dla 2-3 latki? 03.03.04, 07:30
      A ja oprócz Laleczek polecam grę Granny "Gdzie jest Gacek". Gra składa się z
      sześciu plansz i ok. 30 - 40 (dokładnej liczby nie pamiętam) małych obrazków.
      Na obrazkach są elementy z dużych plansz, które należy odnaleźć. Gra uczy
      przede wszystkim spostrzegawczości - bardzo ją lubimy.
      Pozdr.
      Edyta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka