Dodaj do ulubionych

Pani Doktor prosze o opinię na temat STEDIRILU 30

15.04.04, 21:56
Na jednym z forum doczytałam, że Stediril 30 są to pigułki starszej generacji
w porównaniu do np. Harmonetu lub Logestu i że dają mniejszą skuteczność niż
te nowsze pigułki...Bardzo się przestraszyłam !!
Pani Doktor proszę o opinie jak to jest naprawde, czy rzeczywiście są mniej
skuteczne??
Dodam, że mam 20 lat.
Obserwuj wątek
    • cordosa Re: Pani Doktor prosze o opinię na temat STEDIRIL 17.04.04, 13:12
      ciekawe co to za forum było i kto to napisał, może uprzejmie poda źródła??
      Z tego co wiem, pigułki 3 generacji róznią sie od tych 2-generacji tym, że mają
      inny hormon progestagenowy. W pigułkach 3 gen. jest to przeważnie gestoden, a w
      2 generacji levonogestrelum. Gestageny 3 generacji podobno mają zmniejszać
      skutki uboczne, mają nie powodować tycia, etc.. Tyle że te 3-ciej generacji też
      mają swoją wadę - jest wieksze ryzyko zakrzepicy. I tyle, i 2 i 3 generacja ma
      swoje zalety i wady, ale żeby mniejszą skuteczność to absolutnie się z czymś
      takim nie spotkałam. Mozę chodziło o to, że w niektorych starszych preparatach
      zaczyna się branie 5 dnia cyklu ( a to może pierwszego cyklu dobrze nie
      zabezpieczać). Na stedirilu jak byk pisze, że brać pierwszego dnia i od tego
      dnia zabezpiecza.
      Dla mnie pigułka dwuskładnikowa jest dalej taką samą pigułką dwuskładnikową i
      ma taką samą skuteczność (99,8%- jakoś nigdzie nie wyrożnili żeby skuteczność
      ze względu na generację się rózniła).
    • monika.antepowicz Re: Pani Doktor prosze o opinię na temat STEDIRIL 19.04.04, 23:34
      na pewno nie sa mniej skuteczne, i podobnie jak rigevidon nie gorsze-
      nzawieraja levonorgestrel- progestagen starszej generacji, który ma mniej
      korzystny wpływ na cerę i cholesterol oraz lipidy, ale powoduje mniejsze ryzyko
      zakrzepów i zatorów. Wydaje mi sie,że taka opinia o tych starszych tabletkach,
      duzo tanszych jest stymulowana przez firmy farmaceutyczne reklamujace wsród
      pacjentów i lekarzy tabletki duzo droższe jako te nowoczesne i lepsze
      • nati85 Re: Pani Doktor prosze o opinię na temat STEDIRIL 04.05.04, 18:51
        Hmm.. To dlaczego nie rozwija się bardziej pigułek 2 generacji skoro są
        bardziej bezpieczne (mniejsze ryzyko zatorów i chorób zakrzepowych) niż te
        najnosze Logesty, Harmonety, Novynette itp itd
    • reni-1 Re: Pani Doktor prosze o opinię na temat STEDIRIL 05.05.04, 16:40
      No właśnie ! Nie dość, że te II generacji są bardziej bezpieczne ze wz. na
      zakrzepice to jeszcze przepisuje się je tak rzadko...w Stanach piguły II
      generacji są dużo częściej stosowane niż te III czy IV generacji.
      Brałam Harmonet, później Logest a teraz cieszę się , że ginek. przepisała mi
      Stediril 30 - zresztą na moją prośbę.
      • lilith76 Re: Pani Doktor prosze o opinię na temat STEDIRIL 05.05.04, 16:51
        w Stanach piguły II
        > generacji są dużo częściej stosowane niż te III czy IV generacji.

czy Stany to Mekka antykoncepcyjna?
        najnowszy hit na typ forum, to wychwalanie amerykańskiego przemysłu
        farmaceutycznego. czy oni na serio są od nas tak lepsi? mają lepsze
        ustawodastwo w tym względzie i dzięki temu tamte kobiety mają lepszą
        antykoncepcję??? "głupsze" a bezpieczniejsze, farciary.
      • nati85 Re: Pani Doktor prosze o opinię na temat STEDIRIL 06.05.04, 12:08
        Wiesz, u nas 2 generacji się nie przepisuje, bo reklama robi swoje. Firmy
        reklamują tylko 3 generację, dają lekarzom bezpłatne opakowania, różne
        reklamówki, czasami lekarze też dostają pieniądze bo zapisują te, a nie inne
        pigułki. Parę lat temu tak forsowano Diane-35, potem Cilest, teraz jest to
        Logest i Harmonet.
        Poza tym firmy puszczają fałszywe plotki, że np. leki 2 generacji są gorsze,
        mniej skuteczne i dlatego są tańsze - a chodzi w tym tylko, żeby ludzie nie
        kupowali 2 generacji tylko 3, droższą, nowszą, na której teraz firmy chcą
        zarabiać. I być może w Niemczech i USA takie praktyki są zakazane i dlatego
        lekarze przepisują to co jest lepsze dla danej pacjentki, a nie to na co teraz
        jest moda napędzana przez przedstawicieli firm farmaceutycznych.
        Zresztą nawet pani doktor Antepowicz sama to przyznała w tym wątku...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka