Dodaj do ulubionych

Gorzka oliwa z oliwek

IP: *.os.kn.pl 16.04.04, 15:20
ostatnio dosć długo nie miałam w domu(ech te finanse)
wczoraj kupiłam firma Monini,oliwa z oliwek ale napisane że delikatniejsza w
smaku,jakaś lght czy cós takiego.
i ja sie na nia rzuciłam,łyżeczke sobie nalałam i mniam,a ona w smaku gorzka :
(((
to znaczy taki posmak goryczki i nie wiem,czy cos z nia nie tak,bo
przyznam,że wcześniej smej oliwy nie próbowałam konsumować.i nie wiem,czy
reklamowąć czy tak ma być?
Obserwuj wątek
    • marghot Re: Gorzka oliwa z oliwek 16.04.04, 15:22
      po pierwsz może nie jest to oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno (extra
      vergine), tylko jakaś inna.
      po drugie może była źle przechowywana
      lub w końcu po trzecie - sprawdzałaś termin ważności?
      pewnie ktoś porzuci jeszcze inne pomysły
      • Gość: sz Re: Gorzka oliwa z oliwek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.04, 17:00
        kiedyś trafiło mnie sie podłe oliwsko gorzkie
        fałszerze !
        piszą że extra virgin
        a leją podłe pomace und die sansa
        ponoć Włoch w tym procederze przoduje

a Hisspan?
    • Gość: Marghe_72 Re: Gorzka oliwa z oliwek IP: *.aster.pl / *.acn.pl 16.04.04, 18:08
      Nie kupuj róznych "nowinek" w stylu light.
      Oliwa ma być oliwą:)
      Sprawdź czy nie kupiłas olio di sansa di oliva. Jelsi tak, wyrzuć.
      M.
      • Gość: kojka Re: Gorzka oliwa z oliwek IP: *.os.kn.pl 16.04.04, 19:57
        Data ważnosci-09,05
        Delicato,extra vergine
        UNA SPERMUTA DI OLIVE
        pierwsze tłoczenie na zimno
        lekki i łagodny smak
        to spisałam z etykiety
        Zawsze kupuję oliwę monini i nigdy nie żałowałam,ale ta ...
        cHYBA POJADE JA ODDAĆ :(((((((((((
    • cockerofil Re: Gorzka oliwa z oliwek 16.04.04, 20:24
      olio di sansa di oliva i pomace und die sansa; co to znaczy moz ektos objasni?
      • aka10 Re: Gorzka oliwa z oliwek 16.04.04, 21:14
        www.monini.com/usa/products/originale.htm Troche faktow.Wg. mnie
        najlepsza jest Monello,ale jest w sklepach bardzo krotko i nie jest jej zbyt
        duzo.Pozdrawiam.
      • Gość: sz Re: Gorzka oliwa z oliwek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.04, 21:14
        to nic dobrego nie znaczy ....
      • Gość: Marghe_72 Re: Gorzka oliwa z oliwek IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.04.04, 22:02
        Sansa (po włosku) czy pomace (po angielsku) to "wytłoczyny".. czyli olio di
        sansa di oliva to siódma woda po kisielu - olej ze skorek.. z tego co zostanie
        po pierwszym, drugim.. (i diabli wiedzą ilu jeszcze) tłoczeniu...

Już kiedyś to chyba pisałam, ale prosze bardzo:
        istnieje podział na kategorie:

I.
        Olio extravergine di oliva - naj, naj lepszy
        olio di oliva vergine - czemu nie

II.
        Oleje o "małym znaczeniu gastronomicznym " (kalka językowa)

olio d'oliva
        olio di sansa

III. Oleje nie nadające sie do spożycia:

olio di oliva raffinato
        olio di sansa di oliva greggio
        olio di sansa di oliva raffinato
        olio extravergine corretto
        • linn_linn Re: Gorzka oliwa z oliwek 17.04.04, 09:37
          Im dalej od oliwki, tym gorzej. Oliwa extravergine znajdujaca sie w sprzedazy
          to oliwa, ktora zawiera m.in. oliwe extravergine. Takie sa normy europejskie i
          wloscy producenci / wraz z organizacjmi konsumenckimi / wlacza, aby to zmienic.
          Glownie o obowiazek umieszczania na etykiecie infromacji o skladzie oliwy / %
          extravergine / i jej pochodzeniu / Wlochy, Grecja czy Hiszpania /. Klient ma
          prawo wiedziec za co placi. Na razie wyglada to tak, ze producenci oliwy na
          szeroka skale kupuja troche dobrej wloskiej oliwy extravergine, reszte dokupuja
          za granica i niekoniecznie extravergine. Wszystko mieszaja, butelkuja i
          sprzedaja. Ja sama od dawna nie kupuje oliwy w sklepie, ale tu, gdzie
          miseszkam, o dobra oliwe jest latwo / moge ja kupic nawet za posrednictwem
          pasmanterii, z pierwszej reki /. Wszystkim, ktorzy odwiedzaja Wlochy, polecam
          kupienie oliwy u malych lokalnych producentow. Tam jeszcze nikt jej nie
          wymieszal z czyms innym.
          • Gość: sz tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.04, 15:59
            dwa razy miałem okoliczność popijać olivę
            dziewiczą od producenta kupioną ...
            jest to wrażenie niezapomniane
            to co w polskim sklepie stoi i nazywa się dziweictwem olivnym
            ma sie to tych oliv jak trzy do jednego

czyli nijak
            • toreador Re: tak 18.04.04, 15:11
              A moze po prostu rzeczywiscie kupilas tym razem prawdziwa oliwe z pierwszego
              tloczenia?Oliwa taka ma bardzo specyficzny mocny smak,ktory moze zrazic
              nieprzyzwyczajone podniebienie.

pozdrawiam
    • aremo Re: Gorzka oliwa z oliwek 18.04.04, 15:43
      Gość portalu: kojka napisał(a):

> ostatnio dosć długo nie miałam w domu(ech te finanse)
      > wczoraj kupiłam firma Monini,oliwa z oliwek ale napisane że delikatniejsza w
      > smaku,jakaś lght czy cós takiego.

Jeśli dobra oliwa to dlaczego light? Nie ma dobrych rzeczy light. A zachwytów
      oliwą Monini nie rozumiem. Jak pisała Linn , najlepsi są mniejsi producenci.
      • Gość: kojka Re: Gorzka oliwa z oliwek IP: *.os.kn.pl 19.04.04, 13:35
        Dzięki,za wskazówki
        Oliwę oddałam w sklepie bez problemów
        A powiedzcie mi w takim razie,jaką oliwę kupić,jakiej firmy na polskim rynku
        mozna kupować oliwę?bo ja juz nie wiem,na żadnej z butli nie było napisane,ze
        to mieszanka,wszystkie exta dziewicze/
        i ocym swiadczy kwasowosć max 5%?
        • linn_linn Re: Gorzka oliwa z oliwek 19.04.04, 14:05
          Kwasowosc oliwy to zawartosc kwasu olejowego. Zgodnie z normami oliwa
          extravergine musi miec 1g na 100 g oliwy. Jesli napisane jest nie wiecej niz
          5%, to mozna sie tylko domyslec, ze oliwa nie jest w 100% extravergine. W
          zasadzie wszystkie informacje sa i tak tez bronia sie producenci / podaja to,
          co musza /. Ci mniejsi, a przede wszystkim organizacje konsumenckie, domagaja
          sie wprowadzenia obowiazku podawania: ile % extravergine, ile innej, ile
          wloskiej, ile greckiej itd. Na razie bezskutecznie.
          Niestety nie umiem odpowiedziec na pytanie, ktora oliwe sprzedawana w Polsce
          warto kupic. Jedno jest pewne, chleb polany oliwa musi smakowac. To jest tzw.
          proba chleba, ale trzeba byc znawca oliwy, aby na niej moc polegac.

• Gość: kojka Re: Gorzka oliwa z oliwek IP: *.os.kn.pl 19.04.04, 13:47
        i jeszcze-skad ja mam wziąść małych producentów? w Polsce?
    • Gość: bibi Re: Gorzka oliwa z oliwek IP: *.chello.pl 19.04.04, 14:26
      Jeśli chodzi o ogólne podstawy, między innymi jaki oliwa może i powinien mieć
      smak podae są tutaj, wersja angielska i włoska.

Mówię wyłacznie o oliwie włoskiej bo na innej się nie znam:

www.alfanet.it/oliodioliva/englishversion.html
      • Gość: bibi Re: Gorzka oliwa z oliwek IP: *.chello.pl 19.04.04, 14:58
        włoskie ministerstwo dopuszcza takie denominacje jeśli chodzi o oliwki:

Olio di oliva vergine
        -------[olej dziewiczy czyli wyciskany na zimno]

E' l'Olio ottenuto dal frutto dell'olivo soltanto mediante processi meccanici o
        altri processi fisici, in condizioni, segnatamente termiche, che non causano
        alterazioni dell'olio stesso, e le olive non hanno subito alcun trattamento
        diverso dal lavaggio, dalla decantazione, dalla centrifugazione e dalla
        filtrazione; č escluso l'olio ottenuto mediante solvente o con processi di
        riesterificazione e qualsiasi miscela con oli di altra natura. Detto olio di
        oliva č oggetto della classificazione e delle denominazioni che seguono:

- Olio extra vergine di oliva:
        olio di oliva vergine il cui punteggio organolettico č uguale o superiore a
        6,5, la cui aciditŕ libera espressa in acido oleico č al massimo di 1 g per 100
        g e avente le altre caratteristiche conformi a quelle previste per questa
        categoria;

----[extravergine max. 1% kwaśności, inne to oszustwo]

- Olio di oliva vergine
        (il termine "fino" puň essere usato nella fase della produzione e del commercio
        all'ingrosso): olio di oliva vergine il cui punteggio organolettico č uguale o
        superiore a 5,5, la cui aciditŕ libera espressa in acido oleico č al massimo di
        2 g per 100 g e avente le altre caratteristiche conformi a quelle previste per
        questa categoria;

-----[vergine max 2% kwaśności, inne to oszustwo]

- Olio di oliva vergine corrente:
        olio di oliva vergine il cui punteggio organolettico č uguale o superiore a
        3,5, la cui aciditŕ libera espressa in acido oleico č al massimo di 3,3 g per
        100 g e avente le altre caratteristiche conformi a quelle previste per questa
        categoria;

[oliwa z oliwek max 3,3% kwaśności, inne to oszustwo]

- Olio di oliva vergine lampante:
        olio di oliva vergine il cui punteggio organolettico č inferiore a 3,5 e/o la
        cui aciditŕ libera espressa in acido oleico č superiore a 3,3 g per 100 g e
        avente le altre caratteristiche conformi a quelle previste per questa
        categoria.

-------[vergine lampante max 3,3%, ale smakowo słabsze]

- Olio di oliva raffinato
        [oliwa z oliwek rafinowana metodą przemysłową]

E' l'Olio di oliva ottenuto dalla raffinazione di oli di oliva vergini, la cui
        aciditŕ libera espressa in acido oleico non puň eccedere 0,5 g per 100 g e
        avente le altre caratteristiche conformi a quelle previste per questa categoria.

- Olio di oliva

E' l'Olio di oliva ottenuto da un taglio di olio di oliva raffinato e di oli di
        oliva vergini diversi dall'olio lampante, la cui aciditŕ libera espressa in
        acido oleico non puň eccedere 1,5 g per 100 g e avente le altre caratteristiche
        conformi a quelle previste per questa categoria.

----[kwaśność nie więcj niż 1,5%]

- Olio di sansa di oliva greggio
        [olej z drugich wytłoczyn, czyli po pierwszym odcisnieciu oliwy, zbiera się
        ponownie zmieloną masę, lekko rozuszcza innmi olejami i jeszcze raz tłoczy]

- Olio di sansa di oliva raffinato
        [oliwa z drugich wytłoczyn rafinowanych]

tu dopiero się dopuszcza 5% kwaśności

- Olio di sansa di oliva
        [oliwa z drugich wytłoczyn]
        mieszanka oliwy vergine i oliwy z wytłoczyn, nie więcek niż 1,5% kwasności

Morał:
        Na butelkach gdzie dopuszcza się do 5% kwaśności to przekręt, włoskie prawo czy
        extra vergone tego nie dopuszcza. Nie dopuszcza tego przy żadnej oliwie
        tłoczonej na zimno. W zwiąsku z tym takie etykietki są przygotowywane tylko na
        obce rynki, gdzie nie ma przepisów związanych z produkcją oliwy i ludzie po
        porostu nie mają o nich zielonego pojęcia.

Co do praw UE są mniej restrykcyjne, ale, za to inne kraje mają gorszej jakości
        oliwę. Włoskiej nic nie pobije. No ale fakt musi być wyprodukowana według
        prawideł sztuki.

• Gość: bibi Re: Gorzka oliwa z oliwek IP: *.chello.pl 19.04.04, 15:21
        Trochę o oliwie możan poczytać i tutaj:

www.gastronomie.pl/produkty/oliwa/index.html
        • linn_linn Re: Gorzka oliwa z oliwek 19.04.04, 16:19
          Ciekawe, ze Monini jedno wie, a drugie robi.
          • Gość: Monika Re: Gorzka oliwa z oliwek IP: *.chello.pl 19.04.04, 17:34
            Niestety, tak maja duże rozlewnie. Ja wolę maych produktorów. Tylko, że ich w
            Polsce nie uświadczysz. Sama czasami kupuje monnini.

Co mam robić ? Teorię znam ale praktykować nie moge, bo nie ma na czym :(

Tegoroczna cena za litr kształtuje się u producenta ok 10 euro, więc to 40 zl
            bez transportu. Kto chce zapłacić 15 / 18 zł. nie powinien się dziwić, ze coś
            nie gra.
            • Gość: kojka Re: Gorzka oliwa z oliwek IP: *.os.kn.pl 20.04.04, 09:09
              Za pół litra monini płaciłam 24,99 dokładnie,wiec oczekiwałam,ze będzie dobra
              ta oliwa,jak widzisz to nawet drożej niż u producenta,wiec zapłaciłam też za
              transport.
              • Gość: Marghe_72 Re: Gorzka oliwa z oliwek IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.04.04, 12:53
                Teraz mam w domu Carapelli. Mąz twierdzi ze smaczniejsza do Monini. Ja jeszcze
                nie próbowalam na surowo:)
                M.
                • linn_linn Re: Gorzka oliwa z oliwek 20.04.04, 13:57
                  Monika ma racje. Kosztu pierwotnego wytworzenia oliwy nie da sie obnizyc / i
                  tak dostaja jeszcze dofinansowania z UE /, wiec jesli cena jest niska, trudno
                  spodziewac sie czegos dobrego. Carapelli powinna byc dobra. Inna sprawa, ze
                  wszyscy, ktorzy butelkuja na inny rynek, moga zmieniac sklad. Radzic moge
                  jeszcze uzywac jej mniej, ale nie kupowac tanszej. Tam, gdzie mozna, zastapic
                  ja dobrym olejem polskim.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka