IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.04, 20:03
czy mozna zrobic w domowych warunkach ciasto filo do baklavy? A jesli nie to
gdzie dostane je we wrocławiu?
Obserwuj wątek
    • Gość: Pichciarz Re: FILO/phyllo przepisy IP: *.proxy.aol.com 01.08.04, 21:08
      Zrobić można, ale lepiej kupić. Przepis po angielsku:
      " Phyllo " - Crust

½ kilo Mylelia stone-milled flour
      1 cup olive oil
      2 eggs
      salt
      1 teaspoon baking powder
      1 cup warm water (as needed)

Sift flour in a large bowl and add the salt, olive oil and water. Knead until
      dough is smooth, adding as much water as needed. On a floured wooden work
      surface, roll out the dough into very thin sheets. Keep surface and rolling pin
      sprinkled with flour to avoid sticking. Place the sheets on a damp cloth until
      ready for use.

www.recipezaar.com/recipe/getrecipe.zsp?id=4493
      www.recipezaar.com/recipe/getrecipe.zsp?id=4494
      • Gość: Sawsan Re: FILO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 22:10
        Zdecydowanie lepiej kupic :) Nie wiem jak we Wrocku, ale w Wawie powinni miec w
        Ayshy lub Samirze na al. Niepodległosci... ;) BTW czy ktos sie przypadkeiem
        orientuje, jaki los spotkal cukiernie "Damaszek" mieszczacą sie niegdys na ul.
        Białostockiej...? :( BTW Oryginalna baklava jest tak pracochłonna, ze nawet
        rodzinka ze strony taty zamiast sie bawic woli kupowac gotową... ;)
        • Gość: jal Re: FILO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 23:52
          nie wiem o 'damaszku', ale w zeszlym roku slyszalem, ze przy marszalkowskiej
          jest arabska cukiernia (chyba gdzies w tych pawilonach powyzej swietokrzyskiej)

pzdr
          • sawsan83 Re: FILO 16.08.04, 22:45
            thx za info, czym predzej to obadam ;)
            • Gość: j Re: FILO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 17:17
              wyslalem do ciebie emaila na ten gazetowy adres :)
    • churros Re: FILO 01.08.04, 21:39
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=9810084&v=2&s=0
      • kiranna Re: FILO 16.08.04, 01:12
        W polecanym przez Churros watku jest przepis na baklave bez jajek, czyli tak
        jak robi moja tesciowa Turczynka. Zamiast pistacji mozna rowniez dodac orzechy
        wloskie i odrobine cynamonu, zreszta urozmaicen jest sporo. Naprawde dobra
        baklave zrobic jest rzeczywiscie trudno, taka, zeby byla chrupka i nie
        przeslodzona czy przesiaknieta olejem. Ambitniejsze gospospodynie tureckie
        walkuja ciasto same, praktyczniejsze kupuja gotowa yufke (w Polsce bardziej
        znana jako ciasto filo) i pieka w specjalnych okraglych aluminiowych naczyniach.
    • Gość: Marghe_72 Re: FILO IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.08.04, 14:12
      Miesiac temu było w Bomi (Warszawa)
      • czytelnik22 Re: FILO 20.08.04, 21:45
        Ja sie męczyłem z ręcznym robieniem cista filo według różnych przepisów kilka
        razy i efekt był zawsze niezadawalający a pracy masa. Kupic się u mnie tego nie
        da w żadnym sklepie, w Piotrze i Pawle, w którym w innych miastach bywa, nie
        słyszeli o tym. Baklavę bardzo lubię (nawet chyba najbardziej ze wszystkich
        słodyczy)i dlatego wykombinowałem sobie cos podobnego, a dużo szybszego.
        Jedną paczkę ciasta francuskiego dzielę na 2 kawałki i rozwałkowuję tak żeby
        były dwa razy większe niż pierwotnie. Na to gruba warstwa rozpuszczonego i
        przestudzonego masła. Na to warstwa zmielonych orzechów włoskich i migdałow
        (plus troche cynamonu i kardamonu) wymieszanych z roztopionych z masłem (masła
        i orzechów (migdałów) na oko, masła tyle, żeby nie były sypkie, orzechów ze 30-
        50 dkg). Teraz to zwijam w roladkę i nacinam na kawałki 5 cm długości. Smaruję
        znowu masłem. Na jakies 20 minu wrzucam do bardzo gorącego piekarnika. Jak
        ostygnie po pocięciu na kawałki układam jeden obok drugiego i zalewam wrzącym
        syropem z cukru, wody 2 łyżek miodu i soku z około ćwiartki cytryny (tez
        ostatnio robię syrop na oko tak około szklanki, ale moze być któryś z
        podawanych na tym forum przepisów, przynajmniej podobne proporcje). Jeśli się
        syrop trochę na boki rozlej to go jeszcze później troche podlewam na ciasto
        żeby było mocno nasączone.

Do dobrej baklavy tureckiej jej dośc daleko, ale w Tunezji jadłem gorsze, a w
        Egipcie podobne.
        JEdnak zdecydowaną zaletą tej wersji jest to, że w zasadzie oprócz samego
        pieczenia i zalewania syropem można ją zrobić w około 15 minut. No chyba że się
        mieszka w Warszawie i możńa kupic oryginalne ciasto filo wtedy nie trzeba
        kombinować.
        JEszcze dodoam, że próbowałem rozwałkowywac ciasto francuskie i ukladac takie
        płatki jeden na drugim jak w prawdziwej baklavie przekładajac orzechami i
        wychodziło to jednak gorzej,bo te płatki pod spodem były twarde.
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka