Gość: inka IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.04, 20:03 czy mozna zrobic w domowych warunkach ciasto filo do baklavy? A jesli nie to gdzie dostane je we wrocławiu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pichciarz Re: FILO/phyllo przepisy IP: *.proxy.aol.com 01.08.04, 21:08 Zrobić można, ale lepiej kupić. Przepis po angielsku: " Phyllo " - Crust ½ kilo Mylelia stone-milled flour 1 cup olive oil 2 eggs salt 1 teaspoon baking powder 1 cup warm water (as needed) Sift flour in a large bowl and add the salt, olive oil and water. Knead until dough is smooth, adding as much water as needed. On a floured wooden work surface, roll out the dough into very thin sheets. Keep surface and rolling pin sprinkled with flour to avoid sticking. Place the sheets on a damp cloth until ready for use. www.recipezaar.com/recipe/getrecipe.zsp?id=4493 www.recipezaar.com/recipe/getrecipe.zsp?id=4494 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sawsan Re: FILO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 22:10 Zdecydowanie lepiej kupic :) Nie wiem jak we Wrocku, ale w Wawie powinni miec w Ayshy lub Samirze na al. Niepodległosci... ;) BTW czy ktos sie przypadkeiem orientuje, jaki los spotkal cukiernie "Damaszek" mieszczacą sie niegdys na ul. Białostockiej...? :( BTW Oryginalna baklava jest tak pracochłonna, ze nawet rodzinka ze strony taty zamiast sie bawic woli kupowac gotową... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jal Re: FILO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 23:52 nie wiem o 'damaszku', ale w zeszlym roku slyszalem, ze przy marszalkowskiej jest arabska cukiernia (chyba gdzies w tych pawilonach powyzej swietokrzyskiej) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: FILO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 17:17 wyslalem do ciebie emaila na ten gazetowy adres :) Odpowiedz Link Zgłoś
churros Re: FILO 01.08.04, 21:39 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=9810084&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
kiranna Re: FILO 16.08.04, 01:12 W polecanym przez Churros watku jest przepis na baklave bez jajek, czyli tak jak robi moja tesciowa Turczynka. Zamiast pistacji mozna rowniez dodac orzechy wloskie i odrobine cynamonu, zreszta urozmaicen jest sporo. Naprawde dobra baklave zrobic jest rzeczywiscie trudno, taka, zeby byla chrupka i nie przeslodzona czy przesiaknieta olejem. Ambitniejsze gospospodynie tureckie walkuja ciasto same, praktyczniejsze kupuja gotowa yufke (w Polsce bardziej znana jako ciasto filo) i pieka w specjalnych okraglych aluminiowych naczyniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: FILO IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.08.04, 14:12 Miesiac temu było w Bomi (Warszawa) Odpowiedz Link Zgłoś
czytelnik22 Re: FILO 20.08.04, 21:45 Ja sie męczyłem z ręcznym robieniem cista filo według różnych przepisów kilka razy i efekt był zawsze niezadawalający a pracy masa. Kupic się u mnie tego nie da w żadnym sklepie, w Piotrze i Pawle, w którym w innych miastach bywa, nie słyszeli o tym. Baklavę bardzo lubię (nawet chyba najbardziej ze wszystkich słodyczy)i dlatego wykombinowałem sobie cos podobnego, a dużo szybszego. Jedną paczkę ciasta francuskiego dzielę na 2 kawałki i rozwałkowuję tak żeby były dwa razy większe niż pierwotnie. Na to gruba warstwa rozpuszczonego i przestudzonego masła. Na to warstwa zmielonych orzechów włoskich i migdałow (plus troche cynamonu i kardamonu) wymieszanych z roztopionych z masłem (masła i orzechów (migdałów) na oko, masła tyle, żeby nie były sypkie, orzechów ze 30- 50 dkg). Teraz to zwijam w roladkę i nacinam na kawałki 5 cm długości. Smaruję znowu masłem. Na jakies 20 minu wrzucam do bardzo gorącego piekarnika. Jak ostygnie po pocięciu na kawałki układam jeden obok drugiego i zalewam wrzącym syropem z cukru, wody 2 łyżek miodu i soku z około ćwiartki cytryny (tez ostatnio robię syrop na oko tak około szklanki, ale moze być któryś z podawanych na tym forum przepisów, przynajmniej podobne proporcje). Jeśli się syrop trochę na boki rozlej to go jeszcze później troche podlewam na ciasto żeby było mocno nasączone. Do dobrej baklavy tureckiej jej dośc daleko, ale w Tunezji jadłem gorsze, a w Egipcie podobne. JEdnak zdecydowaną zaletą tej wersji jest to, że w zasadzie oprócz samego pieczenia i zalewania syropem można ją zrobić w około 15 minut. No chyba że się mieszka w Warszawie i możńa kupic oryginalne ciasto filo wtedy nie trzeba kombinować. JEszcze dodoam, że próbowałem rozwałkowywac ciasto francuskie i ukladac takie płatki jeden na drugim jak w prawdziwej baklavie przekładajac orzechami i wychodziło to jednak gorzej,bo te płatki pod spodem były twarde. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś