Gość: michnik IP: 81.223.24.* 23.08.04, 20:42 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: OP przecież w polsce jest tak samo! IP: *.eyrkonaeac01.dialup.ca.telus.com 23.08.04, 21:11 nie raz 'smarowalem' drogowke. ktos sie zainteresuje? a gó**o! Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Traz kolej na tzw. "mały ruch graniczny". 23.08.04, 22:26 12 sierpnia straż graniczna RP oraz jej słowacki odpowiednik powrócili do pełnego reżimu tzw. "małego ruchu granicznego". Pomijając fakt, że uczyniono to w połowie sezonu urlopowego, to główną przyczyną uczynienia tego ( wbrew zresztą zasadom obowiązującym w UE ZAKAZUJĄCYM dyskryminacji obywateli UE na granicach wewnętrznych Z JAKIEGOKOLWIEK POWODU, w tym przypadku z powodu miejsca zamieszkania) była... chęć utrudnienia Słowakom, jak tylko to możliwe, wyjazdów na zakupy do Polski. (zaskakująca zmiana interpretacji przepisów została dokonana na wyraźną prośbę strony słowackiej). Może sytuacja panująca tutaj jest nieporównywalna z tą na granicy z Ukrainą, ale pokazuje, że mimo wjeścia Polski i Słowacji do UE regionalne zarządy SG i cudzineckiej policii (decyzję podjęto na szczeblu Nowy Sącz-Preszów) nadal zachowuja się jak lokalni szeryfowie utrudniając kontakty turystyczne i gospodarcze w UE. PS. Szybka interwencja dziennikarzy przyczyniła się do BŁYSKAWICZNEGO i bezrozgłosowego załatwienia niby nierozwiązywalnego problemu, jakim był jednokierunkowy ruch pieszy na mostach w Cieszynie. I jakoś nie wymagało to podpisywania umów międzyrządowych, międzypaństwowych czy międzygalaktycznych, czym przez lata się zasłaniano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaduła Teraz kolej na tzw. "mały ruch graniczny". IP: *.iod.krakow.pl / 149.156.29.* 24.08.04, 10:28 czy to jest prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aras Re: Teraz kolej na tzw. "mały ruch graniczny". IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.04, 13:33 Podobna sytuacja występuje też na innych "małych przejściach" - np. w Kudowie Zdrój, gdzie Czesi, wbrew wywieszonej informacji o dostępności przejścia dla wszystkich obywateli UE, nie pozwalają na przekroczenie granicy. Coś z tym trzeba zrobić!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Travel Re: Teraz kolej na tzw. "mały ruch graniczny". IP: *.acn.waw.pl 24.08.04, 16:31 Paranoja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Travel Re: Teraz kolej na tzw. "mały ruch graniczny". IP: *.acn.waw.pl 24.08.04, 16:31 Tak, to prawda. W przypadku przejścia w Radoszycach uniemożliwia to robienie zakupów w Polsce mieszkańcom słowackiej części Bieszczadów. A chętnych było bardzo dużo. Paranoja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yacek kto smaruje ten jedzie IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.04, 22:52 to samo co opisują autorzy artykułu, przeżyłem w piątek-20.08.04 na przejściu z ukrainą w rawie ruskiej. stałem 5 godzin, a kolejka przesuneła sie o 5 - 6 samochodów. w tym czasie ponad 100 samochodów wjechało przeprowadzonych przez mafię. ponieważ mi się spieszyło dałem w łape mafii i wjechałem na granice przez nikogo nie niepokojony. widac gołym okiem kto tam rządzi i tylko ślepy by nie zauważył. na w/w przejsciu taka "usluga" kosztuje 20$ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: kto smaruje ten jedzie IP: *.dip.t-dialin.net 23.08.04, 23:43 Ludzie, tak jest od co najmniej 15-tu lat na wszystkich przejsciach. Teraz na zachodnich zrobilo sie cywilizowanie a cala swolocz poszla wiec na wschod i wzmocnila szeregi juz tam dzialajacej mafii. Obserwowalem to osobiscie w latach 1990-1992 przejezdzajac wielokrotnie samochodem granice wschodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet "Trzeba wyjaśnić, czy informacje IP: *.ne.client2.attbi.com 24.08.04, 00:20 o skorumpowanych ukraińskich służbach granicznych są prawdziwe." Juz teraz mowie, ze wyjasnienie pokaze, ze to wrogowie wolnej Ukrainy takie rzeczy wypisuja i oczywiscie prawda to nie jest. Juz wczesniej pisali, ze podobno na poczatku wojny Ukraincy wymordowali na Podolu i Ukrainie ponad 50 tys Polakow, a Kwasniewski potem przepraszal! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HEJ TO SA ZARTY !! KONTROLA POLSKO - UKRAINSKA WEZMIE W LAPE IP: *.proxy.aol.com 24.08.04, 04:57 TA zasrana kontrola polsko - ukrainska to jest jeden zart !!!!! Ukraincy wezma lapowke od swoich celnikow i bedzie po klopocie , wydaje mi sie ze celnicy ukrainscy i polscy rowniez placa lapowke swoim zwierzchnikom, ci zas wyzszym lokalknym wladzom . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: KONTROLA POLSKO - UKRAINSKA WEZMIE W LAPE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 10:40 Tydzień temu wracałem zUkrainy przez Slowację, koszt 35USD-pierwsza bramka żołnierz 5 dol. przejechałem paseb dla CD, następnie celnik 10 dol. kontrola paszport, 20 dol- żadna mafia wszystko mundurowi funkcjonariusze. Dzisiaj wyjeżdżam ponownie przez słowację, a wracam w piątek przez Krakowiec zobaczymy czy coś się zmieniło w związku z zapowiadaną kontrolą. Czy władze Ukrainy udają głupków?nic nie wiedzą? bzdura - proceder kwitnie na całej długości granicy Ukrainy. Zanim dojedzie kontrola, wszyscy zainteresowani już dawno o tym będa wiedzieć.Chwilę się wstrzymają, a potem straty odbiją podnosząc stawki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Dobrze sie stalo, IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.08.04, 05:03 ze GW opublikowala ten tekst i zrobilo sie troche szumu wokol tej sprawy. Miejmy nadzieje, ze kontrola ukrainska da po dupie komu trzeba i tranzyt miedzy Polska a Ukraina bedzie sie odbywal normalniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merlin Re: Dobrze sie stalo, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 09:05 a czego wy chcecie ? przeciez to dzicz . WILD EAST!!! Moja rada = unikac jazdy w tamta strone. Ja nigdy tam nie bylem i nie bede. Jest jeszcze tyle miejsc w cywilizowanych krajach, ktore warto odwiedzic, ze starczy mi ich do konca zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muchor Re: Dobrze sie stalo, IP: *.telenergo.pl 24.08.04, 09:35 No to nie jeździj, idioto - tylko nie pieprz bez sensu. Będzie więcej miejsca dla rozsądniejszych. Kiedy Niemcy czy Francuzi wypowiadają się podobnie o Polsce to my się obruszamy - ale nam już wolno patrzeć z góry na Ukraińców czy Białorusinów? Nonsens kompletny. Prawda, że państwo ukraińskie nie zdołało jeszcze zbudować dobrze działających struktur, ale naprawdę się to zmienia na lepsze. Pewnie, lepiej aby zmieniało się szybciej - ale się zmienia. A ten artykuł mi się podobał, bo z jednej strony pokazywał faktyczny stan, z drugiej nie było w nim (tak częstego) poczucia wyższości. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek8 A g... prawda 24.08.04, 15:01 Ta ukraińska kontrola conajwyżej weżmie swją dolę od mafiosów i strażników i nic się nie zmieni.Jestem pewien,że to samo dzieje się i po polskiej stronie, tyle że nie tak jawnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek smarowanie na granicy IP: *.crowley.pl 24.08.04, 10:37 Właśnie wróciłem z wycieczki do Lwowa. Ubezpieczenie zdrowotne kosztowało mnie 40 pln, a przejazd bez kolejki na granicy - 50 (po 6-godzinnym staniu w sznurku samochodów). Zaraz po ustawieniu na końcu kolejki podszedł do mnie młodzian w dresie i zarządał 100 pln za przejazd, ale go od razu spławiłem . Potem co jakiś czas przychodzili inni. W końcu po zapadnięciu zmroku stali się bardziej elastyczni. Reszta wygląda jak w artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pku przekraczanie granicy naszych wschodnich sąsiadów IP: 195.117.149.* 24.08.04, 13:51 Sam, byłem pierwszy raz w zyciu w niedzielę na Ukrainie (przejscie w ZUSINIE), samochodów nie było dużo, góra 100, ale po 8 godzinach stania wcale mocno się nie posunąłem, a w tym czasie odprawiono co najmniej kilkaset. Tak więc jak nie posmarujesz to nie pojedziesz. Nigdy nie przypuszczałem, że w biały dzień takie rzeczy są możliwe na oczach wszystkich oczekujących. Byłem tam pierwszy raz i jak teraz widzę na drodze auto z napisem UA to az mnie trzęsawka bieze. Raczej nigdy się tam nie wybiorę, do czasu zmiany mentalnosci tamtejszych stróżów porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luzik A dziennikarze przed sąd za dawanie łapówek! IP: *.ds1-bav.adsl.cybercity.dk 25.08.04, 18:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biniu Kto smaruje , ten jedzie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 10:39 Sądze ,że służby ukraińskie maja nas gdzieś bo jak maja z tego pieniądze a przecież kasa rządzi światem.Z jednej strony honor mówi żeby nie płacić , a z drugie jak nie zapłacimy to nas ograbia i pobiją .Ja bym nie zaplacil Odpowiedz Link Zgłoś