umfana 18.08.04, 20:52 serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2234997.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ijaw Re:kretyn cukiernik 18.08.04, 22:31 Rzeczywiście ciasto "murzynek" funkcjonuje w polskiej rzeczywistości od bardzo dawna. Nie spotkałam się osobiście z ciastkiem jak w artykule. Nazwa jest idiotyczna, bez sensu. ijaw forum przyjaciół ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Kogo nazwa obraża? 18.08.04, 23:02 We wcześniejszej dyskusji pojawił się wątek "czarny, murzyn". Asiaasia1 wyjaśniła (cyt) "Słowo " murzyn " pochodzi od czasownika " murzę ", które oznaczało : " brudzic , smolić " a jako rzeczownik :" rzyć " czyli po prostu dupa." Wobec tego, skoro nazwa murzyn jest obraźliwa, czy możemy gniewać się, że tak nazywają ciasto? Osobiście do swoich znajomych i o nich, ciemnoskórych, mówię, Afrykanin, Afro-Polak, ciemnoskóry, itp, czy najprościej jeśli to możliwe po imieniu, nazwisku. Jaka nazwa obraża? pozdrawiam ijaw -- forum przyjaciół ludzi -- wierzę w mądrość ludzi wierzę, że ona zwycięży Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Re: Kogo nazwa obraża? 18.08.04, 23:15 Azjata-Europejczyk-Afrykanin Zolty-Bialy-Czarny P.S. Nazwa "cycek myrznki" to kretynstwo do kwadratu...rasitowsko-sexistowskie! Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Kogo nazwa obraża? 19.08.04, 01:30 Ufmano, zgodziłam się, że nazwa jest idiotyczna, bez sensu, proszę przeczytać jeszcze raz posty wyżej. Idiotyczna!! W poście "kogo nazwa obraża" zacytowałam wyjaśnienie słowa murzyn, ale chyba niedokładnie zostałam zrozumiana. Zajrzyj tam proszę raz jeszcze. Ogólnie zgadzamy się, że nie należy do ludzi ciemnoskórych mówić murzyn, ponieważ jest to słowo obraźliwe. Ja do swoich przyjaciół nie mówię murzyn i myśląc o nich myślę Afrykanin, stąd też całe zamieszanie nie dotyczy moich przyjaciół. Nigdy nie miałam skojarzeń z Afrykaninem gdy jadłam ciasto murzynek, a jadałam go parę razy w swym życiu. Coś mi się wydaje że znakomita większość ludzi nie miała takich odczuć i ich nie ma. Produkty mają tak różne nazwy, jakby się zaczęli denerwować wszyscy Darkowie, Kasie, i inne że ich imionami nazywa się serki, szczotki, zmiotki, itp., itd., niechybnie wymordowalibyśmy się zapominając powody jakie stanęły na drodze. Przyjmujemy, że nie używamy słowa murzyn do Afrykanina, ani osoby ciemnoskórej i nie ma sprawy, po co robić problem! Nie rozumiem, dlaczego Azjata to żółty? Mam wokół siebie sporo Chińczyków i Wietnamczyków i nie widzę ani jednego osobnika o kolorze jaki ty sugerujesz za odpowiedni tym gatunkom. A kolor biały miałby być identyfikacją Europejczyka?! Akurat który Europejczyk jest biały? Jasnej karnacji, ale nigdy biały, jeśli mamy być dosłowni i wyjść z absurdu kolorystycznego dotyczącego ludzi. Także czerń w odniesieniu do Afrykaninów ma się nijak, bo w Afryce jest tak wiele karnacji, od bardzo jasnej prawie europejskiej do bardzo ciemnej, aż granatowej. Na północy Afryki mieszkają ludzie o bardzo jasnej karnacji, przechodząc w głąb kontynentu karnacja ulega ściemnieniu. I teraz wyobraźmy sobie sytuację, że mówimy czarny o osobniku, który niewiele się różni od naszej karnacji a czasami i wcale. Może nie dopisujmy tych kolorów, niech pozostanie np. Afrykanin a gdy się zechce dać do zrozumienia, że mamy do czynienia z osobą ciemniejszą, możemy to wyrazić innym sposobem, ciemnej karnacji, czy podobne. ijaw Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Re: Kogo nazwa obraża? 19.08.04, 06:19 Hej! Zgadzam się z Tobą. Sama chciałam napisać, ze znam to ciacho pt: murzynek i ze jest pyszne! Masz zupełna rację! Ja przedstawiłam w orgomnym, skrócie swoją opinię i dlatego jest taka oschła! Masz racje, ze kolor skóry to kretynskie porównanie i mam się nijak do realiów. Jednak pare razy spotkałam się z takimi określeniami i być moze brzmią one łagodniej od inwektyw. Przepraszam za to... Takze uzywam określen ludności, nawiązując do ich nacji, lub kontynentu z którego pochodzą. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
asiaasia1 Re: Kogo nazwa obraża? 19.08.04, 09:20 już mogły być " piersi " zamiast c... :)))) mieszkam niedaleko tej cukiernii , może wpadnę i zapytam co cukiernika skłoniło do nadania ciastkom takiej nazwy :))))))) ale nazwa jest niesmaczna ciekawe czy ciastka chociaż smaczne ? pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Kogo nazwa obraża? 19.08.04, 10:01 Umfano, myślę, że powinniśmy pracować w terenie nad wyplenieniem nazwy murzyn w odniesieniu do człowieka. Ci ktorzy tak mówią nie zdają sobie sprawy ze znaczenia słowa. Nie dopatruję się złej woli. Poza wyjątkami, ale wtedy inaczej brzmią słowa, prawda?? Uogólnienia ułatwiają komunikację, ale po coś jesteśmy, by zmieniać, wyjaśniać, itd. Sama wiem, jak często kluczyłam w rozmowie z ciemnoskórym, by nie popełnić gafy uwarunkowanym nazewnictwem. pozdrawiam ijaw Odpowiedz Link Zgłoś
ogolone_jajka Murzyn to człowiek rasy czarnej!!! 19.08.04, 22:34 To nie jest obraźliwe słowo. Oznacza po prostu człowieka o czarnej skórze. I tyle. Murzynek Bambo to też rasistowski wierszyk???????? Przesadzacie z tą poprawnością polityczną rodem ze zwariowanej Ameryki. Obraźliwe to Czarnuch. Murzyn nie. Przynajmniej słownik na onecie nie twierdzi, że Murzyn to słowo obraźliwe. Murzyn i Czarnuch to to samo, co w angielskim Negro i Nigger. A poz tym "Cycki Murzynki" brzmi ciekawie, aczkolwiek nie wiem czy apetycznie, bo cycki Murzynki kojarzą mi się raczaj z dłuugimi dyndasami. Bleeee. Ale ciasto bym chętnie spróbował, jako że lubię wszelkie ciasta czekoladowe. Poproszę o adres cukierni i godziny otwarcia. Ktoś z Was chyba mieszka w pobliżu. Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Murzyn to slowo obraźliwe!!! 19.08.04, 23:23 ogolone_jajka napisał: > To nie jest obraźliwe słowo. Oznacza po prostu człowieka o czarnej skórze. I ty > le. Murzynek Bambo to też rasistowski wierszyk???????? Murzyn to słowo obraźliwe. Czytałeś post Asiasi1 i wcześniejszy post ze skopiowanym fragmentem tego postu, chyba nie? Są naukowe wyjaśnienia słowa murzyn, polecam wrócić do tego wątku. Rozmawiałam dzisiaj rano z Afro-Polakiem nt słowa. On czuje się z tym źle i nie on jeden, wszyscy ciemnoskórzy bardzo źle znoszą słowo murzyn. Dokładnie tak samo jak "czarnuch". Wierszyk niestety też jest źle znoszony przez społeczność ciemnoskórą. Po pierwsze słowo murzynek, po drugie uciekanie na drzewo, czyli jakby utożsamianie ze zwierzątkami skaczącymi po drzewach, no i specjalne podkreślanie ciemnej skóry poprzez lęk przed wybieleniem. Rozmawiałam o tym z zainteresowanymi osobami, których ten problem dotyczy. Więc jeśli coś ubliża drugiemu człowiekowi to nie jest poprawne a mówiącemu w ten sposób wystawia jak najgorszą opinię. > Przesadzacie z tą poprawnością polityczną rodem ze zwariowanej Ameryki. >Obraźliwe to Czarnuch. Murzyn nie. Przynajmniej słownik na onecie nie twierdzi, Może warto sięgać do innych źródeł? Zapytam Asię o źródło, wskaże bardzo chętnie. > że Murzyn to słowo obraźliwe. > Murzyn i Czarnuch to to samo, co w angielskim Negro i Nigger. Murzyn, Czarnuch i Negro i Nigger mają ten sam wydźwięk, negatywny. Ale tu nie chodzi o poprawność polityczną, lecz o zwykłe człowieczeństwo, jeśli jest nazwą źle kojarzącą się, to czemu mamy nią nazywać ludzi nie zasługujących na upokarzanie. Powiem np. czy czujesz się świetnie, gdy mówią na Ciebie za granicą Polaczek? Czy utożsamiasz się z wytworzonym przez nieuczciwych rodaków wizerunkiem? Bo ja nie. Nazwa ciasta wg mnie jest idiotyczna. A o to czy są dobre czy nie, i w jakich godzinach czynna cukiernia trzeba zapytać Asię, miała się wybrać. Mi się nie chce tego biustu, jakby co jeszcze mam swój :)))))) nie do konsumpcji :)))))) Ijaw Odpowiedz Link Zgłoś
kate_16 Re: Murzyn to slowo obraźliwe!!! 20.08.04, 01:03 www.pomagamy.pl/numery/9/slowo_murzyn.htm - tam toczy sie dyskusja,co do slowa "murzyn" sama tak juz nie mowie, gdyz uswiadomilam sobie, ze moze to kogos urazic, a po co? ale gdy tak mowilam, nie mialam zadnych rasistowskich zamiarow...po prostu wszyscy wokol mnie tez tak robili... a co do ciasteczek...wstydzilabym sie poprosic w cukierni o "cycki" i juz obojetnie czy bialej czy czarnej..jak mozna tak ciastka nazwac...? Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Re: Murzyn to slowo obraźliwe!!! 20.08.04, 01:22 Ogolone! Nie obraza Cie ten wierszyk: "polaczek maly w europie mieszka, biala ma skore ten nasz kolezka..." i tak dalej... Moim zdaniem jest to debilny teskt tak jak jego pierwowzror. Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
kubus_2004 Re: Murzyn to slowo obraźliwe!!! 20.08.04, 09:40 Murzyn (pisany wielką literą) to zdecydowanie nie to samo co Czarnuch czy Asfalt! Jeszcze kilkanaście lat temu nikt by nie przypuszczał, że Murzyn to słowo obraźliwe. Wszystko przez idiotyczną poprawność z Ameryki. Może jeszcze Czarny, to słowo obraźliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Murzyn to slowo obraźliwe!!! 20.08.04, 14:19 Albo nie masz czasu Kubus, albo nie chce ci się, albo... nie wiem, zatem specjalnie dla ciebie po raz kolejny cytuję wpis Asiasi1 "Słowo " murzyn " pochodzi od czasownika " murzę ", które oznaczało : " brudzic , smolić " a jako rzeczownik :" rzyć " czyli po prostu dupa." Może teraz trafi do twojej świadomości?! To nie jest idiotyczna poprawność amerykańska, lecz poprawność względem człowieka, humanitaryzm. Gdyby na ciebie mowiono "dupa" cieszyłbyś się? Zwłaszcza na ulicy "o idzie dupa", "a to jest dupa" i tak bez przerwy?? Powiedz <kubus>, czy to ciebie raduje, bo jeśli to można czemu nie?! Bo kiedyś,(umownie) biały człowiek, zrobił wszystko by zniszczyć inne kultury, i nacje. Zatrzymam sie chwilę na Australii, w której rozwinął sie ruch rasistowski przeciwko Aborygenom!! Czy to nie skandal! Aborygeni są prawowitymi właścicielami tego kontynentu, i jego autentycznymi mieszkańcami. To "biały" jest gościem na tym kontynencie! I tak jest i było wszędzie.W drodze ewolucji wykształciła się jasna rasa, która jest tak bezczelna, że panoszy się wszędzie i niszczy wszystko co po drodze. W koncu nazwę murzyn wymyślili nie sami mieszkańcy kontynentu afrykańskiego tylko "biali". A masz racje, nie mówiło się u nas o pochodzeniu słowa, bo i po co? Prawda? Afryka była tak daleko, murzynka mieliśmy jako egzotyczne stworzonko w elementarzu, nie wiele osób miało możliwość wyjazdu za granicę kraju w ogole, a co mówić o tak dalekiej podróży jak Afryka! Otwarte granice Polski sprawiły <kubus>, zaczęli przyjeżdżać do nas ludzie ze świata i problemy wyszły na wierzch. Tak to bywa. pozdrawiam ijaw -- wierzę w mądrość ludzi wierzę, że ona zwycięży -- forum Przyjaciół ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Do Asiasi1! 20.08.04, 14:25 Asia, czy możesz wskazać źródło dla słowa "murzyn"? dziękuję. ijaw Odpowiedz Link Zgłoś
asiaasia1 Re: Do Asiasi1! 20.08.04, 14:44 wieczorem napiszę obszernego posta ze źródłem i z komentarzem do Murzynka Bambo , teraz nie mogę się skupić , bo dzieci grymaszą i psze jedna reka :( obiecuję i pozdrawiam . źródło "murzyna"to słownik trzyjezyczny z czternastego wieku , bodajże . przegladalam go na zajeciach z Historii Jezyka Polskiego . sprawdzę w notatkach i napszę dokładnie wieczorem , pozdrowenia słowo jest obraźliwe historycznie -językowo jezykoznawcy maja kontrargument w słowie Niemiec , bo tez zrodlowo jest to nazwa obrazliwa ale w kontekscie niewolnictwa i dyskr . rasowej i calego shitu , ktory spotkal Cz6arnych , murzyn powinno sie wyelimonowac szczegolnie u mlodych ludzi ... bo starzy wychowani w PRLu moze juz za bardzo przywykli i nie czują problemu ... Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Do Asiasi1! 20.08.04, 15:46 dzięki Asiu i czekamy. pozdrowienia dla córeczek :) ijaw Odpowiedz Link Zgłoś
asiaasia1 Re: Do Asiasi1! - troszkę o Murzynku Bambo ... 20.08.04, 19:43 książki dla dzieci :" nie powinny utrwalać szkodliwych stereotypów kulturowych, rasowych, narodowych etc. nawet je?li podane sš w niewinnej lub humorystycznej formie: że dzieci można bić, że macocha jest zawsze zła, że przemoc jest akceptowanym sposobem rozwišzywania problemów, że wy?miewanie innych ?wiadczy o poczuciu humoru, że nieuczciwo?ć jest dozwolona (nawet tak akceptowana jak ?cišganie), że cwaniactwo lub łamanie norm jest dowodem zaradno?ci, że przedstawiciele danego narodu/rasy sš ?li, głupi, nieuczciwi itp." tutaj : wirtualnywydawca.pl/linki-12.10.01.8.htm szkoda , że napisane kiepską czcionką ... wieczorem napiszę więcej o źródle " murzę " i o wierszyku ... pozdrawiam !!! asia ... Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Do Asiasi1! - troszkę o Murzynku Bambo ... 20.08.04, 21:50 Dzięki Asiu. Książki uczą dziecko więc powinny uczyć dobrych wartości. To oczywiste. -- ijaw Odpowiedz Link Zgłoś
kubus_2004 Eeee tam 20.08.04, 21:11 A powiedz mi, kto zna źródłosłów tego słowa???? Ja pierwsze słyszę. A znaczenie sprawdziłem w 3 słownikach. W żadnym nie było wzmianki, że jest ono pejoratywne. Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Eeee tam 20.08.04, 21:40 Cierpliwości, Kubus, dowiemy się wkrótce od Asi. Proponuję zaglądanie od czasu do czasu, lub jutro. pozdrawiam ijaw -- wierzę w mądrość ludzi wierzę, że ona zwycięży -- forum Przyjaciół ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
kubus_2004 Re: Eeee tam 20.08.04, 21:43 Zaglądam, zaglądam. Zajrzyjcie też na moje forum - jest "wesoły" wątek o grzechu. Ale ostrzegam, nie dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
umfana ... 20.08.04, 22:29 Bardzo interesujacy jest watek na forum Kuby "I..Czlowiek Stworzyl Boga" forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21155&w=14870759 Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: ... 20.08.04, 22:52 No, no, jesteś rewelacyjna! Dobry... ale kubus chyba nie wszystko czyta! Jednak tutaj kubusia nie będziemy osądzać ani promować, to drugie robi dość dobrze, a pierwsze zrobi w odpowiednim czasie, także sam! pozdrawiam ijaw -- wierzę w mądrość ludzi wierzę, że ona zwycięży Odpowiedz Link Zgłoś
asiaasia1 Obraźliwe słowo . 20.08.04, 22:48 Nazwa " murzyn " należy do tej samej rodziny wyrazów co czasownik " murzę " czyli : brudzić , smolić lub jako rzeczownik " rzyć " czyli d..... Polecam zajrzeć do słowników Volkmana i Grzegorza Knapskiego zwanego Knapiuszem oraz do trójęzycznego słownika Michała Abrahama Troca . Michał Abraham Troc " Nowy dykcjonarz " Słownik polsko-niemiecko-francuski . Wyd. 1744, 1747,1764 . Te słowniki ( i wiele innych ) są dostępne m.in. na Wydziale Polonistyki UW , najprawdopodobniej w czytelnii językoznawczej mozna skorzystać z nich na miejscu . To słowniki , do których przeciętny Kowalski nie zagląda , bo przeciętny Kowalski zagląda do słowników na onecie lub tych , które ma w domu . Tamte słowniki to antyki , to słowniki historyczne , które się z trudem zachowały . Wybieram się na wydział w przyszłym tygodniu .Jesli czytelnia w wakacje jest otwarta ( a pewnie jest w określonych godzinach ), chętnie zajrzę jeszcze raz do słowników i podam dokładny adres bibliograficzny wraz z numerem strony . Chciałam to zrobić po przeczytaniu artykułu w " Polityce ", w którym językoznawcy wypowiadali się o słowie " m.", że jest obraźliwe tylko w ustach rasisty . Częściowo mają rację . Szkoda , że nie wyjaśnili przy okazji historycznego rodowodu słowa " m.". Podali natomiast nazwę " Niemiec " i wątpliwość :" a co niby Niemcy mają powiedzieć ? przecież nazwa Niemiec też może być obraźliwa dla Niemca !" Rzeczywiście Polacy mają jakąś chorą wyobraźnię językową . W wielu językach mamy German i jego pochodne a w języku polskim jest " Niemiec" czyli niemy , taki , z którym nie można się porozumieć . Ze wszystkimi Braćmi Słowianami Polacy mogli się w miarę dobrze komunikować ,z Niemcami nie , stąd nazwa narodu , obelżywa . Z " murzynem " jest jeszcze gorzej . W trójęzycznym słowniku Troca po francusku jest po prostu " etiopienne " jako wytłumaczenie tego słowa . Polacy i tu muszą dorabiać filozofię i stworzyli formę " murzyn " czyli usmolonego , ubrudzonego , w najgorszym wypadku " rzyć " czyli " d..." Brawo za wyobraźnię językową dla naszego narodu !!! W kontekście historycznym : niewolnictwo , zniszczenie rdzennej kultury afrykańskiej , " whites only " , dyskryminacja itd. itp . to słowo obelżywe . A teraz coś wesołego : ipe.pl/archiwum/+/html/prace/matusiak_kazanowska/scenariusz_slubowania_klas_1.htm Kim chcesz być Murzynkiem Bambo , Chińczykiem czy Kowbojem ? Odpowiedz Link Zgłoś
kubus_2004 Re: Obraźliwe słowo . 20.08.04, 22:57 Jak już pisałem, mało kto wie, że słowo "murzyn" ma negatywny źródłosłów. We współczesnej polszczyźnie nie jest ono pejoratywne. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaasia1 Re: Obraźliwe słowo . 20.08.04, 23:10 W kontekście historyczno-językowym słowo " m." jest równoważne angielskiemu " nigro , nigger ", które było używane w czasach kiedy Tuwim pisał " Murzynka Bambo ". ( Tuwim zmarł w 1953 r.)Słowo " m." powinno być stopniowo wypierane przez inne określenia .W USA i UK za " nigro / nigger " można mieć proces w sądzie . W niektórych europejskich językach pochodne " nigger "są niestety używane . Odpowiedz Link Zgłoś
kubus_2004 Re: Obraźliwe słowo . 20.08.04, 23:15 USA to chory kraj! Tam babka pozwała McDOnalda, za to że oparzyła się gorącym nadzieniem jabłkowym z ciastka!!! To żaden argument. U NAS to słowo nie jest obraźliwe. Tak sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaasia1 Re: Obraźliwe słowo . 20.08.04, 23:23 Używanie słowa " murzyn " to nazywanie ludzi , których przodkowie byli traktowani na przestrzeni wieków gorzej od zwierząt , " brudnymi , usmolonymi , d...ami " wg zasady historyczno - językowej . W kontekście dziejów Afryki te słowo jest , delikatnie mówiąc , obraźliwe . Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Obraźliwe słowo . 20.08.04, 23:27 nie wiem, dlaczego ciągle odwołujesz się do USA, dla mnie to żaden wzór, bo my jesteśmy na terenie polskim i dyskutujemy co zrobić z językiem polskim, tworzymy wzorce dla Polaków. Każdy naród niech się o swą głupotę troszczy. Posty nasze sie rozminęły, więc może coś... Dodam tylko, że zrobię wszystko, by jak najwięcej ludzi dowiedziało się, o niestosowności słowa "murzyn" w jak najkrótszym czasie. ijaw Odpowiedz Link Zgłoś
asiaasia1 Re: Obraźliwe słowo . 20.08.04, 23:51 "nie wiem, dlaczego ciągle odwołujesz się do USA, dla mnie to żaden wzór, bo my > jesteśmy na terenie polskim i dyskutujemy co zrobić z językiem polskim " ciągle ? przecież podałam historyczno-językowy rodowód słowa murzyn w języku polskim . ktoś wcześniej pisał o " chorej amerykańskiej (lub anglosaskiej) poprawności politycznej " i o tym , że " murzyn " to nie to samo , co czarnuch czyli : " nigger/nigro " po ang., więc odniosłam się do tego właśnie . USA to dla mnie żaden wzór również . Gdyby ten kraj był dla mnie wzorem i rajem na ziemi , to bym z niego dobrowolnie nie wyjeżdżała i stukałabym teraz z USA . A tak właśnie zrobiłam , wyjechałam i raczej nie wrócę tam na stałe . Piszę tylko , że za publiczne nazwanie kogoś nigger w US lub w Wielkiej Brytanii można mieć nieprzyjemności . W Polsce ludzie używają takich określeń bez głębszego zastanowienia . Ciekawe , że w wielu językach europejskich , podobno cywilizowanych pochodne słowa nigger cały czas są używane publicznie i to jest tolerowane .Może ktoś zna odpowiedniki tego słowa w językach germańskich i skandynawskich ? Pytam z ciekawości .Dla mnie " murzyn "jest nie do zaakceptowania . Nie potępiam ludzi , którzy używają tego słowa z niewiedzy . pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Obraźliwe słowo- do Asi 20.08.04, 23:59 No masz ci los! Asiu to nieporozumienie, ten post nie był do Ciebie, a do <Kubusia>. Piszemy niemal w tym samym czasie, i niestety, Asia, przeczytaj post Kubusia, o tym procesie z jablkami, czy coś tam, on sie odwoluje do USA. Asia, jesteś dla mnie autorytetem, tak dużo wiesz!! No, już :)))) proszę, ale się narobiło, odpowiedz jeszcze przed snem, bo będę miała wyrzut sumienia, idę dokończyć czytanie Twojeg postu, bo w porywie emocji najpierw piszę wyjaśnienie. ijaw Odpowiedz Link Zgłoś
asiaasia1 Re: Obraźliwe słowo- do Asi 21.08.04, 00:04 ojej :))) hahaha ... rzeczywiście można się zaplątać w gąszczu postów :) pozdrawiam ciepło !!! Asia ... Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Obraźliwe słowo- do Asi 21.08.04, 00:25 Ufff, ulżyło, masz dodatkowo maila. Dobrej nocki :* :0 ijaw Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Asia zobacz godzinę postów 21.08.04, 00:07 Asiu proszę zerknij na czas postów, to nieporozumienie, wróć tutaj będę pisać zawsze bezpośrednio do osoby, no, proszę Cię. ijaw Odpowiedz Link Zgłoś
asiaasia1 Re: Asia zobacz godzinę postów 21.08.04, 00:13 Ijaw , nie przejmuj się , naprawdę nic się nie stało :) Na pewno będę na forum . Po prostu jest późno i trochę się zaplątałam - odpowiedziałam na Twoją odpowiedź dla Kuby . Wszystko jest jasne :) Naprawdę nie ma się czym przejmować . Nic nie dzieje się przypadkowo . pozdrawiam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Obraźliwe słowo . 20.08.04, 23:14 Język ulega modyfikacjom i wszystko zależy od nas, żeby zmiany zostały uwzględnione przez naukowców. Trzeba wyjaśniać ludziom i rozpowszechniać nowe nazwy, to jedna z metod. Dużo i dużo o tym mówić. Ja to robię. ijaw Odpowiedz Link Zgłoś
ogolone_jajka Nikt w Polsce nie wie, że Murzyn to be 21.08.04, 07:26 Albo bardzo niewiele osób zna pochodzenie słowa Murzyn. Zresztą sama autorka obrończyni Murzynów pisze, że Niemiec też ma pejoratywne znaczenie. Ale kto o tym wie? Kogo to obchodzi? Murzyn to Murzyn, Niemiec to Niemiec. Jeśli nie mówić Murzyn tylko Afrykańczyk, to i German czy Dojecz zamiast Niemiec. Nie można traktować tego wybiórczo. Swoją drogą ciekawe co na ten temat powiedziałby Miodek? Odpowiedz Link Zgłoś
asiaasia1 "Pijany jak Polak " we Francji . 21.08.04, 08:38 Właśnie . Dlatego powinno się rozpowszechniać tą wiedzę . A może czyta nasze forum filolog / historyk języka polskiego , który mógłby dać tu komentarz filologiczny do słowa " murzyn " z zachowaniem wiedzy o historii naszego języka . Obiecuję , że , kiedy tylko będę na wydziale ,zapoznam się jeszcze raz ze słownikami historycznymi i podam publicznie , na forum dokładny adres bibliograficzny tak , aby każdy mógł bez trudu zweryfikować podane przeze mnie informacje . We Francji jest takie powiedzenie : " pijany jak Polak ". Przysłowie to ma historyczno pozytywny wydźwięk , o czym wielu Francuzów nie wie . Wojska miedzynarodowe Napoleona po wygranej bitwie uchlały sie do nieprzytomności . Napoleon wybrał sie wieczorem na przechadzkę po obozie zołnierskim i wszystkie warty z wyjątkiem polskiej nie zauwazyły go . Nastepnego dnia wygłosił przemowę do żołnierzy : " Jesli pijecie , to bądźcie pijani jak Polacy " czyli : badźcie czujni , obowiązkowi , mimo , że pijani . Teraz " pijany jak Polak " oznacza po prostu pijanego jak świnia , zataczającego się rodaka ( ewentualnie śpiącego na dworcu w Anglii złodzieja , półanalfabetę cuchnącego alkoholem , bo na wódę zawsze znajdzie pieniądze ale na one way ticket niestety nie :). Właśnie taki jest stereotyp .Polaczek - cwaniaczek - alkoholik . Z " murzynem " jest analogicznie odwrotnie i czas zacząć to zmieniać . Myślę , że inny wydźwięk historyczny ma nazwa Niemiec ( która jest dużo starsza historycznie od Murzyna ). Obraza jest trochę mniejszego kalibru . Niemcy raczej nie będą protestować przeciw swojemu mianu w jęz.polskim , ponieważ Polacy mogliby im wiele wypomnieć m.in. Hitlera . A co złego Polsce zrobili Afrykanie ? Chyba nie wzięli Polski pod zabory ani jej nie napadli . Nazywanie kogoś " brudnym , usmolonym , kojarzącym się z dupą " to przesada ? Używanie idiomów typu : robic za murzna / 100 lat za murzynami ? Odpowiedz Link Zgłoś
asiaasia1 N_word - offensive - artykuł . 21.08.04, 09:07 artykuł : www.s-zs.org/N_word.html można się odnieść sceptycznie do niektórych wiadomości zawartych w tym artykule ale z punktu widzenia lingwistycznego bardzo ciekawe . słowo " murzyn " też zakwalifikowane do obraźliwych . Odpowiedz Link Zgłoś
asiaasia1 Re: N_word - offensive - artykuł . 21.08.04, 09:14 "It's a dirty word because it was used as a form of degradation against the Black people while under the oppression of one of the cruelest racial systems of the world. Even today it's used in some countries. It hurts when whites call dark skinned people Niggers, Negroes, Nikeeri, Murzyn, Negraar, etc. And it real hurts when they refuse to accept that it's offensive. The word Negro has become synonymous with the word "slave," the word "nigger" was also, in some quarters, become synonymous with everything negative about the human race. " Oto cytat . Polskie słowo " murzyn " pojawia się często w artykule . Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: "Pijany jak Polak " we Francji . 21.08.04, 11:33 Asiu, postaram się o taki komentarz. A "murzyn zrobił swoje murzyn może odejść"? Określa kogoś kto wykonał ciężką robotę, bez godziwej, bądź żadnej zapłaty, został wykorzystany jak niewolnik. Jednoznacznie pogardliwe, upokarzające. Absolutnie niedopuszczalne! Ciekawe, ale rodacy wytworzyli obraz pijanego Polaczka i cóż... ijaw Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Nikt w Polsce nie wie, że Murzyn to be- do o.j 21.08.04, 10:58 O.jajka zapewniam, wszyscy się o tym dowiedzą! Oby jak najszybciej. -- Czy w dalszym ciągu nie przekonują Cie argumenty przedstawione przez Asię? ijaw Odpowiedz Link Zgłoś
kubus_2004 A już założę się, że Murzyni nie wiedzą 21.08.04, 22:36 że słowo okreslające ich rase pochodzi od brudnego tyłka. Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: WIEDZĄ Kubus, wiedzą! 21.08.04, 23:56 Zapewniam Cię, że wiedzą, to jest ich prośba, ich skarga. Znowu nie uważałeś, na górze jest post, w którym opisałam relację z rozmowy nt słowa murzyn z Afro-Polakiem. Jego odczucia są bardzo negatywne i wiesz co odpowiedział, "to jest sprawa kultury osobistej osoby, która odnosi się w taki sposób do ciemnoskórego". Pozwolisz, że na tym przestanę? Cóż, możesz się upierać i mówić jak chcesz, ale będziesz postrzegany bardziej negatywnie niż ten którego obrażasz. pozdr ijaw forum przyjaciół ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
ogolone_jajka Re: WIEDZĄ Kubus, wiedzą! 22.08.04, 08:57 Afropolak to może wie. Ale reszta nie ma mojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: WIEDZĄ Kubus, wiedzą! 22.08.04, 14:00 Nie martw się, nie jest tak źle, wiedzą i pozostali. Tu: jest trochę obywateli polskich pochodzenia afrykańskiego, nie jeden, nie... oj, Kubuś, Kubuś, bawisz mnie jak nikt :))) pozdrawiam ijaw forum Przyjaciół ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
asiaasia1 Dowiedzą się wkrótce . 22.08.04, 16:33 Cieszę się , że rozmawaiamy na ten temat . Jasne jest , że większość Polaków nie wie o istnieniu historycznych słowników autorstwa Volkmana , Knapiusza , Troca i wielu innych . O rodowodzie historycznym słowa murzyn nie wie pewnie także część absolwentów / studentów filologii polskiej . Kogo by to interesowało ? Mnie to interesuje , Ijaw też i kilka innych osób . Po przeczytaniu artykułu w " Polityce " o rzekomej nieszkodliwości i poprawności tego słowa , chciałam napisać list - sprostowanie z pytaniem do lingwistów dlaczego nie wspomnieli o rodzinie wyrazów i czasowniku " murzę "+ dlaczego zlekcewazyli te wszystkie obelzywe przyslowia typu " robic za murzyna " , " murzyn zrobil swoje ..." ? Chciałam rozpętać mały skandal/kontrowersję wokół tego tematu , zorganizować kampanię antymurzynową i prociemno/-czarnoskórą lub proafrykańską . Niestety złapał mnie leń i po letniej sesji nie chciało mi się chodzić po czyteniach + dzieci całkowicie mnie absorbowały w wakacje . Plan jest nadal aktualny . Ponieważ mam zajęcia na uczelnii z niektórymi lingwistami wypowiadajacymi się w tym artykule oraz z innymi specjalistami filologami / historykami języka / kulturoznawcami , chętnie zadam im kilka niewygodnych , dociekliwych pytań , mozemy napisac list do kilku gazet ( nie tylko polskich )a potem przejść do działania i rozpocząć kampanię uświadamiającą . Sorry za chaos - piszę jedna reka , na drugiej trzymam corke :) pozdrawiam !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Dowiedzą się wkrótce . 22.08.04, 17:31 Będziemy o tym mówić, dzięki, Asiu, mam różne pomysły a propos, a jak już są w mojej głowie to całkiem spokojnie, będą realizowane. W słowniku synonimów (A.Dąbrówki, E.Geller, R.Turczyna 1998) murzyn wystepuje raz jako człowiek w towarzystwie róznych okreslen (brzydkich tez), a drugim razem jako niewolnik!!! niewolnik-murzyn. Więc co, kazdego ciemnoskorego, czy Afrykanina mamy utozsamiac z niewolnikiem?! To jest godne? Potępienia! tylko i wylącznie. ijaw Odpowiedz Link Zgłoś
jofin Re: Dowiedzą się wkrótce . 28.08.04, 23:53 Ciesze sie, ze znalazlam ten watek na forum polskim, dot. nazywania wszystkich ludzi czarnych murzynami. Po pierwsze. ludzie czarni, jak wiadomo mieszkaja nie tylko w Afryce, ale na calym swiecie i wrzucanie ich do jednego worka Afrykanczykow tez nie jest moze najszczesliwszym pomysle. O ludziach bialych nie mowimy Europejczyk, moze, no moze czasem Azjata. Amerykanin , czy Australijczyjk odnosi sie do mieszkanaca danego kraju, a nie do kontynentu. Ale co chce powiedziec, kazdy czlowiek ma swoje obywateltwo i swoje imie, a tylko nasza, czy tez dziennikarzy, bo o nich w tym watku mowimy niekompetencja jezykowa i poznawcza sprawia, ze uzywaja slowa, za ktore w innych krajach obywatele rasy czarnej z powodzeniem mogliby pozwac do sadu. 2.Ilekroc jestem w Polsce i slucham czy ogladam polskie media, wstydze sie. Rok temu Byl program, ktory wczesniej bardzo sobie cenilam "Siedem dni swiat". I oczywiscie trzej panowie rozmawiajac o wizycie czarnych przedstawicieli amerykanskiego rzadu bez zajaknienia uzywali slowa murzyn. Akurat ogladalam ten program z osoba o czarnym kolorze skory i ...po prostu wylaczylam telewizor. 3. Co do zdania pan prof. Miodka, to tez wiem z opowiesci kolezanki, ktora ogladala akurat jeden z jego programow juz jakis czas temu, ze sam on rowniez uzywa tego brzydkiego wg mnie okreslenia murzyn w swoim prywatnym jezyku i nie widzi w tym zadnego problemu. Wiec moze rzeczywiscie warto poruszyc gory i pagorki i ten problem wlasnie szczegolnie wsrod jezykoznawcow i lingwistow naglosnic. Tym bardziej , ze to wlasnie oni narzucaja poprawnosc jezykowa dziennikarzom i calemu spoleczenstwu. 3. To w jaki sposob nazywamy ludzi, rzutuje tez na sposob w jaki ich widzimy. Nie wiem, czy sobie zdajecie sprawe, ile to razy obywatele rasy czarnej na ulicy w Polsce obrzucani sa tym slowem przez zwykle dzieciaki, przechodzace obok nich, a rowniez przez doroslych. I nie ma co tu ukrywac, ze wsrod wielu Polakow funkcjonuje to slowo murzyn jako epitet o zabarwieniu zdecydowanie pejoratywnym. Zreszta odczucia te mozna sprawdzic przeprowadzajac zwykle socjologiczne badania na wybranej probce ludzi. 4. Co do akademii slubowania w jakiejs tam szkole w Polsce - nie jest to smieszne, a smutne i zalosne. Ale to chyba trzeba byloby zmienic caly personel szkolny wraz z ksiazkami. Poogladajcie sobie ksiazki dla zerowki, dla przedszkola i pierwszych klas ¨te ksiazki akurat znam. Ile w nich jest nieprawdy o swiecie. Wychodza one z zalozenia , ze dziecko ma ograniczona moziwosc przyswajania wiedzy, wiec te wiedze o ludziach zyjacych w roznych czesciach swiata trzeba im jak najbardziej uproscic. Wiec chinczyk oczywiscie dalej je paleczkami, nosi duzy, charakterystyczny kapelusz, uprawia ryz i mieszka sobie w slomianej chacie ( ciekawe, czy gdybysmy zobacyli obraz Polaka mieszkajacego w slomianej chacie w ksiazce np. francuskiej, czy bylibysmy szczesliwi. Afrykanczyk z kolei mieszka rowniez w jakiej tam lepiance, zaklada na uszy i nosi rozne ozdoby na nosie i w uszach i na obrazkach w ksiazce jest goly przepasany tylko jakas trawa wokolo pasa i nosi bebenek. Eskimos dalej nosi swoje futerko z reniferow podrozuje na saniach powozony przez psy husky albo renifery i oczywiscie mieszka w igloo. Mam pytanie, czy taka wiedza o ludziach zyjacych w roznych czesciach swiata jest prawdziwa, bo taki jest wg mnie cel ksiazek edukacyjnych i przekazywanie rzeczowej i prawdziwej wiedzy dzieciom. Drugie moje pytanie - czy takie przekazywanie nieprawdziwiej wiedzy o ludziach innych ras i karnacji nie buduje wlasnie w dzieciach polskich niewlasciwych reakcji na dzieci z roznych innych czesci stron swiata. Co do >Murzynaka Bambo, ktory to wierszyk jako jedno z arcydziel polskiej literatury wciaz znajduje sie w obowiazkowej lekturze kazdego polskiego dziecka, to poiem tylko jedno o sobie.Wychowujac sie na tym wierszyku i przybywszy na studia do Warszawy przezywalam bardzo duzy szok widzac czarnego czlowieka ubranego jak normalny czlowiek i zachowujacego sie jak normalny czlowiek. Moze zatem warto zadac pytanie tym ktorzy ukladaj program lektur szkolnych, jaki jest cel umieszczania wirszyka wsrod lektur, jaka on rzeczywista tresc przekazuje dzieciom. Nie wiem, czy widzicie, ze rowniez przez ten wierszyk, ktory wprost nazywa dziecko razy czarnej murzynkiem i to Bambo, daje on calemu spoleczenstwu poczynajac od dzieci wzor jezykowy, jak nazywac czlowieka o czarnym kolorze skory. O tresci juz nie wspomne . Moze warto do rzecznika praw obywatelskich napisac, ze jest towierszyka zdecydowanie rasistowski i powinien byc jak najszybciej wyjety z lektur szkolnych, tym bardziej poprzystapieniu Polski do Unii. Na razie tyle, bo sie troche i tak rozpisalam. Ale jezeli chcesz poruszyc troche srodowisko opiniotworcze, to mysle ,ze warto wziac pod uwage te sprawy. Pozdrawiam Jofin ( Jedna z ksiazek ma tytul "Swiat przedszkolaka, co kazdy przedzszkolak wiedziec powinien). Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Dowiedzą się wkrótce . 29.08.04, 18:15 Jofin, dziękuję za wnikliwy post. Myslę o akcji informacyjnej, popularyzującej w każdy możliwy sposob nowe nazewnictwo. Do włączenia się w tę mrówczą robotę zachęcam tu, i nie tylko, wszystkich. Pierwszą rzeczą jest wyjasnianie ludziom w najbliższym kręgu. I media, bo one bardziej niż cokolwiek w dziesiejszych czasach kształtują mody, rzeczywistosc. pozdrawiam ijaw Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Do Jofin 30.08.04, 21:12 Hej, Jofin, z postu wynika, że jestes poza granicami Polski. Czy mogłabys opowiedziec jak wyglądają tam sprawy rasizmu, czy w ogóle są problemy dyskryminacji rasowej? Jak odnoszą się wzajemnie ludzie. Jak jest z nazewnictwem? pozdrawiam ijaw -- wierzę w mądrosc ludzi, wierzę, że ona zwycięży Dykryminacja rasowa Odpowiedz Link Zgłoś
kubus_2004 Dziś w Wiadomościach 23.08.04, 23:07 o 19.30 był reportaż o Sudanie(?), gdzie miliony ludzi umiera z głodu itd. itp. W tymże reportażu kilkakrotnie padło słowo Murzyni w różnych formach. A to murzyńskie bojówki, a to murzyńskie cośtam. Nie odebrałem tego negatywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Dziś w Wiadomościach- do kubuś 23.08.04, 23:43 Bo pojęcie murzyn jest głęboko zakorzenione w naszym społeczeństwie i języku. Niestety, zerknij wyżej, podaję za słownikiem synonimów, gdzie murzyn występuje jako synonim człowieka, a drugim razem jako niewolnika. Więc??? Słowo Polak nie ma takich synonimów, prawda? Ani żaden inny naród. Polaczek, ale to już wiadomo o co chodzi, o tego pijaczka, złodzieja itp. Spotałam się dzisiaj przypadkiem z ohydnym żartem o murzynie. Ohydny i ci którzy to mówią też są pozbawieni wyobraźni. ijaw może Asia się jeszcze dzisiaj odezwie, odebrałeś pocztę? Odpowiedz Link Zgłoś
ogolone_jajka Re: Dziś w Wiadomościach- do kubuś 24.08.04, 07:21 W Niemczech Polak to synonim słowa złodziej. I co? Odpowiedz Link Zgłoś
asiaasia1 Re: Dziś w Wiadomościach- do kubuś 24.08.04, 07:48 I niedługo ten synonim pewnie będzie aktualny w Anglii , gdzie rodacy bez znajomości podstawowych zwrotów w jęz.ang. śpią na dworcach a rząd ang. kupuje im one way ticket do domu . Polacy zapracowali ciężko na tą opinie . Uważam za szczyt ignorancji i niewiedzy historycznej brak sprzeciwu Polonii francuskiej przeciw " pijanemu jak Polak ", brak jakiegokolwiek tłumaczenia , obalania stereotypów . Widzisz , widocznie oni sami uznali , że nie ma sensu walczyć przeciw używaniu tego przysłowia . Taka walka fałszowałaby rzeczywistość .We Fr. synonim Polaka to uchlana świnia , i co ? Jest w tym "trochę" prawdy .W Niemczech Polacy dużo nakradli , szczególnie w latach 80- tych i 90-tych . Było o tym wiele artykułów m.in. w GW . Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Dziś w Wiadomościach - Kubusiu... 24.08.04, 11:21 ...dot. Sudanu, uważam, że autor reportażu mógł wysilić się na coś więcej, wiedział o kogo, więc szczegółowe określenia, przy tym ludzkie, np. Sudańczycy, rebelianci, wojska rządowe, itp., brzmiałyby lepiej. ijaw Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Ogolone j. ... 24.08.04, 11:27 W poście nie jestem rasistą powiedziałeś, że opiekujesz się obcokrajowcami, czy mógłbyś odnieść się do tego w wątku emocjonalnym? O relacjach, o tym co przeszkadza a co ułatwia kontakt( poza językiem, i karnacją) pozdrawiam ijaw Odpowiedz Link Zgłoś
kubus_2004 Re: Ogolone j. ... 24.08.04, 11:54 Trochę tamten wątek nie pasuje. Poza tym j anie opiekuje się obcokrajowcami, tylko pomogłem jednemu Murzynowi :) z Etiopii meldując go u siebie, bo potrzebował oficjalnego papierka, że gdzieś mieszka. A mieszkał gdzieś u znajomych, tylko tam nie mógł sie z jakichś względów zameldować. Ot i wsio. Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Ogolone j. ...jestes dobry czlowiek! 24.08.04, 12:29 potem zmodyfikuję wątek ijaw net chodzi mi jak żółw, Odpowiedz Link Zgłoś
ogolone_jajka Re: kretyn cukiernik 02.09.04, 22:41 Chciałem tylko powiedzieć, że dziś w TVN znów użyto przymiotnika "murzyński" w odniesieniu do sytuacji w Afryce. Dyskryminacja? Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: Trzeba zmieniać świadomość 02.09.04, 23:13 Ogolone jajka, nie dyskryminacja, a nasze uwarunkowania. Dzięki, że śledzisz uważnie media, służysz mi jako oko i ucho ;)) Dyskutujemy tutaj nad słowem, jego wydźwiękiem, fatalnym wydźwiękiem, ale trzeba popracować by wykorzenić go z naszej mowy. Między innymi tym forum i dyskusjami n/t uświadamiamy i wyjaśniamy. ijaw Odpowiedz Link Zgłoś
jofin Re: kretyn cukiernik 02.09.04, 23:16 A moze po prostu ignorancja. Moze w takim razie warto zrobic szkolenie ew. test dziennikarzom na ile znaja panstwa Afryki np.i z czym sie te poszczegolne panstwa dla nich roznia. Jak trowniez , czym sie roznia ludzie poszczegonych krajow Afryki. A wyobrazcie sobie, ze nie tylko kolorem skory.Przeciez to tak jakby opowiadac o jakiejs sytuacji w Polsce i mowic np. biali....Czego tak np. z takiej relacji mozna sie dowiedziec. Ludzie- ci ktorzy troche znacie Afryke , odezwijcie sie , opowiedzcie tutaj troche o sobie, o tym, ze Afryka to nie tylko nedza, wojny i glod i Aids, jakby to paru dziennikarzy chcialo widziec, ale to jest cale bogactwo kultur, jezykow, przyrody niespotykanej nigdzie indziej. W innych krajach europejskich mozna spotkac programy, gdzie ludzie zyjacy w roznych czesciach swiata opowiadaja oswoim zyciu. Wczoraj np. byl taki program o malzenstwie chinczykow, ktorym nielatwo bylo, raczj biednie, ale to bardzo przybliza tych ludzi i ksztaltuje pewien obraz, jak rowniez daje mozliwosc poznania zycia w tych krajach. Innym razem byl program opowiadajacy o wizycie mlodej Somalijki w Somalii i wiecie, ze na wsi, ktora odwiedzala wcale nie bylo wojny. Ale byl tez kieedys program o warszawskich Szmulkach /tym , ktorzy nie wiedza - jest to czesc Pragi polnocnej, gdzie lepiej nocami a nawet i w dzien samemu nie chodzic. Aha byl tez program o jednej z katolickich szkol srednich dla dziewczat. Nie mijal sie z prawda, ale byl przerazajacy. Czy to dyskryminacja ? Pozdrawiam, Jofin Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: kretyn cukiernik 02.09.04, 23:43 Jofin, w pełni się zgadzam z Tobą. Afryka jest piękna, Afryka to nie tylko nędza i jak wskazałaś, zacofanie, brud, choroby, wojny. Nie byłam w Afryce, ale trochę czytałam. Ale kto ma zrobić dziennikarzom szkolenie, test? Na przykład rozmawiałam z dziennikarzami, o słowie murzyn, i oni są zdziwieni "zamachem" na słowo. Takie proste, myślisz, stanąć i zakazać wy nie róbcie tego, czy tamtego? Można spróbować krzyknąć przez megafon na rondzie Marszałkowska i efekt będzie mizerny. Jofin, bardzo chcę, by moich przyjaciół i znajomych ciemnoskórych nie obrażano, w żaden sposób, i po to tu jestem, zajmuję się tym. Ale wiesz, jest jeszcze coś takiego jak przyzwyczajenie, które jest drugą naturą człowieka. Jeśli o mnie chodzi, konsekwentnie mówię wszystkim, gdzie tylko można o słowie murzyn, o tym, że jest źle odbierane przez ciemnoskorych, przedstawiam moje propozycje zmian, kontroli nad tym co się mówi. Mała praca od podstaw,która wykonywana stale przyniesie wymierne efekty. Jednego dnia powiesz trzem osobom, trzy osoby powiedzą następnym trzem osobom, to jest już 9, potem 9 osób powie kolejnym 9 osobom itd.. Łańcuszek sie wydłuża, i szybko, nawet nie wiesz, jak szybko zatoczy krąg. I co najważniejsze łagodnie i z miłością, a chyba to jest ważniejsze od zakazów i restrykcji, ktore spotęgują tylko nienawiść z drugiej strony. Myślisz, że dziennikarze nie zaglądają na to forum? Jestem przekonana, że czasami tu bywają, więc do nich też zgłaszamy swoje apele. pozdrawiam ijaw Odpowiedz Link Zgłoś
jofin Re: kretyn cukiernik 03.09.04, 00:01 Mowic i uswiadamiac - nie da sie ukryc-na pewno trzeba.Ale jezeli niesczesny Murzynek Bambo wciaz sie znajduje w ksiazkach dla dzieci, to niestety-mozna powiedziec,ze walczymy z wiatrakami.Przeciez w swiadomosci dziecka. ktoprego wiedza o swiecie i jezyk sie ksztaltuja, wierszyk ten pelni funkcje instruktazowa, jak mamy nazywac czarnych ludzi. Tak wiec pierwsza rzecza, ktora bym zrobila, to oglosila wielka akcje przeciwko wierszykowi. Tuwim napisal wiele innych ciekawych i sympatycznych wierszykow i ten mozna z powodzeniem wyrzucic do kosza. Zatem oglaszam na cala Polske bunt przeciwko ukazywaniu sie wierszyka J. Tuwima pt. Murzynek Bambo , poniewaz jest on uwlaczajacy godnosci o czarnym kolorze skory zyjacym w Polsce. CZy wezmiecie to dziennikarze, ktorzy prawdopodobnie wpadacie na to forum Pozdrawiam serdecznie JOfin Odpowiedz Link Zgłoś
ijaw Re: kretyn cukiernik 03.09.04, 00:13 A czy ten kontrowersyjny wierszyk wciąż istnieje w elementarzach? Chyba elementarz Falskiego już wyszedł z obiegu wraz z m.Bambo? Ale rzeczywiście protestować, można. Przyłączam się i proszę o nieużywanie słowa murzyn w odniesieniu do człowieka. również pozdrawiam serdecznie ijaw Odpowiedz Link Zgłoś