Dodaj do ulubionych

Prosze o przepis jak zrobic dobry żurek??

IP: *.autocom.pl 14.10.04, 15:47
Nie bardzo umiem gotowac, ale jak weszlam na to forum to chyba przelamie sie i cos w koncu zaczne pichcic.Na poczatek chcialabym cos prostego:)Dziekuje z gory za jakis przepis.pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • pati102 Re: Prosze o przepis jak zrobic dobry żurek?? 14.10.04, 16:38
      prosze bardzo, zurek co ma wszystkie zurki pod soba: 1/4 kg bialej kielbasy, 1
      l wody, 2 zabki czosnku, 1 pokrojona cebula, 1 listek laurowy, 3 ziarna
      angielskie, 3-6 ziaren pieprzu, 1 lyzka przyprawy do zup, 1 szklanka soku z
      kiszonej kapusty, 1 szklanka smietany, 2 lyzki maki, sol, majeranek. kielbase
      po ugotowaniu wyjac z wody, wrzucic do tej wody wszystkie przyprawy i gotowac
      jeszcze 4-5 min. wlac kwas z kapusty. make roztrzepac ze smietana i dodac do
      zupy. wszystko razem zagotowac i doprawic do smaku. kielbaske na plasterki i
      wrzucic do srodka. To jest jak juz mowilam bezwzglednie njlepszy zurek jaki
      jadlam (i nie jest to jak ktos sugerowal kapusniak- takowego nie tykam):)
      • Gość: katka Re: Prosze o przepis jak zrobic dobry żurek?? IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 14.10.04, 16:51
        hm, brzmi smacznie, ale jakoś bardziej na rodzaj kwaśnicy mi to wygląda a nie
        na żurek (brak w nim żurku, w sensie zakwasu). Nie żebym się czepiała,
        uwielbiam i kwaśnicę i żurek :)
        • pati102 Re: Prosze o przepis jak zrobic dobry żurek?? 14.10.04, 17:05
          to jest zurek, o ktorym pisalam w watku " zur z butelki" w smaku to 100% zurek
          nie kwsica, sprobuj, przekonaj sie:)
          • Gość: Katka Re: Prosze o przepis jak zrobic dobry żurek?? IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 15.10.04, 11:47
            pewnie że spróbuję, już wczoraj sobie wydrukowałam przepis, bo nie ważne czy to
            żurek czy coś innego, po prostu uwielbiam wszystkie kwaśne zupy:)
      • Gość: sławek Re: Prosze o przepis jak zrobic dobry żurek?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.04, 18:30
        Już ci kiedyś pisałem,że jak nie masz pojęcia to nie pisz głupot.Otwórz
        encyklopedie i zobacz co to jest żur.Jest to zupa na zakwasie z mąki żytniej
        lub pszennej.A ty ciągle piszesz o jakimś kapuśniaku.
        • Gość: p102 Re: Prosze o przepis jak zrobic dobry żurek?? IP: *.net-serwis.pl 14.10.04, 20:01
          moze ty otworz i zobacz co to jest kapusniak, chociaz nie ty masz
          pojecie:)))))))))))) do tego samego smaku mozna dojsc roznymi sposobami o czym
          zapewne jako mega mistrz kuchni wiesz
          • jottka noale 14.10.04, 20:05
            terminologicznie oponenci mają racje:) żurek to zupa na zakwasie spreparowanym
            z żytniej mąki, a twoja zupa - choć zapewne smaczna i w smaku przypomina żurek -
            jednak nim nie jest i faktycznie bliżej jej do kwaśnicy, choć tę ostatnią chyba
            sie robi na wędzonce

• Gość: Ewa Re: Prosze o przepis jak zrobic dobry żurek?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.04, 20:12
      Mieszkam na śląsku, wiec zakwas zureku kupuje w sklepie w butelce.
      Gotuje koniecznie kawalek wedzonego boczku, nastepnie dodaje kielbase i
      pieczarki (podpieczone w rondlu na tluszczu). Mozna ziemniaki dodac osobno,
      albo tak jak ja pokrojone w kostke i dodane do wywaru. Na koniec dodaje ząbek
      lub dwa czosnku i wlewam zakwas z butelki.Oczywiscie aby nie zrobily
      sie "kluchy" najlepiej wlac zakwas do garnka i zmieszac z goracym wywarem.
      Chwilke gotuje, mozna dodac jajko ugotowane na twardo.BOczek jezeli jest chudy
      tez kroje w kostke, oczywiscie po ugotowaniu i dodaje do zurku.
      Smacznego.
    • Gość: Liska Re: Prosze o przepis jak zrobic dobry żurek?? IP: 81.210.125.* 14.10.04, 20:25
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11738685&a=11787483
    • majka303 ciekawostka... 15.10.04, 09:45
      babcia mi mówiła ,
      że w czasie wojny ( była wtedy 10-letnią dziewczynką ) jej mama robiła żytni
      zakwas na żurek i potem zasmażała go na patelni( chyba tylko ten gęsty osad )i
      jak mocno zgęstniało to jedli z tym chleb lub ziemniaki... babcia mówi , że
      tęski za tym smakiem , chociaż wtedy go nienawidziła bo jedli go prawie
      codziennie ...
    • siostraheli Najlepszy zurek swiata! 15.10.04, 10:09
      Wierzcie mi, bo mieszkam na Ślasku, a to ojczyzna zuru.
      1/2 - 1 szklanki suszonych grzybow - upichcic wywar. Mozna dorzucic kostke.
      Wlac do tego zakwas (1 butelke), ale bez otrebow, tzn. zlac sama ciecz z gory.
      Zagotowac. Wymieszac z butelka śmietany (oczywiscie najlepiej tlusta, ale to
      kwestia preferencji) i l lyzeczka maki zgodnie z zasadami zabielania zup.
      Doprawic pieprzem suto, i sola lub vegeta(:. Podawac z ziemniakami lub
      zmiksowac blenderem i jako zupe krem.
      Smacznego
      • jottka Re: Najlepszy zurek swiata! 15.10.04, 10:53
        siostraheli napisała:

> Wierzcie mi

siostroheli, przepisem sie zainteresujemy, ale od takiego hasła na wejściu z
        punktu sie jeżymy i domagamy dowodów:)

a w ogóle zróbcie porządny wątek ze specialites de la śląski maison + światłe
        wskazówki dla tych, co spoza, a nie kapusta tu, kluski tam, a żurek jeszcze
        gdzie indziej
        • siostraheli Re: Najlepszy zurek swiata! 15.10.04, 11:04
          Droga jottko, wierz mi, ze tak jest. I nie jest to zurek slaski. Jako slazaczka
          chcialam tylko powolac sie na znajomosc zurkow. To jest zurek mojej tesciowej,
          ktora jest lajkonikiem spod Krakowa. Jest pyszny! Wszystkie slaskie zurki
          odpadaja w przedbiegach, a jest ich cale mnostwo.
          • jottka Re: Najlepszy zurek swiata! 15.10.04, 11:11
            siostraheli napisała:

> Droga jottko, wierz mi, ze tak jest.

grrrrr

ni:)

a poza tym ja sie na żurkach prawie nie znam, dopiero po przybyciu do
            małopolski zetknęłam sie z tą jakże oryginalną potrawą - z domu znałam tylko
            barszcz biały z tzw. rurą na śniadanie wielkanocne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka