Gość: alex IP: *.autocom.pl 14.10.04, 15:47 Nie bardzo umiem gotowac, ale jak weszlam na to forum to chyba przelamie sie i cos w koncu zaczne pichcic.Na poczatek chcialabym cos prostego:)Dziekuje z gory za jakis przepis.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pati102 Re: Prosze o przepis jak zrobic dobry żurek?? 14.10.04, 16:38 prosze bardzo, zurek co ma wszystkie zurki pod soba: 1/4 kg bialej kielbasy, 1 l wody, 2 zabki czosnku, 1 pokrojona cebula, 1 listek laurowy, 3 ziarna angielskie, 3-6 ziaren pieprzu, 1 lyzka przyprawy do zup, 1 szklanka soku z kiszonej kapusty, 1 szklanka smietany, 2 lyzki maki, sol, majeranek. kielbase po ugotowaniu wyjac z wody, wrzucic do tej wody wszystkie przyprawy i gotowac jeszcze 4-5 min. wlac kwas z kapusty. make roztrzepac ze smietana i dodac do zupy. wszystko razem zagotowac i doprawic do smaku. kielbaske na plasterki i wrzucic do srodka. To jest jak juz mowilam bezwzglednie njlepszy zurek jaki jadlam (i nie jest to jak ktos sugerowal kapusniak- takowego nie tykam):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katka Re: Prosze o przepis jak zrobic dobry żurek?? IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 14.10.04, 16:51 hm, brzmi smacznie, ale jakoś bardziej na rodzaj kwaśnicy mi to wygląda a nie na żurek (brak w nim żurku, w sensie zakwasu). Nie żebym się czepiała, uwielbiam i kwaśnicę i żurek :) Odpowiedz Link Zgłoś
pati102 Re: Prosze o przepis jak zrobic dobry żurek?? 14.10.04, 17:05 to jest zurek, o ktorym pisalam w watku " zur z butelki" w smaku to 100% zurek nie kwsica, sprobuj, przekonaj sie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katka Re: Prosze o przepis jak zrobic dobry żurek?? IP: *.gjpoland.com.pl / *.gjpoland.com.pl 15.10.04, 11:47 pewnie że spróbuję, już wczoraj sobie wydrukowałam przepis, bo nie ważne czy to żurek czy coś innego, po prostu uwielbiam wszystkie kwaśne zupy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sławek Re: Prosze o przepis jak zrobic dobry żurek?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.04, 18:30 Już ci kiedyś pisałem,że jak nie masz pojęcia to nie pisz głupot.Otwórz encyklopedie i zobacz co to jest żur.Jest to zupa na zakwasie z mąki żytniej lub pszennej.A ty ciągle piszesz o jakimś kapuśniaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p102 Re: Prosze o przepis jak zrobic dobry żurek?? IP: *.net-serwis.pl 14.10.04, 20:01 moze ty otworz i zobacz co to jest kapusniak, chociaz nie ty masz pojecie:)))))))))))) do tego samego smaku mozna dojsc roznymi sposobami o czym zapewne jako mega mistrz kuchni wiesz Odpowiedz Link Zgłoś
jottka noale 14.10.04, 20:05 terminologicznie oponenci mają racje:) żurek to zupa na zakwasie spreparowanym z żytniej mąki, a twoja zupa - choć zapewne smaczna i w smaku przypomina żurek - jednak nim nie jest i faktycznie bliżej jej do kwaśnicy, choć tę ostatnią chyba sie robi na wędzonce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Prosze o przepis jak zrobic dobry żurek?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.04, 20:12 Mieszkam na śląsku, wiec zakwas zureku kupuje w sklepie w butelce. Gotuje koniecznie kawalek wedzonego boczku, nastepnie dodaje kielbase i pieczarki (podpieczone w rondlu na tluszczu). Mozna ziemniaki dodac osobno, albo tak jak ja pokrojone w kostke i dodane do wywaru. Na koniec dodaje ząbek lub dwa czosnku i wlewam zakwas z butelki.Oczywiscie aby nie zrobily sie "kluchy" najlepiej wlac zakwas do garnka i zmieszac z goracym wywarem. Chwilke gotuje, mozna dodac jajko ugotowane na twardo.BOczek jezeli jest chudy tez kroje w kostke, oczywiscie po ugotowaniu i dodaje do zurku. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Liska Re: Prosze o przepis jak zrobic dobry żurek?? IP: 81.210.125.* 14.10.04, 20:25 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11738685&a=11787483 Odpowiedz Link Zgłoś
majka303 ciekawostka... 15.10.04, 09:45 babcia mi mówiła , że w czasie wojny ( była wtedy 10-letnią dziewczynką ) jej mama robiła żytni zakwas na żurek i potem zasmażała go na patelni( chyba tylko ten gęsty osad )i jak mocno zgęstniało to jedli z tym chleb lub ziemniaki... babcia mówi , że tęski za tym smakiem , chociaż wtedy go nienawidziła bo jedli go prawie codziennie ... Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Najlepszy zurek swiata! 15.10.04, 10:09 Wierzcie mi, bo mieszkam na Ślasku, a to ojczyzna zuru. 1/2 - 1 szklanki suszonych grzybow - upichcic wywar. Mozna dorzucic kostke. Wlac do tego zakwas (1 butelke), ale bez otrebow, tzn. zlac sama ciecz z gory. Zagotowac. Wymieszac z butelka śmietany (oczywiscie najlepiej tlusta, ale to kwestia preferencji) i l lyzeczka maki zgodnie z zasadami zabielania zup. Doprawic pieprzem suto, i sola lub vegeta(:. Podawac z ziemniakami lub zmiksowac blenderem i jako zupe krem. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Najlepszy zurek swiata! 15.10.04, 10:53 siostraheli napisała: > Wierzcie mi siostroheli, przepisem sie zainteresujemy, ale od takiego hasła na wejściu z punktu sie jeżymy i domagamy dowodów:) a w ogóle zróbcie porządny wątek ze specialites de la śląski maison + światłe wskazówki dla tych, co spoza, a nie kapusta tu, kluski tam, a żurek jeszcze gdzie indziej Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: Najlepszy zurek swiata! 15.10.04, 11:04 Droga jottko, wierz mi, ze tak jest. I nie jest to zurek slaski. Jako slazaczka chcialam tylko powolac sie na znajomosc zurkow. To jest zurek mojej tesciowej, ktora jest lajkonikiem spod Krakowa. Jest pyszny! Wszystkie slaskie zurki odpadaja w przedbiegach, a jest ich cale mnostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Najlepszy zurek swiata! 15.10.04, 11:11 siostraheli napisała: > Droga jottko, wierz mi, ze tak jest. grrrrr ni:) a poza tym ja sie na żurkach prawie nie znam, dopiero po przybyciu do małopolski zetknęłam sie z tą jakże oryginalną potrawą - z domu znałam tylko barszcz biały z tzw. rurą na śniadanie wielkanocne Odpowiedz Link Zgłoś