Dodaj do ulubionych

Kościół w Hurghadzie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 15:26
Mało kto wie (łącznie z rezydentami i miejscowymi kierowcami busików), że w
Hurghadzie jest kościół katolicki. Znajduje się on w obrębie zabudowań
miejscowej szkoły katolickiej Saint Joseph's School- niedaleko hotelu
Ambasador Club (więc i w pobliżu lotniska). W niedzielę można tam
uczestniczyć we mszy świętej katolickiej, ale w obrządku koptyjskim ( no i w
języku arabskim /koptyjskim?/ - liturgia zupełnie inna niż w kościele rzymsko-
katolickim , więc trochę trudno się zorientować, ale jest to niesamowite
przeżycie i duchowe i kulturowe) Msze zaczynają się o godzinie 19.00 i trwają
około 1 godz.40 minut (uprzedzam lojalnie, żeby ktoś potem nie musiał w
połowie wychodzić).

Obserwuj wątek
    • jolek Re: Kościół w Hurghadzie 21.10.04, 11:01
      hm... katolicki? bardziej chyba koptyjski :O) a ogolnie raczej -
      chrzescijanski. ale z tego co widzialam, to kosciol jest w ad-dahar na ulicy
      sulejman mazhar. ale o kosciele w poblizu lotniska slysze pierwszy raz :O) a to
      ciekawe.
      malo sie zapuszczalam w tamte rejony, to i nie wiem nic na ten temat.
      • Gość: Elżbieta Re: Kościół w Hurghadzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 11:27
        Katolicki to znaczy uznający prymat Papieża. Jest to jeden z kościółów tzw.
        obrządku wschodniego. Można znaleźć informacje na temat takich kościołów w
        Katechizmie Kościoła Katolickiego. I właśnie o takim kościele piszę. Kościół
        Koptyjski powszechnie znany (wszystkie zwiedzane miejsca kultu należą do tego
        właśnie Kościoła) to kościół prawosławny, mający własnego papieża (aktualnie
        Shenouda II). I taki właśnie znajduje się w Daharze. Koptów ortodoksyjnych jest
        w Egipcie wielu, a katolickich tylko około 200 tys. Może dlatego mało kto w
        ogóle wie o ich istnieniu. Tym bardziej warto poznać coś o czym wiedzą tylko
        nieliczni, nieprawdaż?

• jolek Re: Kościół w Hurghadzie 21.10.04, 20:47
          no niesamowite! nie wiedzialam!
          a jak rozumiem - bylas w tym kosciele :O) moze masz jakies zdjecia? probowalam,
          szczerze mowiac, znalezc cos na ten temat w internecie, ale bezskutecznie,
          niestety.
          ale i tak - dzieki za ciekawa wiadomosc :O)
          • Gość: zaba Re: Kościół w Hurghadzie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.10.04, 21:34
            W El Gounie sa dwa kościoły - koptyjski ortodoksyjny, i koptyjski katolicki.
            Założyciel El Gouny jest koptem i 90% ludności tej miejscowosci stanowia
            właśnie koptowie.
            • Gość: Elżbieta Re: Kościół w Hurghadzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 15:54
              Zdjęć nie mam. Chciałam zrobić, zwłaszcza kapłanom, bo mają bardzo ciekawe
              szaty, a poza tym sprawują liturgię w białych skarpetkach (wchodząc do
              prezbiterum zdejmują buty i zakładają skarpety), oprócz głownego celebransa,
              który jest boso. Sam kościół jest nowy i nieszczególnie ciekawy z punktu
              widzenia architektury czy wystroju. A zdjęć nie zrobiłam, bo uznałam ,że w
              czasie Mszy byłoby głupio i niekulturalnie (no, wiesz byłam tam obca i nie
              chciałam nikogo urazić, a nie bardzo wiedziałam co wypada a co nie).
              • jolek Re: Kościół w Hurghadzie 22.10.04, 21:47
                jasne. rozumiem :O)
                ale i tak dzieki za niesamowite info :O)
    • miron14 Re: Kościół w Hurghadzie 27.12.19, 22:24
      Byliśmy w tym kościele przy szkole na mszy porannej w październiku 2019r. To jest prawosławny kościół więc można przyjść na cześć mszy tj na Eucharystię. 3 godziny trwa msza. Zaczyna się chyba o 7.00. My byliśmy na 9.00. Byliśmy ok 1 godziny do czasu Eucharystii. Przy wejściu żołnierze legitymuja tak że lepiej mieć paszport przy sobie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka