Dodaj do ulubionych

Papka na pupę z 3% kwasem bornym

28.11.04, 14:25
Dzień dobry
Mój maluch ma 18m. Ma odparzona pupke i krostki, po biegunce. Dostał od
lekarza papke w której skład wchodzi:
- lanolina
- wazelina
-3% kwas borny
Jestem zaniepokojona tym kwasem bornym , czy można takiemu maluszkowi
smarowac pupę taka papką?
Obserwuj wątek
    • wroc.aga Re: Papka na pupę z 3% kwasem bornym 30.11.04, 11:30
      Mogę z 99,99% pewnością przewidzieć co Pani dr Ewa odpisze:
      Odradzi..... ten skład a poradzi pominięcie tego składnika o ile opakowanie
      będzie małe, bo to pewnie jako konserwant. Jeśli się mylę Pani Ewa to
      wyprostujesmile
      Tutaj rozporządzenie Ministra:
      www.portalmed.pl/xml/prawo/medycyna/medycyna/r2002/020934s/020934s2
      A tutaj kilka wątków o tym:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=10041888&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=17281529&v=2&s=0
      tutaj też o maści robionej na zamówienie:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=10999263&v=2&s=0
      Wiesz, sama czasem się łamię i w awaryjnych sytuacjach smaruję(wychodzi raz na
      pół roku), ale uważam, że trzeba być świadomym szkodliwości. Bo to, że szkodzi
      nie znaczy, że WSZYSTKIM Dzieciom, ale samo to, że MOŻE zaszkodzić powinno
      powstrzymywać lekarzy od wypisywania. Zresztą dziwią mnie tłumaczenia, że jak
      się smaruje na nieuszkodzoną śluzówkę to nie szkodzi. Jak już się stosuje takie
      maści to raczej śluzówka jest uszkodzona, więc ten składnik może się
      wchłonąć.... A ostatnio jedna z Dziewczyn pisała, że nawet w dzisiejszych
      czasach stosują go na oddziałach położniczych a o jego szkodliwości na świecie
      mówi się od 40 lat..... Sama nie rozumiem tej sytuacji, ale lepiej dmuchać na
      zimne.

-----
      zapraszam Rodziców, którym zależy na zdrowiu dziecismile
      kontrowersyjnewink forum dla Rodziców: MOJE DZIECKO

• ewa.m.kaminska Re: Papka na pupę z 3% kwasem bornym 30.11.04, 18:28
      Brawo Aga! W tej sytuacji nie mam nic do dodania poza stwierdzeniem: NIE
      STOSOWAĆ i rzeczywiście uważam, że taką papkę można zrobić z innym
      konserwantem. Dziękuję za udostępnienie forumowiczkom linku, może to da do
      myślenia tym, które uważają, że kwas borowy jest bezpieczny. Pozdrawiam
      kruszynkęę i wroc.agę.
    • elanta Re: Papka na pupę z 3% kwasem bornym 30.11.04, 19:38
      Hej!
      Jako ciekawostke podam, że linomag w kremie moze być stosowany od 11-go roku
      zycia, bo ma kwas borny. ale wszedzie trzeba troche rozsadku...
      • driadea Re: Papka na pupę z 3% kwasem bornym 30.11.04, 20:57
        Nieprawda, elanto!Na rynku kosmetycznym jest specjalny dla niemowląt krem
        linomag BEZ kwasu bornego, z serii LINUŚ!
        • elanta Re: Papka na pupę z 3% kwasem bornym 30.11.04, 22:24
          Hej!
          ale ja pisałam a zwykłym LINOMAGU kremie. A tą informację znalazłam w ulotce
          firmy. pracuję w aptece, więc mam doczynienia z produktami nie tylko dla dzieci.
          Swego czasu była też wrzawa na temat Alantanu zasypki z kwasem bornym.
          Sama dużo wykonuję recept dla dzieci z kwasem bornym i zainteresowanie tym
          wcale nie spada. Wg mnie to na zwykłe smarowanie pupy najlepsza jest maść
          cholesterolowa z wodą (np. Rp. Aq. pur. 20
          Ung. Cholesteroli ad 100,0 )
          i będzie to za 5 zł na rp lub jeżeli są odparzenia to Tormentiol ( 5 zł)pozdr
          • wroc.aga Re: Papka na pupę z 3% kwasem bornym 01.12.04, 00:06
            A ja uważam, że to NIEDOUCZENIE i lekarzy i farmaceutów, że nadal polecają
            takie maści. Co innego wiedzieć i ograniczać bardzo mocno używanie a co innego
            być nieświadomym i stosować, bo "coś Dziecku wyszło". Bo się w Polsce utarło,
            że Dzidzia MUSI mieć gładka skórę. Nie każda i nie musi.
            Ale to tylko moje zdanie elantosmile i szanuję też Twoje mówiące, że trzeba
            rozsądku. Tylko żeby być rozsądnym trzeba wiedzieć i trzeba tę wiedzę
            propagować.

-----
            zapraszam Rodziców, którym zależy na zdrowiu dziecismile
            kontrowersyjnewink forum dla Rodziców: MOJE DZIECKO
            • elanta Re: Papka na pupę z 3% kwasem bornym 03.12.04, 12:49
              To, że robię takie maści to nie znaczy, że je popieram. Ja nie przypisuję tych
              recept. Ja poleciłam inną... Robię, bo muszę. Źle mnie zrozumiałaś, i wcale nie
              proponuję linomagu kremu dla dzieci, co innego maść... A co do rozsądku i
              gładkiej buzi to mój synek, też uczuleniowiec, często ma zaczerwienienia i nie
              walcze z nimi na siłę. Gorsze od kwasu są sterydy, które też na masę stosuje
              się dzieciom i to nie tylko te najsłabsze. Pozdr.
              • nervusmama Re: Papka na pupę z 3% kwasem bornym 13.02.05, 20:14
                a ja uzywalam i uzywam nadal masci gemiderma tez na kwas borny ale pytalam
                kilku lekarzy i powiedzieli ze jest super zreszta ktorys z nich mi ja polecil
                jak bylam z moja starsza cora zaraz po urodzeniu w szpitalu i tak uzywalam az
                przestala pieluchowac do 3 lat a teraz smaruje moja 8 miesieczna i tylko tym
                schodza jej odparzenie po alergicznych brzydkich kupach... dostalam mase
                srodkow w prezencie bubchen, penaten, sudokrem, bepanten... wszystko rozdalam
                mala miala wiecznie odparzona pupe
    • catalinka Re: Papka na pupę z 3% kwasem bornym 02.12.04, 10:45
      Maśc Linomag nie ma kwasu borowego. Pozdrawiam
      Kasia
    • ewa.m.kaminska Re: Papka na pupę z 3% kwasem Do nervusmamy 14.02.05, 13:37
      To, że kiedyś pielęgnowano Panią w dzieciństwie kwasem bornym, bo być może nie
      wiedziano jeszcze o jego toksyczności, nie upoważnia Pani do stosowania go
      teraz u swojego 8-miesięcznego dziecka. W zarejestrowanych materiałach maść
      Gemiderma ma podane przeciwwskazania: "Dzieci do 11 r.ż.".
      • beba2 Re: Papka na pupę z 3% kwasem Do nervusmamy 17.02.05, 13:35
        Mam wrażenie, ze do co niektórych dziewczyn, to jak grochem o ścianę. Na nic
        tłumaczenie fachowca, na nic rozporządzenie Ministra.
        To, ze jedna czy druga smaruje tym dziecko od lat i nic się nie stało, nie
        znaczy, ze dobrze robi !
        Nie oznacza to też wcale, ze jeśli na zewnątrz dziecko nie ma żadnych skutków
        ubocznych, to nie dzieje się coś w środku organizmu, co np. za 5-10
        lat "zaprocentuje". Toksyczność/szkodliwość leku nie zawsze wychodzi od razu.
        Ale jak kto chce, precież od dawna wiadomo, ze w Polsce co drugi człowiek to
        lekarz i "wie lepiej".
        Tak więc w zamian za gładką pupkę fundujcie swoim dzieciom świetlaną przyszłość
        z mozliwymi powikłaniami. Ale potem nie bądźcie zdziwione skąd u dziecka taka
        wysypka czy inna.
    • magia Re: Papka na pupę z 3% kwasem bornym 05.04.05, 11:52
      kruszynkaa napisała:

> Dzień dobry
      > Mój maluch ma 18m. Ma odparzona pupke i krostki, po biegunce. Dostał od
      > lekarza papke w której skład wchodzi:
      > - lanolina
      > - wazelina
      > -3% kwas borny

O cholera!!!
      Wlasnie zerknelam na ulotke z masci mojego syna sad
      Mam dokladnie taki sam zestaw do pupy i smaruje go tym od 2.5 miesiaca!!!!

No to juz wiem co wyrzuce.
      Btw, jaki bezpieczny utrwalacz mozna zastosowac do lanoliny i wazeliny zamiast
      tego kwasu?
    • izia30 Re: Papka na pupę z 3% kwasem bornym 05.04.05, 12:45
      dziewczyny! a dlaczego nie zastosujecie Sudocremu lub Pentacremu. Sudocremu
      używamy od początku, od 22mcy, przy kazdym przewijaniu. nie wiem czy lekarze to
      popierają ale mała nie ma nigdy odparzonej pupy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka