Dodaj do ulubionych

PIERNICZKI - mogą być miękkie zaraz po upieczeniu?

IP: *.wroclaw.mm.pl 05.12.04, 22:12
Witam! Poszukuję przepisu na pierniczki. Chciałabym, żeby one po upieczeniu
nadawały się zaraz do jedzenia. Mam przepis, ale na takie które
muszą "leżakować", a ja potrzebuję mieć je do zjedzenia najdalej 3-4 dni po
upieczeniu. Proszę, poratujecie jakimś przepisem!
Obserwuj wątek
    • Gość: kinamina@o2.pl Re: PIERNICZKI - mogą być miękkie zaraz po upiecz IP: 83.168.125.* 05.12.04, 23:23
      Pierniczki świąteczne:

Składniki i ich ilość:
      1 1/2 kg mąki
      3 łyżeczki sody oczyszczonej
      1/2 kg margaryny
      1/2 kg miodu
      1/2 kg cukru
      1-2 łyzeczki cynamony
      1-2 łyzki kakao
      łyzka dżemu
      paczka lub 2 korzenii
      6 jaj Sposób przygotowania:

makę wsypać do miski i wymieszać z sodą. W rondlu rozpuścić margarynę, miód,
      cukier. zagotowac i dodać przyprawy oraz korzenie, dżem. wlać gorące do maki i
      wymieszać.
      Po wyrobieniu ciasta dodać 6 całych jaj.
      Rozwałkować na grubość 1 cm, wycinać pierniczki albo foremkami :) albo
      szklanką, blacha wysmarowana, piekarnik nagrzany do 200C, piec ok 10 minut.

Wyszly pyszne, trzymam je w zakreconym sloiku zeby nie wyschly... jesli hcesz
      twarde to walkuj bardzo cienko, jesli miekkie to walkuj tak do cm
      • Gość: Majka Re: PIERNICZKI - mogą być miękkie zaraz po upiecz IP: *.wroclaw.mm.pl 06.12.04, 17:32
        Dziekuje za przepis, ale czy możesz mi powiedzieć ile sztuk wychodzi z tej
        porcji ciasta? Przyprawy korzenne to takie do kupienia Przyprawy do piernika?
        • linn_linn Re: PIERNICZKI - mogą być miękkie zaraz po upiecz 06.12.04, 17:41
          Odpowiem ja: przyprawa do piernika. Co do ilosci, zalezy jak rozwalkujesz i
          jaka beda mialy wielkosc. Ja dawno nie robilam, wiec nawet orientacyjnie nie
          pamietam.
          • florunia Re: PIERNICZKI - mogą być miękkie zaraz po upiecz 07.12.04, 09:49
            linn_linn a ja robiłam przedwczoraj Twoje pierniczki-całuski i wyszły bardzo
            dobre tylko ciut za słodkie, w niektóre zamiast migdałów powciskałam kawałki
            orzechów włoskich i też są super
    • Gość: kinamina Re: PIERNICZKI - mogą być miękkie zaraz po upiecz IP: 83.168.125.* 06.12.04, 21:31
      nie wiem ile mi wyszlo sztuk, bo nie liczylam... ale zapelnilam nimi okolo 4
      litrowych sloikow... bardzo ciasno ukladajac :)
    • Gość: kinamina Re: PIERNICZKI - mogą być miękkie zaraz po upiecz IP: 83.168.125.* 07.12.04, 14:30
      mam nowa koncepcje, na wyciety pierniczek polozyc kawalek twardek marmolady i
      przykryc drugim pierniczkiem, a po upieczeniu polac czekolada :) ciekawe czy mi
      sie udadza???
    • abber Re: PIERNICZKI - mogą być miękkie zaraz po upiecz 07.12.04, 17:31
      można pierniczki po upieczeniu przełożyć dżemem wtedy wyciągną wilgoć z dżemu. Albo skropić wodą i polukrować/ polać czekoladą
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka