nata76 21.12.04, 12:54 Witajcie,prosze o kontakt mamy mające dziecko chore na w/w chorobę. mamy w Pogotowiu Opiekunczym chłopczyka z tą chorobą. Niestety, miejscowi lekarze (????) nie wiedzą,ćzy to wrodzony,czy nabyty wirus. Pozdrawiam,nata Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anuteczek Re: cytomegalia wrodzona 21.12.04, 13:57 zróbcie badania IGG i IGM - wysokie IgG to świeże zakażenie, pisz na prv:) ania Odpowiedz Link
fionna Re: cytomegalia wrodzona 21.12.04, 19:43 Najlepiej skontaktujcie się z Oddziałem Niemowlęcym CZD w W-wie - mam niestety tylko nr na centralę 815 70 00. Mój młody miał wrodzoną CMV, na szczęscie jest prawie zdrowy (oprócz obniżonego napięcia). CZy dziecko miało jakieś badanie (oprócz testów krwi na przeciwciała?) np. tomografię, badanie wzroku, słuchu, PCR, próby wątrobowe? W razie czego - też służę pomocą. Odpowiedz Link
d.ewcia Re: cytomegalia wrodzona 01.02.05, 22:38 Dzień dobry! > Pozwoliłam sobie napisać do pani, niedawno dowiedziałam się że moje dziecko ma cytomegalie. U niego objawem była przedłużająca się żółtaczka, zapalenie płuc. Zaraz po porodzie nie wykryli tego, puścili z żółtaczką do domu i niby wyleczyli zapalenie płuc. Jak mały miał półtora miesiąca znalazłam się w innym szpitalu i tam dopiero znaleźli przyczyne wszystkich infekcji (bo znowu miał zapalenie płuc) i żółtaczki .Był to dla mnie wyrok. Teraz jesteśmy od kilku dni w domu i mamy czuwać i kontrolować. W szpitali robili mu wszystkie badania usg głowy, jamy brzusznej ,serca, oczy i wszystko w porządku.Za miesiąc mamy jechać badać słuch i do zakaźnego na kontrole. Czytając o tej chorobie załamałam się, to że atakuje cały organizm i powoduje uszkodzenia słuchu, układ nerwowy itd. Nasze wyniki wyglądają tak mój synek ma CgM ujemne, CgG dodatni ok 200 ilościowo, ja natomiast tak samo CgM ujemne, CgG tylko że ok 1300. Nie wiem co oznaczają te ilości, może więcej pani opowie ze swojego doświadczenia o tej chorobie. Jeszcze od dwóch dni łzawią mu oczy a od wczoraj ropieje mu jedno, nie wiem co robić wszystko mnie przeraża. > dziękuję z góry > Odpowiedz Link
mamainiania Re: cytomegalia wrodzona 01.02.05, 23:09 Witaj, Mój mały ma teraz 1.5 roku. urodził się o czasie, z dużą masą urodzeniową 3,850 i podobno zdrowy. Niestety ma wrodzoną cytomegalię, która uszkodziła mu OUN, ma niedosłuch, obniżone napięcie mięśniowe, Zespół Westa, opóżnienie rozwoju psychoruchowego, i nadpobudliwość.(zapomiałam o potwornej alergii "na wszystko" ale to po za tematem CMV).Leczony był 3x gancyklowirem w CZD bo tylko tam to leczą. Nasz przypadek jest akurat zły, ale widziałam i znam dzieci, które nawet przy wrodzonej cytomegalii rozwijają się prawidłowo i wymagają tylko kontroli. Każde dziecko jest inne i każde reaguje indywidualnie. Jak chcesz to napisz do mnie na priv. Pozdrawiam - Agnieszka Odpowiedz Link
tataasi1 Re: cytomegalia wrodzona 02.02.05, 04:16 Proszę koniecznie zwrócić uwagę jakim lekiem będzie leczony, przy ponownym pojawieniu się jąder cytomegalowirusa. Cytomegalia ma to do siebie że odnawia się paskuda. Sama w sobie nie jest taka straszna, można z nią żyć. Gorzej ze skutkami ubocznymi stosowanych leków. Ganciclovir (Cymevan, Cymeven, Cytovene, Cymevene - nazwy handlowe, w zależności od producenta) jest najgorszym z dostępnych bo uszkadza szpik kostny, powoduje wzrost zawartości kreatyniny, zaburzenia trawienia, zaburzenia myślenia (www.parazyt.gower.pl/virus_antivirus.htm). Dużo bardziej bezpieczny jest Foscavir. W pewnych przypadkach wskazane jest użycie Vistide - ograniczone jednak ze względu na sporą nefrotoksyczność (co jednak przy stosunkowo krótkim okresie stosowania nie powinno być problemem). Problemem jest cena dlatego może być kłopot z dostępnością. Odpowiedz Link
tataasi1 Re: cytomegalia wrodzona 02.02.05, 04:18 Proszę koniecznie zwrócić uwagę jakim lekiem będzie leczony, przy ponownym pojawieniu się jąder cytomegalowirusa. Cytomegalia ma to do siebie że odnawia się paskuda. Sama w sobie nie jest taka straszna, można z nią żyć. Gorzej ze skutkami ubocznymi stosowanych leków. Ganciclovir (Cymevan, Cymeven, Cytovene, Cymevene - nazwy handlowe, w zależności od producenta) jest najgorszym z dostępnych bo uszkadza szpik kostny, powoduje wzrost zawartości kreatyniny, zaburzenia trawienia, zaburzenia myślenia (www.parazyt.gower.pl/virus_antivirus.htm). Dużo bardziej bezpieczny jest Foscavir. W pewnych przypadkach wskazane jest użycie Vistide - ograniczone jednak ze względu na sporą nefrotoksyczność (co jednak przy stosunkowo krótkim okresie stosowania nie powinno być problemem). Problemem jest cena dlatego może być kłopot z dostępnością. Odpowiedz Link
ewa830 Re: cytomegalia wrodzona 28.12.04, 19:59 Moj synek urodzil sie 23 wrzesnia. Po wyjsciu ze szpitala dostal zoltaczke fizjologiczna. 13 listopada (dzien przed chrzcinami) trafilam z malym do szpitala, poniewaz zakrztusil sie, zsinial i stracil oddech. Przed wyjsciem do domu pani doktor powiedziala, ze ze wzgledu na utzrymujaca sie zbyt dlugo zoltaczke fizjologiczna kieruje nas do szpitala zakaznego na badania. Wyszly one pomyslnie i zoltaczki nie ma. Sa jednak podwyzszone transaminazy. Teraz synek jest badany w kierunku cytomegalii. Mial juz badanie okulistyczne, ktore wyszlo dobrze. W styczniu czeka go jeszcze usg glowki i kolejne badania krwi. Nie wiem za duzo na temat tej choroby, ale staram sie myslec caly czas pozytywnie. Pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link