kama262 27.02.05, 15:57 Moda na imiona jest tak chwiejna jak drzewo na wietrze.Mój mąż zawsze chciał mieć syna i dać mu swoje imie.Ja byłam temu przeciwna ale ostatecznie się zgodziłam,na początku nie mogło mi to pzejść przez gardło.Teraz uważam ten pomysl za rewelacyjny i nie wyobrazam sobie żeby mój syn miał inaczej na imie jest poprostu Aruś,Aras i oczywiscie Arkadiusz(moj tata tez ma imie po swoim tacie,szwagierki syn po dziadku) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziunia11 Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 28.02.05, 00:13 Jestem przeciwko, zwlaszcza jezeli chodzi o zmarle osoby. To tak jakby sie chcialo wskrzesic ta osobe. Jezeli chodzi o imie po ojcu (zyjacym) to chyba glupio bym sie czula w towarzystwie dwoch panow o tym samym imieniu. Tak jakbym byla z innego klubu. Tyle jest ladnych imion na swiecie, kazde moje dziecko ma ich 3 i zadne nie nawiazuje do rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
chuda_w-w Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 28.02.05, 00:26 Nie jestem zwolenniczką nadawania imion po rodzicach. Mąż i syn czy żona i córka o tym samych imionach? Eee nie... Inaczej przedstawia się dla mnie sprawa imion nadawanych po dziadkach, tu nie mam takich oporów jak w przypadku rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 28.02.05, 07:18 Zgadzam sie z chuda, imiona po rodzicam jak dla mnie odpadaja. Jestem zwolenniczka nadawania imion po zmarlych czlonkach rodziny, sama zamierzam tak zrobic w przypadku drugiego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 28.02.05, 08:34 Po dziadkach ok, po rodzicach-nigdy! Moj maz tez chcial malego imiennika, ale ustalilismy, ze synek dostanie imie neutralne. Poza tym jest bardzo stary, jeszcze sredniowieczny przesad, zeby nie dublowac imion wsrod zyjacych czlonkow rodziny. (Polecam "Krystyne, corke Lavransa", akurat tam ten przesad ma duzy wplyw na wydarzenia...) I musze powiedziec, ze akurat poznalismy z zycia kilka przypadkow, kiedy sie to potwierdzilo, i nawet mojemu mezowi przeszla ochota na synka o tym samym imieniu... Odpowiedz Link Zgłoś
barcellona Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 28.02.05, 09:45 To chyba indywidualna decyzja, czy ktos chce dublować imiona zyjących bądź nieżyjacych członków rodziny. Czasami jest to pewna tradycja. My daliśmy synkowi drugie imię po zmarłym dziadku, taki ukłon w stronę mojego męża, który wcześnie stracił ojca. Poza tym bardzo pasowało do pierwszego. Odpowiedz Link Zgłoś
kama262 Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 28.02.05, 21:02 W nadawaniu imienia dziecku nie można kierować się przesądami.Ja mam w domu Arka i Arusia i się nie mylimy.Poza tym to jest bardzo stara tradycja nadawanie swojego imienia najstarszemu synowi. Odpowiedz Link Zgłoś
martka_k Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 28.02.05, 21:26 kama262 napisała: > W nadawaniu imienia dziecku nie można kierować się przesądami. Dlaczego nie??? Zawsze mnei dziwia takie uogolnienia... To, ze Ty sie nie kierowalas nie oznacza jeszcze, ze nie mozna-jak ktos ma ochote-prosze bardzo. Nikogo tym nie krzywdze, jak nadaje badz nie nadaje wlasnemu dziecku imienia z powodu przesadow i nie rozumiem, dlaczego nie mozna i co tow ogole znaczy "nie mozna". Mozna, jak widac, skoro ludzie tak robia... Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 21.05.19, 23:06 Jakbyś przeczytała "Olafa, syna Auduna", wiedziałabyś, że przesąd ów ograniczał się do średniowiecznej Norwegii, nie występował zaś za miedzą, w Danii, a co dopiero u nas. W "Olafie" matka bohatera, Dunka, nadaje mu to imię chcąc uczcić żyjącego jeszcze pradziada chłopca. Pradziad zaś się obraża na cudzoziemską synową, że ta nie przestrzega LOKALNEGO obyczaju i nazywa dziecko, jakby życzyła śmierci dostojnemu seniorowi rodu. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Po rodzicach w każdym razie nie 28.02.05, 10:03 - Dzień dobry, czy mogę prosić Krzyśka? - A pan chce rozmawiać z moim mężem czy synem? - Jacek? - Tak, słucham. - SŁuchaj, ten gaźnik co ci miałem przywieżć... - Zaraz syna poproszę. Krótko mówiąc nadawanie synowi imienia ojca (czy córce imienia matki) jest skrajnie niepraktyczne. Po innych osobach spoko, zwłaszcza po zmarłych, ale pod warunkiem, że to imię nie wyszło z obiegu. Moja córka będzie miała na imię Maria i jest to przypadkiem - bo nie tym się kierowaliśmy - imię po obu prababciach ze strony babć. Nie dałbym jednak córce imienia swojej babci ze strony ojca, ta bowiem miała na imię Salomea - ładne imię, ale cokolwiek archeologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
cysia.b Re: Po rodzicach w każdym razie nie 28.02.05, 10:15 Też uważam, że to strasznie niepraktyczne. Chyba, żeby zawsze dodawać junior i senior, albo mały i duży. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Re: Po rodzicach w każdym razie nie 28.02.05, 14:05 cysia.b napisała: > Też uważam, że to strasznie niepraktyczne. Chyba, żeby zawsze dodawać > junior i senior, albo mały i duży. co też niepraktyczne, a dla juniora cokolwiek krępujące. Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 28.02.05, 11:55 o maly wlos mnie tez tak nie urzadzono, na szczescie kilka dni po moim urodzeniu rodzice jeszcze raz przemysleli sprawe i imie ojca mam na drugie, a nie na pierwsze. taka kiedys niestety byla dziwna tradycja nadawac to same imie - moj dziadek mial to samo imie co jego ojciec i dziadek. Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 28.02.05, 21:49 Mój synek ma imię po moich rodzicach (bardziej po mamie). Kiedy byłam w ciąży mąż upierał się, że jedyne imię dziewczęce, jakie byłby w stanie zaakceptować to Emilia. Mnie się ten pomysł nie specjalnie podobał - to imię mojej babci i moje, uwielbiam je, ale jakby dość zwłaszcza, że ostatnio zrobiło się popularne (choć i teraz jeszcze spotykam się z komentarzem - jakie staroświeckie!) . Na szczęście urodził się chłopczyk Mój mąż ma drugie imię po swoim ojcu. Generalnie w mojej rodzinie dość często nadaje się imiona po dziadkach, po rodzicach raczej nie. Mnie się ta tradycja podoba, ale wiadomo - jak kto lubi . Mam znajomą Gaję, która swojej córeczce tak właśnie dała na imię - żadne inne jej się nie podobało. Acha - nie jestem zwolenniczką nadawania dzieciom imion osób zmarłych śmiercią samobójczą, co ostatnio się zdarzyło mojej siostrze ciotecznej - jej syn nosi imię jej nieżyjącego kuzyna. Ale to też oczywiście sprawa indywidualnych wyborów. Pozdrawiam ciepło. Emilia, mama Leosia Odpowiedz Link Zgłoś
rosynanta Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 30.04.19, 13:24 emi28 napisała: > Mój synek ma imię po moich rodzicach (bardziej po mamie). Kiedy byłam w ciąży > > mąż upierał się, że jedyne imię dziewczęce, jakie byłby w stanie zaakceptować > to Emilia. Mnie się ten pomysł nie specjalnie podobał - to imię mojej babci i > moje, uwielbiam je, ale jakby dość Jest taka książka Krystyny Siesickiej "- ..? - Zapytał Czas" Bohater ma matkę Julię, żonę Julię i nadaje to imię córce, twierdząc, że nie potrafiłby kochać kobiety o innym imieniu. Dla mnie to się na terapię nadaje Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 01.05.19, 11:12 a jak będzie miał drugą córkę to ją wyrzuci na śmietnik, bo nie będzie Julią? tragedia. Zwykłe zdanie "Julia się przeziębiła" sprawia kłopot, bo nie wiadomo o którą chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
zbysiomisio Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 01.03.05, 13:08 A ja jestem 'za' jeśli chodzi o imiona po dziadkach, po rodzicach niekoniecznie ze zględów praktycznych. Po prostu mieć dwóch Kubusiów w domu albo dwie Moniki po prostu byłoby niewygodne. Moj syn ma imie po dziadku. Jeszcze zanim sie urodzil bylo to prawie postanowione ale utwierdzilo nas jeszcze bardziej gdy sie urodzil, bo urodzil sie wlasnie w dniu smierci dziadka. Dla nas to byl znak. A imie ma żadko spotykane - Zbyszek. Dla nas najpiekniejsze na swiecie. Teraz gdy jest mały jest Zbynio, Zbysio, Zibi. Jak bedzie starszy bedzie po prostu Zbyszek, Zbychu, a jak bedzie dziadkiem bedzie Zbigniewem Mamy przynajmniej gwarancje, że nie bedzie jednym z pięciu Jakubów, Janków itp. w klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka do zbysiomisio :) 02.07.05, 21:45 jestes pierwsza mama malego zbysia, jaka spotkalam - i wirtualnie i w ogóle ja tez mam malego zbysia - ma 2 latka i miesiac a urodzil sie - co za dziwny zbieg okolicznosci - jak i Twój - w dniu smierci dziadka... pozdrawiam serdecznie malego Zbysia i jego mame a nick jest super Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: do zbysiomisio :) 29.11.05, 20:56 Moj synek mial w przedszkolu kolege Zbigniewa w mlodszej grupie Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 01.03.05, 14:55 Na drugie tak , ale na pierwsze - nie. Odpowiedz Link Zgłoś
tineczka5 Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 01.03.05, 16:32 Niepraktyczne. gdzieś czytałam,że gdy córka nosi to samo imię,co matka to mąż /dla odróżnienia/zaczyna do żony mówić:"matko!" I wtedy kończy sie romans ich życia)) Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 29.04.06, 21:46 To anegdota z "Emilki" L.M. Montgomery... Odpowiedz Link Zgłoś
kachnab Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 02.07.05, 22:56 W rodzinie mojego meza tradycja jest nadawanie imion po przodkach - po ojcu, dziadku, babci, mamie i glebiej. Stad niektore imiona powtarzaja sie czesto i w kazdej generacji. Moj maz nosi imiona (pierwsze i drugie - imiona funkcjonuja w zestawach) po swoim ojcu i pradziadku (i wielu innych przodkach). Wygodne to nie jest. W dziecinstwie byl "malym", a kiedy przerosl ojca stal sie juniorem. Chcielismy podtrzymac te tradycje w przypadku syna, zmieniajac jednakze kolejnosc imion (ale mamy dwie corki i na tym koniec). Dziwnie bym sie czula gdyby moja corka miala tez na imie Kasia (chociaz swoje imie bardzo lubie). Slyszalam o takiej rodzinie, gzie dzieci (dziewczynka i chlopiec) nosza imiona rodzicow - sa dwie Anie i dwoch Piotrow. Dla mnie - za duzo tego dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilde Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 10.06.18, 17:48 Wątek stary, ale pozwolę sobie go podbić, bo znam jeden ciekawy przypadek, podobny jak w komentarzu powyżej. Rodzina 6-osobowa (rodzice + syn + 3 córki). Ojciec i syn mają tak samo na imię, co jeszcze jestem w stanie zrozumieć. Natomiast matka i jej 3 córki również noszą takie samo imię... Czyli, dla przykładu, małżeństwo Paweł i Alicja, z dziećmi Pawłem, Alicją, Alicją i Alicją. Ciężko mi zrozumieć, czym kierowali się rodzice, wybierając imiona dla najmłodszych córek, bo dla mnie to zupełnie abstrakcyjny pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 11.06.18, 07:13 Nie wierzę, że ktoś nazwał TRZY córki imieniem ich matki. A do tego dał synowi imię ojca... Nie wierzę 😛. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilde Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 14.06.18, 19:35 Też ciężko mi było uwierzyć, ale niestety to prawda. Do każdej córki zwracają się innym zdrobnieniem Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 14.06.18, 22:34 Czyli ZNASZ tę rodzinę osobiście? Jestem niewiernym Tomaszem, musiałabym zobaczyć, żeby uwierzyć 😉. Domyślam się, że żadne przepisy nie regulują możliwej liczby dzieci nazwanej jednym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilde Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 15.06.18, 23:04 Tak, znam osobiście 1 osobę z tej rodziny. Nie mam interesu w tym, żeby taką historię zmyślać Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 28.04.06, 22:29 kama262 napisała: > pomysl za rewelacyjny i nie wyobrazam sobie żeby mój syn miał inaczej na imie > jest poprostu Aruś,Aras Ostatnio namierzyłam w Rymucie trzech mężczyzn o imieniu Aras. Brzmi z łacińska Ciekawe, skąd się u nich wzięło. Odpowiedz Link Zgłoś
agunek1 Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 29.04.06, 20:26 Moja córka nosi drugie imię po swojej prababci Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 07.05.19, 08:58 Po rodzicach - nigdy!... Uważam to za niepraktyczne, niewygodne. Nie wyobrażam sobie, dajmy na to, dwóch Grześków czy dwóch Agatek pod jednym dachem. Nie chciałabym, aby na jedno zawołanie odwracały się dwie trzecie domowników O osobach, które noszą imiona po swoich rodzicach, naczytałam się wystarczająco dużo w różnych książkach. Zdecydowanie nie podoba mi się ten zwyczaj Po dziadkach - nawet mi pasuje. A co do imion po dziadkach - w rodzinie jednego rzymskiego cesarza panował taki zwyczaj, że chłopcom nadawano imiona po ich dziadkach. W linii męskiej (ten cesarz, jego ojciec, dziadek, pradziadek itp.) przewijały się tylko dwa różne imiona Odpowiedz Link Zgłoś
wittchen89 Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 10.07.19, 16:48 Też do niedawna byłam zdania, że po dziadkach to jeszcze ok. Moja mama ma na imię Ewa i jej imię szalenie mi się podoba. Nawet myślałam, żeby tak nazwać córkę, no bo przecież ja się do mamy po imieniu nie zwracam, więc niby spoko. Ale jeśli ktokolwiek inny zawoła "Ewa!", to już obie reagują. Być może inaczej to wygląda w przypadku nieżyjących dziadków... W każdym razie żałuję, że przepada mi takie ładne imię, ale niech moja mama żyje jak najdłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 10.07.19, 18:15 Możesz imię mamy dać córce na drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
wittchen89 Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 11.07.19, 11:12 wiem, że mogę, ale to już nie to samo Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 11.07.19, 17:14 Ale imię nadane i można używać. Czasem mówić do córki dwoma, np Marianno Ewo ☺. Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 11.07.19, 20:23 U mnie brat i kuzyni mają na drugie Michał-po nieżyjącym dziadku. Jedna z kuzynek-Magdalena po swojej nieżyjącej babci. Rodzeństwo tejże kuzynki ma drugie imiona po rodzicach. Córka znajomej ma imię po swojej babci ze strony ojca, zmarłej, gdy ten był jeszcze w zasadzie dzieckiem. Z tym, że imię im obojgu się przy tym(a może przede wszystkim) bardzo podobało, tak przynajmniej powiedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 02.11.19, 21:25 Aha, całkiem niedawno zetknęłam się w Internecie z aktorem, który ma tak samo na imię, jak jego ojciec. Teraz, kiedy pomyślę o nadawaniu imion po swoich rodzicach, nie potrafię się pozbyć skojarzenia z tym panem… Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 26.05.21, 01:37 Dzieci majacy takie same imiona jak rodzice nie podoba mi sie zupelnie. Nadawanie imion po przodkach natomiast moze byc calkiem fajne. Tutaj jednak mysle o dalszych przodkach poczynajac od pradziadkow szczegolnie gdy sa jakies ciekawe do wyboru. Przerywanie tradycji rodzinnej z kolei to juz osobosty wybor rodzicow. Ja nie zgodzilabym sie na nadanie identycznego imienia dziecku. Podobal mi sie zwyczaj dawny slowianski gdzie imie syna pochodzilo od ojca, ale w innej formie. Gdzies o tym czytalam z przykladem Solit, a syn Solitszyn. Jezeli przypomne sobie gdzie to wyczytalam to dopisze. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 22.06.21, 00:18 sulimira napisała: > formie. Gdzies o tym czytalam z przykladem Solit, a syn Solitszyn. Jezeli przy Ten przykład wygląda na blędny. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Imiona po rodzicach lub dziadkach! 22.06.21, 01:16 Nie jestem pewna tego poniewaz nawet nie pamietam gdzie ten przyklad wyczytalam, ale wiem, ze trend w tym stylu byl. Tak bylo napisane, ale szczerze mowiac ten przyklad rowniez mnie zdziwil. Odpowiedz Link Zgłoś