Dodaj do ulubionych

zasiłek chorobowy- nie płatny po 182 dn zwol. ??

07.03.05, 18:17
Dzień dobry.
Jestem w 3 mieś. ciąży, od lutego jestem na zwolnieniu lekarskim ponieważ moja ciąża jest zagrożona. Prawdopodobnie na zwoln. bądę do końca ciąży czy to oznacza ża po 182 dniach niezdolności do pracy nie będzie wypłacany mi zasiłek chorobowy??Co w takiej sytuacji zrobić?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • j04nn4 Re: zasiłek chorobowy- nie płatny po 182 dn zwol. 07.03.05, 19:04
      ja jestem na zwolnieniu od listopada jak narazie nie slyszalam o tym ze musze
      skladac jakies przedluzenie zasilku do zusu nikt mnie nie informowal o tym ja
      dostaje pesje od zakladu pracy a potem pracodawca rozlicza sie z zusem a o
      czyms takim ze po 182 dniach nie placa pierwsze slysze skoro pracujesz placisz
      skladki nie rozumiem jakim prawem twoje wlasne pieniadze maja ci zabrac moje
      kolezanki niektore tez od poczatku ciazy byly na zwolnieniu i tez nic takiego
      nie robily a pieniadze dostawaly asia i 23 tyg brzusio
    • beta755 Re: zasiłek chorobowy- nie płatny po 182 dn zwol. 07.03.05, 19:26
      Jeśli zaczełaś chorować przed 8.02 to jesteś na zwolnieniu chorobowym 180 dni
      później starasz się tzn.piszesz podanie o przedłużenie choroboewgo o 3m-ce w
      przypadku gdy dalej chorujesz to przechodzisz na świadczenie rechabilitacyjne.
      W przypadku gdy zaczełaś chorować po 8.02 wówczas jestes na zwolnieniu
      chorobowym 182dni a później od razu starasz się o świadczenie rechabilitacyjne
      (któro trwa max.12m-cy)
      • j04nn4 Re: zasiłek chorobowy- nie płatny po 182 dn zwol. 07.03.05, 19:33
        w jaki sposob ma wygladac takie podanie jeztem na zwolnieniu przed 8 lutym i
        kiedy mam to zlozyc do zusu wczesniej czy po uplywie tych 180 dni dzisa zus
        potrafi tylko umilac zycie asia i 23 tyg brzusio
      • tunia28 Re: zasiłek chorobowy- nie płatny po 182 dn zwol. 07.03.05, 20:52
        Witam Was serdecznie. Jesli chodzi o wspominany przez Was zasilek to przed
        zakonczeniem wspominanych 180 dni wasz zaklad pracy przesle Wam specjalny
        wniosek ktory bedziecie dac swojemu lekarzowi zeby go wypelnil i nastepnie
        zlozyc w odpowiednim ZUS. Czasami jesli ciaza przebiega prawidlowow to moga
        wezwac na komisje ale sie nie ma co martwic. Decyzja jesl bardzo szybka i z
        reguly przedluzaja wspomniany zasilek. Ja niestety mialam mniej szczescia bo
        mam prawo do rety ze wzgledu na dodatkowe schorzenie i to wedlug ZUS nie
        upowaznia mnie do dalszej choroby, jesli w ogole ciaze mozna nazwac choroba.
        Jak narazie probuje to wyjasniac. Jesli chcecie sobie poczytac konkretnie o
        przyznawaniu zasiku to polecam strone www.zus.pl i tam wystarczy znalezc info
        o zasilkach. Pozdrawiam
        • j04nn4 Re: zasiłek chorobowy- nie płatny po 182 dn zwol. 07.03.05, 20:53
          dzieki za odpowiedz pozdrawiam asia i 23 tyg brzusio
        • sylwietka76 Re: zasiłek chorobowy- nie płatny po 182 dn zwol. 07.03.05, 22:06
          bardzo dziękuje za odpowiedz
          Mam jeszcze jedno pytanie, otóż czy od każdego prywatnego lekarza ginekologa skierowania na badania ( np. krew, mocz itp) są płatne ? Bo ja dostałam właśnie skierowanie na badanie krwii itp. i okazało się w laboratorium rejonowym że za te badania muszę zapłacić. Jak to jest? Ja rozumiem że płacę za wizytę u prywatnego lekarza no ale za badania krwii???
    • bgoralska Re: zasiłek chorobowy- nie płatny po 182 dn zwol. 08.03.05, 09:20
      tak zgadza się. Według najnowszych przepisów tylko 180 dni ciąży jest płatnych.
      Potem tylko tzw. bezpłatna rehabilitacja i czekanie na urodzenie dzidzi.
      Wprowadzono to ponieważ niektóre osoby zatrudniały się u znajomych jak tylko
      dowiedziały się że są w ciązy i po 1 m-cu szły na zwolnienie. Osobiście znam
      jeden taki przypadek i to z niezłą pensyjką.
      A osoby które są naprawde chore maja potem przez to problem.
      • ggosiek Re: zasiłek chorobowy- nie płatny po 182 dn zwol. 08.03.05, 09:23
        ale bzdura. Nie ma czegoś takiego jak bezpłatna rehabilitacja. Po 182 dniach
        choroby kobieta w ciaży może się starać o zasiłek rehabilitacyjny do dnia
        porodu wyplacany w wysokosci 100 % wynagrodzenia z 12 miesiecy kalendarzowych,
        ale tylko w przypadku jeśli zwolnienie chorba rozpoczęła się przed 7 lutym. Do
        7 lutego zasiłek chorobowy i macierzyński wyplacany jest na dotychczasowych
        zasadach/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka