Dodaj do ulubionych

Capri - wszystko co pisza to prawda!!!

IP: 83.103.40.* 13.06.05, 15:18
Bardzo goraco polecam Capri!!! nawet na jednodniowa wycieczke - moze i jest
pelna turystow ale widoki sa naprawde niesamowite. Mozna dojechac promem z
Neapolu (40 min) lub z Sorento (20 min). Warto jednak przenocowac bo
wieczorem kiedy znikaja tabuny mozna pobyc w prawdziwych stereotypowych
poludniowych Wloszech ze wszystkimi pozytywnymi doznaniami. Polecam z
wlasnego doswiadczenia Hotel Weber (drogi ale tego wart) i restauracje w
Marina Piccola!!! Jedzcie na Caprii koniecznie
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Capri - wszystko co pisza to prawda!!! 13.06.05, 15:49
      Wszystko oprocz Grotta Azzurra. Zobacz Grotta del Bue Marino na Sardynii. O tej
      z Capri nie bedziesz nawet pamietac. A co do reszty, mam nadzieje zajrzec tam
      ponownie za miesiac.
      • bynek Re: Capri - wszystko co pisza to prawda!!! 13.06.05, 16:11
        Masz racje, Grotta Azzurra to porażka, wyspa jest piekna ale droga.
        Warto jednak popłynąć, choćby na jeden dzień.
    • aseretka Re: Capri - wszystko co pisza to prawda!!! 14.06.05, 07:41
      To prawda. Widoki zapierające dech w piersiach. Byłam tam raz i w tym roku
      wybieram się ponownie. A Lazurowej Groty nie warto odwiedzać.
    • Gość: marghe_72 Re: Capri - wszystko co pisza to prawda!!! IP: *.acn.waw.pl 14.06.05, 10:31
      a na Anacapri wjechaliście?
      • Gość: ks Re: Capri - wszystko co pisza to prawda!!! IP: *.meganet.pl 14.06.05, 10:38
        tak.
      • Gość: natalia113 Re: Capri - wszystko co pisza to prawda!!! IP: 83.103.40.* 14.06.05, 12:19
        Faktycznie blekitna grota rozczarowuje ale wiekszosc osob i tak zalicza to jako
        punkt obowiazkowy. Ostrzegam, ze laczny koszt wplyniecia to ok. 20 eur na osobe
        (8,5 doplyniecie z marina grande plus 4 za wplyniecie do groty plus 4,5 za
        lodeczke, ktora sie wplywa do groty plus napiwek dla pana z lodeczki - o trzech
        ostatnich pozycjach z reguly wszyscy dowiaduja sie tuz przed grota). Anacapri
        jako miejscowosc - nic szczegolnego, jedynie wjazd wyciagiem jest fajny (6 albo
        6,5 w obie strony)- najwyzszy szczyt wyspy i piekne widoki. Z Capri (miasta)
        mozna dojechac autobusikiem - czekanie ponad godzine, straszny scisk w malutkim
        busiku i koszt 1,3 w jedna strone, albo taksowka cabrio 15 eur z Capri do
        Anacapri - wchodzi 6 osob, bo to takie cabrio-limuzynki. Na Capri widzialam
        najwieksze w zyciu cytryny - 2 kg wagi, widac je w restauracjach - zerknijcie!
        • marghe_72 Re: Capri - wszystko co pisza to prawda!!! 14.06.05, 12:24
          ponad godzine czekałaś na autobus??
          my jakieś 5 min.. i nie był zapchany :) (wrzesien)

osoby cierpiace na lęk wysokosci - nie wyglądac przez okno!!
        • ortodox Re: Capri - wszystko co pisza to prawda!!! 14.06.05, 12:50
          Jedyna konieczna opłata w Lazurowej grocie to 4 euro za osobę.
          Wszystkie pozostałe są zbędne(poza ewentualnym transportem do groty).
          Niestety, często turyści dają się nabrać i płacą jakieś dodatkowe
          bzdurne napiwki itp. Ja zabiłem ich śmiechem, kiedy żądali dodatkowych
          pieniędzy i powiedziałem im co o tym sądzę. Spuścili uszy i pracowali dalej.
          • Gość: natalia113 Re: Capri - wszystko co pisza to prawda!!! IP: 83.103.40.* 14.06.05, 16:28
            To bardzo ciekawe, no chyba ze znasz sycylijski...?? na moich oczach goscie
            mowiacy w tym dialekcie prawie wywalili faceta do wody bo odmowil zaplaty a
            mial z jakies 2 metry i byl Wlochem. Kikla innych osob tez nie zostalo sie do
            groty bo panowie od lodeczek po prostu nie wplyneli. Od miejscowych wiem, ze do
            zeszlego roku mozna bylo nawet wplaw dostac sie spokojnie do srodka ale w tym
            sezonie podobno ministerstwo dziedzictwa kulturowego polozylo lape i trzeba
            bulic (nawet bilet sie dostaje). Tak ze w co jak w co ale bardzo watpie w to
            zeby "spuscili uszy" gieroju ;).
            • ortodox Re: Capri - wszystko co pisza to prawda!!! 14.06.05, 16:46
              Opłatę za Lazurową Grotę uiszcza sie na osobnej łodzi. Być może, siedzi
              tam człowiek z mafii i tą trzeba zapłacić i to wszystko.To jest to 4 euro.
              Na łudeczce są zwyki wioślarze, którzy prubują wykorzystać takich naiwnych
              i nie znającysię rzeczy jak ty. Jak widać całkiem skutecznie, zresztą dość
              nachalnie ale bez przesady, raczej grzecznie.
              Mówiłem po angielsku i sądzę,że zrozumieli, tekst był prosty.
              • ortodox Re: Capri - wszystko co pisza to prawda!!! 14.06.05, 16:49
                he, he, sorki z tą łudeczkę hi, hi oczywiście łódeczkę :)).
            • linn_linn Re: Capri - wszystko co pisza to prawda!!! 14.06.05, 17:08
              Sycylijski? Nie sadze... raczej neapolitanski... A dokladnie caprese...
              • Gość: natalia113 Re: Capri - wszystko co pisza to prawda!!! IP: 83.103.40.* 15.06.05, 08:51
                Coz, trwajcie w swoich zadufanych cokolwiek przekonaniach. Ja lojalnie
                uprzedzam "typowych" turystow, a z tego co widzialam mieszkajac juz jakis czas
                we Wloszech (i odrozniajac regionalne dialekty wloskie) takie podejscie konczy
                sie czasem nie najprzyjemniej. Ostatni raz bylam 10 dni temu wiec relacjonuje
                jak to wyglada w tym sezonie. Bez wzgledu na wszystko zycze milego pobytu -
                choc wlasnie burza szaleje nad Florencja...
                • linn_linn Re: Capri - wszystko co pisza to prawda!!! 15.06.05, 09:17
                  Zwykly podzial terytorium... Nie wchodza sobie w droge. Co do reszty, tez bym
                  nie ryzykowala.
                • ortodox Re: Capri - wszystko co pisza to prawda!!! 15.06.05, 10:40
                  Moja wizyta na Capri była parę lat temu (chyba 2002). Nie sądzę żeby
                  coś tam zmieniło. Nawet nie przypominam sobie żebym poczuł się zagrożony,
                  raczej oburzony. Nie sądzę także, by mafii która czerpie być może z tej
                  atrakcji spore zyski, zależało na jakiś awanturach i kąpaniu turystów, z
                  których żyją. Moim zdaniem zwyczajnie zadowalają się owym 4 euro i przymyka
                  oczy na "dobrowolne" wyłudzone napiwki .
                  • linn_linn Re: Capri - wszystko co pisza to prawda!!! 15.06.05, 11:18
                    Jesli chodzi o mafie, to taka jak ta taksowkarzy na Okeciu czy przed
                    Centralnym. Nie sadze, aby kktos z Sycylii zdolal sie tam wkrecic.
                    • ortodox Re: Capri - wszystko co pisza to prawda!!! 15.06.05, 12:31
                      Z Sycylii na pewno nie ale z Neapolu.
                      • linn_linn Re: Capri - wszystko co pisza to prawda!!! 15.06.05, 14:18
                        Wlasnie dlatego nie moze byc mowiacy po sycylijsku.
        • linn_linn Re: Capri - wszystko co pisza to prawda!!! 14.06.05, 13:22
          Te najwieksze to mogly byc cytrony, nie cytryny. / czyli "cedro", a
          nie "limone" /. Limuzyny sa wspaniale, o bajecznych kolorach...
          • marghe_72 Re: Capri - wszystko co pisza to prawda!!! 14.06.05, 13:23
            Linn.. w bajecznych kolorach?
            Widziałam jeno białe (taxi - limuzyny,m bo o tych chyba mówimy?:).. a fikuśnymi
            daszkami..i niekiedy całkiem cierkawą zawartoscią ;-))))
            • linn_linn Re: Capri - wszystko co pisza to prawda!!! 14.06.05, 14:22
              Naprawde? To znaczy, ze mi zostaly tylko zdjecia na pamiatke? A wybieram sie
              tam w lipcu. Byly kolorowe: jajecznica ze szczypiorkiem / zolto-zielone
              znaczy /, czesc czerwona, czesc zielona... Polaczenia cyrkowe, ale tam
              pasowaly. I komu to przeszkadzalo... To byly samochody typu amerykanski
              krazownik szos...
              • marghe_72 Re: Capri - wszystko co pisza to prawda!!! 14.06.05, 14:26
                obawiam sie,ze ostały sie białe :(
                www.capridream.com/cotaca/default.htm
    • bynek Re: Capri - wszystko co pisza to prawda!!! 14.06.05, 14:26
      Dla tych wszystkich, którzy nie byli i wahają się czy warto
      oraz dla tych, którzy, nigdy nie będą choć by chcieli.

www.capri.net/salsa/lang/en/page/what_to_see.html
      Czy może wiecie cos o niewydawaniu reszty na Capri?
      Jednego dnia zdarzyło się mi parę razy, drobne sumy ale jednak.
      Może to lokalny zwyczaj?
      Może to znowu te obowiązkowe napiwki :))?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka