Dodaj do ulubionych

Dostałam ochrzan od lekarza za włosy łonowe ;) ...

29.08.05, 21:33
...a właściwie za ich brak wink
Byłam ostatnio u mojego ginekologa i on podczas badania wyskoczył do mnie z
takim tekstem:
"Dziecko czemu ty sobie srom golisz?Możesz sobie golić wzgórek łonowy ale nie
srom!Przeciez te włosy łonowe to muszą być na sromie bo one cię przed
bakteriami chronią!!!"

Trochę mnie zatkało. Zawsze myślałam, że lekarze wolą gdy kobieta jest
dokładnie wygolona - to dowód jej zadbania. Nie komentuje tego, ze nazwał
mnie - 25-letnią Matkę - dzieckiem , facet ma ok.60-tki, to może osoba w moim
wieku kojarzy mu się z dzieckiem. Jednak ten jego tekst mnie zaskoczył.CZy Wy
golicie sobie tylko wzgórek łonowy czy "całość" (no z wyjątkiem np. paseczka
po środku smile
A propo bakterii - to też sądziłam, ze włosy powodują ze sie na nich wiecej
bakterii zbiera, a nie że stanowią przed nimi ochronę...
Teraz wybieram sie do niego za miesiąc i muszę zapuszczać włosy wink
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Dostałam ochrzan od lekarza za włosy łonowe ; 29.08.05, 21:35
      Nigdy o tym nie myslałam...
      Ale na zdrowy rozsądek - jesli są, to czemus służą.
      • aleksandrynka Re: Dostałam ochrzan od lekarza za włosy łonowe ; 29.08.05, 21:38
        verdana, no dokładnie jak te pod pachami i na nogach smile (że o głowie nie
        wspomnę!)
        • maya2006 Re: Dostałam ochrzan od lekarza za włosy łonowe ; 29.08.05, 21:45
          no dokladnie, szczegolnie zwrocmy uwage na te pod pachami. i u niektorych
          mezczyzn te na plecach? pewnie potrzebuja je na odstraszanie kobiet na baseniesmile)
          a do autorki postu: ten pan doktor starej daty niestety i do tego nietaktowny.
          moj lekarz by sie nigdy na taki styl nie odwazyl.
          • dzidzia_bojowa1 Re: Dostałam ochrzan od lekarza za włosy łonowe ; 29.08.05, 21:49
            Lekarz może rzeczywiście lekko nietaktowny, ale widocznie szczerze zdziwiony.

Jedno u siebie zauważyłam - po wygoleniu całości zdarzyło mi się kilkakrotnie złapać infekcję - może to zbieg okoliczności, ale właściwie prawie za każdym razem przyplątywał się grzybas.

Teraz golę wzgórek i "początek" warg sromowych tak na wszelki wypadek.

Pozdr
            DB1
            • myszka_ag Re: Dostałam ochrzan od lekarza za włosy łonowe ; 29.08.05, 22:02
              Lekarz nie taktowny, ale racja w momencie ogolenia całości atakują mnie jakieś
              infekcje, więc może starszej daty lekarz miał rację tylko mógł użyć innych słów
              i powiedzieć łagodniej. smile
            • niutaki Re: Dostałam ochrzan od lekarza za włosy łonowe ; 29.08.05, 22:05
              nie chcę się kłócić, ale myślę, że jest w tym trochę racji, nie mam na myśli
              włosów na nogach, ani pod pachami, ale moja koleżanka prawie cały czas walczy z
              różnymi infekcjami, ostatnio jak mi się żaliła to spytałam ją czy jeszcze goli
              się na zero, powiedziała że tak, poradziłam jej żeby trochę "zarosła" i
              naprawdę od czasu ostatniej choroby ma spokój.
              • palka_zapalka Re: Dostałam ochrzan od lekarza za włosy łonowe ; 29.08.05, 23:33
                Brak włosów łonowych powoduje mase stanów zapalnyh sromu itp, włosy po części
                chroniąwink
                • maya2006 Re: Dostałam ochrzan od lekarza za włosy łonowe ; 29.08.05, 23:42
                  powiedzmy to tak jak teoria o brzuchu wskazujacym na chlopaka. dowodow nie ma, i
                  kto chche niech wierzysmile

ach i przepraszam, ale nie mam infekcji, a ogolona jestem.
                  • utalia Re: Dostałam ochrzan od lekarza za włosy łonowe ; 30.08.05, 00:48
                    ...widocznie ten ogolony srom skojarzyl mu sie z dzieciectwem, no i nie dziwie
                    mu sie....Gdybym tego nie przeczytala to bym sama nie wpadla, ze mozna sobie
                    zadawac tyle trudu zeby sobie golic cala "pipe". No paranoja. Baby zwariowaly.
                    Ino czekac az sobie glowy zaczna golic. Nie bedzie problemu z farbowaniem i
                    wypadajacymi wlosami garsciami.
                    A tak z ciekawosci zapytam: ile potrzebujecie na wyszykowanie sie, mam na mysli
                    depilacje wszelkiego rodzaju, lacznie z "recami" bo tez slyszalam, ze nalezy
                    golic obowiazkowo. Wiec nogi, rece, pachy, pipa, ....3 godziny z glowy!
                    • allija Re: Dostałam ochrzan od lekarza za włosy łonowe ; 30.08.05, 02:14
                      Brawo utalia. Wreszcie troche rozsadku a przy okazji usmiałam się.
                      A tak w ogóle /to do tego co wcześniej/ to na wiadomych włosach bakterie nie
                      zdążą się zgromadzic jesli będą odpowiednio często myte.
                    • kaja5 Re: utalia 30.08.05, 11:36
                      Nie siedzę w łazience 3 godziny tylko po to by sie dokładnie ogolić. Robiłam
                      to zawsze przed wizyta u gin. bo myślałam, że oni wolą gdy kobieta jest ogolona
                      (w końcu do porodu tez golą, a przynajmniej kiedyś robili to zawsze). Robiłam
                      to głównie ze wzgl. na wizyty u lekarza, bo mi te włosy nie przeszkadzają.
            • vibe-b Re: Dostałam ochrzan od lekarza za włosy łonowe ; 30.08.05, 07:35
              dzidzia_bojowa1 napisała:

> Lekarz może rzeczywiście lekko nietaktowny, ale widocznie szczerze zdziwiony.
              >
              > Jedno u siebie zauważyłam - po wygoleniu całości zdarzyło mi się kilkakrotnie
              z
              > łapać infekcję - może to zbieg okoliczności, ale właściwie prawie za każdym
              raz
              > em przyplątywał się grzybas.

Nie, to chyba nie zbieg okolicznosci.
              Tak to juz jest, ze bakterie i grzyby sa naturalnymi przeciwnikami. Czyli, gdy
              miejsce jest wyjalowione, rozpleniaja sie grzyby, ktore w przeciwnym razie nie
              mialyby "dostepu". Zauwaz, ze po kuracji antybiotykowej (ktora wyjalawia caly
              Twoj organizm, a nie tylko , powiedzmy, leczy z anginy) latwiej o infekcje
              grzybicze.

pozdr
          • vibe-b Re: Dostałam ochrzan od lekarza za włosy łonowe ; 30.08.05, 07:31
            maya2006 napisała:

> no dokladnie, szczegolnie zwrocmy uwage na te pod pachami. i u niektorych
            > mezczyzn te na plecach? pewnie potrzebuja je na odstraszanie kobiet na
            basenie:
            > -))

Maya....normalnie bomba! smile))) chachacha

pozdr
        • e_r_i_n Re: Dostałam ochrzan od lekarza za włosy łonowe ; 30.08.05, 08:18
          Mysle, ze jednak nie dokladnie to samo.
          Wlosy pod pachami czy na nogach nie maja czego chronic,
          sa raczej 'dziedzictwem' po naszych przodkach.
          A zgodnie z tym, co piszesz - skoro golimy wszystko, to i glowe wink Nazwijmy
          to 'usuwaniem zbednego owlosienia' wink
          Aha, brwi tez nie chronia oczu przed potem na przyklad, plynacym z czola?
          Tez trzeba je na zero wydepilowac?
    • ykke Re: Dostałam ochrzan od lekarza za włosy łonowe ; 30.08.05, 08:26
      Dlaczego uwazacie, ze lekarz był nietaktowny? To lekarz, nie musi owijac w
      bawełnę. Nie był wulgarny, ani niegrzeczny. Wychodze z załozenia, tak jak wiele
      z Was, że skoro te włosy tam są to czemus jednak słuzą. Ja tydzień przed wizytą
      golę sie na zero i do czasu wizyty włoski troche podrosna i jest tak akurat.
      Lekarz z łatwością zajrzy wink a ja czuje sie zadbana smile
    • lola211 Re: Dostałam ochrzan od lekarza za włosy łonowe ; 30.08.05, 08:30
      Gin ma racje, wlosy stanowia bariere ochronna dla czynnikow z zewnatrz,
      myslalam, ze to oczywiste dla kazdego.To tak jakbys pozbyla sie rzes, ktore tez
      sa rodzajem wlosa i chronia oczy.
    • mamadwojga A ja się nie zgadzam 30.08.05, 10:20
      Nie zgadzam się z lekarzem. W końcu dzieci włosów nie mają i co? Chorują?
      Bezsensowny argument, że skoro mamy włosy to one po coś są. Wyrostek robaczkowy
      też mamy smile.
      • verdana Re: A ja się nie zgadzam 30.08.05, 10:30
        Tak, dzieci właśnie chorują. Moja lekarka, ktora leczyła córke na ciągłe,
        nawracajace zapalenia ukladu moczowego, powiedziała, że jak dorośnie, zmieni sie
        flora bakteryjna i wyrosna włosy, bedzie lepiej. I jest.
      • lola211 Re: A ja się nie zgadzam 30.08.05, 11:29
        Jakbys spytala jakiegokolwiek lekarza, to kazdy Ci powie, ze dziecko to nie
        jest "mały dorosły"- jego organizm znacznie rózni sie od organizmu dorosłej
        osoby i to, co dla dziecka groźne, dla dorosłego takie nie jest i czasem -
        odwrotnie- organizm dziecka radzi sobie lepiej niz doroslego.Ta sama choroba
        moze miec rozny przebieg w zaleznosci od wieku, to o czyms swiadczy.Wiec Twoja
        argumentacja jest chybiona.
    • olamad Re: Dostałam ochrzan od lekarza za włosy łonowe ; 30.08.05, 10:32
      Mam problemy z infekcjami od zawsze. Zauwazyłam (a właściwie uświadomił mnie
      mój gin), że jesli wygolę sie tam na "zero", to od razu cos mi się tam
      przyplątuje. Najbezpieczniej jest się krótko przyciąć i po sprawie - zdrowo i
      jednocześnie zadbanie.
      • ledzeppelin3 Re: Dostałam ochrzan od lekarza za włosy łonowe ; 30.08.05, 10:54
        Dzieci chorują rzadziej na infekcje narządów płciowych, bo ich narządy płciowe
        nie produkują wydzieliny śluzowej (której wytwarzanie zaczyna się w okresie
        dojrzewania, wraz ze wzrostem ochronnych włosów łonowych) będącej pożywką dla
        bakterii. Na infekcje dróg moczowych zaś chorują równie często jak dorośli.
    • mynia_pynia Re: Dostałam ochrzan od lekarza za włosy łonowe ; 30.08.05, 11:25
      Gole się do zera dość często i nigdy nie miałam jakiegoś zapalenia.
      No raz pęcherza ale to jak miałam z 11 lat i nie wiedziałam co to jest włos
      na ... wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka