teatralna_daguchna 24.09.05, 13:53 1.Miłogost 2.Ida 3.Aldona 4.Lilian(n)a 5.Petronela 6.Izabela 7.Eliza 8.Sambor 9.Julita 10.Maria 11.Sonia 12.Irma 13.Irmina 14.Nadia 15.Wiolet(t)a 16.Weronika 17.Dominika 18.Julia 19.Marika 20.Marietta 21.Pulcheria 22.Kordula 23.Tekla 24.Ksawery 25.Matylda 26.Róża 27.Malwina 28.Łucja 29.Otylia 30.Flawia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Moja lista najfajniejszych imion 24.09.05, 14:03 Badzo ciekawy zestaw, choć przyznam się, że sama wyrzuciłabym z niego numery 9, 11-15 oraz 19-20. A Miłogost to po prostu cudo MSZ Odpowiedz Link Zgłoś
maretta111 Re: Moja lista najfajniejszych imion 23.05.06, 09:50 Magdalena, Michał, Janinka i Dariusz Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Moja lista najfajniejszych imion 24.09.05, 15:00 Pulcheria i Kordula - czy to możliwe ? Ale skoro podobać się mogą Placyda i Prakseda, to Pulcheria i Kordula chyba też... Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Moja lista najfajniejszych imion 24.09.05, 16:38 1.Miłogost - swietne 2.Ida -j.w 3.Aldona - ujdzie 4.Lilian(n)a - fajne 5.Petronela - bo ja wiem..? 6.Izabela - raczej nie 7.Eliza - osluchalam sie 8.Sambor - fajne ale jak zdrabniac? 9.Julita - nie bardzo 10.Maria - nie cierpie tego imienia ale lubie Marianne 11.Sonia - wiecej psow o tym imieniu znam niz ludzi 12.Irma - ujdzie 13.Irmina - tak samo 14.Nadia - zdrobnienie od Nadziei 15.Wiolet(t)a - podoba mi sie angielska Viola 16.Weronika - popularna 17.Dominika - j.w w moim roczniku 18.Julia - strasznie oklepana 19.Marika - ujdzie 20.Marietta - nie podoba mi sie 21.Pulcheria - raczej nie 22.Kordula - j.w 23.Tekla - moze byc 24.Ksawery - wielu osobom podoba sie 25.Matylda - ujdzie 26.Róża - baaaardzo podoba mi sie 27.Malwina - ujdzie 28.Łucja - j.w 29.Otylia - nie bardzo, koajrzy mi sie z otyloscia 30.Flawia - moze byc Odpowiedz Link Zgłoś
teatralna_daguchna Re: Moja lista najfajniejszych imion 01.10.05, 13:36 Jak zdrabniać imię Sambor?Po prostu Sambuś Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Moja lista najfajniejszych imion 02.10.05, 15:18 Znam jednego Sambora i w domu mowia na niego Samek. A u tych, ktorzy go nie lubia (niestety, nie jest zbyt ciekawym typem) zyskal przez lata ksywe Sambi... Odpowiedz Link Zgłoś
bodomlake Re: Moja lista najfajniejszych imion 02.10.05, 15:13 Nadia, Irmina, Eliza, Lilianna-najbardziej mi się podobają. Natomiast Pulcheria i Tekla to jak dla mnie tragedia, bez obrazy. Odpowiedz Link Zgłoś
tawananna Re: Moja lista najfajniejszych imion 02.10.05, 17:22 Bardzo interesująca lista 1.Miłogost - b. oryginalnie, podoba mi się. Takie sympatyczne, a jednocześnie "mocne", zdecydowane. 2.Ida - ładne. Wolę Idalię skracaną do Idy, ale jak najbardziej popieram. 3.Aldona - nie bardzo. 4.Lilian(n)a - bardzo ładne imię. W niektórych środowiskach średnie konotacje, ale ja miałam z nim miłe doświadczenia. Świetne zdrobnienia. Wolę wersję przez dwa "n". 5.Petronela - nie. Nie umiem wyjaśnić dlaczego, ale to dla mnie imię z mojej baaardzo krótkiej listy imion ośmieszających. Coś kojarzę, że chyba nawet słyszałam je w formie "ty jesteś taka petronela" . W każdym razie kojarzy mi się negatywnie. 6.Izabela - nie. To jedyne imię, które kojarzy mi się negatywnie pod względem "charakterologicznym" - był kiedyś nawet wątek na forum, jakie są Izy, i obserwacje pokrywały się w sposób zaskakujący - a normalnie w takie rzeczy nie wierzę . 7.Eliza - ładne. 8.Sambor - rewelacja . 9.Julita - bez zachwytu, skojarzenie z jelitami. Polecałabym Juliannę. 10. Maria - jak ktoś wyżej, wolę Mariannę. Maria podoba mi się, ale w swojej głównej, rzadko używanej formie, oraz za granicą, jako Marie i María. 11.Sonia - nie, mdłe i zdrobnieniowe, a na dodatek "psie". 12.Irma - za twarde. 13.Irmina - bez zachwytu, ale może być. Zdrobnienia Irminka i Inka podobają mi się już bardzo. 14. Nadia - tak, jako bardzo ładne zdrobnienie od Nadziei. 15.Wiolet(t)a - nie. Ze względu na konotacje i ogromne problemy z pisownią. 16.Weronika - nie przepadam się, poza tym zbyt popularne. Może Berenika? 17.Dominika - lubię, i całe życie żyłam w przeświadczeniu, że nie jest to imię popularne, bo pierwszą Dominikę poznałam rok temu . Podoba mi się, i Dominisia wydaje mi się słodkim zdrobnieniem. 18.Julia - przepiękne imię, ładne brzmienie, śliczne zdrobnienia, eleganckie w swojej prostocie. Niestety, beznadziejnie popularne. 19.Marika - nie, nie lubię. Pokraczne mi się wydaje (coś jak motyka ). 20.Marietta - nie, wydumane. 21.Pulcheria - nie, zupełnie mi się nie podoba. 22.Kordula - właściwie, jeśli ktoś chce, to czemu nie? Mnie się nie podoba, ale wydaje mi się, że to kwestia osłuchania. (Był wątek, w którym pisano, że Kordula i Urszula były uważane za imiona śmieszne i przestarzałe - Urszula wróciła, to czemu nie Kordula...) 23.Tekla - absolutnie nie. Tu chyba zwycięża trauma z "Pszczółki Mai". 24.Ksawery - mnie się nie podoba. Ale, zdroworozsądkowo, pochwalam, i oczywiście wolę od pisowni Xavier . 25.Matylda - nie lubię, jest dla mnie zbyt twarde, ale ma "ch rakterek" i może się podobać. 26.Róża - nie mam zdania, sama nie wybrałabym. 27.Malwina - dla mnie bardzo zwyczajne, jestem z nim osłuchana od dziecka. Często skracane do: Mala lub Malwa, co nie przypada mi do gustu. Malwinka lub Inka mogą być . Ogólnie jednak - nie. 28.Łucja - bardzo ładne i eleganckie, minusem są trudności ze zdrobnieniami, ale mimo to bardzo mi się podoba. 29.Otylia - nie, nie podoba mi się i już. 30.Flawia - nie mam zdania. Podsumowując: najbardziej podoba mi się z imion żeńskich Lilianna, Ida, Eliza, Dominika, Łucja i Julia, a z męskich: Miłogost i Sambor. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Moja lista najfajniejszych imion 02.10.05, 20:24 1.Miłogost - bardzo ładne, słowiańskie 2.Ida - pewnie jako inspiracja posłużyła Ci Musierowicz 3.Aldona - zawsze mi się podobało 4.Lilian(n)a - śliczne 5.Petronela - piękne 6.Izabela - nie podoba mi się 7.Eliza - ładne, nie wiem, czy sama bym je wybrała 8.Sambor - bardzo ładne, słowiańskie 9.Julita - raczej średnie, odradzam 10.Maria - ładne 11.Sonia - rosyjskobrzmiące 12.Irma - twardy, ale ładny skrót od Irminy 13.Irmina - ładne, w niektórych środowiskach złe konotacje 14.Nadia - rosyskobrzmiące 15.Wiolet(t)a - jakieś takie anglosaskie 16.Weronika - podoba mi się wymawiane z akcentem łacińskim 17.Dominika - mam mieszane odczucia 18.Julia - oj, nie, bardzo popularne. Polecam Juliannę 19.Marika - pokraczne, jak mówiła Tawananna 20.Marietta - Maria ładniejsze 21.Pulcheria - w ramach popierania oryginalności wyrażam dobrą opinię 22.Kordula - jak wyżej 23.Tekla - jak wyżej, ale samo imię jakieś twarde 24.Ksawery - ładne, wielu osobom się podoba 25.Matylda - piękne, dziewczęce 26.Róża - jak wyżej 27.Malwina - jak wyżej 28.Łucja - jak wyżej 29.Otylia - jak wyżej 30.Flawia - zwiewne, eteryczne Odpowiedz Link Zgłoś
teatralna_daguchna Re: Moja lista najfajniejszych imion 08.10.05, 15:26 theodorka napisała: > 2.Ida - pewnie jako inspiracja posłużyła Ci Musierowicz Skąd wiedziałaś? A poza tym zauważyłam,że bardzo podoba się imię Miłogost.To ciekawe dlaczego znam tylko jedną osobę o takim imieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Moja lista najfajniejszych imion 17.10.05, 19:47 > theodorka napisała: > > 2.Ida - pewnie jako inspiracja posłużyła Ci Musierowicz teatralna_daguchna napisała: > Skąd wiedziałaś? Oj, to jest bardzo łatwe do przewidzenia )) Odpowiedz Link Zgłoś
teatralna_daguchna Re: Moja lista najfajniejszych imion 22.10.05, 12:57 Widzę,że bardzo podoba się imię Miłogost Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: Moja lista najfajniejszych imion 02.10.05, 22:37 Miłogost - tak jakoś miło brzmi ))) Ida - ładne (choć ani do Idy ani do Idalii nie jestem przekonana w 100%) Aldona - jakies takie ciezkawe Lilian(n)a - może być Petronela - calkiem fajne )) choć osobiście dziecka bym tak nienazwała Izabela - lubię Eliza - nawet Sambor - suuperrrr) Julita - niezbyt Maria - ładne Sonia - fajne ale jest zbyt duzo psow o tym imieniu Irma - podoba mi się Irmina - wogóle mi się nie podoba Nadia - wolę Nadzieję (ale Nadię też osobiście bardzo lubię) Wiolet(t)a - nie Weronika - bardzo ładne w pelnej wersji Dominika - ładne Julia - bardzo lubię...okropnie popularne Marika - )))) Marietta - jak dla mnie odpada Purdelia -osobiscie niezbyt mi się podoba Kordula - j.w Tekla - j.w Ksawery - podobne odczucia co do Idy Matylda - świetne! Róża - j.w Malwina - może być Łucja - piękne) Otylia - bardziej na tak Flawia - ładne Odpowiedz Link Zgłoś
ikaes Re: Moja lista najfajniejszych imion 03.10.05, 11:07 super, a wyrzuciłabym 13 - Irmina, bo mam złe skojarzenia. Malwina ma na imię moja siostra cioteczna a ostatnio stwierdzam, że oprócz Matyldy coraz bardziej podoba mi się Eliza. Odpowiedz Link Zgłoś
iza131 Re: Moja lista najfajniejszych imion 04.10.05, 14:44 Bardzo podobają mi się: Ida, Liliana, Nadia, Maria, Łucja, Malwina, Róża, Flawia, Izabela Zdecydowanie nie w moim guście: Petronela, Marika, Marietta, Pulcheria, Kordula, Tekla – lubię imiona udziwnione, nietypowe, ale te powyżej mnie nie przekonują. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Moja lista najfajniejszych imion 08.10.05, 17:03 1.Miłogost-a cóż to za imię? 2.Ida-nie bardzo,za krótkie i twarde 3.Aldona-ostatnio bardzo mi się podoba 4.Lilian(n)a-też mi się podoba 5.Petronela-okropne 6.Izabela-moze być(byle nie Iza) 7.Eliza-bardzo ładne imię 8.Sambor-chyba jescze gorsze niz Petronela(jakieś staropolskie tak? a ja takich imion nie znoszę 9.Julita-ładnie 10.Maria-ostatnio coraz bardziej mi sie podoba 11.Sonia-jak dla zwierzaka,ale może być 12.Irma-Irmina tak,ale Irma nie 13.Irmina-jak powyzej 14.Nadia-tylko czytane Nadija 15.Wiolet(t)a-nie za bardzo 16.Weronika-nie 17.Dominika -może być 18.Julia-bardzo ladne 19.Marika-przedtem mi sie podobało,potem nie, a teraz już sama nie wiem 20.Marietta-podoba mi się 21.Pulcheria-fuj nie było gorszego? 22.Kordula-nie 23.Tekla-nie!!! 24.Ksaweryjak powyżej 25.Matylda-moze być 26.Róża-moze byc 27.Malwina-dość ładne 28.Łucja-moze być 29.Otylia-raczej nie 30.Flawia-moze być,nawet ładne Odpowiedz Link Zgłoś
teatralna_daguchna Re: Moja lista najfajniejszych imion 15.10.05, 14:00 A czy dalibyście własnemu dziecku któreś z tych imion? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Moja lista najfajniejszych imion 15.10.05, 18:05 Milogosta, Tekle, Ksawerego, Flawie, Otylie, Lucje, Roze, Matylde, ew. Ide (ale raczej Idalie). Ale musialabym miec duzo dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Moja lista najfajniejszych imion 17.10.05, 19:45 teatralna_daguchna napisała: > A czy dalibyście własnemu dziecku któreś z tych imion? Tak Nadałabym lub rozważałabym następujące imiona, w kolejności od najładniejszych do tych mniej ładnych: Matylda, Róża, Malwina, Lilianna, Petronela, Miłogost, Sambor, Irmina, Aldona, Tekla, Ksawery, Otylia, Łucja, Flawia, Weronika, Dominika Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: Moja lista najfajniejszych imion 12.11.05, 23:50 teatralna_daguchna napisała: > A czy dalibyście własnemu dziecku któreś z tych imion? Rozważałabym (lub nadałabym) Sambor, Marika, Matylda, Róża, Łucja, Flawia Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Moja lista najfajniejszych imion 17.10.05, 15:35 Nadalabym lub rozwazalabym: Ide, Tekle, Ksawerego, Lucje i Flawie. Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Moja lista najfajniejszych imion 22.10.05, 16:20 Tak.Eliza,albo Lilianna są naprawde bardzo ładne. Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 Re: Moja lista najfajniejszych imion 22.10.05, 19:52 Z powyzszego zestawu odrzucam nr-y: 3, 15, 19. Reszta - bardzo ladne, a mnie najbardziej przypadly do gustu nr-y: 2, 28 i 30. Odpowiedz Link Zgłoś
teatralna_daguchna Re: Moja lista najfajniejszych imion 29.10.05, 15:39 A znacie "nosiciela" jakiegoś z rzadszych imion z listy? Odpowiedz Link Zgłoś
agi40 Re: Moja lista najfajniejszych imion 29.10.05, 16:06 Znam przeuroczego Ksawerego (starszego juz pana) i niestety wielce niesympatycznego Sambora. W rodzinie dalszej mam Irme (ok. 80 lat) i Roze (lat 30. W mojej klasie w ogolniaku byly Aldona i Julita... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Moja lista najfajniejszych imion 01.11.05, 21:27 Znam Róże, Mariette, Ide i 2 Aldony - ale to ostatnie chyba nie jest rzadkie. Odpowiedz Link Zgłoś
teatralna_daguchna Re: Moja lista najfajniejszych imion 05.11.05, 15:32 A ja znam Julitę,Marię (moja babcia) i kiedyś jedną Różę Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Moja lista najfajniejszych imion 29.10.05, 19:54 Znam/znalam Aldone, Sonie, Irmine, Marie zwana Marika, Mariette, Roze, Lucje i Otylie. Odpowiedz Link Zgłoś
nika_saba Re: Moja lista najfajniejszych imion 29.10.05, 20:46 mi najbardziej podoba sie : maja julia kinga aga karina kalina monika patrycja paulina karolina weronika olga roksana marlena dominika michalina agata Odpowiedz Link Zgłoś
semijo Re: Moja lista najfajniejszych imion 05.11.05, 16:19 Miłogost - Według mnie okropne i dla faceta imię z serii porażka Ida - ładne Aldona - troche za twarde, ale może być Lilian(n)a - może być, ale bez szału Petronela - nieciekawe Izabela - ujdzie w tłoku Eliza - j.w Sambor - fajne, męskie imię Julita - niezbyt Maria - dla starych bab Sonia - rzeczywiście bardziej kojarzy się z psem Irma - takie sobie Irmina - j.w Nadia - nie ładne Wiolet(t)a - j.w Weronika - bardzo ładne Dominika - najładniejsze z tych wszystkich według mnie Julia - okropne i oklepane Marika - źle mi się kojarzy Marietta - odpada Purdelia - paskudne Kordula - j.w Tekla - ujdzie w tłoku Ksawery - fajne Matylda -nie fajne Róża - j.w Malwina - nie, kojarzy mi się z Maliną równie obciachową Łucja - kojarzy mi się z piękną kobietą Otylia - nie wiem Flawia - ładne Odpowiedz Link Zgłoś
teatralna_daguchna Re: Moja lista najfajniejszych imion 12.11.05, 14:57 A co powiecie o imieniu Seweryna? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Moja lista najfajniejszych imion 12.11.05, 16:05 teatralna_daguchna napisała: > A co powiecie o imieniu Seweryna? Mnie niezbyt sie podoba. Nie jestem pewna, ale chyba byl juz watek o Sewerynie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Moja lista najfajniejszych imion 12.11.05, 23:45 We Francji jest dosc popularna jako Severine i w tej formie podoba mi sie. Seweryna brzmi MSZ cokolwiek przyciezkawo... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Moja lista najfajniejszych imion 12.11.05, 23:46 gaudencja napisała: > We Francji jest dosc popularna jako Severine i w tej formie podoba mi sie. > Seweryna brzmi MSZ cokolwiek przyciezkawo... Severine tez mi sie duzo bardziej podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Moja lista najfajniejszych imion 12.11.05, 17:30 Mnie tez sie nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
grise Re: Moja lista najfajniejszych imion 12.11.05, 23:54 Z tego zestawu podoba mi się bardzo Ida (dorzucam jeszcze Igę), Julita i Julia (plus Judyta ), Maria, Dominika, Weronika i Malwina. Inne są jakoś dla mnie zbyt pretensjonalne. A aktualnie moje ulubione imiona to Miłosz i Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś
cataluna Re: Moja lista najfajniejszych imion 16.11.05, 09:53 1.Miłogost - nie podoba mi sie 2.Ida - bardzo ładnie 3.Aldona - absolutnie nie moj gust 4.Lilian(n)a - slicznie, zarowno przez jedno jak i dwa "n" 5.Petronela -brzydkie , oczywiscie to moje zdanie 6.Izabela - nigdy nie lubilam tego imienia 7.Eliza - j.w. 8.Sambor -za "ciezkie" 9.Julita - fajne, moze byc alternatywą dla oklepanej juz Julki 10.Maria - piekne, ponadczasowe, bardzo popularne 11.Sonia - takie sobie 12.Irma- oryginalne, może byc 13.Irmina - ładniejsze od Irmy 14.Nadia - przejadlo mi sie 15.Wiolet(t)a - niezbyt 16.Weronika - ladne, aczkolwiek bez zachwytu 17.Dominika - ladne , jak dla mnie malo oryginalne 18.Julia - zdecydowanie nie, choc to piekne imie,ale straciło sporo swego uroku przeztak wielką popularnosc 19.Marika - ładnie 20.Marietta - moze byc 21.Pulcheria -brzydkie 22.Kordula - j.w. 23.Tekla - okropne 24.Ksawery - nie podoba mi sie 25.Matylda - jest ok. 26.Róża - moze byc, wole Rozalie 27.Malwina - bardzo fajne 28.Łucja - śliczne 29.Otylia - niezbyt 30.Flawia - takie sobie Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: Moja lista najfajniejszych imion 16.11.05, 23:02 teatralna_daguchna napisała: 1.Miłogost - nie podoba mi się 2.Ida - ładnie > 3.Aldona - może być > 4.Lilian(n)a - oki > 5.Petronela - okropne > 6.Izabela - może być > 7.Eliza - super > 8.Sambor - nie > 9.Julita - oki > 10.Maria - ładnie > 11.Sonia - odpada > 12.Irma - ujdzie ostatecznie > 13.Irmina - może być > 14.Nadia - niezłe, ale zbyt popularne ostatnio > 15.Wiolet(t)a - nie podoba mi się > 16.Weronika - bardzo ładne > 17.Dominika - jw Odpowiedz Link Zgłoś
aedo Re: Moja lista najfajniejszych imion 16.11.05, 23:03 > 18.Julia - oki, za popularne > 19.Marika - może być, kiedyś bardziej mi się podobało > 20.Marietta - raczej nie > 21.Pulcheria - okropne > 22.Kordula - nie podoba mi się > 23.Tekla - okropne > 24.Ksawery - bardzo ładne > 25.Matylda - ładne > 26.Róża - wolę Rozalię > 27.Malwina - może być > 28.Łucja - ładne > 29.Otylia - może być > 30.Flawia - nie Odpowiedz Link Zgłoś
llora Re: Moja lista najfajniejszych imion 16.11.05, 23:43 to i ja ocenie bo widze ze autorka watku wciąż tu zagląda 1.Miłogost-okropne i niemęskie > 2.Ida-ładnie ale Idalia lepiej > 3.Aldona-nie 4.Lilian(n)a-super > 5.Petronela-dla zdewociałej staruszki,okropne > 6.Izabela-nie podoba mi sie > 7.Eliza-bardzo ładnie,ale kiedyś bardziej mi sie podobało > 8.Sambor-ładne ale tylko dla chłopca,nie dla mężczyzny > 9.Julita-mam Julite w rodzinie,przyzwyczaiłam się i uważam ze imie jest ładne choć do moich ulubionych nie należy 10.Maria-okropne za to Marianna przepiękne,jedno z moich ulubionych > 11.Sonia-ok ale brzmi "psio" > 12.Irma-tragedia!!!Paskudne imie... > 13.Irmina-też!!! > 14.Nadia-ładnie ale lepiej Nadzieja > 15.Wiolet(t)a-okropne > 16.Weronika-zupełnie mi sie nie podoba 17.Dominika-nie,znam same grube Dominiki,odradzałam kuzynowi to imię ale je nadał i ma Dominikę,która jest...oczywiscie grubaNaprawde!!! > 18.Julia-to jedno z moich ulubionych imion ale nie nadałabym go za żadne skarby,zbyt popularne > 19.Marika-nie podoba mi sie choć znałam bardzo sympatyczną Marikę i powinno mi sie dobrze kojarzyć > 20.Marietta-jakos mi sie nie podoba > 21.Pulcheria-okropieństwo,kojarzy mi sie z ropuchą > 22.Kordula-okropne imie > 23.Tekla-nie!!! > 24.Ksawery-nie podoba mi sie > 25.Matylda-całkiem ładnie > 26.Róża-nie 27.Malwina-super,znam bardzo ładną i sympatyczną Malwinę wiec skojarzenie jak najbardziej pozytywne > 28.Łucja-nie > 29.Otylia-tragedia po prostu 30.Flawia-ok Odpowiedz Link Zgłoś
teatralna_daguchna Re: Moja lista najfajniejszych imion 19.11.05, 15:54 Których z tych imion pod żadnym pozorem nie nadalibyście dziecku? Odpowiedz Link Zgłoś
itymonka Re: Moja lista najfajniejszych imion 19.11.05, 23:41 teatralna_daguchna napisała: > Których z tych imion pod żadnym pozorem nie nadalibyście dziecku? Zdecydowanie nie nazwałabym dziecka Marietta, Irmina. Wioletta Moze mniej zdecydowanie ale również nie nazwałabym Tekla, Kordula, Purdelia, Aldona Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Moja lista najfajniejszych imion 20.11.05, 20:10 Juz mowie, jak na spowiedzi: Julita, Sonia, Irma, Irmina, Nadia, Wiolet(t)a, Lilian(n)a, Marika, Marietta, Pulcheria, Malwina. Raczej bym sie tez nie zdecydowala na Kordule. Odpowiedz Link Zgłoś
llora Re: Moja lista najfajniejszych imion 20.11.05, 21:59 nie nazwałabym nigdy dziecka imieniem: Miłogost Aldona Petronela Izabela Maria Irma Irmina Wiolet(t)a Weronika Marika Pulcheria Kordula Tekla Otylia Odpowiedz Link Zgłoś
teatralna_daguchna Re: Moja lista najfajniejszych imion 03.12.05, 13:06 Zauważyłam,że niebardzo podobają się wam imiona Irma i Irmina.Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Moja lista najfajniejszych imion 03.12.05, 13:24 IMO - choc jest to imie jak najbardziej pasujace do realiow jezyka polskiego, w odroznieniu od Wioletty - na imiona np. Ilona, Irmina, Mariola, Wioletta, byla ograniczona moda wsrod rodzicow moich rowiesniczek (ok. 30 z kilkuletnim zakresem tolerancji w obie strony), i zawsze postrzegalam te imiona jako nieco nowomodne, pretensjonalne i sezonowe, cos jak dzis Nikola. Co nie zmienia faktu, ze w zadnym wypadku nie jest to ocena dotyczaca osob - znam swietne dziewczyny noszace niektore z tych imion, w tym na naszym forum. Ale swojej corce zadnego z nich bym nie nadala, tym bardziej sa to w tej chwili, jak juz pisalam, raczej imiona 30-letnich ciotek. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Moja lista najfajniejszych imion 04.12.05, 11:52 teatralna_daguchna napisała: > Zauważyłam,że niebardzo podobają się wam imiona Irma i Irmina.Dlaczego? Mnie się podoba i Irma, i Irmina. Ba, nawet Ilona i Wioletta, bo brzmią miękko i kobieco. Te dwa pierwsze to dla mnie imiona dla dziewczynki/kobiety z charakterem, która umie postawić na swoim. Za to Mariola kompletnie odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
llora Re: Moja lista najfajniejszych imion 04.12.05, 14:07 ja już kiedys pisałam w innym wątku. Pani sasiadka Irmina,zwana Irmą przyłożyła mi kiedyś(mniej więcej 15 lat temu) na podwórku laską,za to,ze chodziłam po trawie Uraz najwyrażniej pozostał Imie kojarzy mi sie z ciotką ale nie 30 letnią lecz ok.80 letnią bo tyle miałaby dzis ta pani,mam jeszcze inną sąsiadke Irmę/Irmine-około sześcdziesiatki. Odpowiedz Link Zgłoś
isztaria Re: Moja lista najfajniejszych imion 04.12.05, 14:28 Irmina to imię nauczycielki historii w mojej szkole, starszej już kobiety,równie brzydkiej, co śmiesznej. Przez to źle mi się kojarzy, a poza tym, wydaje mi się dość pretensjonalne i mocno :udziwnione", sezonowe. Odpowiedz Link Zgłoś
teatralna_daguchna Re: Moja lista najfajniejszych imion 10.12.05, 14:16 Acha,a więc to tak Odpowiedz Link Zgłoś
bestiaa Re: Moja lista najfajniejszych imion 10.12.05, 16:35 z oczywistych względów z tej listy wybieram Sonkę pozdrawiam Anetta i Sonia 25.07.2003 Odpowiedz Link Zgłoś
nessa27 Re: Moja lista imion "nie z pierwszej 10-tki" 10.12.05, 17:10 Albina, Alma, Amanda, Antonella, Belinda, Benita, Berta, Brenda, Brygitta, Debra, Delfina, Donna, Dora, Fabia, Freya, Hestia, Hilaria, Jagusza, Jasna, Kasjana, Katrina, Krysta, Kwiryna, Leonia, Lizetta, Lutoslawa, Mariela, Marina, Marlena, Nawoja, Nonna, Oksana, Oktawia, Paloma, Paola, Pelagia, Petula, Pina, Rachela, Radochna, Rita, Rocha, Ruta, Sabina, Salomea, Sawa, Swietoslawa, Tamara, Tatiana, Telimena, Wera Abel, Albin, Atanazy, Benjamin, Benon, Biernat, Brunon, Cezary, Chrystian Daryl, Dobieslaw, Feliks, Ferdynand, Frank, Gabor, Gilbert, Gordon, Greg, Harry, Henry, Herman, Hilary, Hieronim, Hipolit, Jarema, Jeremi, Jeremiasz, Jordan Kanut, Kasjan, Kiejstut, Ksawery, Kurt, Kwiryn Leszek, Leopold, Longin, Ludwik, Lutosz, Marcel, Norman, Parys, Petroniusz, Roch, Rufin, Rufus, Samson, Saturnin, Serafin, Serwacy, Seweryn, Sobieslaw Tytus, Ursyn, Urban, Walenty, Walery, Wirgiliusz, Witosz, Wit Zefiryn Odpowiedz Link Zgłoś
teatralna_daguchna Re: Moja lista imion "nie z pierwszej 10-tki" 23.12.05, 12:31 Mam jedną znajomą Oktawię Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Moja lista imion "nie z pierwszej 10-tki" 22.05.06, 20:49 teatralna_daguchna napisała: > Mam jedną znajomą Oktawię Ciekawa jestem w jakim wieku owa Oktawia jest? Odpowiedz Link Zgłoś
teatralna_daguchna Re: Moja lista imion "nie z pierwszej 10-tki" 12.07.06, 15:23 abiela napisała: > teatralna_daguchna napisała: > > > Mam jedną znajomą Oktawię > > Ciekawa jestem w jakim wieku owa Oktawia jest? Góra 16 lat Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Moja lista imion "nie z pierwszej 10-tki" 22.05.06, 21:10 Ja też znałam Oktawię. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Moja lista imion "nie z pierwszej 10-tki" 22.05.06, 21:49 1.Miłogost-troszeczke kojarzy mi się z nawzą krzewu 2.Ida-wole Idalia ( Ida -zbyt twarde) 3.Aldona-skojarzenie z biedna Aldoną od Wallenroda -nie 4.Lilian(n)a-tak sobie ,może być 5.Petronela-o ;////,jak imie dla szmacianej lalki 6.Izabela-ladne,choć nie kojarzy mi sie miło 7.Eliza-jedno z moich ulubionych 8.Sambor-nie;/ 9.Julita-wole Julia lub Julianna 10.Maria-proste,stare piekne imie ale osobiście za nim nie przepadam 11.Sonia-takie troche "psie" ,wole wł. Sofia 12.Irma-wole Irmina 13.Irmina-j.w. 14.Nadia-kiedys bardziej mi sie podobało 15.Wiolet(t)a-ładne,może być 16.Weronika-nie;/ 17.Dominika-nie lubie imion kończących się na -ika 18.Julia-bardzo je lubie 19.Marika-nie ,_ika,poza tym w slangu hiszp.oznacza ponoć geja 20.Marietta-troche jak Majotta ,Reunion-takie geograf.skojarzenia 21.Pulcheria-hehehe,w mojej rodzinie to żartobliwe określenie wścibskiej i niemiłej kobiety 22.Kordula-znałam ks.o takim nazwisku,zdecydowanie nie 23.Tekla-niemiłosiernie fałszowała na skrzypcach w "pezsczółce Mai" poza tym kojarzy mi sie z niemiłą,zasuszona babą;/ 24.Ksawery-tak średnio,kiedyś bardziej 25.Matylda-dość lubie ,z klasą 26.Róża-po "Co ludzie powiedzą" tylko z ta Róża mi się kojarzy 27.Malwina-Isaurowskie imię 28.Łucja-bardzo lubię 29.Otylia-nie 30.Flawia-nie Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Moja lista imion "nie z pierwszej 10-tki" 10.03.24, 19:40 Odkopujemy "nieboszczyka" sprzed lat... Albina - nie bardzo, męski Albin też na "nie" Alma - za silne skojarzenia z siecią sklepów (tak, wiem, że już jej nie ma, ale skojarzenia pozostały) Amanda - nie moja bajka Antonella - dla mnie to połączenie Antoniny i Stelli Antosię lubię, ale mam w rodzinie, Stella z kolei u mnie odpada z powodu skojarzeń. Sama Antonella u mnie na "nie" Belinda - nie Benita - niby ok, ale skojarzenie z pewną postacią z historii Włoch jest silniejsze ode mnie... wina rozszerzonej historii w liceum... Berta - neutralne Brenda - idealne imię dla smakoszki brandy a tak obiektywnie: nie do końca moja bajka Brygitta - wolę w zapisie Brygida Debra - zebra przez D nawet pamiętam z dzieciństwa jedną grę w sieci, w której była zebra Debra... Delfina - obiektywnie ładne, ale zbyt silne skojarzenia (zwierzę, tytuł następcy tronu) Donna - "donna mia..." za silne skojarzenia... Dora - trudno jest mi wyobrazić sobie to imię jako pełną formę, dla mnie to przede wszystkim zdrobnienie od Doroty (w moim otoczeniu mam Dorotę, na którą moja mama mówi Dora) Fabia - Skoda robi swoje Freya - znałam ze słyszenia psa, który się tak wabił (właściciele mieszkali w USA), nie mogę się wyzbyć tego skojarzenia Hestia - ładne Hilaria - nie do końca mój gust Jagusza - trudno mi sobie wyobrazić Jaguszę jako pełne imię (końcówka "-sza" przypomina mi rosyjskie zdrobnienia typu Misza/Masza/Alosza/i-te-pe-i-te-de), nie podchodzi mi Jasna - nie w Polsce Kasjana - nie Katrina - nie w Polsce Krysta - wolę Krystynę (która bardzo miło mi się kojarzy) Kwiryna - nie bardzo mi podchodzi Leonia - źle mi się kojarzy Lizetta - nie-e Lutoslawa - nie bardzo Mariela - nie Marina - bardzo lubię i miło mi się kojarzy Marlena - lubię, ale przeszkadza mi jedno osobiste skojarzenie Nawoja - coraz bardziej mi się podoba Nonna - lubię "włoszczyznę", ale nie aż tak Oksana - lubię, ale nie w polskich warunkach Oktawia - kiedyś bardzo mi się podobało, kojarzyło mi się z żoną Bolesława Prusa, ale ostatnio jedna z osób z mojego otoczenia mocno zraziła mnie do tej postaci i samo imię też zaczęło spadać w moim rankingu... Paloma - nie w Polsce Paola - za silne skojarzenie z marką owocowych syropów Pelagia - ładne Petula - wolę Petunię Pina - ananas po hiszpańsku bez falki nad "n" Rachela - kiedyś bardzo lubiłam, teraz już mniej Radochna - nie do końca moje klimaty Rita - u mnie odpada Rocha - wolę męski odpowiednik Ruta - bardzo lubię Sabina - neutralne Salomea - bardzo mi się podoba Sawa - lubię oczywiście jako imię męskie. W ogóle o tym, że Sawa jest imieniem męskim, dowiedziałam się dopiero z tego forum - wcześniej myślałam, że to tylko imię żeńskie (legenda zrobiła swoje), ale na szczęście szybko przestawiłam się z "tej Sawy" na "tego Sawę" Swietoslawa - nie podchodzi mi odkąd zetknęłam się z użyciem tego imienia jako "imienia-żartu" Tamara - kojarzy mi się z "Demonem" Lermontowa, więc pozytywnie Tatiana - w porządku Telimena - imię ładne, ale nie cierpię Mickiewicza... Wera - nie jako pełna forma Abel - zbyt jednoznaczne skojarzenia Albin - niezbyt Atanazy - neutralne Benjamin - kiedyś na "tak", teraz neutralne Benon - wolę Zenona (nie kojarzy mi się z Martyniukiem, tylko z Przesmyckim) Biernat - nie podchodzi mi brzmieniowo Brunon - ostatnio imiona "brunowe" są u mnie spalone przez nachalne skojarzenia z filmem "Chłopiec w pasiastej piżamie", po którym długo miałam traumę... Cezary - przejadło mi się Chrystian - miłe skojarzenia z filmem "Moulin Rouge", coraz bardziej przekonuję się do tego imienia Daryl - w ogóle nie przekonuje mnie Dobieslaw - nie Feliks - przejadło mi się Ferdynand - neutralne Frank - nie w Polsce Gabor - nie, nie lubię Viki Gabor, a tylko z nią kojarzy mi się to imię Gilbert - nie bardzo (skojarzenia) Gordon - nie w Polsce Greg - toż to wydawnictwo od lektur szkolnych a tak na serio: nie w Polsce i nie jako pełna forma Harry - nie w Polsce Henry - wszystkie formy "heniowe" przejadły mi się - jesteście winni, drodzy celebryci Herman - neutralne Hilary - trudno mi myśleć o tym imieniu w oderwaniu od postaci z wiersza Hieronim - neutralne Hipolit - kiedyś kojarzyło mi się z głupkowatą piosenką z widowiska, które oglądałam w TV jako nastolatka, teraz coraz bardziej się do niego przekonuję Jarema - bardzo ładne Jeremi - wychowałam się na Kabarecie Starszych Panów, więc... Jeremiasz - w dzieciństwie uwielbiałam "Wielką podróż Bolka i Lolka", więc imię kojarzyło mi się bardzo pozytywnie... teraz już nieco mniej mi się podoba Jordan - nie podchodzi mi, dodatkowo w moim otoczeniu jest odbierany jako imię-żart Kanut - nie Kasjan - nie Kiejstut - super Ksawery - przejadło mi się Kurt - nie do końca mój gust Kwiryn - nie bardzo Leszek - neutralne Leopold - bardzo lubię, ale ostatnio nieco spadł w moim rankingu (odkryłam, że jest to trzecie imię Bismarcka, który jest jedną z trzech najgorzej kojarzących mi się postaci) Longin - nie bardzo Ludwik - lubię Lutosz - muszę się osłuchać Marcel - lubię Prousta a mówiąc obiektywnie: złe nie jest, ale dla mnie zbyt popularne Norman - nie w Polsce Parys - mitologiczne, tak jak lubię Petroniusz - spoko, bardzo lubię "Quo vadis" Roch - lubię Rufin - nie Rufus - za silne skojarzenia z "Mikołajkiem" Samson - niby nie jestem fanką imion "mocno biblijnych", ale Samson zawsze mi się podobał Saturnin - neutralne Serafin - zbyt anielsko-bogowe, nie mój gust Serwacy - muszę się bardziej osłuchać, na razie trudno mi ocenić Seweryn - w dzieciństwie miałam w otoczeniu osobę o takim nazwisku i trudno było mi zrozumieć, że jest też takie imię poza tym pewien bardzo lubiany przeze mnie aktor zrobił swoje... Sobieslaw - w porządku, byle by tylko nie miał na nazwisko Sobieski Tytus - od dzieciństwa bardzo lubię Ursyn - zbyt silne osobiste skojarzenia Urban - Jerzy a tak na serio: bym nie nadała Walenty - coraz mniej mi się podoba, ale nadal jestem na "tak" Walery - neutralne Wirgiliusz - ojciec z piosenki dla dzieci trudno mi myśleć o tym imieniu w oderwaniu od tego skojarzenia Witosz - Witos z dodatkowym "z" a tak na serio: raczej bym nie nadała... Wit - neutralne Zefiryn - brzmieniowo ładne, ale zbyt silne osobiste skojarzenia Odpowiedz Link Zgłoś
trrruskawa Re: Moja lista najfajniejszych imion 23.05.06, 16:21 Lista ciekawa,ale ja osobiście pare pozycji bym ewidentnie wyrzuciła.Najbrdziej jednak podoba mi se: Ida,Weronika, Julia,Ksawery, Róza i Flawia. Pulcherie,Kordule i Mariette pozostawie może bez komentarza... Odpowiedz Link Zgłoś
peresia Re: Moja lista najfajniejszych imion 12.07.06, 20:36 Marta Klemens Alina Jaromir Kleopatra Konstancja Dobrosława Michał Wojciech Magdalena Inga Marzanna Liliana Ksawery Zofia Władysław Zygmunt Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Moja lista najfajniejszych imion 15.10.22, 15:18 Bardzo dużo imion, za którymi nie przepadam. Aż sama się zdziwiłam. Jestem ciekawa czy niektóre za kilka lat polubię. Uwielbiam: Lilianna, Bardzo lubię: Ida (wolę Idalię), Tekla, Matylda Lubię: Izabela, Ksawery, Łucja, Flawia Neutralnie: Petronela, Eliza, Maria, Julia (przez popularność trochę mi się "przejadła", Róża, Otylia, Malwina Nie przepadam: Miłogost, Aldona, Julita, Sambor, Sonia, Irma, Irmina, Nadia (wolę Nadzieję), Irma, Irmina, Wioletta (niestety kojarzy mi się pretensjonalnie), Weronika (złe skojarzenia z pewną osobą), Dominika, Marika, Marietta, Pulcheria, Kordula Odpowiedz Link Zgłoś