10.mira 07.12.05, 00:48 Hi!!! Szukam wyprobowanego przepisu na paszteciki(drozdzowe)bede wdzieczna.Juz raz robilam i wyszly za twarde.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: schamu Re: Paszteciki(przepis) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.05, 13:33 Ciasto: 30 dkg mąki pszennej, około 150 ml mleka, 2 dkg drożdży, 5 dkg masła, 1 jajko, ½ łyżeczki cukru, tłuszcz do posmarowania blachy, sól (wg uznania, ja daję płaską łyżeczkę). Nadzienie: pełna dowolność, można zaszaleć i zrobić klika rodzajów np. farsz mięsny, rybny, kapustą i grzybami, same grzyby lub jak do ruskich pierogów. Drożdże rozetrzeć z cukrem i częścią ciepłego mleka, pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Wyrośnięty zaczyn wlewać powoli do przesianej mąki razem z pozostałym mlekiem, jajkiem i roztopionym (wystudzonym) masłem, wyrabiać ciasto do momentu aż przestanie się kleić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Po uformowaniu pasztecików, ponownie pozwolić im urosnąć. Smacznośi życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
tereza11 Re: Paszteciki(przepis) 07.12.05, 23:27 Ja mam gdzieś przepis od mojej mamy ale muszę go poszukać - podam jutro. Nie wiem czy nie jest taki sam jak podała schamu ale zobaczymy. W każdym razie są bardzo dobre, a jak jeszcze ktoś upiecze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Paszteciki(przepis) IP: *.prv.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.05, 09:27 Pyszne kapuśniaczki Anety wg przepisu z książki M. Musierowicz 3 deko drożdży rozpuścić w 3 łyżkach ciepłej wody. 300 g mąki pszennej po przesianiu zalać połową szklanki ciepłego mleka, dodać 1 łyżeczke soli, 2 jajka i rozpuszczone wcześniej drożdże. Wymieszać i starannie rękami wyrobić ciasto. Kiedy będzie gładkie i elastyczne rozwałkować na kształt prostokąta. Nastepnie z ½ paczki masła odciąć ¼ i porozkładać masło wiórkami na powierzchni rozwałkowanego prostokąta. Teraz złożyć ciasto jak kopertę i rozwałkować ponownie na kształt prostokąta. Znów porozkładać na cieście kawałkami kolejną ćwiartkę masła odciętą z ½ kostki . Znów złożyć kopertę i tak dalej. Kiedy owa ½ paczki masła zniknie, tzn. 4 razy złożymy kopertę ostatni raz rozwałkowujemy i nakładamy dowolny farsz. Rolujemy ciasto i kroimy poduszeczki. Końce zagniatamy. Wierzch smarujemy jajkiem. Układamy na blasze do wyrośnięcia w odstępach. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Piec ok. 20 minut. Można sypać kminkiem. Cały sekret tkwi w kilkukrotnym wałkowaniu ciasta z masłem. Ja osobiście jadłam ostatnio kapuśniaczki z nadzieniem wykonanym z koszonej kapusty i pieczarek. Pyszne na ciepło i zimno. Farsz : Odciśniętą kiszoną kapustę niebyt kwaśną przepuścić przez maszynkę po wcześniejszym ugotowaniu z listkiem laurowym, kminkiem, zielem angielskim i grzybami. Pieczarki zetrzeć na tarce do jarzyn i poddusić do odparowania soku. Można dodać cebulkę. Farsz po połączeniu przyprawić do smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
tereza11 Re: Paszteciki(przepis) 08.12.05, 09:49 Składniki: 4 dkg. drożdży, łyżeczka cukru, 1/2 kg. mąki, 1/2 szklanki mleka, 1/2 opakowania masła, 2 jaja, szczypta soli. Farsz: 70 dkg. pieczarek, cebula, tłuszcz do smażenia, przyprawy. Wyrabianie ciasta jest w zasadzie takie jak napisała "schamu" lecz troszkę różnią się proporcje do ilosci mąki. Pieczarki i cebula muszą być bardzo drobno pokrojone a następnie usmażone lecz nie za długo aby nie były suche. Paszteciki, już na blasze posmaruj białkiem, są wtedy takie z połyskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
10.mira Re: Paszteciki(przepis) 08.12.05, 11:41 Witam!!!DZiekuje Wam za super przepisy.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mojedwagrosze Re: Paszteciki(przepis) 08.01.06, 08:35 Czytam te wszystkie przepisy na paszteciki i ni jak mi to nie pasuje, bo jak pasztecik może być na kapuście i grzybach, a bez pasztetu? Wtedy jest to przecież krokiet! Ja mam sporo pasztetu ze Świąt, który muszę jakoś wykorzystać i chodzi teraz o to, żeby z tego pasztetu zrobić paszteciki. Ciasto też mam, bo idę do S-marketu i kupuję gotowca. Tak więc przepis na ciasto mnie nie interesuje. Co zatem mam wpakować do środka tego ciasta? Tylko nie mówcie proszę, że kapustę i grzyby, bo to ma być PASZTECIK, a nie jakiś krokiet!!! Odpowiedz Link Zgłoś