Dodaj do ulubionych

..Pod kościołem ... na odpuście...dziod...

31.10.05, 01:24
c.d. watku:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=170&w=11270464&a=11270464
"Dziod"

Ciżba norodu, krzyk, gwor!
Na placu przed kościołem
Jako to w odpust, po sumie.

A na chodnicku siedzioł
dziod
Głowe w dół spuściył --
Widziało sie, ze drzymie...

Wiera
Obserwuj wątek
    • Gość: wasia Re: ..Pod kościołem ... na odpuście...dziod... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 08:16
      > Kapelus ze staryj głowy sjon
      > Pokrytyj siwymi kudłami
      > Ocy, zasnute starcom mgłom
      > Wodziyły za ludziami --
      >
      Teraz to dzieckami sie podpirają, czasem i wypożyczą na tą okoliczność. Co
      niektóry to wykręci nożki dziecku coby więcej potem grosza leciało do kubka.
      Zimno,ona klęczy, dziecko opatulone marznie na chodniku na mrozie.

> niek ze ręke wrazi w kiesyń
      > i wyciągnie ś niyj choćby gros.

wraze ręke w kiesyń po telefon i dzwonie na policje.O!
      • ciupazka Re: ..Pod kościołem ... na odpuście...dziod... 31.10.05, 08:30
        Downo..na Podhalu dziadów się nie widziało, kie fto mioł dzioda, sietnioka
        ( kalyke) w chałupie, to som sie nim opiekunowoł i wstyd byłby dlo
        gazdy wysłać go pod kościół. Haj!
        Włosciwie, to nie widziała coby górole gazdowali pod kościołami i ręke
        wystawiali i pytali o gros. A teroz? Dziadujom innostrańcy, Cygany, Rumuni
        ale som jest i matki z dzieciami barz chorymi, ułomnymi, ftore zbiyrajom
        na operacje, som jest i nase pijoki ba, choćjakiyj, nieciekawyj maści
        turysty. I cłeku myślis... cy takiymu rucić jaki gros??? RUCIĆ!!!
        To CŁEK i kie ręke wyciągo, nie kradnie, dej mu! On w potrzebie jest.
        • ciupazka Re: ..Pod kościołem ... na odpuście...dziod... 17.12.05, 13:06
          Zbiyromy na "dziadów", dej grosa, abo co ta mos!

(14.12.2005) Piotr Kyc: "Okażmy serce ubogim - pod tym hasłem Ogólnopolskiego
          Programu Duszpasterskiego trwa zbiórka produktów żywnościowych w zakopiańskich
          parafiach. Do koszy ustawionych w sklepach można wkładać produkty żywnościowe o
          przedłużonej trwałości. Na Harendzie dary zbierane są nie tylko w sklepach. W
          miejscowej szkole podstawowej uczniowie rezygnując z codziennych zakupów w
          sklepiku szkolnym i kupują prezenty żywnościowe, które są przekazywane do
          kościoła. Dzielenie się sercem z drugim człowiekiem, to nie pozbywanie się
          nadmiaru posiadanych dóbr. Jest to umiejętność rezygnacji i wyrzeczenia się na
          rzecz innej osoby będącej w trudnej sytuacji. Okres adwentu jest czasem
          przygotowań do Świąt Miłości – Bożego Narodzenia. Jezus przychodzi do każdego z
          nas, a my spotykamy go w drugim człowieku potrzebującym pomocy. Okażmy serce
          Jezusowi w naszych braciach, dzieląc się z nimi darami. Akcja potrwa do 20
          grudnia".
          • ciupazka Re: ..Pod kościołem ... na odpuście...dziod... 17.12.05, 13:07
            "Zakopiańskie Koło Platformy Obywatelskiej organizuje "ŚWIĄTECZNĄ POMOC" dla
            Polskiego Związku Emerytów, Rencistów i Inwalidów z siedzibą w
            Zakopanem. "ŚWIĄTECZNA POMOC" - przeznaczona jest dla osób najbardziej
            potrzebujących wskazanych przez Zarząd Rejonowego PZERiI w Zakopanem,
            współorganizatora zbiórki darów i datków pieniężnych, za które zostaną
            zakupione paczki świąteczne.
            Zwracamy się do wszystkich ludzi dobrej woli o przekazywanie na ręce
            organizatorów produktów spożywczych, artykułów chemii gospodarczej czy też
            wpłat pieniężnych. Prosimy o kontakt telefoniczny z koordynatorem akcji, który
            wyśle do Państwa naszego przedstawiciela po odbiór darów.
            Finansowe darowizny można również przekazywać na konto Polskiego Związku
            Emerytów Rencistów i Inwalidów nr 61882100090000000004330001 w Podhalańskim
            Banku Spółdzielczym w Zakopanem, z dopiskiem "ŚWIĄTECZNA POMOC dla PZERiI".
            Zbiórka darów rzeczowych oraz finansowych prowadzona będzie do dnia 17.12.2005
            r. Następnie przygotowane paczki zostaną dostarczone emerytom, rencistom i
            inwalidom.
            Członkowie koła PO RP prace swoją wykonują nieodpłatnie. Mamy nadzieję, że taka
            forma społecznego działania uzyska Państwa akceptację".
            Koordynatorami akcji są:
            - Alicja Szarek, tel. 0-606 677 449, e-mail: jpazdur@wp.pl
            - Kordian Gdulski, tel. 0-602 677 885, e-mail: zakopane@smd.org.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka