Dodaj do ulubionych

Sernik z makiem kto ma dobry przepis????

18.12.05, 13:37
Witam !!ma ktos dobry przepis na Sernik z makiem???
Obserwuj wątek
    • Gość: agniecha313 Re: Sernik z makiem kto ma dobry przepis???? IP: *.217.148.23.coditel.net 18.12.05, 16:59
      Seromakowiec - jedno z moich ciast popisowych

Składniki na masę serową:
      70 dag białego sera (tłusty, półtłusty)
      6 jajek
      20 dag cukru pudru
      15 dag masła
      1 cukier waniliowy
      1 łyżka mąki ziemniaczanej (czubata)

Składniki na masę makową:
      25 dag maku (prawie 2 szkl)
      20 dag cukru pudru
      1 łyżka kakao
      0,5 słoika dżemu (wiśniowy, owoce leśne)
      4 łyżki maki pszennej
      4 jajka
      0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

sposób przygotowania
      Ser przekręcić dwa razy przez maszynkę, dodając za pierwszym razem schłodzone
      masło. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać do sera, wymieszać. Dodać
      cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Z białek ubić na sztywno pianę, wszystko
      razem wymieszać.

Mak sparzyć, przecedzić, ostudzić. Przekręcić dwa razy przez maszynkę. Żółtka
      utrzeć z cukrem do białości, dodać do maku, wymieszać. Dodać dżem, kakao, mąkę
      i proszek do pieczenia, wymieszać.

Tortownice (bez dziury, średnica ok. 26 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać
      bułką tartą. Kłaść na zmianę po dwie łyżki jednej i drugiej masy (żeby było na
      przemian, najpierw jasna, w odstępy między jasną ciemna. Potem na ciemną jasna
      a na jasną ciemna, i tak do wyczerpania składników). Układać dookoła tortownicy
      i jedną łyżkę na środek. Pod własnym ciężarem masa rozleje się po całej
      tortownicy.

Piec około 60 min w piekarniku nagrzanym do 180-200 st. Można na wierzch polać
      polewą czekoladową.

Ostatnio jestem leniwiec i kupuje ser mielony juz. Wtedy maslo topie, studze i
      w tej postaci dodaje do sera i wszystko mieszam dokladnie.

Proponuje tez za pierwszym razem dodawac cukier do masy stopniowo, zeby sobie
      wyregulowac poziom slodkosci - ja np. dodaje tego cukru do kazdej masy troche
      mniej, ale to tak na oko i wyczucie.

Smacznego!
      • Gość: AgA Re: Sernik z makiem kto ma dobry przepis???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 19:15
        A ja poproszę o przepis na makowiec taki nie zwijany. Kupiłam mak ale nie wiem
        co dalej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka